nedelja, 12. januar 2020

Aspekt desetletja – Saturn konjunkcija Pluton

O tem, kako zelo dinamično bo leto 2020, se v astroloških krogih razpravlja že dalj časa. In da bo temu res tako, smo se lahko prepričali že v prvih dneh tega leta. V letu 2020 bomo priče dogodkom, ki bodo v veliki meri vplivali na naše življenje v prihodnosti. Na nebu bodo planeti medsebojno tvorili kar nekaj močnih in pomembnih astroloških povezav. Vplivali bodo na dogodke, katerih posledice bomo čutili še dolgo časa. Običajno so to šok dogodki, ki spremenijo nadaljnji potek zgodovine.

V astrologiji planeti Jupiter, Saturn in Pluton veljajo za socialne in transpersonalne planete. Njihovi medsebojni aspekti in cikli prinašajo spremembe v družbi. Leto 2020 je pomembno tudi zato, ker se bo začelo kar nekaj novih ciklov.

Saturn Pluton konjunkcija v znamenju Kozoroga  - začetek novega cikla

To je precej brezkompromisen aspekt, saj sprva uniči in nato preoblikuje obstoječe stanje. Natančna konjunkcija se bo zgodila 12.1.2020 na 22° Kozoroga. Vpliv Saturna in Plutona se bo močno čutili skozi celo 2020, saj bosta zaradi počasnega gibanja ostala blizu drug drugemu skozi vse leto. Še posebej bo aspekt močan, ko ga bodo aktivirali hitrejši planeti, na primer konec marca in v začetku aprila, konec junija in v prvi polovici julija in pa jeseni, ko bo planeta aspektiral retrogradni Mars iz znamenja Ovna.

Aspekt zaključuje približno 33 letni cikel, ki se je začel v prvi polovici osemdesetih let. Ta cikel je botroval širjenju neoliberalizma, globalizacije in ekonomiji, katere temelji so nenehna gospodarska rast.

Aspekt prinaša omejitve in zastoje. Ustvarja enormno željo po moči in prevladi. Moč se zlorablja, poskuša se uveljaviti zakon močnejšega. Veliko je manipulacij, fanatizma in nepopustljivosti. Fokus je usmerjen na brezkompromisno doseganje ciljev. Storilnostni pritisk je močan, saj se pričakuje močno angažiranje in vlaganje energije v rezultate.
https://www.ustvarjalneideje.si/si/144-astrologija

Pozitivna plat aspekta prinaša moč za ponoven vzpon na ruševinah starega. Gradijo se novi, bolj zdravi temelji. Vzpodbuja lastnosti, kot so trdoživost, vzdržljivost, odrekanje in vztrajnost.
Aktivacija Plutonskih vsebin iz nezavednega tako na osebni kot kolektivni ravni prinese izbruh destruktivnih sil, ki rušijo staro, že preživeto. To je počasen evolucijski proces, ki eliminira tisto, kar ne deluje več. Nekaj, kar ni več uporabno, in zato zadržuje naš napredek.

Napetost pa ustvarja to, da Saturn, ki ga astrologi imenujemo tudi vladar časa, ne mara sprememb. Čas skuša zamrzniti, kar pa je v nasprotju z zakonom narave, ki pravi, da je v času vse minljivo in da je edina stalnica sprememba. Saturn se krčevito trudi ustaviti čas in obdržati iluzijo neminljivosti. Da bi to dosegel, izvaja kontrolo, postavlja nove zakone, pravila in red. Trudi se postaviti stabilne strukture, ki bi tajale.

Konjukcija simbolizira začetek novega cikla, obenem pa tudi zaključek starega. Običajno to povzroči napet, negotovost in nestabilnost, nato se sčasoma izkristalizirajo nove smeri.

Znamenje Kozoroga se izraža omejevalno, saj simbolično predstavlja norme, pravila, pričakovanja drugih, meje, zakone, prepovedi, kot tudi naše prilagajanje družbenim pravilom. V mundani astrologiji pa med drugim simbolizira avtoritete, tako gospodarske kot politične. Konjunkcija med Saturnom in Plutonom v znamenju Kozoroga povzroča boj za prevlado med avtoritativnimi silami in rojevanje novih elit moči.

V znamenju Kozoroga se nahaja tudi južna Lunina zanka, ki je prav tako povezana z opuščanjem starega, prinaša pa tudi nerazrešene stvari in odnose iz preteklosti. Cikel Luninih zank traja 18 let. V prejšnjem ciklu smo, po šokantnem dogodku, po napadu na WTC leta 2001, ki se je tudi zgodil pod vplivom Saturna in Plutona, zaradi varnosti dobrovoljnjo sprejeli povečano mero nadzora. Ta nadzor pa sile oblasti in moči dostikrat izrabljajo za nadzor in utrjevanje svoje moči. Tudi v letu 2020 lahko pričakujemo dogodke, zaradi katerih bi se še povečal nadzor in omejevanje osebne svobode. Absurd pa je, da sile, ki same povzročajo kaos, z vsakim takim dogodkom pridobijo še več nadzora in moči. To in pa želja po moči in ekonomskem dobičku so razlogi, da se prav nič ne trudijo razreševati kaosa, s tem pa ogrožajo varnost vseh nas.

Aspekt Saturna in Plutona običajno prinaša veliko nemira, uporov, demonstracij in nenadnih izbruhov nasilja. Sile, ki jih astrološko simbolizirata znamenje Kozoroga in planet Saturn, na vsak način skušajo obdržati svoje pozicije. Pri tem dostikrat ne izbirajo sredstev in za zatiranje novega uporabijo silo. Vendar ravno te njihove reakcije povzročijo še več napetosti in revolta. Sila rodi silo in tako so se skozi zgodovino rojevale spremembe. Skozi leto 2020 se bo odvijal proces, na katerem bodo nato nastali temelji za družbene spremembe, ki si jih obetamo v naslednjih letih ob prehodu Jupitra, Saturna in predvsem Plutona skozi znamenje Vodnarja.

Pričakujemo lahko tudi veliko zavajanja javnosti, poustvarjanja javnega mnenja, pobude in izrabe zakonov za nove uredbe, ki bodo omogočale še več nadzora ter spremembe in menjave dosedanjih državnih sistemov. Svet se že kar nekaj časa nahaja v krču krize, ki v ljudeh povzroča eksistenčni strah pred negotovo prihodnostjo. S tem strahom pa so že večkrat skozi zgodovino človeštva manipulirali in ga sebi v prid izrabljali populistični posamezniki.
Negativna plat aspekta med Saturnom in Plutonom se je skozi zgodovino že večkrat izrazila skozi močne izbruhe agresije na kolektivni ravni. Saturn in Pluton sta tvorila negativne aspekte ob začetkih obeh svetovnih vojn, francoski revoluciji, kulturni revoluciji na Kitajskem, 11.9.2001 ob napadu na WTC.

Desetletje, ki je pred nami, nam prinaša temeljite politične, gospodarske in socialne spremembe. Družbeni sistemi se ne zmorejo dovolj hitro prilagajati. Neprilagodljivost družbenih sistemov ustavlja tok sprememb, kar ustvarja pritisk. Napetost se začne povečevati, to pa pripelje do izbruha kriz, tako političnih, gospodarskih kot tudi kulturnih.

Zaradi narave aspekta Saturn Pluton je v letu 2020 pričakovati povečano število ekstremnih vremenskih pojavov, kot je na primer ravno sedaj v Avstraliji, kjer gori (Pluton) materija zemlja (Saturn-Kozorog). Več bo tudi močnejših potresov in izbruhov vulkanov. Pričakujemo lahko stopnjevanje napetosti med vladami in državljani, več nemirov, boja za neodvisnost in teženj po odcepitvah, demonstracij ter rušenja ali menjav obstoječih vlad. Ker aspekt med Saturnom in Plutonom povzroča tudi fanatizem, bo več terorističnih napadov, pa tudi še kakšen odmeven atentat na katerega od voditeljev držav lahko pričakujemo.

Gospodarstvu v letu 2020 ne kaže najbolje. Prave rasti ne bo, bo pa zaradi nemirnih političnih situacij prihajalo do nenadnih vzponov in padcev na denarnih trgih. Ohlajevanje se bo nadaljevalo. Vse kaže, da ponovno tonemo v recesijo. Tudi boj za prevlado na trgu se nadaljuje in trgovinska vojna se poglablja.

Na osebnem nivoju je ta aspekt povezan z našimi osebnimi ambicijami in željo po doseganju uspeha na področju, ki ga opisuje astrološka hiša, v katero nam pade ta konjunkcija. Na teh področjih bo potrebno iti skozi proces preobrazbe in se posloviti od nekaterih preživetih stvari ali pa odnosov. V pomoč nam naj bo zavedanje, da postavljamo temelje za našo prihodnost. To običajno od nas zahteva veliko vloženega truda in napora, se pa dolgoročno obrestuje. Aspekt bo močno vplival na vse tiste, ki imate planete med 20 in 25 stopinj kardinalnih znamenj, to pa so Oven, Rak, Tehtnica in Kozorog.

11 komentarjev :

 1. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAREC 2020

  Tokrat si bomo pogledali lunin setveni koledar za mesec marec.

  KORENINA - od 1.marca ob 20:21 (bik)
  CVET - od 4.marca ob 5:25 (dvojčka)
  LIST - od 6.marca ob 10:27 (rak)
  PLOD - od 8.marca ob 11:47 (lev)
  KORENINA - od 10.marca ob 11:03 (devica)
  CVET - od 12.marca ob 10:28 (tehtnica)
  LIST - od 14.marca ob 12:09 (škorpijon)
  PLOD - od 16.marca ob 17:25 (strelec)
  KORENINA - od 19.marca ob 2:16 (kozorog)
  CVET - od 21.marca ob 13:33 (vodnar)
  LIST - od 24.marca ob 1:58 (ribi)
  PLOD - od 26.marca ob 14:36 (oven)
  KORENINA - od 29.marca ob 2:38 (bik)
  CVET - od 31.marca ob 12:43 (dvojčka).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.marca ob 2:34 (23°26' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 11.marca ob 5:15
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 17.marca ob 15:07 (23°32' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.marca ob 1:13.

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 5.marca ob 2:34 in potem od 17.marca ob 15:07 dalje.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 5.marca ob 2:34 pa do 17.marca ob 15:07.

  Sonce stopi v ozvezdni pas RIBI dne 20.marca ob 4:49, začetek pomladi.

  OdgovoriIzbriši
 2. Vstopili smo v mesec februar. Sedaj konec januarja se je v mestu Vuhan na Kitajskem pojavil nov virus in sicer koronavirus, kateri se zelo hitro širi in povzroča smrt pri ljudeh. Očitno je morda svet spet pred novo pandemijo te skrivnostne neznane bolezni. Koronavirus se je iz Kitajske razširil že skoraj po vsem svetu. Ni še ga le v Južni Ameriki. Tudi v Sloveniji ga še ni. Do sedaj je okuženih skoraj 18 tisoč ljudi, umrlo pa jih je že 362. Računajo, da bi ta kitajska gripa koronavirus dosegla vrhunec letos poleti. Na svetu bi bilo milijone okuženih, umrlo bi jih lahko tudi več kot milijon. V jeseni bi bolezen usahnila. Zaradi zaprtja tovarn, karantene ljudi bi koronavirus še precej poglobil bližajočo se gospodarsko recesijo v letošnjem letu, katero bi lahko imelo za ves svet katastrofalne posledice. To bi najbolj čutili že letos jeseni. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za mesec marec.

  LUNINE MENE ZA MAREC 2020

  PRVI KRAJEC bo 2.marca ob 20:57
  PRVI IZBOČEC bo 6.marca ob 12:47
  ŠČIP bo 9.marca ob 18:47
  ZADNJI IZBOČEC bo 12.marca ob 23:05
  ZADNJI KRAJEC bo 16.marca ob 10:34
  ZADNJI SRPEC bo 20.marca ob 7:57
  MLAJ bo 24.marca ob 10:28
  PRVI SRPEC bo 28.marca ob 13:18.

  ZAČETEK POMLADI bo dne 20.marca ob 4:49. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

  Keltski solarni praznik OSTARA bo dne 22.marca.

  ZVONČKOVA POLNA LUNA bo dne 9.marca, saj bo to tretja zimska polna luna.

  ČEMAŽEV LUNARNI MESEC se začne dne 24.marca.

  OdgovoriIzbriši
 3. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAREC 2020

  Letošnji marec bo kot kaže kar precej suh. Veliko bo vetra, ter malo bo snega in dežja.

  Vse do 6.marca bo spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku. Od 7. pa do 9.marca bo sneg in dež. Od 10. pa do 12.marca bo spet spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku. Lepo bo potem od 13. pa do 15.marca. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo potem od 16. pa do 19.marca. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo potem od 20. pa do 23.marca. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo potem od 24. pa do 28.marca. Sneg in dež bo potem od 29.marca pa vse do konca meseca.

  OdgovoriIzbriši
 4. MARCA 2020 BO LUNA PRVIČ PRESEGLA SEVERNI IN JUŽNI NEBESNI POVRATNIK 23°26'

  Sedaj marca 2020 bo Luna prvič po devetih letih dosegla in presegla severni in južni nebesni povratnik 23°26'.

  Dne 5.marca 2020 bo Luna prvič po 8.aprilu 2011 presegla severni nebesni povratnik 23°26' sever. Takrat bo Luna v severni standstilaciji točno ob 2:34 v ozvezdju Dvojčkov. Luna pa bo na severni nebesni deklinaciji 23°26' sever. To obdobje, ko bo Luna vsak mesec prečkala severni nebesni povratnik bo trajalo vse do 16.januarja 2030.

  Dne 17.marca 2020 bo Luna prvič po 21.aprilu 2011 presegla južni nebesni povratnik 23°26' jug. Takrat bo Luna v južni standstilaciji točno ob 15:07 v ozvezdju Strelca. Luna pa bo na južni nebesni deklinaciji 23°32' jug. To obdobje, ko bo Luna vsak mesec prečkala južni nebesni povratnik bo trajalo vse do 29.januarja 2030.

  OdgovoriIzbriši
 5. VELIKE IN MALE LUNINE STANDSTILACIJE V 21. STOLETJU

  Jutri v četrtek, 5.marca 2019 ob 2:34 se bo zaključilo obdobje malih luninih standstilacij, katero je trajalo vse od 21.aprila 2011. V tem trenutku pa se bo pričelo obdobje velikih luninih standstilacij in to obdobje bo trajalo vse do 29.januarja 2030. Jutri bo torej Luna prvič po 8.aprilu 2011 prečkala sončev severni povratnik. Prvič po 21.aprilu 2011 pa bo prečkala sončev povratnik.

  V tem 21. stoletju bo obdobje velikih in malih luninih standstilacij trajalo prav v tem času:

  VELIKE STANDSTILACIJE - od 16.avgusta 2001 do 21.aprila 2011
  MALE STANDSTILACIJE - od 21.aprila 2011 do 5.marca 2020
  VELIKE STANDSTILACIJE - od 5.marca 2020 do 29.januarja do 2030
  MALE STANDSTILACIJE - od 29.januarja 2030 do 5.oktobra 2038
  VELIKE STANDSTILACIJE - 5.oktobra 2038 do 1.septembra 2048
  MALE STANDSTILACIJE - od 1.septembra 2048 do 24.aprila 2057
  VELIKE STANDSTILACIJE - od 24.aprila 2057 do 8.marca 2067
  MALE STANDSTILACIJE - od 8.marca 2067 do 26.novembra 2075
  VELIKE STANDSTILACIJE - od 26.novembra 2075 do 8.oktobra 2085
  MALE STANDSTILACIJE - od 8.oktobra 2085 do 4.septembra 2094.

  To so seveda zaporedne vsakomesečne velike in male lunine standstilacije. Jutri 5.marca 2020 ob 2:34 bo Luna prečkala sončev severni nebesni povratnik le za 200 metrov. S tem pa se bomo v času od 5.marca 2020 pa do 29.januarja 2030 nahajali v obdobju močnejših potresov na Zemlji.

  OdgovoriIzbriši
 6. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA APRIL 2020

  Sedaj si bomo pogledali lunin setveni koledar za naslednji mesec.

  LIST - od 2.aprila ob 19:26 (rak)
  PLOD - od 4.aprila ob 22:18 (lev)
  KORENINA - od 6.aprila ob 22:16 (devica)
  CVET - od 8.aprila ob 21:17 (tehtnica)
  LIST - od 10.aprila ob 21:35 (škorpijon)
  PLOD - od 13.aprila ob 1:05 (strelec)
  KORENINA - od 15.aprila ob 8:37 (kozorog)
  CVET - od 17.aprila ob 19:29 (vodnar)
  LIST - od 20.aprila ob 8:00 (ribi)
  PLOD - od 22.aprila ob 20:36 (oven)
  KORENINA - od 25.aprila ob 8:20 (bik)
  CVET - od 27.aprila ob 18:28 (dvojčka)
  LIST - od 30.aprila ob 2:06 (rak).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 1.aprila ob 10:12 (23°42' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 7.aprila ob 16:19
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 13.aprila ob 22.03 (23°48' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 21.aprila ob 7:26
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 28.aprila ob 16:23 (23°56' sever).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 1.aprila ob 10:12 in potem od 13.aprila ob 22:03 pa do 28.aprila ob 16:23.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 1.aprila ob 10:12 pa do 13.aprila ob 22:03 ter potem od 28.aprila ob 16:23 dalje.

  Sonce stopi v ozvezdni pas OVNA dne 19.aprila ob 15:45.

  OdgovoriIzbriši
 7. Vstopili smo v drugo polovico marca. Dne 28.februarja letos je čez Hrvaško in Slovenijo preletel svetel superbolid, ki je nad Novim Mestom eksplodiral ter je v okolici Novega Mesta na tla popadalo kar nekaj teh meteoritov. Do sedaj so jih našli 3. Superbolida žal nisem videl, toda ob 10:37 sem iz jugozahodne strani slišal močno grmenje, ki je trajalo 10 sekund. Ob tem času se je slišalo grmenje v občini Lenart. Žal moramo povedati, da je svet pravkar pred veliko katastrofo. Najbolj sedaj prav Evropa. Ravno danes je svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo koronavirusa. V Italiji ljudje zaradi pandemije koronavirusa umirajo v tisočih. V Italiji je do sedaj za koronavirusom zbolelo že več kot 32 tisoč ljudi. Umrlo pa jih je že več kot 2500. Tudi v Sloveniji že imamo koronavirus, do sedaj je za koronavirusom v Sloveniji zbolelo 275 ljudi, umrl je en človek. Na svetu pa je okuženih več kot 200 tisoč ljudi. Na srečo do sedaj v Črni Gori še nimajo niti enega primera okužbe. V Sloveniji so že zaprli šole, dne v ponedeljek, 23.marca pa bodo po vsej Sloveniji zaprli vse lokale, gostilne, bare, restavracije zaradi vse večjega širjenja koronavirusa. Pravkar se ustavlja tudi avtobusni in letalski promet. Evropa je tik pred veliko katastrofo. Čez kak en teden bo Slovenija že v veliki gospodarski krizi in recesiji, zaprli bodo Magno, Revoz, TBP in druga podjetja. Od 23.marca dalje bo Slovenija zaradi koronavirusa že v veliki karanteni. Letos bo velika noč 12.aprila, takrat pa bodo cerkve še zaprte. Najverjetneje bo do konca letošnjega aprila umrlo za koronavirusom več kot milijon ljudi. Okuženih bo več milijonov. Tudi za mojo mamo bo to nevarno. V službi se človek lahko zelo hitro okuži, mnogo bolje bo ostati doma. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za mesec april.

  LUNINE MENE ZA APRIL 2020

  PRVI KRAJEC bo 1.aprila ob 11:21
  PRVI IZBOČEC bo 4.aprila ob 23:17
  ŠČIP bo 8.aprila ob 3:35 - SUPER LUNA
  ZADNJI IZBOČEC bo 11.aprila ob 9:05
  ZADNJI KRAJEC bo 14.aprila ob 23:56
  ZADNJI SRPEC bo 19.aprila ob 0:23
  MLAJ bo 23.aprila ob 3:26
  PRVI SRPEC bo 27.aprila ob 3:46
  PRVI KRAJEC bo 30.aprila ob 21:38.

  SUPER LUNA bo dne 7.aprila.
  Perigej Lune bo 7.aprila ob 19:10. V tem trenutku bo Luna od Zemlje oddaljena 356.908 km. Polna luna pa bo 8.aprila ob 3:35. Med luninim perigejem in polno luno bo 8 ur in 25 minut časovne razlike. To bo čemaževa super luna. Dne 7.aprila bo nenavadno velika polna luna vzšla v Mariboru ob 17:47.

  ČEMAŽEVA POLNA LUNA bo dne 8.aprila, saj bo prva pomladanska polna luna.

  SETVENI LUNARNI MESEC se prične dne 23.aprila.

  OdgovoriIzbriši
 8. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA APRIL 2020

  Letošnji april bo kar spremenljiv in moker, v začetku aprila pa lahko pričakujemo tudi sneg do nižin. Prav tako lahko pričakujemo tudi spomladansko pozebo zaradi preveč tople zime, saj so rastline daleč prehitro v vegetaciji.

  Sneg ter mrzlo in mrzel veter se nam obeta od 1. pa do 4.aprila, lepo bo od 5. pa do 7.aprila. Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 8. pa do 10.aprila, sneg in dež pa bo od 11. pa do 14.aprila. Za letošnjo veliko noč lahko pričakujemo deževno, snežno in hladno vreme. Od 15. pa do 22.aprila bo lepo ter od 23. pa do 30.aprila bo spremenljivo in hladno.

  OdgovoriIzbriši
 9. VSTOPILI SMO V ASTRONOMSKO LETO 2020

  Pravkar smo vstopili v astronomsko leto 2020. Od jutri v ponedeljek, 23.marca 2020 dalje so zaradi širitve koronavirusa covid 19 zaprti vsi lokali, gostilne, bari, restavracije, pa tudi frizerski, kozmetični in masažni saloni po Sloveniji. Zaprte so tudi osnovne in srednje šole, fakultete, univerze, vrtci. Zaprte so tudi cerkve, ni več svetih maš.

  Z dne v ponedeljek, 23.marca 2020 Slovenija zaradi širitve z zelo nevarnim koronavirusom vstopa v zelo strogo karanteno. Karantena bo veljala tudi v živilskih trgovinah, ostale trgovine so zaprte.

  OdgovoriIzbriši
 10. Komet NEOWISE bo s prostim očesom viden vse do 15.avgusta letošnjega leta.

  OdgovoriIzbriši
 11. TOČEN ČAS POMLADANSKEGA ENAKONOČJA V LETU 2000 TER TOČEN ČAS ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN 0

  Točen čas pomladanskega enakonočja v letu 2000 je nastopil dne v ponedeljek, 20.marca 2000 ob 7:35:14 UTC.

  Točen čas pričetka astronomske lunacije ALN 0 je nastopil dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC.

  OdgovoriIzbriši