ponedeljek, 21. avgust 2017

Sončni Mrk v Levu - KDAJ PA, ČE NE SEDAJ ?

Sončev mrk, 21. 8 2017 ob 20:30 na 28 stopinj Leva.

Najbolj natančen aspekt tega mrka je trigon z Uranom, ki je trenutno še zadnjič retrograden v znamenju Ovna, zato prinaša v naša življenja eksplozivno, udarno dinamiko, ki je temelj sprememb, novosti in novih začetkov. Ker pa mrk tvori tudi trigon s Saturnom, je velika verjetnost, da se ponovno lotimo stvari, ki smo jih že počeli, pa opustili v preteklosti. Ravno tako je možno, da se v naše življenje vrnejo ljudje, s katerimi smo že bili v stikih v preteklosti. Obnovitev teh odnosov ima lahko vpliv na našo prihodnost.

Pri spremembah se lahko opremo na pretekle izkušnje. Kadar se v aspektih na nebu združita energiji Saturna in Urana, je to ugoden čas, da tudi pri sebi opravimo svojo notranjo revizijo tega, v kolikšni meri se podrejamo pričakovanjem okolice in ali znamo iz njih izstopiti. Energija časa je spodbudna za tiste, ki si upajo osvoboditi starega in stopiti v neznano. Sedaj je čas, da se znebimo starega, odvečnega in se prepustimo toku sprememb.

Posebnost tega mrka je tudi to, da je v tem obdobju kar pet planetov retrogradnih, zaradi česar lahko pričakujemo manjši zamik v manifestaciji tega mrka. No, prvi močnejši premik iz statičnega stanja retrogradnih planetov lahko pričakujemo že od 25. avgusta dalje, ko postane direkten planet manifestacije Saturn. Vsekakor pa se obeta dinamična jesen vsem, ki imajo planete ali občutljive točke v tretji dekadi znamenj Bika, Leva, Škorpijona in Vodnarja.

Retrograden Neptun, vladar horoskopa mrka, je v konjunkciji z ascendentom v Ribah, zaradi tega je dobro, da pri načrtovanju novih stvari in sprememb upoštevamo, da sedaj stvari še ne vidimo jasno, da so še v megli, da lahko pričakujemo še kakšno presenečenje ali nenaden preobrat. Jasneje bomo videli šele od druge polovice novembra, ko se bo Neptun obrnil v direktno gibanje. Ker Neptun tvori aspekt z Jupitrom, ne bo odveč zmernost, saj ta aspekt botruje prevelikemu idealizmu in megalomanskim načrtom. Še posebej to velja za poslovne načrte, kjer Saturn v konjunkciji z vrhom 10. hiše in aspektu z Uranom in mrkom obeta novosti in spremembe, vendar skozi njemu lastno zmerno in postopno napredovanje skozi ovire in težave.

V naslednjih mesecih nas čaka povezovanje starega z novim, reorganizacija in spremembe raznih življenjskih področij, pač odvisno, katero področje življenja vam aktivira mrk. Kar pogumno, kot sem napisala že v naslovu, kdaj pa, če ne sedaj?

Več o mrkih si lahko preberete na http://www.e-astrologija.si/mrki-v-astrologiji/ in na http://www.e-astrologija.si/o-mrkih/

Če želite izvedeti, katero življenjsko področje bo pod vplivom sprememb in kakšne spremembe lahko pričakujete, me pokličite na številko 031 586 055 (Rudica).

12 komentarjev :

  1. LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI V LETU 2018

    Tokrat si bomo pogledali pomembne lunine deklinacijske cikle v letu 2018. Lunina standstilacija je pojav pri Luni, ko Luna doseže največjo severno ali južno deklinacijo, v bistvu gre za severni ali južni lunin obrat. Lunina ekvatoracija pa je pojav, ko Luna prečka nebesni ekvator iz severa ali iz juga. Poznamo dvižno ali pa padno ekvatoracijo. Seveda so lunine ekvatoracije mišljene seveda kot zenitne, oziroma geocentrične glede na zemeljski ekvator. Iz naših krajev gledano je Luna v trenutku dvižne ali padne geocentrične zenitne ekvatoracije dejansko več kot pol kotne stopinje južno od nebesnega ekvatorja. To je seveda zaradi paralakse. Vendar se pri teh ekvatoracijah vedno upošteva trenutek oziroma čas geocentrične zenitne ekvatoracije.

    Sedaj si pa bomo pogledali kdaj bodo v letu 2018 nastopile lunine ekvatoracije in standstilacije.

    V letu 2018 bo Luna v dvižni ekvatoraciji v teh dneh:

    Dne 23.januarja, 19.februarja, 18.marca, 14.aprila, 12.maja, 8.junija, 6.julija, 2.avgusta, 29.avgusta, 25.septembra, 23.oktobra, 19.novembra in 17.decembra.

    V letu 2018 bo Luna v severni standstilaciji v teh dneh:

    Dne 2.januarja, 29.januarja, 25.februarja, 25.marca, 21.aprila, 18.maja, 15.junija, 12.julija, 8.avgusta, 5.septembra, 2.oktobra, 29.oktobra, 26.novembra in 23.decembra.

    V letu 2018 bo Luna v padni ekvatoraciji v teh dneh:

    Dne 8.januarja, 4.februarja, 4.marca, 31.marca, 27.aprila, 25.maja, 21.junija, 18.julija, 15.avgusta, 11.septembra, 8.oktobra, 5.novembra, 2.decembra in 29.decembra.

    V letu 2018 bo Luna v južni standstilaciji v teh dneh:

    Dne 15.januarja, 12.februarja, 11.marca, 7.aprila, 5.maja, 1.junija, 28.junija, 25.julija, 22.avgusta, 18.septembra, 15.oktobra, 12.novembra in 9.decembra.

    OdgovoriIzbriši
  2. NAJVEČJE IN NAJMANJŠE LUNINE STANDSTILACIJE IN LUNINE MENE

    Največje in najmanjše lunine standstilacije se vedno pojavijo v bližini luninega prvega in zadnjega krajca. Zaradi tega jih seveda lahko opazujemo, še posebno njihov dolg ali kratek lok po nebu, saj dejansko te največje in najmanjše lunine standstilacije sploh niso v bližini mlaja.

    Si bomo pa sedaj pogledali za naslednji dve največji in najmanjši lunini standstilaciji in se seveda prepričali, da je v bližini teh standstilacij res lunin prvi ali pa zadnji krajec. Seveda so tukaj mišljene največje in najmanjše lunine standstilacije v 18,6 letnem krogu.

    1.) PRVI KRAJEC bo 6.marca 2025 ob 17:32.
    NAJVEČJA SEVERNA STANDSTILACIJA bo 7.marca 2025 ob 16:56 (28°43 N).

    2.) NAJVEČJA JUŽNA STANDSTILACIJA bo 22.marca 2025 ob 7:47 (28°43 S).
    ZADNJI KRAJEC bo 22.marca 2025 ob 12:30.

    3.) ZADNJI KRAJEC bo 13.marca 2034 ob 7:45.
    NAJMANJŠA JUŽNA STANDSTILACIJA bo 13.marca 2034 ob 20:10 (18°09 S).

    4.) NAJMANJŠA SEVERNA STANDSTILACIJA bo 26.marca 2034 ob 13:34 (18°08 N).
    PRVI KRAJEC bo 27.marca 2034 ob 2:18.

    OdgovoriIzbriši
  3. POMEMBNE TOČKE NA NEBESNI EKLIPTIKI

    Sedaj si bomo pogledali te štiri najpomembnejše točke na ekliptiki.

    POMLADIŠČE - Točka na nebu, ko Sonce prečka ekvator in sicer iz juga proti severu se imenuje pomladišče. To se zgodi vsako leto 20.marca, ko je pomladansko enakonočje. Seveda se ta točka pomika zelo počasi proti vzhodu, zaradi premikanja pomladne točke. Danes je pomladišče v ozvezdju Rib. V točki pomladišča se sekata ekliptika in nebesni ekvator. Pomladišče ima deklinacijo na nebu 0° in tudi rektascenzijo ima 0°. Ko doseže Sonce točko pomladišča se prične tropsko, astronomsko in astrološko novo leto. Pomladišče se z drugo besedo imenuje tudi pomladna točka.

    POLETNIŠČE - Je točka na nebu najsevernejše deklinacije Sonca. Dejansko je to tudi najsevernejša točka ekliptike. Sonce doseže to točko poletnišča vsako leto 21.junija, ko nastopi poletni solsticij. Danes je poletnišče že v ozvezdju Bika. Ko doseže Sonce točko poletnišča ima Sonce deklinacijo 23°26 North ter rektascenzijo 90°.
    Ob največji možni lunini severni standstilaciji je Luna celo 5°18 severno od tega poletnišča, ko pa je Luna v najmanjši možni severni standstilaciji pa je Luna 5°18 južno od tega poletnišča. Poletnišče se z drugo besedo imenuje poletna točka.

    JESENIŠČE - Takrat, ko Sonce prečka nebesni ekvator iz severa proti jugu je v točki jesenišča. V točki jesenišča se sekata nebesni ekvator in ekliptika. Sonce doseže točko jesenišča vsako leto 22. ali 23.septembra, ko je jesensko enakonočje. Jesenišče je danes v ozvezdju Device. Sicer pa ima točka jesenišča deklinacijo 0° ter rektascenzijo 180°. Jesenišče se z drugo besedo imenuje tudi jesenska točka.

    ZIMIŠČE - Je točka na nebu najjužnejše deklinacije Sonca. Dejansko je zimišče najjužnejša točka ekliptike. Sonce doseže točko zimišča vsako leto 21. ali 22.decembra, ko je zimski solsticij. Danes se zimišče nahaja v ozvezdju Strelca. Točka zimišča ima deklinacijo 23°26 South ter rektascenzijo 270°.
    Takrat, ko je Luna v možni največji južni standstilaciji je Luna kar 5°18 južno od tega zimišča. Takrat, ko pa je Luna v možni najmanjši južni standstilaciji pa je Luna 5°18 severno od tega zimišča. Zimišče se z drugo besedo imenuje tudi zimska točka.

    OdgovoriIzbriši
  4. LUNINI DVIŽNI IN PADNI VOZLI

    Lunina orbita je za 5°18 nagnjena k ravnini Zemljine orbite, zaradi tega se dogajajo tudi lunini dvižni in padni vozli kateri so nujni in v povezavi z Luninimi in Sončevimi mrki. Seveda so tukaj ti dvižni in padni vozli mišljeni v trenutku Lune v zenitu, saj v drugih zemljepisnih širinah zaradi paralakse je Luna v trenutku dvižnega ali padnega vozla nekoliko bolj južno ali severno od nebesne ekliptike. Tudi za lunine inklinacije so kotni nakloni seveda mišljeni v kraju, kjer je Luna v zenitu.

    1.) DVIŽNI VOZEL
    Je dejansko pričetek drakonskega (vozelnega) meseca. Lunin dvižni vozel je dejansko pojav, ko Luna v svoji naklonski orbiti prečka nebesno ekliptiko iz juga proti severu. Če nastopi dvižni vozel v bližini mlaja ali ščipa potem pride nekje na Zemlji do Sončevega ali Luninega mrka. Drugo ime za dvižni vozel je severni vozel, saj se Luna pomika ob nebesni ekliptiki iz juga proti severu.
    Še drugo ime za dvižni vozel je rahu.

    2.) SEVERNA INKLINACIJA
    Je dejansko nebesni pojav, ko se Luna zaradi naklona svoje tirnice pomakne najdlje na sever proč od nebesne ekliptike. Ta naklon znaša kar 5°18 severno od ekliptike.
    V kolikor nastopi lunina severna inklinacija točno na ekliptičnem in ekvatorialnem poletnem kolurju torej na 90° ekliptične in tudi hkrati ekvatorialne rektascenzije, 5°18 severno od točke najsevernejše nebesne deklinacije potem imamo lunino največjo severno standstilacijo 28°44 N, kar se bo naslednjič zgodilo dne 7.marca 2025.
    V kolikor pa imamo lunino severno inklanacijo na ekliptični in hkrati ekvatorialni rektascenziji 270° potem imamo najmanjšo lunino južno standstilacijo 18°08 S, kar se bo naslednjič zgodilo dne 13.marca 2034. Takrat bo Luna 5°18 severno od najjužnejše točke nebesne ekliptike. Luna bo seveda takrat v severni inklinaciji, čeprav se bo nahajala na južni nebesni polobli, saj bo severno od ekliptike.

    3.) PADNI VOZEL
    Padni vozel je dejansko nebesni pojav podobno kakor dvižni vozel, ko Luna prečka iz severa proti jugu nebesno ekliptiko. V kolikor nastopi južni vozel v bližini mlaja in ščipa pride nekje na Zemlji do Sončevega in Luninega mrka. Drugo ime za padni vozel je južni vozel, saj Luna prečka ekliptiko iz severa proti jugu.
    Še drugo ime za padni vozel je ketu.

    4.) JUŽNA INKLINACIJA
    Je dejansko nebesni pojav, ko se Luna na svoji tirnici okoli Zemlje pomakne najdlje na jug torej najbolj proč od nebesne ekliptike in to celo do 5°18.
    V kolikor nastopi južna inklinacija točno na zimskem ekliptičnem in tudi na ekvatorialnem kolurju, to je seveda na ekliptični in hkrati tudi ekvatorialni rektascenziji 270°, 5°18 južno od najjužnejše točke nebesne ekliptike potem imamo največjo južno standstilacijo 28°44 S, kar se bo naslednjič zgodilo dne 22.marca 2025.
    V kolikor pa je Luna v južni inklinaciji na ekliptični in ekvatorialni rektascenziji 90° potem imamo najmanjšo severno standstilacijo, saj je Luna 5°18 južno od najsevernejše točke nebesne ekliptike. To se bo naslednjič zgodilo dne 26.marca 2034, ko bo imela Luna nebesno deklinacijo 18°08 N. Luna bo takrat seveda na severni nebesni polobli a hkrati seveda v južni inklinaciji.

    OdgovoriIzbriši
  5. VZHODI IN ZAHODI LUNE OB LUNINIH NAJVEČJIH IN NAJMANJŠIH SEVERNIH IN JUŽNIH STANDSTILACIJAH V MARIBORU

    Sedaj si bomo pogledali, kdaj vzide in zaide luna, kdaj nastopi lunina zgornja kulminacija in kako dolgo je luna nad obzorjem v teh ekstremih. Seveda je tukaj mišljen v oklepaju (a.r.) tudi azimut lune ob vzhodu ali zahodu, ter je prav tako v oklepaju (a.d.) mišljena najvišja višina lune v času zgornje kulminacije lune. Podatki veljajo seveda samo za mesto Maribor. Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h, CET.

    1.) NAJVEČJA SEVERNA STANDSTILACIJA (7.3.2025 ob 16:56)
    Vzhod lune je 7.marca 2025 ob 10:17 (46° a.r.),
    zgornja kulminacija lune je 7.marca 2025 ob 18:58 (71,9° a.d.),
    zahod lune je 8.marca 2025 ob 3:38 (314° a.r.).
    Luna bo nad obzorjem 17 ur in 21 minut.
    Luna bo pred tem pod obzorjem 7 ur in 40 minut in sicer dne 7.marca 2025 od 2:37 pa do 10:17, potem pa bo luna pod obzorjem 7 ur in 42 minut in sicer dne 8.marca 2025 od 3:38 pa do 11:20.

    2.) NAJVEČJA JUŽNA STANDSTILACIJA (22.3.2025 ob 7:47)
    Vzhod lune je 22.marca 2025 ob 2:05 (134° a.r.),
    zgornja kulminacija lune je 22.marca 2025 ob 5:51 (13,9° a.d.),
    zahod lune je 22.marca 2025 ob 9:37 (226° a.r.).
    Luna bo nad obzorjem 7 ur in 35 minut.
    Pred tem pa bo luna pod obzorjem 17 ur in 17 minut in sicer od 21.marca 2025 ob 8:48 pa do 22.marca 2025 ob 2:05, potem pa bo luna pod obzorjem 17 ur in 20 minut in sicer od 22.marca 2025 ob 9:37 pa do 23.marca 2025 ob 2:57.

    3.) NAJMANJŠA JUŽNA STANDSTILACIJA (13.3.2034 ob 20:10)
    Vzhod lune je 13.marca 2034 ob 1:10 (117° a.r.),
    zgornja kulminacija lune je 13.marca 2034 ob 5:59 (24,6° a.d.),
    zahod lune je 13.marca 2034 ob 10:43 (243° a.r.).
    Luna bo nad obzorjem 9 ur in 37 minut.
    Vzhod lune je 14.marca 2034 ob 2:01 (117° a.r.),
    zgornja kulminacija lune je 14.marca 2034 ob 6:49 (24,6° a.d.),
    zahod lune je 14.marca 2034 ob 11:38 (243° a.r.).
    Luna bo nad obzorjem 9 ur in 37 minut.
    Sicer pa je luna v času najmanjše južne standstilacije pod obzorjem 15 ur in 14 minut in sicer od 13.marca 2034 ob 10:47 pa do 14.marca 2034 ob 2:01.

    4.) NAJMANJŠA SEVERNA STANDSTILACIJA (26.3.2034 ob 13:34)
    Vzhod lune je 26.marca 2034 ob 10:10 (63° a.r.),
    zgornja kulminacija lune je 26.marca 2034 ob 17:47 (61,1° a.d.),
    zahod lune je 27.marca 2034 ob 1:23 (297° a.r.).
    Luna bo nad obzorjem 15 ur in 13 minut.
    Pred tem pa bo luna pod obzorjem 9 ur in 43 minut in sicer od 26.marca 2034 od 0:27 pa do 10:10, potem pa bo luna pod obzorjem 9 ur in 44 minut in sicer 27.marca 2034 od 1:23 pa do 9:44.

    Opomba:
    a.r. - azimutna rektascenzija
    a.d. - azimutna deklinacija.

    OdgovoriIzbriši
  6. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA OKTOBER 2017

    Tokrat bom objavil lunin setveni koledar za letošnji oktober.

    Ob posameznih dneh sadimo, sejemo ter opravljamo ostala dela pri naslednjih rastlinah in te spadajo v naslednje skupine rastlin.

    DAN ZA PLOD - PLODOVKE
    Paradižnik, paprika, jajčevci, koruza, fižol, buče, jedilne bučke, lubenice, kumare, kivano, čajota, momordika, graah, čičerika, bob itd.

    DAN ZA KORENINO - KORENOVKE
    Krompir, topinambur, repa, pesa, redkev, hren, korenček, čebula, česen, gomoljna zelena, koleraba, pastinak itd.

    DAN ZA CVET - CVETNICE
    Cvetača, brokoli, artičoka, sončnice, rože, lan, oljna repica, oljna ogrščica itd.

    DAN ZA LIST - LISTOVKE
    Solata, špinača, blitva, rukola, motovilec, radič, peteršilj, luštrek, listna zelena, zelje, kitajsko zelje itd.

    Sedaj pa si bomo pogledali lunin setveni koledar za letošnji oktober.

    CVET - od 2.oktobra ob 15:26 (vodnar)
    LIST - od 4.oktobra ob 21:39 (ribi)
    PLOD - od 7.oktobra ob 0:56 (oven)
    KORENINA - od 9.oktobra ob 2:44 (bik)
    CVET - od 11.oktobra ob 4:38 (dvojčka)
    LIST - od 13.oktobra ob 7:41 (rak)
    PLOD - od 15.oktobra ob 12:19 (lev)
    KORENINA - od 17.oktobra ob 18:35 (devica)
    CVET - od 20.oktobra ob 2:41 (tehtnica)
    LIST - od 22.oktobra ob 12:57 (škorpijon)
    PLOD - od 25.oktobra ob 1:12 (strelec)
    KORENINA - od 27.oktobra ob 13:58 (kozorog)
    CVET - od 30.oktobra ob 0:46 (vodnar).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CILKI

    Luna bo v:

    DVIŽNI EKVATORACIJI 5.oktobra ob 12:18 (0°00).
    SEVERNI STANDSTILACIJI 11.oktobra ob 19:21 (19°37 N). Začetek padne lune.
    PADNI EKVATORACIJI 18.oktobra ob 10:12 (0°00).
    JUŽNI STANDSTILACIJI 25.oktobra ob 19:13 (19°44 S). Začetek dvižne lune.

    Presajanje rastlin in obrezovanje sadnega drevja je primerno ob padni luni in sicer od 11.oktobra ob 19:21 pa do 25.oktobra ob 19:13.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev je primerno ob dvižni luni in sicer do 11.oktobra ob 19:21, potem pa od 25.oktobra ob 19:13 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas TEHTNICE 23.oktobra ob 6:27.

    OdgovoriIzbriši
  7. Začelo se je novo šolsko leto, s tem pa tudi mesec september. V teh dneh se je kar močno ohladilo. Letošnje poletje je bilo kar precej sušno in vroče, zato bo letos grozdje zrelo že prej. Pri nas na Štajerskem se bo pričela trgatev že naslednji teden. No sedaj si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA OKTOBER 2017

    PRVI IZBOČEC bo 2.oktobra ob 4:24
    ŠČIP bo 5.oktobra ob 19:40
    ZADNJI IZBOČEC bo 9.oktobra ob 4:27
    ZADNJI KRAJEC bo 12.oktobra ob 13:25
    ZADNJI SRPEC bo 16.oktobra ob 2:24
    MLAJ bo 19.oktobra ob 20:12
    PRVI SRPEC bo 23.oktobra ob 20:01
    PRVI KRAJEC bo 27.oktobra ob 23:22
    PRVI IZBOČEC bo 31.oktobra ob 20:16.

    GOBOVA POLNA LUNA bo dne 5.oktobra, saj bo to prva jesenska polna luna.

    REPNI LUNARNI MESEC se začne dne 19.oktobra.

    OdgovoriIzbriši
  8. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA OKTOBER 2017

    Sedaj si bomo pogledali kakšno vreme se nam obeta po Herschlovem vremenskem ključu za letošnji mesec oktober.

    Dne 1.oktobra bo bolj spremenljivo in hladno vreme. Od 2. pa do 5.oktobra bo spremenljivo. Od 6. pa do 8.oktobra se nam obeta spet bolj spremenljivo vreme in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Od 9. pa do 12.oktobra bo spet bolj spremenljivo. Od 13. pa do 15.oktobra bo veliko dežja. Od 16. pa do 19.oktobra bo lepo in viharno. Od 20. pa do 27.oktobra bo spremenljivo z dežjem ali celo snegom ob jugu ali zahodniku. Od 28. pa do 31.oktobra bo lepo vreme.

    OdgovoriIzbriši
  9. PRED NAMI JE KORUZNA POLNA LUNA

    Jutri v sredo, 6.septembra ob 9:03 bo nastopila tretja poletna polna luna imenovana koruzna polna luna. Sicer v teh dneh koruza že dobiva zrelost, saj že marsikje silirajo koruzo. Sorta koruze stodnevna koruza pa je že povsem spravljena pod streho. Tudi koruzne sneti je letos veliko, ta koruzna goba je zelo dobra v kulinariki. Tudi grozdje je že povsem zrelo, saj se ta teden že pričenja trgatev.

    Do leta 2030 bo koruzna polna luna nastopila v teh dneh:
    Dne 6.septembra 2017, 26.avgusta 2018, 14.septembra 2019, 2.septembra 2020, 22.avgusta 2021, 10.septembra 2022, 31.avgusta 2023, 19.avgusta 2024, 7.septembra 2025, 28.avgusta 2026, 16.septembra 2027, 4.septembra 2028, 24.avgusta 2029 in 11.septembra 2030.

    Koruzni lunarni mesec pa letos traja od popolnega Sončevega mrka dne 21.avgusta pa vse do črne lune dne 20.septembra.

    OdgovoriIzbriši
  10. JUTRI JE ČRNA LUNA

    Jutri v sredo, 20.septembra 2017 bo nastopila tako imenovana ČRNA LUNA. Dejansko gre za 4. mlaj v koledarskem poletju. Vsak letni čas ima ponavadi 3 mlaje, v povprečju na vsakih 33 mesec se dejansko zgodi, da bodi nek poljuben letni čas kar 4 mlaje. Zadnji 4. mlaj v letnem času se imenuje črna luna oziroma v angleščini black moon.
    V astrologiji črna luna mogoče pomeni neke velike napetosti v svetu, posebno sedaj ko imamo vse večje napetosti med ZDA in Severno Korejo. Črna luna nas tudi opozarja, da je enkrat vsega konec, da je smrt sestavni del procesov, da je vse minljivo in da se neko obdobje zaključuje. Sicer se jutri na dan črne lune zlasti v severovzhodni Sloveniji obetajo dokaj visoke poplave, saj danes v Sloveniji zelo močno dežuje in dež bo ponehal jutri zjutraj približno ob času nastopa črne lune.
    Črna luna pa bo nastopila jutri ob 7:30, ko se bo uradno zaključil koruzni lunarni mesec in se bo pričel gobov lunarni mesec.

    Do leta 2035 bo črna luna nastopila v teh dneh:

    20.september 2017 (poletna črna luna)
    17.september 2020 (poletna črna luna)
    18.junij 2023 (pomladanska črna luna)
    21.september 2025 (poletna črna luna)
    18.september 2028 (poletna črna luna)
    19.junij 2031 (pomladanska črna luna)
    20.marec 2034 (zimska črna luna).

    OdgovoriIzbriši
  11. GOBOV LUNARNI MESEC IN ČRNA LUNA

    Jutri v sredo, 20.septembra ob 7:30 tudi uradno vstopamo v gobov lunarni mesec. Bo pa seveda jutri nastopila tudi črna luna, to je seveda 4. poletni mlaj, o čem smo danes že pisali. V letošnjem poletju gob sploh ni bilo, toda sedaj že kakšen teden gobe rastejo kot nore. Tudi današnje obilne padavine in jutrišnje poplave bodo pripomogle, da bo sedaj gob še več. Sicer sem danes popoldan tudi šel v gozd in sem nabral ledenke, prašnice, travniške kukmake, lukove sehlice in borov glivec. Torej sedaj se resnično upravičeno pričenja gobov lunarni mesec, saj so gobe že skoraj v samem vrhuncu. Sicer glavna gobarska sezona traja ob ugodnih normalnih
    padavinah od 15.septembra pa do 31.oktobra vsako leto na nadmorskih višinah pod 500 metrov nadmorske višine.

    Do leta 2030 se gobov lunarni mesec prične ob naslednjih dneh:
    Dne 20.septembra 2017, 9.septembra 2018, 28.septembra 2019, 17.septembra 2020, 6.oktobra 2021, 25.septembra 2022, 15.septembra 2023, 2.oktobra 2024, 21.septembra 2025, 11.septembra 2026, 30.septembra 2027, 18.septembra 2028, 7.oktobra 2029 in 27.septembra 2030.

    Gobov lunarni mesec letos traja od 20.septembra pa vse do 19.oktobra. Gobova polna luna pa bo nastopila letos dne 5.oktobra.

    OdgovoriIzbriši
  12. PRIČENJA SE LUNARNA JESEN

    Jutri v sredo, 20.septembra ob 7:30 se v trenutku mlaja tudi uradno pričenja lunarna jesen. Vsak lunarni letni čas se vedno prične ob mlaju pred prvo polno luno v novem letnem času. Letos bo nastopila sredina lunarne jeseni dne 4.novembra ob 6:23.

    Do leta 2030 se lunarna jesen prične ob naslednjih dneh:
    Dne 20.septembra 2017, 9.septembra 2018, 28.septembra 2019, 17.septembra 2020, 6.oktobra 2021, 25.septembra 2022, 15.septembra 2023, 2.oktobra 2024, 21.septembra 2025, 11.septembra 2026, 30.septembra 2027, 18.septembra 2028, 7.oktobra 2029 in 27.septembra 2030.

    OdgovoriIzbriši