torek, 17. junij 2014

Janez Janša – astrološko tolmačenje dogodkov povezanih z obsodbo

Nauk tranzitnega Saturna: »Kar si sejal, to boš žel.«


Oditi v zapor je močna življenjska preizkušnja, ki jo tokom svojega življenja ne doživi prav vsak posameznik. Janez Janša je oseba, ki bo, kot kaže, to doživel že drugič v svojem življenju.

Zanimivo je pogledati, kateri dejavniki v njegovem rojstnem horoskopu nakazujejo na takšno izkušnjo. V astrologiji spada zapor pod domeno 12. hiše. V rojstnem horoskopu Janeza Janše vidimo, da se njegova 12. hiša, ki v astrologiji simbolično predstavlja zapore, začne v znamenju Škorpijona in da se v njej nahaja planet Luna. To je precej težka kombinacija, ki kaže na ekstremno čustveno občutljivost, katere intenzivnosti se človek skuša obvarovati s poskusom kontrole tako nad svojimi čustvi kot tudi nad svojo okolico. Tak položaj Lune prinese v življenje posameznika kar nekaj gorja in trpljenja. Potrebuje občasne odmike v samoto in osamo, kjer se čustveno obnovi. Kot sem že napisala, 12. hiša simbolično predstavlja zapore, kot tudi ostale zaprte ustanove, kot so bolnišnice, samostane in psihiatrične ustanove. Te ustanove nam omogočajo beg v samoto in osamo. 12. hiša v znamenju Škorpijona, pa še poudari osamo, kot proces transformacije v kateri se pripravimo na nove življenjske preobrate. Kako ta transformacija poteka se je pokazalo ob prejšnjem bivanju JJ v zaporu.

Trenutno čez znamenje Škorpijona tranzitira planet Saturn, ki nas sooča z realnostjo, nas sili, da se poglobimo vase in ne iščemo krivcev za svoje težave izven sebe. Sili nas spregledati strahove in vzorce, ki izhajajo iz njih, in uničuje našo iluzijo o kontroli nad njimi. Povečuje frustracijo in občutek nemoči.

Tranzitni Saturn je na svoji poti po Škorpijonu trčil ob rojstno Luno JJ. 12. hiša je v tradicionalni astrologiji tudi hiša skritih sovražnikov. Sodobna astrologija skrite sovražnike tolmači tudi kot manifestacijo nezavednih obrambnih mehanizmov, ki notranjo krhkost branijo tako, da osebne pomanjkljivosti, ki niso v skladu s priznanimi socialnimi in moralnimi vrednotami in se jih sramujemo,  pripisujemo drugim. Zato ni nenavadno, da z Luno v 12. hiši v znamenju Škorpijona JJ odgovornost za svoja dejanja opredeljuje kot konstrukte uperjene proti njemu.

Ker Luna v Škorpijonu vzpostavlja odnose na kontroli, hierarhiji moči lahko pričakujemo, da bo prehod Saturna čez rojstno Luno JJ prinesel kar nekaj razočaranj tudi na tem področju življenja. Prišlo bo do teženj po prevzemu kontrole in moči tudi v stranki SDS, še posebej s strani ženskih članic stranke.

Sade-sati je pojem, ki ga poznamo iz Jyotisha. Predstavlja čas soočanja z našo notranjostjo in čas, ko lahko oddelamo karmični dolg. Opisuje obdobje prehoda Saturna čez natalno Luno*. Obdobje traja približno 7,5 let in prinaša soočenje s težavami in omejitvami. V zahodnem svetu o tem pojavu govori rek o sedmih letih nesreče. Čas je namenjen poglobitvi vase in je lahko zelo naporen za osebe, ki so usmerjene v posvetno življenje, ker jim Saturn »rad« odvzame vse to, na kar so pretirano vezani.

Sekundarne progresije sicer kažejo, da je JJ v fazi vrhunca svoje kariere, vendar ker ima rojstni Saturn v kvadratu z MC, si je, kot kaže, onemogočil žetje sadov svojega dela. Ker istočasno poteka tudi prehod tranzitnega Saturna preko rojstnih planetov JJ, se je udejanil  rek o tranzitnem Saturnu, ki govori: »Kar si sejal, to boš žel.«

*Sade-sati se ponavlja na približno 29 let. To je prehod tranzitnega Saturna čez rojstno Luno. Eno obdobje traja 7,5 let. Obdobje vključuje prehod Saturna skozi znamenje, ki je pred znamenjem, kjer se nahaja Luna,  skozi znamenje, kjer se nahaja Luna in skozi znamenje po znamenju, kjer se nahaja Luna.

1 komentar :

  1. Tranzitni Saturn testira tudi njegovo Sonce In Venero(dosedanje življensko delo in lastno vrednost) v sekundarnih progresijah, ki sta v konjunkciji z natalno Luno in tranzitnim Saturnom. Pomembna je sekundarno progresirana Luna , ki je lani poleti zaključila svoj 29 letni cikel in vstopila v novega, letos v marcu pa je prestopila v optimistično znamenje Strelca in sedaj hiti proti ascendentu, kjer jo zopet čakata natalni in nekoliko premaknjen progresirani Saturn, in če je sedaj še vse skupaj v temi 12 hiše, naj bi se takrat s prehodom progresirane Lune preko ascendenta zgodba razsvetlila. Nad njeno razrešitvijo pa bo bdel strogi Saturn.Vse skupaj naj bi se zgodilo čez dobro leto...

    OdgovoriIzbriši