petek, 7. februar 2014

O retrogradnosti planetov

Gibanje planeta poteka na tri načine:
-         direktno gibanje,
-         stacionarno gibanje (iz Zemlje zgleda, kot da se planet ne premika)
-         retrogradno gibanje (iz Zemlje zgleda, kot da se planet giblje vzvratno)

Sonce in Luna se nikoli ne gibljeta retrogradno.

Retrogradni planeti prinašajo retrospektivo in možnost ponovnega vpogleda v dogodke in spoznanja, ki jih izraža njihova energija. Energija planeta se obrne navznoter in se izraža drugače, kot v direktnem hodu.

Tradicionalna astrologija je retrogradnim planetom pripisovala negativen pomen, zato še danes marsikatera astrološka razlaga retrogradnosti temelji zgolj na opozorilih pred njihovim negativnim delovanjem. Še vedno je v veljavi načelo, da je energija retrogradnega planeta zavrta in se ne izraža tekoče, kar privede do manifestacije bolj senčne plati planeta.

Moderni astrologi pa so začeli opažati, da njihova energija ugodno vpliva na  človekovo osebno rast, kajti retrogradni planet prinese na površje nepredelane izkušnje iz preteklosti, še posebej kadar tranzitira čez osebni planet ali kotno točko horoskopa.

Pri razlagi retrogradnega planeta moramo biti pozorni na:
  • simboliko planeta, ki je retrograden,
  • simboliko znamenja, skozi katerega potuje,
  • pomen hiše, skozi katero potuje,
  • simboliko osebnega planeta ali kotne točke, ki jo tranzitira retrogradni planet (pri tem upoštevamo vpliv celotne aspektne mreže)
  • če se osebni planet ali kotna točka nahaja na stopinji, kjer planet obrača, je ta planet ali kotna točka močno poudarjena.
Skozi retrogradni proces osvetlimo določen del zodiaka. Ko planet točko prvič preide v direktnem gibanju, prinese na površje izkušnjo, situacijo, ki je potrebna ponovnega vpogleda in preučitve. V procesu retrogradnosti se zbirajo informacije in izkušnje. Ko se planet obrne v direktno gibanje, je čas, da se ponovno preuči, absorbira in sanira pretekle izkušnje. Pred nami se pojavi nova perspektiva. Ko pa preide stopinjo, na kateri je postal retrograden (izstopi iz sence), pa se predelane vsebine manifestirajo.

Retrogradni planeti 2014
Retrogradni Merkur
Retrogradna Venera

Ni komentarjev :

Objavite komentar