nedelja, 27. december 2015

Slovenija in svet v 2016Leto 2016 bo zopet eno od  prelomnih let,  katerega dogodki  bodo močno vplivali na nadaljnje dogajanje in spremembe v družbi.

Da bo leto razburkano in pestro, nakazujejo že dogodki tokom jeseni 2015. V leto 2016 bomo vkorakali s kar nekaj težko rešljivimi problemi, kot so stopnjevanje in širitev agresije in vojne napetosti na bližnjem vzhodu, povečanje števila beguncev in emigrantov ter verska nestrpnost in strah pred ponovnimi terorističnimi napadi.

Prvo intenzivno obdobje se bo začelo že v prvi polovici marca 2016, napetost pa se bo  v drugi polovici maja zaradi T kvadrata še stopnjevala. Prisotnost napetosti bomo čutili tudi vse poletje, jeseni pa se bo zaradi vpliva mrka še povečala.

Pričakujemo lahko ponovne teroristične napade na evropskih tleh, poostrene ukrepe za zajezitev preseljevanja, streznitev in razočaranje nad realnim stanjem tistih, ki so pod vplivom pretiranega optimizma ekonomsko emigrirali, povečanje nestrpnosti proti drugače mislečim, verujočim, zaostritev in povečanje napetosti med islamom in ostalim svetom, več kontrole in nadzora na socialnih omrežjih, prestrukturiranje in reorganizacijo sistemov, ki dopuščajo nenadzorovano finančno ekspanzijo, vzpostavljanje nadzora nad tokom denarja, še posebej tistega, ki odteka v razne davčne oaze. Tudi za področje gospodarstva in financ leto 2016 ni ugodno, čaka nas  ponovno krčenje in drsenje v recesijo.


Vpliv Luninih mrkov na horoskop Slovenije

Lunin mrk 28.9.2015 je v horoskopu države Slovenije aktiviral težave v zunanji politiki kot tudi v odnosih s tujino in tujci. Vpliv tega mrka smo čutili v zadnjih mesecih, vendar bo žal  tudi mrk v aprilu 2016 še bolj natančno ponovil jesenske napete aspekte, tako da lahko  v zgodnji spomladi drugega leta pričakujemo še več težav, povezanih z begunsko emigrantsko krizo.

Tako bo pozornost države Slovenije spomladi 2016 usmerjena v zunanjo politiko in odnose s tujino. Soočali se bomo z begunsko migracijsko problematiko in ukrepi za zajezitev le te. Vsa pozornost in energija bosta usmerjeni v sklepanje novih sporazumov. Naša politika pa ne bo učinkovita pri obrambi naših interesov. Že v mesecu februarju bomo priča dogajanju, ki nam bo zopet pokazalo, da v kriznih časih, ko bi bilo v državi potrebno strniti vrste in enotno nastopiti,  prevladajo osebni interesi in želja po moči, kar bo še dodatno povečevalo razcepljenost slovenskega naroda.  Kot država bomo postavljeni pred dejstvo, da samo pasivna drža in  zanašanje na to, da bodo druge zunanje avtoritete rešile naše težave, lahko ogrozi in škoduje naši državi.

Retrogradni Mars

Od sredine aprila  se bo, zaradi retrogradnega gibanja Marsa, napetost še stopnjevala. Mars  je  planet akcije, konfrontacije in agresije. Kadar je njegova energija blokirana, se manifestira v bolj destruktivni obliki, skozi nenadne izbruhe jeze in agresije.  V rojstnem  horoskopu Evrope bo retrogradni Mars aktiviral zelo napeti rojstni položaj Mars Plutona, kar  lahko povzroči ponovne teroristične napade in nove človeške žrtve na Evropskih tleh, posledično pa vedno večjo vpletenost in vključevanje Evrope v vojne konflikte na bližnjem vzhodu.

Tudi na osebnem nivoju lahko pričakujemo povečanje izbruhov zavrte agresije, več razdražljivosti, nervoze in nepremišljenih dejanj.

Vrhunec napetosti T-kvadrat

Eden od najmočnejših astroloških  dejavnikov v letu 2016, ki bo imel močan vpliv na spremembe in nadaljnji potek dogodkov v Evropi in svetu, je spremenljivi T-kvadrat med Jupitrom, Saturnom in Neptunom. Saturn in Jupiter simbolizirata socialno identiteto, Neptun pa kolektivno.

Cikel Saturn - Neptun

Neptun topi in raztaplja socialne meje, pa naj bodo to med družbenimi razredi, različnimi rasami ali spoloma, medtem ko Saturn, ravno obratno, postavlja meje, ustvarja red in hierarhijo. Njun cikel ima močen vpliv na politične spremembe in reforme.

Za razumevanje dinamike, ki jo prinaša spomladanski T kvadrat se moramo vrniti v zgodovino, v  leto 1989, ko so bili na nebu  isti planeti, a v  drugačnih medsebojnih aspektih.  Evropo je zajel nenaden val sprememb, drug za drugim so padali politični sistemi, porušen je bil berlinski zid, ki je predstavljal mejo med vzhodom in zahodom. Takratni položaj planetov je prinesel spremembe, ki so bile temelj za nastanek Evrope, kakršno poznamo danes. Isti planeti pa v 2016 tvorijo bolj napete medsebojne aspekte. Spremembe, ki jih prinašajo, bodo  preizkus trdnosti temeljev vseh družbenih struktur, ki so nastale v letu 1989. Med njih sodi tudi Slovenija.

Cikel Jupiter - Neptun

Medsebojni vpliv Jupitra in Neptuna prinaša megalomansko ekspanzijo, iluzijo o veliki sreči in hrepenenje po nečem boljšem. Prinaša pretiran optimizem, ki nas zavede v nepremišljena dejanja. Ta aspekt se je skozi zgodovino že večkrat pojavljal ob emigracijah narodov, saj pod njegovim vplivom ljudje začutijo, da bi lahko srečo in ugodne možnosti poiskali nekje daleč,  v »idealni« deželi. Vpliv smo lahko opazovali  tokom 2015 pri ekonomskih emigrantih, ki so prodali vse svoje premoženje in se odpravili iskat svojo srečo v neznano. Ker pa se temu aspektu neizmerne širitve v letu 2016 pridruži omejevalni vpliv Saturna, bo marsikdo od njih soočen s težavami realnosti, ki pa so daleč od  njihovih idealiziranih  pričakovanj. Frustracije, ki bodo nastajale ob tem spoznanju, pa bodo povod za povečano agresijo in izbruhe nemirov.

Saturn v Strelcu

Saturn v letu 2016 skozi svoje potovanje po znamenju Strelca prinaša povečanje nestrpnosti proti drugače mislečim in verujočim, tako da lahko pričakujemo porast verskega ekstremizma v vseh verstvih, predvsem pa tudi zaostritev in stopnjevanje napetosti med islamom in ostalim svetom.

Cikel Saturna in Jupitra

Tudi ta cikel je zelo pomemben pokazatelj stanja v družbi. V letu 2016 bosta planeta tvorila   napet medsebojni aspekt od sredine marca 2016 pa vse do polovice junija. Jupiter simbolizira širitev, rast, Saturn pa krčenje in upočasnitve. Pretiran apetit in hlepenje po nenehni rasti in širitvi, ki ga prinaša medsebojni vpliv Jupitra in Neptuna, bo trčil ob omejevalni vpliv Saturna, ki simbolizira krčenje in upočasnitev. Pričakujemo  lahko padce rasti gospodarstev, finančne težave in ponovno recesijo. Vpliv njunega prvega medsebojnega  kvadrata smo lahko opazovali že v avgustu 2015, ko je upad kitajske gospodarske rasti močno pretresel svetovne finančne trge.

Podobno, kot leta 1989, nas bo tudi v letu 2016 zajel tok kolektivnih sprememb, ki bodo izven naše kontrole. Svet bo kaotičen in poln nepredvidljivosti. Spremembe so nujno potrebne, saj omogočajo evolucijo in rast. Je pa čas, ko nastopijo, težaven in naporen. Takšno bo tudi leto 2016.

Pa srečno.

Leto, ki je pred nami, za marsikoga ne bo lahko. Vpliv planetov bodo najmočneje občutili:
 • rojeni med 25. in 30. februarjem, 27. majem in 1. junijem, 29. avgustom in 3. septembrom, 28. novembrom in 2. decembrom,
 • rojeni v drugi polovici 1960 in prvi polovici 1962 oziroma tisti, ki imajo Plutona med 6 in 11 stopinj Device,
 • generacija 1973 in 1974 z Neptunom v Strelcu.
Če želite pridobiti vpogled v to, kako bodo planetarne energije vplivale na vas, me pokličite na številko 031 586 055. Več informacij o svetovanju dobite na http://www.e-astrologija.si/ 

21 komentarjev :

 1. Rudica hvaležen sem za izčrpno predstavitev dogodkov v 2016 dosedaj si kar točno napovedala kaj se bo dogajalo.
  V Novem letu ti želim obilo zdravja in osebne sreče. Posnifaj vse kar je dobrega!!!!LP Dane

  OdgovoriIzbriši
 2. THE NAMES OF FULL MOON IN A CALENDAR YEAR IN THE UNITED STATES

  Each Full Moon also has its own name. Here we'll look at what the name of the individual Full Moon in a row in a calendar season in the US:

  1st spring Full Moon - The Worm Full Moon
  2nd spring Full Moon - The Pink Full Moon
  3rd spring Full Moon - The Flower Full Moon
  1st summer Full Moon - The Strawberry Full Moon
  2nd summer Full Moon - The Buck Full Moon
  3rd summer Full Moon - The Sturgeon Full Moon
  1st autumn Full Moon - The Harvest Full Moon
  2nd autumn Full Moon - The Hunter's Full Moon
  3rd autumn Full Moon - The Beaver Full Moon
  1st winter Full Moon - The Cold Full Moon
  2nd winter Full Moon - The Wolf Full Moon
  3rd winter Full Moon - The Snow Moon.

  If appearances 4th Full Moon in a calendar season, then that Full Moon appoint a blue moon.

  In 2016 occur each Full Moon by name in the US these days:

  January 24th - The Wolf Full Moon
  February 22nd - The Snow Full Moon
  March 23rd - The Worm Full Moon
  April 22nd - The Pink Full Moon
  May 21st - The Flower Full Moon
  June 20th - Blue Moon
  July 19th - The Strawberry Full Moon
  August 18th - The Buck Full Moon
  September 16th - The Sturgeon Full Moon
  October 16th - The Harvest Full Moon
  November 14th - The Hunter's Full Moon
  December 14th - The Beaver Full Moon.

  In however, occur each Full Moon in a single season by species these days:

  January 24th - 2nd winter Full Moon
  February 22nd - 3rd winter Full Moon
  March 23rd - 1st spring Full Moon
  April 22nd - 2nd spring Full Moon
  May 21st - 3rd spring Full Moon
  June 20th - 4th spring Full Moon
  July 19th - 1st summer Full Moon
  August 18th - 2nd summer Full Moon
  September 16th - 3rd summer Full Moon
  October 16th - 1st autumn Full Moon
  November 14th - 2nd autumn Full Moon
  December 14th - 3rd autumn Full Moon.

  OdgovoriIzbriši
 3. NAMES LUNAR MONTHS IN THE YEAR 2016 IN THE US

  Like the Full Moon also they have the lunar months of its name. Practically they have the same name as the Full Moon which is located in the lunar month. Every new lunar month begins with the new moon.
  Individual lunar months in 2016 in the US begin on the following dates:

  Wolf lunar month - January 10th
  Snow lunar month - February 8th
  Worm lunar month - March 9th
  Pink lunar month - April 7th
  Flower lunar month - May 6th
  Blue lunar month - June 5th
  Strawberry lunar month - July 4th
  Buck lunar month - August 2nd
  Sturgeon lunar month - September 1st
  Harvest lunar month - October 1st
  Hunter's lunar month - October 30th
  Beaver lunar month - November 29th
  Cold lunar month - December 29th.

  OdgovoriIzbriši
 4. Vstopili smo v novo leto 2016. Lanski december je bil popolnoma suh saj v celem mesecu pri nas ni padla niti kaplja dežja oziroma niti ena snežinka, kar dejansko pomeni da je v decembru bil postavljen rekord, bilo je najmanj padavin v enem koledarskem mesecu. Torej padavin je bila čista ničla 0. Že prihodnji teden bo povsem drugačno vreme, mnogo bolj mrzlo bo, v ponedeljek in v torek pa bo pri nas celo snežilo. Zapadlo bo celo več kot 10 cm snega.
  Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

  LUNINE MENE ZA FEBRUAR 2016

  ZADNJI KRAJEC bo 1.februarja ob 4:28
  ZADNJI SRPEC bo 5.februarja ob 2:59
  MLAJ bo 8.februarja ob 15:39
  PRVI SRPEC bo 11.februarja ob 23:28
  PRVI KRAJEC bo 15.februarja ob 8:46
  PRVI IZBOČEC bo 18.februarja ob 22:59
  ŠČIP bo 22.februarja ob 19:20
  ZADNJI IZBOČEC bo 26.februarja ob 21:33.

  Sredina koledarske ZIME bo 4.februarja ob 10:46. Sonce bo doseglo natanko 15 kotnih stopinj nebesnega znamenja Vodnarja.

  Keltski solarni praznik IMBOLC bo dne 5.februarja.

  OdgovoriIzbriši
 5. Zvončkov lunarni mesec se prične dne 8.februarja.

  Zvončkova polna Luna nastopi dne 22.februarja saj bo to tretja zimska polna Luna.

  OdgovoriIzbriši
 6. ODKOD IMENA ZA POLNE LUNE PRI NAS V SLOVENIJI

  Imena za polne Lune morajo imeti smiselna imena, tista imena morajo biti aktualna v tistem času oziroma v obdobju v katerem bo nastopila določena polna Luna. Polne Lune imajo namreč imena večinoma po rastlinah. V tem primeru so polne Lune dobile svoja imena po 9 različnih rastlinah in te rastline so:
  Čemaž, češnja, ječmen, pšenica, koruza, gobe, repa, kaki in zvončki.
  Kar 3 polne Lune so dobile ime po setvi, mrazu in snegu, torej po kmetijskem opravilu in po vremenu.
  Da pa smo pri teh imenih za polne Lune še najbolj zadeli, saj v tem času še najbolj prevladuje tisto vreme, kmetijsko opravilo ali pa tista rastlina po kateri se polna Luna tudi imenuje:

  1. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEMAŽEVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po čemažu, saj ga je v tem času v izobilju. V tem času lahko nabiramo čemaž, iz njega lahko napravimo čemaževo pesto oziroma čemažev namaz ali pa čemaž uporabimo v raznoraznih jedeh.

  2. POMLADANSKA POLNA LUNA - SETVENA POLNA LUNA
  Je dobila ime po setvi oziroma po sajenju poljščin in zelenjave na njivi in na vrtu. V tem času se lahko sadijo krompir, koruza, fižol, zelje, kumare, buče, lubenice in nekatere ostale poljščine in zelenjava.

  3. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEŠNJEVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po češnjah katere so v tem času že zrele. V tem času lahko nabiramo češnje ter se z njimi posladkamo. Češnje lahko naberemo tudi za kompot ali pa za kakšno torto.

  1. POLETNA POLNA LUNA - JEČMENOVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po ječmenu saj se v tem času žanje ječmen.

  2. POLETNA POLNA LUNA - PŠENIČNA POLNA LUNA
  Je dobila ime po pšenici saj se v tem času žanje pšenica.

  3. POLETNA POLNA LUNA - KORUZNA POLNA LUNA
  Je dobila ime po koruzi saj se v tem času silira koruza. V tem času koruza že dobiva zrelost, čeprav še ravno ni dovolj zrela za zrnje.

  1. JESENSKA POLNA LUNA - GOBOVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po gobah katerih je v tem času ravno največ. Gobe lahko nabiramo za vlaganje v kis ali pa jih nabiramo za gobovo juho in ostale gobje jedi.

  2. JESENSKA POLNA LUNA - REPNA POLNA LUNA
  Je dobila ime po repi, saj se v tem času pipa repa. V tem času lahko repo naribamo v tropine in jo damo kisat nekam na hladno.

  3. JESENSKA POLNA LUNA - KAKIJEVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po kakijih katere še danes še najbolj gojijo na Primorskem. V tem času kakiji že dosežejo polno zrelost, kar pomeni da so že mehki in sladki. Pred tem časom so kakiji še v glavnem trpki, trdi in nesladki.

  1. ZIMSKA POLNA LUNA - HLADNA POLNA LUNA
  Je dobila ime po hladnem, mrzlem vremenu katero je značilno za ta čas. V tem času še ravno ni dosti snega, hladno vreme rada spremlja tudi megla katera naredi hladne dneve še bolj hladne.

  2. ZIMSKA POLNA LUNA - SNEŽNA POLNA LUNA
  Je dobila ime po snegu katerega je v tem času kar veliko. V tem času rado pogostokrat sneži, snega lahko zapade veliko.

  3. ZIMSKA POLNA LUNA - ZVONČKOVA POLNA LUNA
  Je dobila ime po zvončkih tako malih kakor velikih kateri rastejo v tem času v izobilju. Zvončke lahko trgamo in jih damo v vazo.

  V kolikor nastopi 4. polna Luna v letnem času pa se tista polna Luna imenuje MODRA LUNA. Modra Luna se najpogosteje pojavlja ravno spomladi in poleti, posebno pa še poleti saj je poletje na severni polobli najdaljši letni čas. Zemlja doseže največjo oddaljenost od Sonca ravno 4.julija vsako leto. Ponavadi je ob koncu koledarskega poletja povsem jasno nebo še najbolj modre barve in polna Luna še najbolj dobi modro barvo. Večerno modro nebo lahko obarva vzhajajočo polno Luno še najbolj modre barve. Morda prav od tukaj ime za modro Luno.

  OdgovoriIzbriši
 7. POMEMBNI ASTRONOMSKI DOGODKI IN DNEVI V LETU 2016

  V letu 2016 nas na področju astronomije čakajo prav pomembni dogodki in dnevi, katerih se skoraj ne splača zamuditi.

  Sredina zime - 4.februar
  Popolni Sončev mrk - 9.marec
  Začetek pomladi - 20.marec
  Astronomsko staro leto - 21.marec
  Astronomsko novo leto - 22.marec
  Polsenčni Lunin mrk - 23.marec
  Sredina pomladi - 5.maj
  Merkurjev tranzit - 9.maj
  Modra Luna - 20.junij
  Začetek poletja - 20.junij
  Sredina poletja - 7.avgust
  Kolobarjasti Sončev mrk - 1.september
  Polsenčni Lunin mrk - 16.september
  Astronomski prestopni dan - 20.september
  Začetek jeseni - 22.september
  Sredina jeseni - 7.november
  Super Luna - 14.november
  Začetek zime - 21.december.

  OdgovoriIzbriši
 8. NAMES OF FULL MOON IN SLOVENIA

  The names of the full moon must have meaningful names, those names must be current at the time or during the period in which it will perform certain full moon. Full moon is a name most of the plants. In this case, the full moon got its name after the 9 different plants and these plants are:
  Ramsons, cherry, barley, wheat, corn, mushrooms, turnips, persimmon and snowdrops.
  With 3 full moon are named after sowing, the cold and the snow, after the agricultural task and the weather.
  Yes, they have these names for the full moon has hit the most, because at that time the most that dominates the weather, farm job or one plant sfter which the full moon, also called:

  1ST SPRING FULL MOON - RAMSONS FULL MOON
  It is named after ramsons, as it is this time of abundance. In the meantime, we can gather ramsons, from it we can ramsons hub or ramsons spread is used in all kinds of dishes.

  2ND SPRING FULL MOON - SOWING FULL MOON
  It is named after the sowing or plantingcrops and vegetables in the field and in the garden. During this time thea may be planted potatoes, corn, beans, cabbage, cucumbers, pumpkins, watermelons and some other crops and vegetables.

  3RD SPRING FULL MOON - CHERRY FULL MOON
  He is named after the cherries which have in the meantime already mature. In the meantime, we can gather cherries and provide them with desserts. Cherries can gather for compote or for any cake.

  1ST SUMMER FULL MOON - BARLEY FULL MOON
  It is named after the barley, because in this time of reaping barley.

  2ND SUMMER FULL MOON - WHEAT FULL MOON
  It is named after the wheat, because at that time reaps wheat.

  3RD SUMMER FULL MOON - CORN FULL MOON
  It is named after corn since at this time to ensile forage corn. During this time, corn is already gaining maturity, although there are just not mature enough grain.

  1ST AUTUMN FULL MOON - MUSHROOMS FULL MOON
  It is named after the mushrooms which, in the meantime, just most. Mushrooms can gather to invest in vinegar or gathering of mushroom soup and other mushrooms dishes.

  2ND AUTUMN FULL MOON - TURNIPS FULL MOON
  It is named after the turnip, because in the meantime the pipe turnips. In the meantime, we can grate the turnip cake and placed vinegar somewhere cold.

  3RD AUTUMN FULL MOON - PERSIMMON FULL MOON
  She is named after a persimmon which still has kept of Slovene Littoral. During this time, persimmon already reaching full maturity, which means that they are soft and sweet. Before this time, persimmon are still mainly bitter, hard and not sweet.

  1ST WINTER FULL MOON - COLD FULL MOON
  It is named after a cold, cold weather, which is typical for this time. During this time, just not a lot of snow, cold weather is accompanied by fog like which mekes the cold more cold days.

  2ND WINTER FULL MOON - SNOW FULL MOON
  He is named after the snow, which at that time quite a lot. In the meantime, like often it snows, the snow may start falling quite a lot.

  3RD WINTER FULL MOON - SNOWDROPS FULL MOON
  It is named after the snowdrops as small as large which grow in abundance in the meantime. Snowdrops can tear and place them in a vase.

  It the performances 4th full moon in season is one full moon appoint a BLUE MOON. Blue moon is most common just in spring and summer, and especially in the summer because it is summer in the northern hemisphere zhe longest season. Earth reaches a maximum distaance from the Sun straight 4th July each year. Usually at the end of the calendar summer clear sky most blue and the full moon the most gets blue. Evening blue sky may be discolored rising full moon most blue. Perhaps from here the name of a blue moon.

  OdgovoriIzbriši
 9. FULL MOON IN YEAR 2016 IN SLOVENIA

  Now we'll look at when they arise Slovenian name of full moon in year 2016 in Slovenia:

  January 24th - Snow full moon
  February 22nd - Snowdrops full moon
  March 23rd - Ramsons full moon
  April 22nd - Sowing full moon
  May 21st - Cherry full moon
  June 20th - Blue moon
  July 19th - Barley full moon
  August 18th - Wheat full moon
  September 16th - Corn full moon
  October 16th - Mushrooms full moon
  November 14th - Turnips full moon
  December 14th - Persimmon full moon.

  OdgovoriIzbriši
 10. IMENSKE POLNE LUNE V SLOVENIJI VSE DO LETA 2030

  Sedaj si bomo pogledali kdaj bodo nastopile posamezne imenske polne Lune vse do leta 2030:

  1. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEMAŽEVA POLNA LUNA
  Čemaževa polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 23.3.2016, 11.4.2017, 31.3.2018, 21.3.2019, 8.4.2020, 28.3.2021, 16.4.2022, 6.4.2023, 25.3.2024, 13.4.2025, 2.4.2026, 22.3.2027, 9.4.2028, 30.3.2029 in 18.4.2030.

  2. POMLADANSKA POLNA LUNA - SETVENA POLNA LUNA
  Setvena polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 22.4.2016, 10.5.2017, 30.4.2018, 19.4.2019, 7.5.2020, 27.4.2021, 16.5.2022, 5.5.2023, 24.4.2024, 12.5.2025, 1.5.2026, 20.4.2027, 8.5.2028, 28.4.2029 in 17.5.2030.

  3. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEŠNJEVA POLNA LUNA
  Češnjeva polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 21.5.2016, 9.6.2017, 29.5.2018, 18.5.2019, 5.6.2020, 26.5.2021, 14.6.2022, 4.6.2023, 23.5.2024, 11.6.2025, 31.5.2026, 20.5.2027, 7.6.2028, 27.5.2029 in 15.6.2030.

  4. POMLADANSKA POLNA LUNA - POMLADANSKA MODRA LUNA
  Pomladanska modra Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 20.6.2016, 17.6.2019 in 19.6.2027.

  1. POLETNA POLNA LUNA - JEČMENOVA POLNA LUNA
  Ječmenova polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 19.7.2016, 9.7.2017, 28.6.2018, 16.7.2019, 5.7.2020, 24.6.2021, 13.7.2022, 3.7.2023, 22.6.2024, 10.7.2025, 30.6.2026, 18.7.2027, 6.7.2028, 29.6.2029 in 15.7.2030.

  2. POLETNA POLNA LUNA - PŠENIČNA POLNA LUNA
  Pšenična polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 18.8.2016, 7.8.2017, 27.7.2018, 15.8.2019, 3.8.2020, 24.7.2021, 12.8.2022, 1.8.2023, 21.7.2024, 9.8.2025, 29.7.2026, 17.8.2027, 5.8.2028, 25.7.2029 in 13.8.2030.

  3.POLETNA POLNA LUNA - KORUZNA POLNA LUNA
  Koruzna polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 16.9.2016, 6.9.2017, 26.8.2018, 14.9.2019, 2.9.2020, 22.8.2021, 10.9.2022, 31.8.2023, 19.8.2024, 7.9.2025, 28.8.2026, 16.9.2027, 4.9.2028, 24.8.2029 in 11.9.2030.

  4. POLETNA POLNA LUNA - POLETNA MODRA LUNA
  Poletna modra Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 21.9.2021, 18.9.2024 in 22.9.2029.

  OdgovoriIzbriši
 11. 1. JESENSKA POLNA LUNA - GOBOVA POLNA LUNA
  Gobova polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 16.10.2016, 5.10.2017, 25.9.2018, 13.10.2019, 1.10.2020, 20.10.2021, 9.10.2022, 29.9.2023, 17.10.2024, 7.10.2025, 26.9.2026, 15.10.2027, 3.10.2028, 22.10.2029 in 11.10.2030.

  2. JESENSKA POLNA LUNA - REPNA POLNA LUNA
  Repna polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 14.11.2016, 4.11.2017, 24.10.2018, 12.11.2019, 31.10.2020, 19.11.2021, 8.11.2022, 28.10.2023, 15.11.2024, 5.11.2025, 26.10.2026, 14.11.2027, 2.11.2028, 21.11.2029 in 10.11.2030.

  3. JESENSKA POLNA LUNA - KAKIJEVA POLNA LUNA
  Kakijeva polna Luna bo do leta 2030 nastopila v teh dneh:
  Dne 14.12.2016, 3.12.2017, 23.11.2018, 12.12.2019, 30.11.2020, 19.12.2021, 8.12.2022, 27.11.2023, 15.12.2024, 5.12.2025, 24.11.2026, 13.12.2027, 2.12.2028, 20.12.2029 in 9.12.2030.

  4. JESENSKA POLNA LUNA - JESENSKA MODRA LUNA
  Jesenske modre Lune vse do leta 2030 ne bo.

  1. ZIMSKA POLNA LUNA - HLADNA POLNA LUNA
  Hladna polna Luna bo do leta 2031 nastopila v teh dneh:
  Dne 12.1.2017, 2.1.2018, 22.12.2018, 10.1.2020, 30.12.2020, 18.1.2022, 7.1.2023, 27.12.2023, 13.1.2025, 3.1.2026, 24.12.2026, 12.1.2028, 31.12.2028, 19.1.2030 in 8.1.2031.

  2. ZIMSKA POLNA LUNA - SNEŽNA POLNA LUNA
  Snežna polna Luna bo do leta 2031 nastopila v teh dneh:
  Dne 24.1.2016, 11.2.2017, 31.1.2018, 21.1.2019, 9.2.2020, 28.1.2021, 16.2.2022, 5.2.2023, 25.1.2024, 12.2.2025, 1.2.2026, 22.1.2027, 10.2.2028, 30.1.2029, 18.2.2030 in 7.2.2031.

  3. ZIMSKA POLNA LUNA - ZVONČKOVA POLNA LUNA
  Zvončkova polna Luna bo do leta 2031 nastopila v teh dneh:
  Dne 22.2.2016, 12.3.2017, 2.3.2018, 19.2.2019, 9.3.2020, 27.2.2021, 18.3.2022, 7.3.2023, 24.2.2024, 14.3.2025, 3.3.2026, 21.2.2027, 11.3.2028, 28.2.2029, 19.3.2030 in 9.3.2031.

  4. ZIMSKA POLNA LUNA - ZIMSKA MODRA LUNA
  Zimske modre Lune vse do leta 2031 ne bo.

  OdgovoriIzbriši
 12. POJAVLJANJE IMENSKIH POLNIH LUN SKOZI VSO LETO

  Sedaj si bomo pogledali v katerem času se približno pojavljajo imenske polne Lune skozi vso leto.

  1. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEMAŽEVA POLNA LUNA
  Čemaževa polna Luna se pojavi v času od 20.marca pa do 19.aprila vsako leto.

  2. POMLADANSKA POLNA LUNA - SETVENA POLNA LUNA
  Setvena polna Luna se pojavi v času od 19.aprila pa do 18.maja vsako leto.

  3. POMLADANSKA POLNA LUNA - ČEŠNJEVA POLNA LUNA
  Češnjeva polna Luna se pojavi v času od 18.maja pa do 17.junija vsako leto.

  4. POMLADANSKA POLNA LUNA - POMLADANSKA MODRA LUNA
  Pomladanska modra Luna se pojavi v času od 16. pa do 21.junija razmeroma poredkoma.

  1. POLETNA POLNA LUNA - JEČMENOVA POLNA LUNA
  Ječmenova polna Luna se pojavi v času od 21.junija pa do 20.julija vsako leto.

  2. POLETNA POLNA LUNA - PŠENIČNA POLNA LUNA
  Pšenična polna Luna se pojavi v času od 20.julija pa do 18.avgusta vsako leto.

  3. POLETNA POLNA LUNA - KORUZNA POLNA LUNA
  Koruzna polna Luna se pojavi v času od 18.avgusta pa do 17.septembra vsako leto.

  4. POLETNA POLNA LUNA - POLETNA MODRA LUNA
  Poletna modra Luna se pojavi v času od 17. pa do 23.septembra razmeroma poredkoma.

  1. JESENSKA POLNA LUNA - GOBOVA POLNA LUNA
  Gobova polna Luna se pojavi v času od 22.septembra pa do 22.oktobra vsako leto.

  2. JESENSKA POLNA LUNA - REPNA POLNA LUNA
  Repna polna Luna se pojavi v času od 22.oktobra pa do 21.novembra vsako leto.

  3. JESENSKA POLNA LUNA - KAKIJEVA POLNA LUNA
  Kakijeva polna Luna se pojavi v času od 21.novembra pa do 20.decembra vsako leto.

  4. JESENSKA POLNA LUNA - JESENSKA MODRA LUNA
  Jesenska modra Luna se pojavi v času od 20. pa do 22.decembra zelo poredkoma.

  1. ZIMSKA POLNA LUNA - HLADNA POLNA LUNA
  Hladna polna Luna se pojavi v času od 21.decembra pa do 20.januarja vsako leto.

  2. ZIMSKA POLNA LUNA - SNEŽNA POLNA LUNA
  Snežna polna Luna se pojavi v času od 20.januarja pa do 18.februarja vsako leto.

  3. ZIMSKA POLNA LUNA - ZVONČKOVA POLNA LUNA
  Zvončkova polna Luna se pojavi v času od 18.februarja pa do 20.marca vsako leto.

  4. ZIMSKA POLNA LUNA - ZIMSKA MODRA LUNA
  Zimska modra Luna se pojavi v času od 19. pa do 20.marca zelo poredkoma.

  OdgovoriIzbriši
 13. OCCURRENCE REGISTERED FULL MOONS THROUGHOUT THE YEAR IN THE UNITED STATES

  Now we'll look at which time the name appearing around the full moon throughout the year in the United States.

  1st SPRING FULL MOON - WORM FULL MOON
  Worm full moon occurs during the 20th March until 19th April each year.

  2nd SPRING FULL MOON - PINK FULL MOON
  Pink full moon occurs during the 19th April until 18th May each year.

  3rd SPRING FULL MOON - FLOWER FULL MOON
  Flower full moon occurs during the 18th May until 17th June each year.

  4th SPRING FULL MOON - SPRING BLUE MOON
  Spring full moon occurs during the period from the 16th June to the 21st June relatively rarely.

  1st SUMMER FULL MOON - STRAWBERRY FULL MOON
  Strawberry full moon occurs during the 21st June until 20th July each year.

  2nd SUMMER FULL MOON - BUCK FULL MOON
  Buck full moon occurs during the 20th July until 18th August each year.

  3rd SUMMER FULL MOON - STURGEON FULL MOON
  Sturgeon full moon occurs during the 18th August until 17th September each year.

  4th SUMMER FULL MOON - SUMMER BLUE MOON
  Summer blue moon occurs during the period from the 17th September to the 23rd September relatively rarely.

  1st AUTUMN FULL MOON - HARVEST FULL MOON
  Harvest full moon occurs during the 22nd September until 22nd October each year.

  2nd AUTUMN FULL MOON - HUNTER'S FULL MOON
  Hunter's full moon occurs during the 22nd October until 21st November each year.

  3rd AUTUMN FULL MOON - BEAVER FULL MOON
  Beaver full moon occurs during 21st November until 20th December each year.

  4th AUTUMN FULL MOON - AUTUMN BLUE MOON
  Autumn blue moon occurs during the period from the 20th December to the 22nd December very rarely.

  1st WINTER FULL MOON - COLD FULL MOON
  Cold full moon occurs during the 21st December until 20th January each year.

  2nd WINTER FULL MOON - WOLF FULL MOON
  Wolf full moon occurs during the 20th January until 18th February each year.

  3rd WINTER FULL MOON - SNOW FULL MOON
  Snow full moon occurs during the 18th February until 20th March each year.

  4th WINTER FULL MOON - WINTER BLUE MOON
  Winter blue moon occurs during the period from the 19th March to the 20th March very rarely.

  OdgovoriIzbriši
 14. MODRE IN SUPER LUNE DO LETA 2035

  MODRA LUNA

  Lunine mene se periodično ponavljajo na vsakih 19 let. Modra Luna je dokaj redek nebesni pojav in v 19-ih letih nastopi 7 modrih Lun.

  Do leta 2035 pa bo modra Luna nastopila v teh dneh:

  20.junij 2016 - Pomladanska modra Luna
  17.junij 2019 - Pomladanska modra Luna
  21.september 2021 - Poletna modra Luna
  18.september 2024 - Poletna modra Luna (LM)
  19.junij 2027 - Pomladanska modra Luna
  22.september 2029 - Poletna modra Luna
  19.september 2032 - Poletna modra Luna
  20.junij 2035 - Pomladanska modra Luna.

  Opomba:
  (LM) - Lunin mrk

  SUPER LUNA

  Super Luna je nekoliko pogostejši pojav od modre Lune. V 19-ih letih nastopi približno 17 super Lun, redkokatero leto je ko v letu ni super Lune. Do leta 2035 ne bo super Lune leta 2017, 2027 in 2035.

  Do leta 2035 pridejo super Lune na sledeče imenske polne Lune:

  14.november 2016 - Repna super Luna
  1.januar 2018 - Hladna super Luna
  19.februar 2019 - Zvončkova super Luna
  7.april 2020 - Čemaževa super Luna
  26.maj 2021 - Češnjeva super Luna (LM)
  13.julij 2022 - Ječmenova super Luna
  30.avgust 2023 - Koruzna super Luna
  17.oktober 2024 - Gobova super Luna
  5.november 2025 - Repna super Luna
  24.december 2026 - Hladna super Luna
  10.februar 2028 - Snežna super Luna
  30.marec 2029 - Čemaževa super Luna
  17.maj 2030 - Setvena super Luna
  4.julij 2031 - Ječmenova super Luna
  21.avgust 2032 - Koruzna super Luna
  8.oktober 2033 - Gobova super Luna (LM)
  24.november 2034 - Kakijeva super Luna.

  Opomba:
  (LM) - Lunin mrk

  Do leta 2100 bosta modra in super Luna prišle hkrati samo dvakrat in sicer se bo to zgodilo:

  21.september 2059 - Poletna modra super Luna
  18.junij 2084 - Pomladanska modra super Luna.

  OdgovoriIzbriši
 15. BLUE AND SUPER MOON by 2035

  BLUE MOON

  Moon phase is periodically repeated every 19 years. Blue moon is a fairly rare celestial phenomenon and 19 years of performances 7 blue moons.

  Up to 2035 will be a blue moon appeared in those days:

  20th June 2016 - Spring blue moon
  17th June 2019 - Spring blue moon
  21st September 2021 - Summer blue moon
  18th September 2024 - Summer blue moon (LE)
  19th June 2027 - Spring blue moon
  22nd September 2029 - Summer blue moon
  19th September 2032 - Summer blue moon
  20th June 2035 - Spring blue moon.

  Note:
  (LE) - Lunar eclipse

  SUPER MOON

  Super moon is slightly more common than blue moon. In 19 years of performances by about 17 super moons, rarely any year when the year is not super moon. Up to 2035 will not be super moon in 2017, 2027 and 2035.

  By 2035 super moon they come to the United States in the following name full moon:

  14th November 2016 - Hunter's super moon
  1st January 2018 - Cold super moon
  19th February 2019 - Snow super moon
  7th April 2020 - Worm super moon
  26th May 2021 - Flower super moon (LE)
  13rd July 2022 - Strawberry super moon
  30th August 2023 - Sturgeon super moon
  17th October 2024 - Harvest super moon
  5th November 2025 - Hunter's super moon
  24th December 2026 - Cold super moon
  10th February 2028 - Wolf super moon
  30th March 2029 - Worm super moon
  17th May 2030 - Pink super moon
  4th July 2031 - Strawberry super moon
  21st August 2032 - Sturgeon super moon
  8th October 2033 - Harvest super moon (LE)
  24th November 2034 - Beaver super moon.

  Note:
  (LE) - Lunar eclipse

  Up to 2100 will be blue and the super moon arrived at the same time only twice, this will happen:

  21st September 2059 - Summer blue super moon
  18th June 2084 - Spring blue super moon.  OdgovoriIzbriši
 16. NAJMANJŠA ODDALJENOST LUNE OD ZEMLJE V TEM 21. STOLETJU

  V tem 21. stoletju bo Luna najbližje k Zemlji dne 6.decembra 2052. Luna pa bo od Zemlje oddaljena 356.424 km.

  6.december 2052 - Kakijeva super Luna.

  OdgovoriIzbriši
 17. MINIMUM DISTANCE OF THE MOON FROM THE EARTH IN THE 21st CENTURY

  In this 21st cenrury, the moon will be closest to Earth on 6th December 2052.
  Moon will be from Earth 356.424 km.

  6th December 2052 - Beaver super moon.

  OdgovoriIzbriši
 18. NA KATERE IMENSKE POLNE LUNE PRIDEJO VSI LUNINI MRKI DO LETA 2035

  Lunini mrki pridejo do leta 2035 na sledeče imenske polne Lune:

  23.marec 2016 - Polsenčni Lunin mrk - Čemaževa polna Luna
  16.september 2016 - Polsenčni Lunin mrk - Koruzna polna Luna
  11.februar 2017 - Polsenčni Lunin mrk - Snežna polna Luna
  7.avgust 2017 - Delni Lunin mrk - Pšenična polna Luna
  31.januar 2018 - Popolni Lunin mrk - Snežna polna Luna
  27.julij 2018 - Popolni Lunin mrk - Pšenična polna Luna
  21.januar 2019 - Popolni Lunin mrk - Snežna polna Luna
  16.julij 2019 - Delni Lunin mrk - Ječmenova polna Luna
  10.januar 2020 - Polsenčni Lunin mrk - Hladna polna Luna
  5.junij 2020 - Polsenčni Lunin mrk - Češnjeva polna Luna
  5.julij 2020 - Polsenčni Lunin mrk - Ječmenova polna Luna
  30.november 2020 - Polsenčni Lunin mrk - Kakijeva polna Luna
  26.maj 2021 - Popolni Lunin mrk - Češnjeva polna Luna
  19.november 2021 - Delni Lunin mrk - Repna polna Luna
  16.maj 2022 - Popolni Lunin mrk - Setvena polna Luna
  8.november 2022 - Popolni Lunin mrk - Repna polna Luna
  5.maj 2023 - Polsenčni Lunin mrk - Setvena polna Luna
  28.oktober 2023 - Delni Lunin mrk - Repna polna Luna
  25.marec 2024 - Polsenčni Lunin mrk - Čemaževa polna Luna
  18.september 2024 - Delni Lunin mrk - Modra Luna
  14.marec 2025 - Popolni Lunin mrk - Zvončkova polna Luna
  7.september 2025 - Popolni Lunin mrk - Koruzna polna Luna
  3.marec 2026 - Popolni Lunin mrk - Zvončkova polna Luna
  28.avgust 2026 - Delni Lunin mrk - Koruzna polna Luna
  21.februar 2027 - Polsenčni Lunin mrk - Zvončkova polna Luna
  18.julij 2027 - Polsenčni Lunin mrk - Ječmenova polna Luna
  17.avgust 2027 - Polsenčni Lunin mrk - Pšenična polna Luna
  12.januar 2028 - Delni Lunin mrk - Hladna polna Luna
  6.julij 2028 - Delni Lunin mrk - Ječmenova polna Luna
  31.december 2028 - Popolni Lunin mrk - Hladna polna Luna
  26.junij 2029 - Popolni Lunin mrk - Ječmenova polna Luna
  20.december 2029 - Popolni Lunin mrk - Kakijeva polna Luna
  15.junij 2030 - Delni Lunin mrk - Češnjeva polna Luna
  9.december 2030 - Polsenčni Lunin mrk - Kakijeva polna Luna
  7.maj 2031 - Polsenčni Lunin mrk - Setvena polna Luna
  5.junij 2031 - Polsenčni Lunin mrk - Češnjeva polna Luna
  30.oktober 2031 - Polsenčni Lunin mrk - Repna polna Luna
  25.april 2032 - Popolni Lunin mrk - Setvena polna Luna
  18.oktober 2032 - Popolni Lunin mrk - Gobova polna Luna
  14.april 2033 - Popolni Lunin mrk - Čemaževa polna Luna
  8.oktober 2033 - Popolni Lunin mrk - Gobova polna Luna
  3.april 2034 - Polsenčni Lunin mrk - Čemaževa polna Luna
  28.september 2034 - Delni Lunin mrk - Gobova polna Luna
  22.februar 2035 - Polsenčni Lunin mrk - Zvončkova polna Luna
  19.avgust 2035 - Delni Lunin mrk - Pšenična polna Luna.

  Najdaljši popolni Lunin mrk v 21. stoletju bo dne 27.julija 2018 in bo dolg 1 uro in 43 minut.

  27.julij 2018 - Popolni Lunin mrk - Pšenična polna Luna.

  OdgovoriIzbriši
 19. WHICH NOMINAL FULL MOON LUNAR ECLIPSES THEY ALL COME TO 2035 IN THE UNITED STATES

  Lunar eclipses come until 2035 at par following the full moon in the United States:

  23rd March 2016 - Penumbral Lunar eclipse - Worm full moon
  16th September 2016 - Penumbral Lunar eclipse - Sturgeon full moon
  11st February 2017 - Penumbral Lunar eclipse - Wolf full moon
  7th August 2017 - Partial Lunar eclipse - Buck full moon
  31st January 2018 - Total Lunar eclipse - Wolf full moon
  27th July 2018 - Total Lunar eclipse - Buck full moon
  21st January 2019 - Total Lunar eclipse - Wolf full moon
  16th July 2019 - Partial Lunar eclipse - Strawberry full moon
  10th January 2020 - Penumbral Lunar eclipse - Cold full moon
  5th June 2020 - Penumbral Lunar eclipse - Flower full moon
  5th July 2020 - Penumbral Lunar eclipse - Strawberry full moon
  30th November 2020 - Penumbral Lunar eclipse - Beaver full moon
  26th May 2021 - Total Lunar eclipse - Flower full moon
  19th November 2021 - Partial Lunar eclipse - Hunter's full moon
  16th May 2022 - Total Lunar eclipse - Pink full moon
  8th November 2022 - Total Lunar eclipse - Hunter's full moon
  5th May 2023 - Penumbral Lunar eclipse - Pink full moon
  28th October 2023 - Partial Lunar eclipse - Hunter's full moon
  25th March 2024 - Penumbral Lunar eclipse - Worm full moon
  18th September 2024 - Partial Lunar eclipse - Blue moon
  14th March 2025 - Total Lunar eclipse - Snow full moon
  7th September 2025 - Total Lunar eclipse - Sturgeon full moon
  3rd March 2026 - Total Lunar eclipse - Snow full moon
  28th August 2026 - Partial Lunar eclipse - Sturgeon full moon
  21st February 2027 - Penumbral Lunar eclipse - Snow full moon
  18th July 2027 - Penumbral Lunar eclipse - Strawberry full moon
  17th August 2027 - Penumbral Lunar eclipse - Buck full moon
  12nd January 2028 - Partial Lunar eclipse - Cold full moon
  6th July 2028 - Partial Lunar eclipse - Strawberry full moon
  31st December 2028 - Total Lunar eclipse - Cold full moon
  26th June 2029 - Total Lunar eclipse - Strawberry full moon
  20th December 2029 - Total Lunar eclipse - Beaver full moon
  15th June 2030 - Partial Lunar eclipse - Flower full moon
  9th December 2030 - Penumbral Lunar eclipse - Beaver full moon
  7th May 2031 - Penumbral Lunar eclipse - Pink full moon
  5th June 2031 - Penumbral Lunar eclipse - Flower full moon
  30th October 2031 - Penumbral Lunar eclipse - Hunter's full moon
  25th April 2032 - Total Lunar eclipse - Pink full moon
  18th October 2032 - Total Lunar eclipse - Harvest full moon
  14th April 2033 - Total Lunar eclipse - Worm full moon
  8th October 2033 - Total Lunar eclipse - Harvest full moon
  3rd April 2034 - Penumbral Lunar eclipse - Worm full moon
  28th September 2034 - Partial Lunar eclipse - Harvest full moon
  22nd February 2035 - Penumbral Lunar eclipse - Snow full moon
  19th August 2035 - Partial Lunar eclipse - Buck full moon.

  The longest total lunar eclipse in the 21st century will be held on 27th July 2018 and the debt will be 1 hour and 43 minutes.

  27th July 2018 - Total Lunar eclipse - Buck full moon.

  OdgovoriIzbriši
 20. MOČ POLNE LUNE

  Že od nekdaj me je privlačila polna Luna, rad sem jo opazoval na vzhodu, ko je vzhajala, medtem ko je Sonce zahajalo. Zdela se mi je velika, očarljiva, krasna. Prav posebno mi je bila všeč super Luna in ko je vzhajala je bila na obzorju res zelo velika. Zanimivi pa so mi tudi Lunini mrki kateri se pojavljajo ob polnih Lunah. Res je, da polna Luna vpliva tudi na nekatere ljudi, nekateri ljudje ob polnih Lunah ne morejo spati. V času polne Lune se ljudje najbolj kregamo kot po navadi, več je takrat nasilja, kraj in tudi prometnih nesreč. Več je takrat tudi umorov in samomorov.

  Torej v času polne Lune se dogajajo sledeče stvari:

  - kokoši takrat bolj nesejo jajca kot v običajnih dneh
  - krave molznice dajejo več mleka kot v običajnih dneh
  - v času polne Lune se krave ne rade pasejo na pašniku in silijo v hlev
  - gobe takrat najraje rastejo
  - v času polne Lune so nekateri psi najbolj napadljivi in takrat najraje grizejo
  - v času polne Lune psi največ lajajo
  - je rado takrat dosti prometnih nesreč
  - je takrat največ prepirov, kreganja, umorov in samomorov
  - tisti kateri trpijo zaradi nespečnosti jih prav v času polne Lune še najbolj muči nespečnost
  - če na dan polne Lune karkoli posadimo nam še najbolje obrodi
  - v času oziroma na dan polne Lune je najbolj priporočljivo da obiščemo kak masažni salon oziroma prav takrat je najbolje za nas da si privoščimo kakšno masažo. Najboljša masaža v času polne Lune pa je švedska, športna ali pa medicinska masaža
  - tisti ki so ljubitelji savn tako turških kakor finskih je najbolje, da se savnajo na dan polne Lune.

  Želim pa povedati, da obstaja napačno verovanje, da na dan polne Lune ko nastopi Lunin mrk se vse to samo stopnjuje. Vse to ne drži, ker med Luninim mrkom gre Luna le skozi Zemljino polsenco in senco in Luna otemni. Se pa to nekoliko stopnjuje od ostalih polnih Lun v času perigejske polne Lune oziroma super Lune. Takrat ko je super Luna je dejansko Luna najbližje k Zemlji v celem letu. Takrat je vpliv polne Lune na ljudi, živali in rastline še toliko večji. Tudi plime morja so ob super Lunah najvišje v celem letu. V kolikor bomo na dan super Lune posadili kakšno zelenjavo bomo imeli v jesen še najboljši pridelek. Vendar na spomladanske super Lune bomo morali še malo počakati.
  Taka izredno ugodna dneva za sajenje zelenjave na vrtu in njivi pa bosta na primer 7.april 2020 in 26.maj 2021.

  Najboljši čas za sajenje krompirja, buč, lubenic, kumar, fižola, koruze je prav v času druge pomladanske polne Lune. Za vse povrtnine je za prvo pomladansko polno Luno še prehladna zemlja, seme kali še dolgo iz zemlje. V času prve pomladanske polne Lune je še najbolje, da se posadi še najbolj kaka solata.
  Najboljši čas za sajenje, presajanje zelenjave in rož je v času od 2 dni pred polno Luno do 2 dni po polni Luni.

  Tudi na rast gob ima vpliv polna Luna. Jaz na primer sem že pred kakimi 10-imi leti opazil, da je po navadi največ gob v gozdu v času prve jesenske polne Lune katera nastopi vsako leto enkrat v času od 22.septembra pa do 22.oktobra. Prva jesenska polna Luna se imenje gobova polna Luna. Letos bo gobova polna Luna dne 16.oktobra.
  Na primer leta 2012 in 2013 je bil višek gob res ob prvi jesenski polni Luni.
  Predlani 2014 je bil višek gobje sezone že en mesec prej dne 9.septembra ob tretji poletni polni Luni. Lani 2015 pa en mesec pozneje dne 27.oktobra ob drugi jesenski polni Luni.
  V letu 2014 in 2015 je bilo v času prve jesenske polne Lune premalo vlage v zemlji zato takrat ne bilo vrhunca gobje sezone.

  Vsi vemo, da je na prvo pomladansko polno Luno vezana tudi naša velika noč. V bistvu je prva pomladanska polna Luna dejansko čemaževa polna Luna, z drugo besedo bi jo lahko imenovali tudi velikonočna polna Luna. Leta 2019 bo velikonočna polna Luna prišla na drugo pomladansko polno Luno to je seveda na setveno polno Luno kar se dejansko zgodi zelo redkokdaj. Večinoma pa je velika noč vezana na prvo pomladansko to je na čemaževo polno Luno. V času ko jemo velikonočni žegen bi se zraven zelo prilegel tudi spomladanski čemaž.

  OdgovoriIzbriši
 21. Kot sem že omenil, da na večjo jakost moči polne Lune ne vpliva Lunin mrk ampak super Luna. Lani smo imeli Lunin mrk in super Luno hkrati 28.septembra in večji vpliv polne Lune ni bil zaradi Luninega mrka ampak prav zaradi super Lune. Letos bomo imeli super Luno, ko bo repna polna Luna dne 14.novembra. Letos bomo imeli tudi dva polsenčna Lunina mrka. Prvi bo nastopil na čemaževo polno Luno dne 23.marca, drugi pa na koruzno polno Luno dne 16.septembra.

  Skratka želim povedati, da vse polne Lune niso enake. Najmočnejše polne Lune so prav super Lune in takrat je njihov vpliv najmočnejši.
  In kot vidimo ima polna Luna res veliko moč na vpliv nekaterih ljudi, živali in rastlin.

  OdgovoriIzbriši