nedelja, 24. april 2016

Retrogradni Mars

Mars se obrne v retrogradno gibanje približno vsake dve leti. Vpliv njegove retrogradnosti čutimo kot pomanjkanje energije, razdražljivost, nepotrpežljivost in konfliktnost. V času retrogradnosti ni priporočljivo začenjati novih projektov in načrtov, ker se bodo pojavile prepreke, ki bodo od nas zahtevale dodatno energijo, ki pa nas bo izčrpavala in s tem oteževala doseči cilj.

Energijo retrogradnega gibanja Marsa pa lahko pozitivno uporabimo, da ponovno preučimo kakšni so naši cilji, kaj želimo doseči in kaj si zares želimo ter na podlagi teh ugotovitev ponovno opredelimo naše cilje.

V svojem retrogradnem gibanju bo Mars aktiviral trenutno na nebu prisoten kolektivni transpersonalni aspekt med Saturnom, Neptunom in Jupitrom, tako da bo njegovo retrogradno gibanje še toliko močneje čutiti, še posebej pa to velja za osebe, ki imajo planete v prvi dekadi spremenljivih znamenj (Dvojčka, Devica, Strelec, Ribi).

Mars bo deloval kot sprožilec sprememb, tako da bo to zelo negotov čas in bo marsikomu manifestiral življenjsko pomembne dogodke, ki bodo imeli velik vpliv na njegovo nadaljno življenje.

Tiste, ki so v zadnjih mesecih (od jeseni 2015) gradili na iluzijah, na pričakovanjih, da bodo stvari tekle brez vlaganja energije ali pa so si postavili prevelike, nedosegljive cilje in tiste, ki so bili pripravljeni za doseganje ciljev obiti moralne norme, čaka streznitev in soočenje z realnostjo. Je pa obdobje bolj naklonjeno tistim, ki so hodili po poti majhnih korakov ter so vlagali trud. Prihaja čas, ko bodo lahko realizirali svoje sanje.

Na kolektivnem nivoju Marsov vpliv na množice deluje skozi nemoč spremeniti stvari in ustvari v ljudeh veliko pritiska. Strah za preživetje jih pahne v bolj primitivne, instinktivne oblike obrambnih mehanizmov. V tem času lahko pričakujemo povečano število nemirov, konfliktov, nenadzorovanih izbruhov agresije in vojnih spopadov.

Ker je Mars obrnil v znamenju Strelca, ki med drugim simbolizira tudi vero, bo vplival na izbruhe verskega fanatizma in posledično ponovne teroristične napade. Med bolj izpostavljenimi je zopet Evropa, kajti v rojstnem horoskopu Evrope bo retrogradni Mars aktiviral že tako napet rojstni aspekt Marsa in Plutona, kar povečuje nevarnost ponovnih terorističnih napadov in nove človeške žrtve na evropskih tleh. Bolj izpostavljene bodo Španija, Belgija in Anglija.

Mars je retrogradno obrnil 17.4.2016 in bo retrograden do 29.6.2016. Njegov vpliv pa bo čutiti še do druge polovice avgusta 2016.