nedelja, 24. april 2016

Retrogradni Mars

Mars se obrne v retrogradno gibanje približno vsake dve leti. Vpliv njegove retrogradnosti čutimo kot pomanjkanje energije, razdražljivost, nepotrpežljivost in konfliktnost. V času retrogradnosti ni priporočljivo začenjati novih projektov in načrtov, ker se bodo pojavile prepreke, ki bodo od nas zahtevale dodatno energijo, ki pa nas bo izčrpavala in s tem oteževala doseči cilj.

Energijo retrogradnega gibanja Marsa pa lahko pozitivno uporabimo, da ponovno preučimo kakšni so naši cilji, kaj želimo doseči in kaj si zares želimo ter na podlagi teh ugotovitev ponovno opredelimo naše cilje.

V svojem retrogradnem gibanju bo Mars aktiviral trenutno na nebu prisoten kolektivni transpersonalni aspekt med Saturnom, Neptunom in Jupitrom, tako da bo njegovo retrogradno gibanje še toliko močneje čutiti, še posebej pa to velja za osebe, ki imajo planete v prvi dekadi spremenljivih znamenj (Dvojčka, Devica, Strelec, Ribi).

Mars bo deloval kot sprožilec sprememb, tako da bo to zelo negotov čas in bo marsikomu manifestiral življenjsko pomembne dogodke, ki bodo imeli velik vpliv na njegovo nadaljno življenje.

Tiste, ki so v zadnjih mesecih (od jeseni 2015) gradili na iluzijah, na pričakovanjih, da bodo stvari tekle brez vlaganja energije ali pa so si postavili prevelike, nedosegljive cilje in tiste, ki so bili pripravljeni za doseganje ciljev obiti moralne norme, čaka streznitev in soočenje z realnostjo. Je pa obdobje bolj naklonjeno tistim, ki so hodili po poti majhnih korakov ter so vlagali trud. Prihaja čas, ko bodo lahko realizirali svoje sanje.

Na kolektivnem nivoju Marsov vpliv na množice deluje skozi nemoč spremeniti stvari in ustvari v ljudeh veliko pritiska. Strah za preživetje jih pahne v bolj primitivne, instinktivne oblike obrambnih mehanizmov. V tem času lahko pričakujemo povečano število nemirov, konfliktov, nenadzorovanih izbruhov agresije in vojnih spopadov.

Ker je Mars obrnil v znamenju Strelca, ki med drugim simbolizira tudi vero, bo vplival na izbruhe verskega fanatizma in posledično ponovne teroristične napade. Med bolj izpostavljenimi je zopet Evropa, kajti v rojstnem horoskopu Evrope bo retrogradni Mars aktiviral že tako napet rojstni aspekt Marsa in Plutona, kar povečuje nevarnost ponovnih terorističnih napadov in nove človeške žrtve na evropskih tleh. Bolj izpostavljene bodo Španija, Belgija in Anglija.

Mars je retrogradno obrnil 17.4.2016 in bo retrograden do 29.6.2016. Njegov vpliv pa bo čutiti še do druge polovice avgusta 2016.

10 komentarjev :

  1. Merkurjev tranzit - ponedeljek, 9.maj 2016
    še samo 3 dni.

    OdgovoriIzbriši
  2. VREME NA DAN MERKURJEVEGA TRANZITA DNE 9.MAJA 2016

    V ponedeljek, 9.maja ko se bo odvijal Merkurjev tranzit bo delno jasno vreme, v zahodni Sloveniji bo več oblačnega vremena na nebu kakor v vzhodni Sloveniji. Po vsej Sloveniji bo v popoldanskem času delno jasno nebo z nekaj kopaste oblačnosti na nebu, te bo več v zahodnem delu Slovenije. Možnost za kakšne popoldanske plohe oziroma nevihte pa bo sorazmerno majhna. Pihal pa bo jugozahodni veter. Naslednji teden bomo tako imeli delno jasno vreme vse do srede. Predvsem v sredo pa bo pihal okrepljen jugozahodnik. V četrtek naslednjega tedna pa nas čaka poslabšanje vremena.

    Sedaj si bomo pogledali vremensko napoved za Maribor v času od 9. pa do 15.maja 2016.

    VREME ZA MARIBOR OD 9. PA DO 15.MAJA 2016

    Po, 9.maj - delno jasno - 9C/20C - MT
    To, 10.maj - delno jasno - 10C/22C
    Sr, 11.maj - delno jasno - 11C/22C
    Če, 12.maj - oblačno in deževno - 12C/20C
    Pe, 13.maj - oblačno in deževno - 12C/22C
    So, 14.maj - delno jasno s popoldanskimi plohami in nevihtami - 12C/21C
    Ne, 15.maj - delno jasno s popoldanskimi plohami - 12C/22C.

    MT - Merkurjev tranzit.

    OdgovoriIzbriši
  3. ASTRONOMSKA OPAZOVANJA MERKURJEVEGA TRANZITA NA ŠTAJERSKEM

    Opazovanje Merkurjevega tranzita se bo v ponedeljek, 9.maja 2016 organiziralo tako na Ptuju kakor v Mariboru.

    1.) Astronomsko društvo Kasiopeja bo v ponedeljek, 9.maja 2016 med 13. in 21. uro organiziralo opazovanje Merkurjevega tranzita z zaščitenimi teleskopi na zahodnem platoju Ptujskega gradu na Ptuju. Vabljeni vsi kateri si želite videti v živo ta nebesni pojav.

    2.) Astronomsko društvo Orion iz Maribora bo v ponedeljek, 9.maja 2016 med 13. in 21. uro organiziralo opazovanje tega Merkurjevega tranzita z zaščitenimi teleskopi na zahodnem platoju Filozofske fakultete na Koroški cesti 160 v Mariboru. Ob 11. uri bo v eni predavalnici na Filozofski fakulteti predavanje o tem Merkurjevem tranzitu. Predaval pa bo predsednik astronomskega društva Orion gospod doktor Igor Žiberna. Malo pred 13. uro pa se bomo preselili na zahodni plato te Filozofske fakultete, kjer se bodo namestili teleskopi ter se bo pričelo opazovati ta nebesni pojav. Vse tiste katere zanima ta nebesni pojav vljudno vabljeni.

    Podatki za ta Merkurjev tranzit dne 9.maja 2016 za Maribor (46'33 N, 15'39 E) pa so naslednji:

    Začetek delnega tranzita je ob 13:12:06,
    začetek popolnega tranzita je ob 13:15:17,
    vrhunec tranzita je ob 16:56:00
    ter zahod Sonca bo ob 20:14.

    Dolžina vidnega tranzita v Mariboru pa bo 7 ur in 2 minuti.

    Tukaj sem upošteval vzhodnoevropski čas UTC+2h, kateri je sedaj pri nas v veljavi.

    OdgovoriIzbriši
  4. V ponedeljek naslednjega tedna se nam obeta ta spektakularen Merkurjev tranzit. Mi pa si bomo sedaj pogledali Lunine mene za letošnji junij.

    LUNINE MENE ZA JUNIJ 2016

    ZADNJI SRPEC bo 1.junija ob 22:34
    MLAJ bo 5.junija ob 4:00
    PRVI SRPEC bo 8.junija ob 13:20
    PRVI KRAJEC bo 12.junija ob 9:10
    PRVI IZBOČEC bo 16.junija ob 12:00
    ŠČIP bo 20.junija ob 12:02 - MODRA LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.junija ob 6:11
    ZADNJI KRAJEC bo 27.junija ob 19:18.

    MODRA LUNA bo dne 20.junija, saj bo to četrta pomladanska polna Luna. Letošnje 4 pomladanske polne Lune pa nastopijo v teh dneh:
    Začetek pomladi je 20.marca ob 5:31,
    prva pomladanska polna Luna je 23.marca ob 13:01,
    druga pomladanska polna Luna je 22.aprila ob 6:23,
    tretja pomladanska polna Luna je 21.maja ob 22:14,
    četrta pomladanska polna Luna je 20.junija ob 12:02
    ter začetek poletja je 20.junija ob 23:35.
    Iz tega sledi, da bo četrta pomladanska polna Luna 20.junija in to bo modra Luna, saj bo nastopila le nekaj ur pred poletnim solsticijem.

    ZAČETEK POLETJA je 20.junija ob 23:35. Tega dne bo dan najdaljši ter noč bo najkrajša.

    Keltski solarni praznik LITHA bo dne 21.junija.

    MODRI LUNARNI MESEC se prične dne 5.junija.

    MODRA LUNA bo dne 20.junija, saj bo to četrta pomladanska polna Luna.

    OdgovoriIzbriši
  5. Jutri nas torej čaka Merkurjev tranzit katerega bom jaz opazoval skozi teleskope v Mariboru. Kdorkoli bo opazoval ta nebesni pojav mu želim veliko uspeha pri opazovanju.

    OdgovoriIzbriši
  6. VČERAJ SEM VIDEL MERKURJEV TRANZIT

    Včeraj še ob 11. uri dopoldan nisem vedel ali bi naj šel gledati ta Merkurjev tranzit v Mursko Soboto ali v Maribor. Na zahodu so se vedno bolj kopičili oblaki. Na koncu sem se le odločil za Maribor.
    V Maribor sem prišel približno ob 12:30. Člani astronomskega društva Orion so že nameščali teleskope. Oblaki so se hitro bližali Soncu. Ob 13:12 se je Merkur navidezno že dotaknil Sonca kar smo lepo videli skozi teleskop. Ob 13:30 se je pooblačilo in tako vreme je bilo vse do 17. ure. Tu pa tam se je skozi oblake pokazalo Sonce z Merkurjem. Ker je bilo oblačno sem šel tudi na pijačo v Štuka. Okoli 16. ure se je vlila celo ploha. Teleskopi so se pokrili z planjavami. Nehalo je deževati, tam po 17. uri se je skoraj povsem razjasnilo, potem smo Merkurjev tranzit opazovali brez oblakov. Pred Soncem se je potem Merkur zelo super videl.
    Malo pred 20. uro je Sonce z Merkurjem že zašlo za hrib oddaljenega Kozjaka. Skozi teleskop sem videl, da je Merkur zašel za smreko gozda na Kozjaku. Ta pojav se mi je zdel zelo lep in fascinanten.
    Sicer sem včeraj ob 17. uri na TV Slovenija 1 bil tudi za kratek čas tudi po televiziji. Zvečer pri Slovenski Kroniki ob 19:30 na TV Slovenija 1 je bil po televiziji moj tablični mobitel saj sem ga držal ko sem fotografiral z njim projekcijo Sonca s Merkurjem.
    Domov sem včeraj prišel okoli 21. ure saj sem tja šel s svojim avtom.

    Nekateri Merkurjevi tranziti se pojavljajo v parih. Včerajšnjemu Merkurjevemu tranzitu bo sledil par kateri bo nastopil na martinovo dne 11.novembra 2019 in bo popoldan deloma pri nas viden. Sonce bo zašlo v bližini vrhunca Merkurjevega tranzita.
    V tem 21. stoletju bodo še potem trije taki pari oziroma dvojčki.
    Zadnja dva bosta 8.maja 2095 in 10.novembra 2098.

    Torej Merkur hvala za včerajšnje čudovito predstavo na našem nebu.

    OdgovoriIzbriši
  7. VIDNOST MERKURJA V LETU 2016

    V letu 2016 bomo lahko Merkur opazovali:

    -zgodaj zjutraj na vzhodni strani neba tik pred Sončevim vzhodom in bo planet Merkur v zahodni elongaciji in sicer 7.februarja, 5.junija in 28.septembra.

    - zvečer na zahodni strani neba tik po Sončevem zahodu bo planet Merkur v vzhodni elongaciji in sicer 18.aprila, 16.avgusta in 11.decembra.

    Letos 3.junija ob 11. uri dopoldan bo pri nas Luna zakrila planet Merkur. Pojav sicer pade v dnevne ure, pojav pa bo pri nas mogoče ob jasnem vremenu spremljati z bolj močnejšimi teleskopi.

    Venera je letos bila vidna kot danica do marca, od aprila pa do julija ni vidna. Od avgusta dalje pa bo vidna kot večernica.
    Tudi Venero je letos 6.aprila ob 9. uri dopoldan zakrila Luna. Pojav pa so morda nekateri le izkoristili ob pogledu skozi teleskop.

    OdgovoriIzbriši
  8. 13.MAJ - DAN ASTRONOMIJE

    Danes dne 13.maja je mednarodni dan astronomije. Prav danes se med 18. in 20. uro odvija na drugi gimnaziji v Mariboru predavanje - možnost življenja na drugim planetih. Predavanje pa vodi doc. dr. Igor Žiberna.

    OdgovoriIzbriši
  9. MERKURJEV TRANZIT IN PUTIKA

    Žal sem staknil putiko, sedaj še me zelo boli desno koleno in levi komolec. Če bi me dobila putika en dan prej, potem enostavno ne bi videl Merkurjevega tranzita takole v živo. Že v ponedeljek, 9.maja tam popoldan, ko se je odvijal Merkurjev tranzit in sem hodil okoli teh teleskopov tam pri Filozofski fakulteti pri Mariboru sem že težje hodil, vse bolj me je bolelo desno koleno. Zvečer sem se že težko peljal domov s svojim avtom. Naslednji dan v torek, 10.maja zgodaj zjutraj že nisem mogel več stopiti na desno nogo, tako zelo me je bolelo koleno na desni nogi.
    Jaz najhitreje dobim putiko, če jem zaseko. Prav tako zelo hitro dobim putiko, če slučajno pijem pivo.
    V soboto, 7.maja sem si nekajkrat namazal na kruh zaseko, naslednji dan v nedeljo, 8.maja pa sem jedel pri kosilu pečenega piščanca in kuhano svinjino.
    Torej lahko rečem, če bi me putika doletela samo dan prej potem nikakor ne bi videl Merkurjevega tranzita takole v živo.
    Sedaj gre putika zelo počasi nazaj, ne preostane pa mi nič drugega kakor da grem k zdravniku.
    Največji labirint iz katerega ni izhoda predstavljajo starejši starokopitni ljudje kateri propagirajo uživanje nezdravega svinjskega mesa (katero vsebuje ogromno nasičenih maščobnih kislin, povzroča pa tudi srčno žilne bolezni), nasprotujejo pa ovčereji. Na tak način ljudje nimajo dostopa do jagnjetine, uživajo tisto meso katero imajo in do katerega imajo dostop - to je seveda do svinjine. Zelo zdravi jagnjetini pa nekateri starejši ljudje nasprotujejo.
    Putika zna biti zelo nevarna bolezen, ker nam lahko poškoduje in oslabi naše ledvice. V kolikor nismo vegetarijanci, potem jejmo jagnjetino, svinjine pa se čim bolj izogibamo, če želimo biti zdravi.

    OdgovoriIzbriši
  10. MERKURJEVE IN VENERINE VZHODNE IN ZAHODNE ELONGACIJE DO LETA 2020

    Za notranja planeta, to je za Merkur in Venero je dejansko elongacija mišljena kot največja navidezna kotna oddaljenost teh dveh planetov od Sonca. Poznamo dve elongaciji to pa sta vzhodna in zahodna. Vzhodna elongacija je, ko je notranji planet navidezno vzhodno najbolj oddaljen od Sonca in ga zvečer na zahodni strani neba nizko lahko opazujemo tik po Sončevem zahodu. Zahodna elongacija pa pomeni, da je notranji planet zahodno navidezno najbolj oddaljen od Sonca in je zgodaj zjutraj viden na nebu tik pred Sončevim vzhodom nizko na vzhodni strani neba.
    Ob največjih elongacijah se Merkur navidezno oddalji od Sonca od 18 pa do 28 kotnih stopinj, Venera pa od 45 pa do 48 kotnih stopinj.

    Sedaj si bomo pogledali Merkurjeve in Venerine elongacije vse do leta 2020.

    MERKURJEVE ELONGACIJE

    Zahodna elongacija - 7.februar 2016
    Vzhodna elongacija - 18.april 2016
    Zahodna elongacija - 5.junij 2016
    Vzhodna elongacija - 16.avgust 2016
    Zahodna elongacija - 28.september 2016
    Vzhodna elongacija - 11.december 2016
    Zahodna elongacija - 19.januar 2017
    Vzhodna elongacija - 1.april 2017
    Zahodna elongacija - 17.maj 2017
    Vzhodna elongacija - 30.julij 2017
    Zahodna elongacija - 12.september 2017
    Vzhodna elongacija - 24.november 2017
    Zahodna elongacija - 1.januar 2018
    Vzhodna elongacija - 15.marec 2018
    Zahodna elongacija - 29.april 2018
    Vzhodna elongacija - 12.julij 2018
    Zahodna elongacija - 26.avgust 2018
    Vzhodna elongacija - 6.november 2018
    Zahodna elongacija - 15.december 2018
    Vzhodna elongacija - 27.februar 2019
    Zahodna elongacija - 11.april 2019
    Vzhodna elongacija - 23.junij 2019
    Zahodna elongacija - 9.avgust 2019
    Vzhodna elongacija - 20.oktober 2019
    Zahodna elongacija - 28.november 2019
    Vzhodna elongacija - 10.februar 2020
    Zahodna elongacija - 24.marec 2020
    Vzhodna elongacija - 4.junij 2020
    Zahodna elongacija - 22.julij 2020
    Vzhodna elongacija - 1.oktober 2020
    Zahodna elongacija - 10.november 2020.

    VENERINE ELONGACIJE

    Vzhodna elongacija - 12.januar 2017
    Zahodna elongacija - 3.junij 2017
    Vzhodna elongacija - 17.avgust 2018
    Zahodna elongacija - 6.januar 2019
    Vzhodna elongacija - 24.marec 2020
    Zahodna elongacija - 13.avgust 2020.

    OdgovoriIzbriši