nedelja, 15. april 2018

Saturn v Kozorogu – nov red na starem pogorišču !

Saturn je 20.12.2017 ob 5:50h vstopil v znamenje Kozoroga in bo v njem ostal dve leti in pol, do konca 2020.

Saturn za prehod skozi eno znamenje potrebuje približno dve leti in pol. Njegov celoten cikel oziroma en obhod Zodiakalnega kroga, traja približno 29 let.

Saturnov prehod nas sooča z realnostjo in ruši naše morebitne iluzije. Od nas zahteva delo in trud, saj so področja, ki jih aktivira tokom svojega prehoda, podvržena preizkušnjam in počasni rasti. Vložen trud pa se nam postopoma obrestuje, saj so strukture in stvari, ki nastanejo tokom njegovega tranzita, kakovostne in trajne.

Sooča pa nas tudi z našimi pomanjkljivostmi in strahovi. Skozi otežene okoliščine nas sili zapustiti cono udobja in nas tako soočiti s strahovi, še posebej s strahovi pred neuspehom. Saturnovi strahovi pa so lahko tudi aktivatorji, na primer zaradi strahu pred pomanjkanjem, lahko postanemo bolj delavni in aktivni.

Saturn vlada znamenju Kozoroga. To je znamenje, ki ima močne ambicije in hlepi po uspehu v družbi. Za svoj uspeh pa je pripravljen trdo delati in se marsičemu odpovedati. Svoje cilje skrbno načrtuje in jih zaradi vztrajnega napredovanja tudi doseže. Uspeh ni sam po sebi umeven in po navadi pride z zamudo, vendar ko pride, je pa trajen. V času Saturnovega tranzita čez znamenje Kozoroga je priporočljivo vlagati energijo in se truditi na tistih področjih življenja, kjer si želimo napredovati in doseči trajnejše rezultate. To je tudi dober čas za načrtovanje naše prihodnosti kot za postavitev dolgotrajnih življenjskih ciljev, ki bi jih želeli doseči tokom njegovega naslednjega devetindvajsetletnega cikla.

Ko Saturn na svoji poti po Zodiaku pride v neko znamenje, tako na osebnem kot tudi na kolektivnem nivoju pokaže na senco, torej na temno plat znamenja. Ta proces v znamenju Kozoroga poteka že kar nekaj let. Začel se je s prihodom Plutona v to znamenje, katerega posledica je bila finančna kriza. Skozi njo smo se soočali s padcem dotedanjega moralnega ugleda in zaupanja v avtoritativne družbene sisteme, tako finančne, gospodarske kot politične. V nekaj letih so te institucije skozi zlorabo zaupanja in moči, ki so jo imele, povzročile razpad družbenih sistemov in moralnih vrednot, na katerih so temeljili. Znamenje Kozoroga namreč v geopolitični astrologiji simbolizira najvišje avtoritativne institucije v družbi, ki skrbijo za funkcionalnost in varnost družbe. Njihovo delovanje temelji na zaupanju družbe v njihovo stabilnost. To zaupanje pa je bilo v preteklih letih v imenu krize večkrat zlorabljeno in se je z njim manipuliralo. Posledica je razkroj družbenih vrednot in hierarhije družbe. S prihodom Saturna v Kozoroga pa se bomo soočali s posledicami, razkritji kot tudi poizkusi teh sil, da bi obdržale svoje pozicije in moč. Pričakujemo lahko, da bo Saturnov prehod na tem »plutonskem pogorišču« osvetlil te destruktivne vsebine in nam razkril razsežnosti zakulisnih dejavnosti. Po drugi strani pa bodo sile, ki so povzročile to stanje in si v tem procesu prilastile moč odločanja, še povečale razne represivne metode in storile vse, da bi to moč obdržale. Razkritja in saniranje le teh pa bodo na koncu pripomogla pri ustvarjanju novih, bolj stabilnih družbenih struktur.

V času Saturnovega prehoda skozi Kozoroga lahko pričakujemo:
  • preoblikovanje in samoregulacijo tistih sistemov, ki do sedaj niso delovala dobro,
  • novo hierarhijo družbe,
  • nova moralna pravila o tem, kaj je prav in kaj ne,
  • menjave na vodilnih mestih, tako gospodarskih kot tudi političnih,
  • boj za prevlado v svetu,
  • vzpostavitev novih sistemov kontrole in nadzora,
  • nove meje,
  • odkritja zlorab moči,
  • boj proti izgorelosti,
  • ukvarjanje in reševanje problemov, povezanih s starostniki,
  • spodbujanje in rast ponovne uporabe (recikliranja),
  • zategovanje pasu in varčevanje.

Vpliv Saturnovega tranzita na državo Slovenijo

Prehod Saturna skozi znamenje Kozoroga bo imel tudi močan vpliv na dogajanje v tistih državah, ki imajo to znamenje poudarjeno. Med njimi je tudi Slovenija, saj ima naša država v tem znamenju ascendent. V geopolitični astrologiji ascendent in prva hiša predstavljata državo, njene prebivalce kot tudi njihove nacionalne značilnosti. Slovenijo, katere nastanek sovpada s prejšnjim prehodom Saturna skozi znamenje Kozoroga, v naslednjih dveh letih in pol čaka kar nekaj preizkusov zrelosti. Čaka nas soočanje s preizkušnjami, ki bodo od nas zahtevale večjo povezanost in enotnost ter preraščanje notranje razklanosti, ki nas kot narod slabi. Zaradi Kozoroga na ascendentu smo znani kot zanesljivi in odgovorni, vendar pa žal tudi togi in nenaklonjeni spremembam. Sonce naše države se nahaja v znamenju Raka v sedmi hiši, zaradi česar iščemo potrditev lastne vrednosti zunaj sebe, v zunanjih avtoritetah. Tako v osebnih kot tudi v mednarodnih odnosih se to, da predamo svojo moč v roke drugemu, konča slabo, saj dotični običajno to izkoristi sebi v prid. Leta 2018 bo Saturn aktiviral naše Sonce in nas bo skozi preizkušnje učil, da postanemo suverenejši in odločnejši. Sonce v horoskopu države med drugim tudi simbolizira moč in vitalnost glavnih avtoritet v državi. Ker nas Saturnovi prehodi soočajo z realnostjo, lahko v tem obdobju pride na plan njihova bolj senčna plat, ali pa jih dohitijo posledice preteklih dejanj. Ta vpliv bo čutiti vse do sredine jeseni 2018. Ko pišem ta prispevek, že čutimo delovanje tega aspekta, saj je odstopil predsednik vlade, predsednik države pa je vpleten v preiskavo. Nekaj njegovega vpliva in blokad pa čaka tudi novoizvoljenega predsednika vlade.

Boljše razumevanje dogodkov, ki jih lahko pričakujemo ob Saturnovem prehodu skozi znamenje Kozoroga, dobimo, če proučimo njegove prejšnje cikle. Njegov prejšnji prehod skozi znamenje Kozoroga je sovpadal z valom sprememb, ko so drug za drugim padali politični sistemi, porušen je bil berlinski zid, ki je predstavljal mejo med vzhodom in zahodom. Takratni prehod Saturna, Urana in Neptuna je prinesel spremembe, ki so bile temelj za nastanek novih družb kot tudi združene Evrope. Čeprav je bila prvotna ideja ustanoviti enotno in enakopravno demokratično Evropo, so sedaj nekatere države v podrejenem položaju. Prihaja do polarizacije in neenakomernega razporejanja bogastva, kot tudi do borbe za premoč in nadvlado. Prihodnja leta prinašajo preizkus trdnosti temeljev vseh novih družbenih struktur, ki so nastale v letu 1989. Med njih sodi tudi Slovenija.

Dogajanje v svetu

Saturn je socialen planet in njegovi prehodi prinašajo pomembne dogodke, ki vplivajo na nadaljnji razvoj družbe. Spremembe družbe pa lahko potekajo na različne načine. Nova pravila se lahko vpeljejo v stari red brez trenja, na miren način, včasih pa žal tudi konfliktno, s silo. Saturnov prehod skozi Kozoroga ureja in korigira spremembe, ki so jih povzročili predhodni prehodi transpersonalnih planetov, prehod Urana, Neptuna in Plutona skozi to znamenje. Novosti in spremembe vgradi v star, obstoječ red. V zadnjih desetletjih, bolj natančno od osemdesetih let prejšnjega stoletja, smo se znašli v vrtincu družbenih sprememb. Doživeli smo padec berlinskega zidu in konec hladne vojne, kot tudi širjenje kapitalizma kot prevladujočega modela družbene ureditve. Posledica teh sprememb je nastajanje novega družbenega reda in nova razmerja vodilnih svetovnih sil v svetu. Saturn bo na svoji poti skozi znamenje Kozoroga tvoril ugodne aspekte z Uranom, Neptunom in Jupitrom, zato bo proces absorbcije novosti potekal dokaj harmonično in nekonfliktno. Izjema je aspekt med Saturnom in Plutonom, ki bo nastopil v začetku leta 2020, in prinaša zelo težavno ter napeto obdobje. Ta aspekt se pojavi vsakih 33 let, ker pa je njegov vpliv močan, ga lahko čutimo že kakšno leto prej. Prinaša brezkompromisen boj za moč in prevlado. Avtoritete in elite z vso silo branijo in skušajo ohraniti staro stanje in privilegije. Do sprememb lahko pride samo s pritiskom od zunaj. Pospeši se proces »umiranja« starih in nastajanje novih gospodarskih političnih struktur. Izrazit je boj za prevlado in prevzem kontrole nad svetom. Da bi se ohranila moč, se manipulira z zakoni in pravili. Pojavijo se novi totalitarni sistemi. Ker je aspekt brezkompromisen, prinaša povečano tveganje vojnih spopadov. Boj za prevlado pa bo potekal tudi na drugih področjih, tako političnih kot tudi gospodarskih. Plutonov prehod skozi znamenje Kozoroga je močno zamajal zaupanje v vse vodilne in avtoritativne družbene strukture. Saturn bo skušal na tem plutonskem pogorišču vzpostavljati nove strukture, ki bodo temelj novega družbenega reda.

8 komentarjev :

  1. Sedaj ko se nahajamo v drugi polovici aprila je večino drevja že zacvetelo, sedaj cvetijo zlasti češnje in slive. Je pa letos zaradi precej hladnega marca kateri je bil celo hladnejši od letošnjega januarja sadno drevje zacvetelo precej pozno. Prvi cvet sem danes zasledil tudi na jablani. Sedaj pa si bomo pogledali kdaj bodo nastopile lunine mene za letošnji maj.

    LUNINE MENE ZA MAJ 2018

    ZADNJI IZBOČEC bo 4.maja ob 0:00
    ZADNJI KRAJEC bo 8.maja ob 3:08
    ZADNJI SRPEC bo 12.maja ob 1:07
    MLAJ bo 15.maja ob 12:48
    PRVI SRPEC bo 18.maja ob 19:41
    PRVI KRAJEC bo 22.maja ob 4:49
    PRVI IZBOČEC bo 25.maja ob 19:14
    ŠČIP bo 29.maja ob 15:19.

    SREDINA ASTRONOMSKE POMLADI bo dne 5.maja ob 14:26. V tem času bo Sonce doseglo natanko 15° ozvezdnega pasu Ovna.

    Keltski solarni praznik BELTAN bo dne 8.maja.

    ČEŠNJEV LUNARNI MESEC se prične dne 15.maja.

    ČEŠNJEVA POLNA LUNA bo dne 29.maja, saj bo to tretja pomladanska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  2. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAJ 2018

    Letošnji maj bo v začetku kar precej sončen, v sredini in na koncu meseca bo kar precej spremenljivega vremena.

    Od 1. pa vse do 7.maja bo lepo in toplo vreme, verjetno bodo prvomajski pohodi bili v lepem in toplem vremenu, od 8. pa do 11.maja bo spremenljivo in hladno vreme, od 12. pa do 15.maja bo lepo in toplo vreme. Od 16. pa vse do 18.maja se nam obeta veliko dežja, od 19. pa vse do 21.maja bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Od 22. pa vse do 25.maja bo spremenljivo, od 26. pa vse do 29.maja bo spet spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku, od 30.maja dalje pa bo spet spremenljivo vreme.

    OdgovoriIzbriši
  3. JUTRI JE SETVENA POLNA LUNA

    Jutri v ponedeljek, 30.aprila ob 2:58 nastopi druga pomladanska polna luna imenovana setvena polna luna. Druga pomladanska polna luna je že od nekdaj na kmetih veljala kot najprimernejši čas za sajenje krompirja, koruze, fižola, buč, kumar, zelja in ostalih poljščin. Sicer pa je letošnji april bil dokaj jasen in sončen, nekoliko bolj deževno in nestanovitno vreme se nam obeta sedaj od 3.maja dalje. V torek, 1.maja ko se bo iz Lenarta na Zavrh odvijal prvomajski pohod bi mu lahko rekli tudi pohod ob setveni polni luni. Na tem pohodu pa tudi vina ne bo manjkalo. V petek pa sem šel tudi na jurjev pohod. Letos setveni lunarni mesec traja od 16.aprila pa vse do 15.maja.

    Do leta 2030 setvena polna luna nastopi v teh dneh:
    Dne 30.aprila 2018, 19.aprila 2019, 7.maja 2020, 27.aprila 2021, 16.maja 2022, 5.maja 2023, 24.aprila 2024, 12.maja 2025, 1.maja 2026, 20.aprila 2027, 8.maja 2028, 28.aprila 2029 in 17.maja 2030.

    OdgovoriIzbriši
  4. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JUNIJ 2018

    Tokrat bom objavil lunin setveni koledar za letošnji junij.

    KORENINA - od 2.junija ob 23:06 (kozorog)
    CVET - od 5.junija ob 11:53 (vodnar)
    LIST - od 7.junija ob 22:25 (ribi)
    PLOD - od 10.junija ob 5:04 (oven)
    KORENINA - od 12.junija ob 7:53 (bik)
    CVET - od 14.junija ob 8:20 (dvojčka)
    LIST - od 16.junija ob 8:20 (rak)
    PLOD - od 18.junija ob 9:40 (lev)
    KORENINA - od 20.junija ob 13:29 (devica)
    CVET - od 22.junija ob 20:10 (tehtnica)
    LIST - od 25.junija ob 5:29 (škorpijon)
    PLOD - od 27.junija ob 16:52 (strelec)
    KORENINA - od 30.junija ob 5:36 (kozorog).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 1.junija ob 8:09 (20°43' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 8.junija ob 18:26
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 15.junija ob 1:52 (20°45' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 21.junija ob 9:02
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 28.junija ob 15:30 (20°46' jug).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 1.junija ob 8:09 pa do 15.junija ob 1:52 in potem od 28.junija ob 15:30 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev in obrezovanje sadnega drevja so primerni ob padni luni in sicer do 1.junija ob 8:09 in potem še od 15.junija ob 1:52 pa do 28.junija ob 15:30.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DVOJČKOV dne 21.junija ob 11:07. Začetek poletja.

    OdgovoriIzbriši
  5. V teh dneh se zorijo najzgodnejše sorte češenj, v torek se tudi uradno prične češnjev lunarni mesec. Akacija, bezeg je že v cvetju. Temperature so že tudi visoke, žal pa ponekod je klestila že tudi toča. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za letošnji junij.

    LUNINE MENE ZA JUNIJ 2018

    ZADNJI IZBOČEC bo 2.junija ob 17:09
    ZADNJI KRAJEC bo 6.junija ob 19:31
    ZADNJI SRPEC bo 10.junija ob 13:01
    MLAJ bo 13.junija ob 20:43
    PRVI SRPEC bo 17.junija ob 1:54
    PRVI KRAJEC bo 20.junija ob 11:51
    PRVI IZBOČEC bo 24.junija ob 5:35
    ŠČIP bo 28.junija ob 5:53.

    Začetek poletja bo dne 21.junija ob 11:08. Tega dne bo dan najdaljši, noč bo najkrajša.

    Keltski solarni praznik LITHA bo dne 22.junija.

    JEČMENOV LUNARNI MESEC se prične dne 13.junija.

    JEČMENOVA POLNA LUNA bo dne 28.junija, saj bo to prva poletna polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  6. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JUNIJ 2018

    Letošnji junij kot kaže bo vremensko kar precej spremenljiv.

    Od 1. pa do 6.junija bo spremenljivo vreme. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 7. pa do 10.junija. Veliko dežja bo potem od 11. pa do 13.junija. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo potem od 14. pa do 16.junija. Lepo bo potem od 17. pa do 19.junija. Veliko dežja bo potem od 20. pa do 23.junija. Spremenljivo vreme pa bo potem od 24. pa vse do konca junija.

    OdgovoriIzbriši
  7. VSTOPAMO V ČEŠNJEV LUNARNI MESEC

    Jutri v torek, 15.maja ob 13:48 tudi uradno vstopamo v češnjev lunarni mesec. V tem trenutku se bo setveni lunarni mesec tudi uradno zaključil. Do sedaj bi moralo že biti posajeno krompir, koruza, fižol, lubenice, buče, kumare, zelje. Se pa v teh dneh zorijo že tudi češnje. Žal je pred nekaj dnevi ponekod v Jurovskem dolu toča že sklestila na tla nezrele zelene češnje. So pa sedaj pri nas tudi že zrele zgodnje sorte češenj, se pa sedaj zorijo že srednje sorte češenj, pozne sorte češenj bodo zrele šele v začetku junija. Letošnja zrelost češenj se povsem ujema z češnjevim lunarnim mesecem. V Goriških Brdih v času češnjevega lunarnega meseca pripravljajo pečenega odojka ali jagnjetino prav s svežimi nabranimi češnjami. Sicer bo ta teden ves teden deževalo samo v popoldanskem času, češnje še zaradi tega ne bodo popokale. Letos češnjev lunarni mesec traja vse do 13.junija ob 21:43. Na severni zemeljski polobli se bo jutri pričel češnjev lunarni mesec, na južni zemeljski polobli pa se bo jutri pričel seveda kakijev lunarni mesec.

    Do leta 2030 se češnjev lunarni mesec prične ob teh dneh:
    Dne 15.maja 2018, 4.maja 2019, 22.maja 2020, 11.maja 2021, 30.maja 2022, 19.maja 2023, 8.maja 2024, 27.maja 2025, 16.maja 2026, 6.maja 2027, 24.maja 2028, 13.maja 2029 in 1.junija 2030.

    Letos torej češnjev lunarni mesec traja od 15.maja pa vse do 13.junija. Češnjeva polna luna pa nastopi dne 29.maja.

    OdgovoriIzbriši
  8. POPOLNI SONČEV MRK (JUROVSKI DOL) - 16.MAJ 2227

    Danes nas loči še natanko 209 let, ko bo centralna črta popolnega Sončevega mrka šla čez občino Jurovski dol in sicer čez zaselke Zgornje Partinje, Jurovski dol, Malna, Srednji Gasteraj in Žitence. To pa se bo zgodilo dne 16.maja 2227.

    Mlaj kateri je nastopil včeraj 15.maja 2018 ob 12:48 je v istem 19 letnem krogu kot mlaj dne 16.maja 2227 ob 9:23, ko bo centralna črta popolnega Sončevega mrka šla čez občino Jurovski dol.

    OdgovoriIzbriši