ponedeljek, 5. november 2018

Jupiter v Strelcu – ujemi svoje sanje

O Jupitru

Planet Jupiter v astrologiji simbolizira naše potrebe in želje po napredku, rasti in širitvi. Njegov prehod skozi Zodiakalen krog traja 12 let, približno leto dni porabi za prehod skozi posamezno znamenje. V astrologiji simbolizira ekspanzijo, srečo, moralo, vero, filozofijo, svetovni nazor, duhovni razvoj, modrost, potovanje, veletrgovino, univerze, priznanje in ugled.

Hiša v rojstnem horoskopu, v kateri se nahaja Jupiter, nam pokaže področje, na katerem lahko dosegamo uspehe, znamenje pa govori o naši motivaciji za uspeh. Tranzitni Jupiter pa prinaša možnost napredka in uspeha na področjih, ki jih predstavljata hiša in znamenje našega rojstnega horoskopa, skozi katere potuje tranzitni Jupiter.

Jupiter v Strelcu

8.11.2018 ob 13:39h bo Jupiter pričel prehod skozi znamenje Strelca. To je znamenje, ki mu Jupiter vlada, zato je tu njegov vpliv še močnejši. Po prehodu skozi čustveno naporno znamenje Škorpijona je pred nami bolj optimistično, dinamično in veselo leto. To je čas napredka, v katerem lahko presežemo naše dosedanje danosti in možnosti. Da bi dobili občutek za to, kaj lahko pričakujete od tega prehoda, pomislite, kaj se vam je dogajalo ob njegovih prejšnjih prehodih skozi znamenje Strelca. Prejšnja prehoda sta potekala med novembrom 2006 in decembrom 2007 in med decembrom 1994 in januarjem 1996.

Dobrobiti prehoda Jupitra skozi Strelca bodo najbolj občutili tisti posamezniki, ki imajo osebne planete ali senzitivne točke v znamenju Strelca, Ovna ali Leva. Ugoden pa bo tudi za zračni znamenji, Tehtnico in Vodnarja, malo manj pa za opozicijsko znamenje Dvojčkov. Nevšečnosti pa lahko pričakujejo Device in Ribe.

Kaj nam prinaša Jupiter v Strelcu?

  • Rast, napredek, ekspanzijo,
  • jasno vizijo, močno verjetje, vero in optimizem,
  • srečo, srečna naključja, protekcijo, napredovanje, blagostanje, ugled, priznanje in zmožnost pridobiti podpornike - mecene,
  • sposobnost iz razdrobljenih nepovezanih posameznih delcev sestaviti celoto in pridobiti novo perspektivo,
  • več potovanj, dobre odnose in poslovanje s tujci in tujino,
  • lahko popravi storjene krivice,
  • močno intuicijo,
  • nove izkušnje, pustolovščine,
  • odkrivanje smisla življenja.

Na kaj moramo biti pozorni ?

Poleg dobrih lastnosti ima vsak planet tudi nekatere maj ugodne, senčne plati. Ker bo Jupiter na svojem popotovanju skozi Strelca tvoril tudi napete aspekte z ostalimi planeti, je dobro, da se seznanimo tudi z manj prijetnimi manifestacijami njegove energije.

Aspekt, ki bo v veliki meri obarval dogajanje v letu 2019, je kvadrat med Jupitrom in Neptunom. Aspekt se izraža skozi iluzije o sreči, lahkomiselnost, fantazije, sanjarjenje, samopopustljivost, pohlep, megalomanijo in življenje na velik nogi preko svojih zmožnosti. Ker aspekt zamegli realnost, je v času njegovega trajanja povečana možnost samoprevar kot tudi prevar s strani drugih. Priporočljivo je, da se tokom teh prehodov izogibate obetom, ki obljubljajo velik in hiter uspeh brez vloženega truda in na lahek način. Ne glede na to, kakšna prilika se vam bo ponujala, si vzemite nekaj časa za premislek. V vseh treh obdobjih bo po nastopu tega aspekta Neptun tvoril še aspekt s Saturnom. To pa je aspekt, ki sanje, iluzije in želje usklajuje z realnostjo. Trezno glavo in povečano previdnost priporočam v obdobjih med:
  • 7.1. in 27.1.2019 (točen aspekt 13.1.2019),
  • 6.6. in 3.7.2019 (točen aspekt 16.6.2019),
  • 12.9. in 30.9.2019 (točen aspekt 21.9.2019).
Aspekt je dolgotrajen in njegov vpliv lahko čutimo dlje, kot je to navedeno zgoraj. Datumi prikazujejo obdobja, ko bomo močneje podvrženo temu vplivu (orbis -/+2 stopinji).

Jupiter bo v letu 2019 retrograden od 10.4. pa do 11.8. V tem obdobju bo potrebno opraviti ponoven vpogled in introspekcijo področja rasti kot tudi tega, kaj nas zares osrečuje in izpolnjuje.

Na koncu naj vas še opozorim, da pri svoji rasti in napredku upoštevate to, da po letu ekspanzije, ki nam ga obeta Jupiter v Strelcu, sledi leto upočasnitve in krčenja.

Jupitrov vpliv na kolektivno dogajanje

Jupiter ima velik vpliv na dogodke v našem družbeno socialnem okolju. Njegovi prehodi skrbijo za napredek in rast družbe. Prinaša nove ideje, potencial in razvoj. Jupiter v znamenju Strelca se izraža skozi:
  • ekspanzijo in rast gospodarstva, vendar zaradi napetega aspekta z Neptunom obstaja velika nevarnost naraščajoče inflacije. Leta 2020, ko se bo Jupiter v znamenju Kozoroga pridružil Saturnu in Plutonu, pa lahko znova pričakujemo krčenje rasti gospodarstva,
  • sprejetje novih zakonov in predpisov, ki bodo uvedli več morale in reda v institucije,
  • reforme sodstva in visokošolskega študija,
  • povečano potrošnjo,
  • večje število družabnih dogodkov in zabave,
  • nove zakone na področju preseljevanja, kajti zaradi povečanega idealizma in iskanja boljših življenjskih pogojev, se bodo preseljevanja in emigracije znova močno povečale,
  • upanje v boljšo prihodnost,
  • razcvet populizma,
  • rast turizma,
  • povečano versko zaslepljenost in idealizem,
  • boj za prevlado na svetovnih trgih.
Če bi se želeli pogovoriti o tem, kakšen vpliv bodo imeli Jupitrovi prehodi na vaš osebni horoskop, me kontaktirajte - Rudica Kovačič - svetovanje na temeljih sodobne astrologije.

13 komentarjev :

  1. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA DECEMBER 2018

    Tokrat bom objavil lunin setveni koledar za letošnji december.

    KORENINA - od 1.decembra ob 15:49 (devica)
    CVET - od 3.decembra ob 20:55 (tehtnica)
    LIST - od 6.decembra ob 3:49 (škorpijon)
    PLOD - od 8.decembra ob 13:01 (strelec)
    KORENINA - od 11.decembra ob 0:39 (kozorog)
    CVET - od 13.decembra ob 13:39 (vodnar)
    LIST - od 16.decembra ob 1:44 (ribi)
    PLOD - od 18.decembra ob 10:37 (oven)
    KORENINA - od 20.decembra ob 15:34 (bik)
    CVET - od 22.decembra ob 17:28 (dvojčka)
    LIST - od 24.decembra ob 17:58 (rak)
    PLOD - od 26.decembra ob 18:50 (lev)
    KORENINA - od 28.decembra ob 21:23 (devica)
    CVET - od 31.decembra ob 2:23 (tehtnica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 2.decembra ob 11:56
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 9.decembra ob 12:12 (21°32' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 17.decembra ob 0:25
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 23.decembra ob 12:48 (21°33' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 29.decembra ob 18:01.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 9.decembra ob 12:12 pa do 23.decembra ob 12:48.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev in obrezovanje sadnega drevja so primerni ob padni luni in sicer do 9.decembra ob 12:12 in potem od 23.decembra ob 12:48 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas STRELCA dne 21.decembra ob 23:23, začetek zime.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pred nami je Martinova nedelja. V tem in prihodnjem tednu bodo policaji precej strogo nadzirali vinjene voznike v prometu. Tako kot vojaki bi se morali vsi ljudje držati nekih pravil. Je pa sedaj nenavadno toplo za mesec november, temperature se bodo na Martinovo nedeljo povzpele vse do 20° C ob jugozahodniku. Sedaj pa si bomo pogledali kdaj bodo nastopile lunine mene v letošnjem decembru.

    LUNINE MENE ZA DECEMBER 2018

    ZADNJI SRPEC bo 3.decembra ob 14:18
    MLAJ bo 7.decembra ob 8:20
    PRVI SRPEC bo 11.decembra ob 9:12
    PRVI KRAJEC bo 15.decembra ob 12:49
    PRVI IZBOČEC bo 19.decembra ob 8:52
    ŠČIP bo 22.decembra ob 18:48
    ZADNJI IZBOČEC bo 26.decembra ob 1:00
    ZADNJI KRAJEC bo 29.decembra ob 10:34.

    ZAČETEK ZIME bo dne 21.decembra ob 23:23. Tega dne bo dan najkrajši, noč bo najdaljša.

    Keltski solarni praznik JUL bo dne 21.decembra.

    HLADNI LUNARNI MESEC se prične dne 7.decembra.

    HLADNA POLNA LUNA bo dne 22.decembra, saj bo to prva zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  3. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA DECEMBER 2018

    Sedaj si bomo po tem vremenskem ključu pogledali vreme za letošnji december.

    Vse do 3.decembra bo lepo ali megleno in mrzlo, če ne bo pihal jugozahodnik. Od 4. pa do 6.decembra bo bolj dež kot sneg in manj mrzlo. Potem bo spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku od 7. pa do 10.decembra. Od 11. pa do 18.decembra bo sneg in dež. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo potem spet od 19. pa do 22.decembra. Spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo potem od 23. pa do 25.decembra. Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo potem od 26. pa do 28.decembra. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo potem od 29.decembra pa vse do konca leta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Merkurjev tranzit -
    navidezni prehod Merkurja čez Sončevo ploskev bo viden tudi iz Slovenije -
    ponedeljek, 11.november 2019 -
    še točno eno leto.

    OdgovoriIzbriši
  5. 100 LET RUDOLFA MAISTRA

    Jutri v petek, 23.novembra bo minilo točno 100 let, odkar je Rudolf Maister razorožil takratno avstro ogrsko vojsko. Zasluga gre Rudolfu Maistru, da Koroška in Spodnja Štajerska nista pod Avstrijo temveč pod Slovenijo.
    V soboto, 24.novembra ob 16. uri bo v kulturnem domu v Voličini slavnostna prireditev ob 100. obletnici Maistrovih dnevov. Ob 17. uri se bo prireditev nadaljevala ob Maistrovem stolpu na Zavrhu, prisotni pa bodo tudi vinogradniki. Rudolf Maister je bil prvi, ki si je zaželel, da bi na Zavrhu stal kakšen razgledni stolp na katerem bi se videlo vse do Avstrije in Hrvaške. Leta 1961 so na Zavrhu postavili lesen razgledni stolp, leta 1982 ga je zamenjal kovinski razgledni stolp.

    Še to: Rudolf Maister se je rodil leta 1874 v letu Venerinega tranzita. Jaz pa sem dne 6.junija 2012 ob vzhodu Sonca na Maistrovem stolpu na Zavrhu videl in opazoval Venerin tranzit. Jutri v petek pa je tudi tretja jesenska polna luna imenovana kakijeva polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  6. KAKO JE BILO NA 100. OBLETNICI RUDOLFA MAISTRA?

    Rudolf Maister je bil rojen v letu Venerinega tranzita in to je bilo leta 1874. Na Maistrovem stolpu sem dne 6.junija 2012 ob vzhodu Sonca opazoval Venerin tranzit. V soboto, 24.novembra 2018 sem se ob 18. uri odpravil na Zavrh v Štupičevo vilo, kjer je bila slovesna otvoritev prenovljene Štupičeve vile ob 100. obletnici bojev za severno mejo generala Rudolfa Maistra. S tem je bilo tudi 100 let od konca prve svetovne vojne. Razkazali so nam dve večji muzejski avli generala Rudolfa Maistra. Tam so bili prisotni vinogradniki in so nam brezplačno ponudili vino kot tudi kuhano vino. Brezplačna je bila tudi jedača. Jedli smo hamburgerje, kuhane hrenovke, ocvrte lignje in pečeno jagnjetino. Tam sem bil vse do enih zjutraj.

    OdgovoriIzbriši
  7. ZAČETEK IN SREDINA LETNIH ČASOV V LETU 2019

    Tokrat si bomo pogledali točno kdaj se bodo pričeli oziroma bo nastopila sredina koledarskih letnih časov v letu 2019.

    ZAČETEK POMLADI bo 20.marca ob 22:59
    SREDINA POMLADI bo 5.maja ob 20:03
    ZAČETEK POLETJA bo 21.junija ob 16:55
    SREDINA POLETJA bo 7.avgusta ob 20:13
    ZAČETEK JESENI bo 23.septembra ob 8:50
    SREDINA JESENI bo 7.novembra ob 18:25
    ZAČETEK ZIME bo 22.decembra ob 5:20
    SREDINA ZIME bo 4.februarja 2020 ob 10:04.

    OdgovoriIzbriši
  8. SONČEVI IN LUNINI MRKI V LETU 2019

    V letu 2019 bo 5 mrkov, od tega bodo 3 Sončevi in 2 Lunina mrka.

    1.) Dne 6.januarja bo DELNI SONČEV MRK.
    Viden bo iz vzhodnega dela Azije, iz jugozahodnega dela Aljaske ter iz severozahodnega dela Tihega oceana. Pri nas mrk ne bo viden.

    2.) Dne 21.januarja bo POPOLNI LUNIN MRK.
    Viden bo iz Evrope, zahodnega dela Afrike, Severne in Južne Amerike, iz severovzhodnega dela Azije, iz vzhodnega dela Tihega oceana ter iz Atlantskega oceana. Pri nas bo mrk viden.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 3:36,
    začetek delnega mrka je ob 4:33,
    začetek popolnega mrka je ob 5:41,
    vrhunec popolnega mrka je ob 6:12,
    konec popolnega mrka je ob 6:43,
    konec delnega mrka je ob 7:50
    in konec polsenčnega mrka je ob 8:48.
    Popolni mrk bo dolg 1 uro in 2 minuti, splošni mrk bo dolg 3 ure in 17 minut, celoten mrk pa bo dolg 5 ur in 12 minut.
    Iz Slovenije konec delnega mrka ne bo več viden, saj bo v Mariboru Luna zašla ob 7:42.

    3.) Dne 2.julija bo POPOLNI SONČEV MRK.
    Kot popolni mrk je viden v ozkem pasu, ki se prične v jugozahodnem delu Tihega oceana teče čez južni del Tihega oceana, čez srednji del Južne Amerike in se konča ob vzhodni obali Južne Amerike na Atlantskem oceanu.
    Kot delni mrk bo viden iz južnega dela Tihega oceana ter iz Južne Amerike. Pri nas mrk ne bo viden.

    4.) Dne v noči iz 16. na 17.julij bo DELNI LUNIN MRK.
    Viden bo iz Evrope, Afrike, Južne Amerike, večjega dela Azije, Avstralije, Nove Zelandije, Antarktike, iz Atlantskega in Indijskega oceana ter iz jugozahodnega in jugovzhodnega dela Tihega oceana. Pri nas bo mrk viden.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 19:43,
    začetek delnega mrka je ob 21:01,
    vrhunec delnega mrka je ob 22:30,
    konec delnega mrka je ob 23:59
    in konec polsenčnega mrka je ob 1:17.
    Ob vrhuncu delnega ob 22:30 bo v Zemljino senco zašlo 65% Luninega navideznega premera. Delni mrk bo dolg 2 uri in 58 minut, celoten mrk pa bo dolg 5 ur in 34 minut.

    5.) Dne 26.decembra bo KOLOBARJASTI SONČEV MRK.
    Kot kolobarjasti mrk se prične v Arabiji, teče čez Indijski ocean, južni del Indije, čez Indonezijo in se konča v zahodnem delu Tihega oceana.
    Kot delni mrk bo viden iz južnega in srednjega dela Azije, iz severovzhodnega dela Afrike, severnega dela Avstralije, iz severnega dela Indijskega oceana ter iz zahodnega dela Tihega oceana. Pri nas mrk ne bo viden.

    6.) Dne 11.novembra bo MERKURJEV TRANZIT.
    Kot celoten tranzit bo viden iz Južne Amerike ter iz vzhodnega dela Severne Amerike. Iz zahodnega dela Severne Amerike bo viden zjutraj po Sončevem vzhodu, iz Evrope in Afrike pa bolj zvečer pred Sončevim zahodom. Pri nas bo tranzit viden.
    Začetek delnega tranzita bo ob 13:35,
    začetek popolnega tranzita bo ob 13:37,
    vrhunec tranzita bo ob 16:19.
    Sonce bo v Mariboru zašlo ob 16:33, tako iz Slovenije ne bo viden celotni tranzit. Dolžina vidnega tranzita bo pri nas 2 uri in 58 minut.

    OdgovoriIzbriši
  9. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JANUAR 2019

    Tokrat bom objavil lunin setveni koledar za januar prihodnjega leta.

    LIST - od 2.januarja ob 9:58 (škorpijon)
    PLOD - od 4.januarja ob 19:55 (strelec)
    KORENINA - od 7.januarja ob 7:46 (kozorog)
    CVET - od 9.januarja ob 20:43 (vodnar)
    LIST - od 12.januarja ob 9:18 (ribi)
    PLOD - od 14.januarja ob 19:31 (oven)
    KORENINA - od 17.januarja ob 2:00 (bik)
    CVET - od 19.januarja ob 4:44 (dvojčka)
    LIST - od 21.januarja ob 4:54 (rak)
    PLOD - od 23.januarja ob 4:22 (lev)
    KORENINA - od 25.januarja ob 5:02 (devica)
    CVET - od 27.januarja ob 8:31 (tehtnica)
    LIST - od 29.januarja ob 15:33 (škorpijon).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 5.januarja ob 19:45 (21°33' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 13.januarja ob 8:51
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 20.januarja ob 0:20 (21°32' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 26.januarja ob 1:06.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 5.januarja ob 19:45 pa do 20.januarja ob 0:20.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev in obrezovanje sadnega drevja so primerni ob padni luni in sicer do 5.januarja ob 19:45 in potem od 20.januarja ob 0:20 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas KOZOROGA dne 20.januarja ob 9:59.

    OdgovoriIzbriši
  10. Vstopili smo v mesec december. Sedaj je v teh dneh kar precej hladno, pa tudi megle je veliko. Se pa sedaj v Celju v času od 7. pa do 9.decembra 2018 obeta erotični sejem, kar zna biti tudi precej pohujšljivo za ljudi. Se pa sedaj pričenja tudi adventni čas. Sedaj si bomo pogledali lunine mene za januar prihodnjega leta.

    LUNINE MENE ZA JANUAR 2018

    ZADNJI SRPEC bo 2.januarja ob 3:06
    MLAJ bo 6.januarja ob 2:28 - DELNI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 10.januarja ob 6:12
    PRVI KRAJEC bo 14.januarja ob 7:45
    PRVI IZBOČEC bo 17.januarja ob 23:35
    ŠČIP bo 21.januarja ob 6:16 - POPOLNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.januarja ob 11:08
    ZADNJI KRAJEC bo 27.januarja ob 22:10
    ZADNJI SRPEC bo 31.januarja ob 18:59.

    V januarju pa bosta nastopila tudi 2 mrka.

    Dne 6.januarja bo DELNI SONČEV MRK.
    Viden bo iz vzhodnega dela Azije, iz jugozahodnega dela Aljaske ter iz severozahodnega dela Tihega oceana. Pri nas mrk ne bo viden.

    Dne 21.januarja bo POPOLNI LUNIN MRK.
    Viden bo iz Evrope, zahodnega dela Afrike, Severne in Južne Amerike, iz severovzhodnega dela Azije, iz vzhodnega dela Tihega oceana ter iz Atlantskega oceana. Pri nas bo mrk viden.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 3:36,
    začetek delnega mrka je ob 4:33,
    začetek popolnega mrka je ob 5:41,
    vrhunec popolnega mrka je ob 6:12,
    konec popolnega mrka je ob 6:43,
    konec delnega mrka je ob 7:50
    in konec polsenčnega mrka je ob 8:48.
    Popolni mrk bo dolg 1 uro in 2 minuti, splošni mrk bo dolg 3 ure in 17 minut, celoten mrk pa bo dolg 5 ur in 12 minut.
    Iz Slovenije konec delnega mrka ne bo več viden, saj bo v Mariboru Luna zašla ob 7:42.

    ZAČETEK PASJIH NOČI je dne 20.januarja.

    SNEŽNI LUNARNI MESEC se prične dne 6.januarja.

    SNEŽNA POLNA LUNA bo dne 21.januarja, saj bo to druga zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  11. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JANUAR 2019

    Tokrat si bomo pogledali vreme po Herschlovem vremenskem ključu za januar naslednjega leta.

    V začetku leta bo mrzlo in mrzel veter. Spremenljivo s snegom in viharjem bo potem od 2. pa do 5.januarja. Lepo in viharno bo potem od 6. pa do 9.januarja. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo potem od 10. pa do 17.januarja. Lepo bo od 18. pa do 20.januarja. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo potem od 21. pa do 23.januarja. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo potem od 24. pa do 27.januarja. Lepo bo potem od 28. pa do 31.januarja.
    Kot kaže bo 21.januarja, ko se bo odvijal popolni Lunin mrk verjetno bolj spremenljivo vreme, težko bi bilo reči če bi ta mrk bil iz Slovenije dejansko viden.

    OdgovoriIzbriši
  12. IZBRUH VULKANA, CUNAMI IN POLNA LUNA

    V soboto, 22.decembra 2018 okoli 21:30 po lokalnem času (UTC+7h), oziroma okoli 15:30 po našem času je na indonezijskem otoku Krakatoa izbruhnil vulkan kateri je sprožil podvodni zemeljski plaz, temu so sledili močni povulkanski cunamiji, kateri so porušili veliko obalnih hiš. Umrlo je več kot 500 ljudi. Vulkan Krakatoa je isti vulkan kateri je izbruhnil leta 1883 in takrat so ga slišali do 5 tisoč km proč od tam.

    Je bila za sobotni izbruh vulkana kriva polna luna?

    Lahko bi rekli, da je bila, saj je bila obenem tudi precej visoka plima. Visoka plima ustvari višji cunami. Sobotna polna luna in nedeljska severna standstilacija lune sta bile časovno blizu skupaj. Vulkan je izbruhnil dobre 3 ure pred nastopom prve zimske polne lune in le en dan po zimskem solsticiju.

    Polna luna - 22.12.2018 ob 18:48
    Severna standstilacija - 23.12.2018 ob 12:48.

    Kot zanimivost, dne 26.decembra 2004 je ob indonezijski Sumatri prišlo do rušilnega potresa magnitude 9,1 in kateremu so sledili grozljivi popotresni cunamiji, kateri so pomorili več kot 230 tisoč ljudi po Indijskem oceanu. Cunamiji so zbrisali cela obalna mesta v Indiji, Šrilanki, Indoneziji, Tajski. Takrat je bilo med polno luno in med severno standstilacijo lune manj kot eno uro časovne razlike. Severna standstilacija lune pa je bila višja od 27° sever, kar je bilo zelo ugodno za nastanek močnejših potresov in popotresnih cunamijev. Takrat pa je bila na severni polobli prva zimska polna luna, bilo pa je le 5 dni po zimskem solsticiju. To je bila takrat kar velika naravna kataklizma.

    Severna standstilacija - 26.12.2004 ob 15:10
    Polna luna - 26.12.2004 ob 16:06.

    OdgovoriIzbriši
  13. LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI V ANGLEŠČINI

    Sedaj si bomo pogledali kako se ti 4 lunini deklinacijski cikli rečejo v angleščini.

    Lunini deklinacijski cikli - Lunar declination cycle

    Dvižna ekvatoracija - Ascending equatoration
    Severna standstilacija - Northern standstill
    Padna ekvatoracija - Descending equatoration
    Južna standstilacija - Southern standstill.

    OdgovoriIzbriši