četrtek, 09. april 2020

Vpliv polne Lune v Tehtnici – iskanje srednje poti

Pred nami je zelo intenziven čas dveh tednov, saj je tokratna polna Luna v Tehtnici (8.4.2020) tudi tako imenovana super Luna. To je pojav, v katerem se Luna najbolj približa Zemlji, in zaradi tega je njen vpliv močnejši od običajne polne Lune.

Znamenje Tehtnice v astrologiji simbolično predstavlja partnerstvo, harmonijo, ravnovesje, kompromis in poštenost v odnosih.

Os Tehtnica in Oven, na kateri sta Luna in Sonce, v astrologiji simbolično predstavlja odnos jaz – drugi. Zato polna Luna prinaša nemir in preobrate na področju medsebojnih odnosov vseh vrst, ne samo partnerskih. V opoziciji sta povečana subjektivnost, egoizem in neodločnost. Dogodki, ki jih bomo doživljali, bodo lekcije, ki nas bodo učile, da moramo včasih za dosego harmoničnih odnosov žrtvovati potrebo po moči, kontroli in nadvladovanju drugih. Samo tako je možno doseči kompromis. Na tej osi nas polna Luna sooča z našo senco in tem, da so drugi projekcijsko platno našega jaza. Lastnosti, ki nas motijo pri drugih, so odsev naših neozaveščenih vsebin. Šele takrat, ko sprejmemo sebe v popolnosti z vsemi napakami in vrlinami, smo sposobni vzpostaviti harmonične odnose.
https://www.ustvarjalneideje.si/si/144-astrologija

Senčna plat znamenja Tehtnice je, da preveč pozornosti posveča temu, kaj si bodo drugi mislili o njej ter ustvarjanju zunanjega videza, in da zaradi notranje negotovosti močno hlepi po pozornosti.

Iskanje srednje poti, ravnovesja in »feir playa« v partnerstvih bo v naslednjih štirinajstih dneh še dodatno oteženo, zaradi napetega aspekta med Marsom in Uranom. To je napeta aspektna povezava, ki velja za zelo eksplozivno in težavno. Sili nas v naglico, nepremišljenost in željo po tem, da nekaj nemudoma storimo. Neučakanost in prehitre nepremišljene odločitve, ki temeljijo na strahu pred tem, kaj nam prinaša negotova prihodnost, nam lahko prinesejo nove, še večje težave. Kvadrat aktivira Saturna v rojstni karti Slovenije, Saturn pa je vladar druge hiše, ki v mundani astrologiji simbolizira finance države. Negativen aspekt med Marsom in Uranom pa tudi povečuje oziroma povzroča izbruhe agresije in besa kot tudi brezobzirnosti.

Ascendent horoskopa polne Lune se nahaja v neodvisnem znamenju, Vodnarju, katerega značilnost je uporništvo, ker pa je v ugodnem aspektu z Luno, bodo ljudje, navkljub izrazito napetemu vzdušju, zaradi posebne situacije, ki smo ji priča trenutno v svetu, pripravljeni sodelovati. Ker pa je vladar ascendenta Uran, v kvadratu z Marsom v 12. hiši v Vodnarju, pa že kaže, da omejevanje svobode povzroča nastanek zavrte agresije, ki pa lahko ob stopnjevanju represije izbruhne nenadzorovano.

V prvi hiši se nahaja planet Neptun v znamenju Rib, ki tvori s polno Luno stresen aspekt, inkonjunkcijo, ta v astrologiji med drugim simbolizira tudi razne infekcije. Ta stresen aspekt v prvi hiši nakazuje, da bo tudi v naslednjih štirinajstih dneh še vedno največ nervoze, nemira in pozornosti usmerjeno v širjenje pandemije coronavirusa. K intenzivitnosti tega aspekta še pripomore tradicionalni vladar Rib, Jupiter, ki je trenutno še vedno v zelo tesnem odnosu s Plutonom, zaradi česar lahko pričakujemo, da se bo širjenje virusa po svetu še vedno nadaljevalo in da se bo število obolelih še povečevalo, žal pa tudi smrtnost, še posebej starejše populacije, ki jo v astrologiji simbolizira znamenje Kozoroga, v katerem se trenutno nahajata Jupiter in Pluton.

Polna Luna pade v deveto hišo horoskopa Slovenije, pri tem pa tvori negativne aspekte na Lunine vozle Republike Slovenije. Deveta hiša v mundani astrologiji predstavlja verstva v državi, odnose s tujino in tujci, univerze in pa sodstvo. To so področja, ki bodo v fokusu dogajanja v naslednjih štirinajstih dneh.

Aktivacija vozlov prinaša na plan nepredelane kolektivne vsebine. Že kar nekajkrat v naši pretekli zgodovini se je zgodilo, da se je ob močnih kolektivnih krizah slovenski narod razcepil na dva nasprotujoča si pola. Sodelovanje in enotnost smo doživeli samo enkrat, in to leta 1991. Ta nepovezanost je naša karma, ki nas je skozi zgodovino močno zaznamovala. V času krize se rado zgodi, da zaradi negotovosti in napetosti pridejo na plan stare zamere, kajti kriza lahko potegne na plan ekstremno dobro v ljudeh, žal pa velikokrat tudi tisto njihovo bolj temačno plat. Od nas vseh je odvisno, kaj bomo storili tokrat, smo se kaj naučili iz naše preteklosti in koliko sovraštva bomo prenesli na naše zanamce. Imamo pa Slovenci lep star ljudski rek, ki so nam ga zapustili naši predniki, in je v tem trenutku zelo aktualen, glasi se: »Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.«

Žal pa bo v tem obdobju še naprej potekal zelo intenziven boj med starim in novim. Še posebej v prvih dneh tega obdobja lahko še vedno pričakujemo veliko intrig, ustvarjanja videza, zavajanja javnosti, neupoštevanja pravil in zakonov, ponarejanje dejstev za zagotavljanje svojih interesov.

Polna Luna velikokrat razjasni skrito. Nekatere od zakulisnih dejavnosti bodo v tem obdobju prišle na plan.

Konec obdobja, nekje med 18.4. in 21.4., bo ozračje zopet naelektreno, zaradi povečane napetosti med opozicijo in koalicijo.

Žal imam za večino slovenskih politikov pomanjkljive rojstne podatke (samo datum rojstva), zato lahko omenim samo tiste, ki jim polna Luna aktivira rojstne planete. Energija te polne Lune tvori neugodne aspekte s planeti gospodarskega ministra Zdravka Počivavška in predsednika države Boruta Pahorja, zaradi česar se jima obeta precej naporno obdobje naslednjih štirinajstih dni.

38 komentarjev :

 1. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAJ 2020

  Tokrat si bomo pogledali lunin setveni koledar za mesec maj.

  PLOD - od 2.maja ob 6:35 (lev)
  KORENINA - od 4.maja ob 8:09 (devica)
  CVET - od 6.maja ob 8:05 (tehtnica)
  LIST - od 8.maja ob 8:15 (škorpijon)
  PLOD - od 10.maja ob 10:38 (strelec)
  KORENINA - od 12.maja ob 16:38 (kozorog)
  CVET - od 15.maja ob 2:24 (vodnar)
  LIST - od 17.maja ob 14:35 (ribi)
  PLOD - od 20.maja ob 3:10 (oven)
  KORENINA - od 22.maja ob 14:36 (bik)
  CVET - od 25.maja ob 0:09 (dvojčka)
  LIST - od 27.maja ob 7:33 (rak)
  PLOD - od 29.maja ob 12:40 (lev)
  KORENINA - od 31.maja ob 15:37 (devica).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  PADNA EKVATORACIJA bo 5.maja ob 2:57
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 11.maja ob 7:13 (23°59' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 18.maja ob 14:32
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 25.maja ob 22:16 (24°03' sever).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 11.maja ob 7:13 pa do 25.maja ob 22:16.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 11.maja ob 7:13 ter potem od 25.maja ob 22:16 dalje.

  Sonce stopi v ozvezdni pas BIKA dne 20.maja ob 14:49.

  OdgovoriIzbriši
 2. Letos 22.marca je Zagreb prizadel hud potres. V potresu je umrlo 15 letno dekle. Potres smo čutili tudi pri nas. Jaz sem mislil, da imam v omari zaprto kako mačko, ko je omara pričela škripati. Koronavirus dobiva vedno večje grozljive razsežnosti. Jutri bo za covid 19 okuženih že 2 milijona ljudi. Slovenija je od 16.marca v karanteni. Sedaj imamo zaprte trgovine z gradbenim materialom, gostilne, bare, restavracije ter frizerske, kozmetične in masažne salone. Koronavirus bi poleti usahnil, v jeseni pa bi se lahko ponovno pojavil. Slovenija in ves svet je že v recesiji, saj je gospodarstvo skoraj povsem ustavljeno. Je pa pred nami največja gospodarska kriza po letu 1900. Jutri pa se nam žal lahko obeta tudi huda pozeba. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za naslednji mesec.

  LUNINE MENE ZA MAJ 2020

  PRVI IZBOČEC bo 4.maja ob 6:55
  ŠČIP bo 7.maja ob 11:45
  ZADNJI IZBOČEC bo 10.maja ob 20:23
  ZADNJI KRAJEC bo 14.maja ob 15:03
  ZADNJI SRPEC bo 18.maja ob 17:15
  MLAJ bo 22.maja ob 18:39
  PRVI SRPEC bo 26.maja ob 14:44
  PRVI KRAJEC bo 30.maja ob 4:30.

  SREDINA POMLADI bo dne 5.maja ob 1:52. V tem trenutku bo Sonce doseglo natanko 15° ozvezdnega pasu Ovna.

  Keltski solarni praznik BELTAN bo dne 7.maja.

  SETVENA POLNA LUNA bo dne 7.maja, saj bo to druga pomladanska polna luna.

  ČEŠNJEV LUNARNI MESEC se prične dne 22.maja.

  OdgovoriIzbriši
 3. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAJ 2020

  Letošnji maj kot kaže ne bo premoker. Bo pa bolj spremenljiv.

  Od 1. pa do 3.maja bo lepo vreme, od 4. pa do 6.maja bo spremenljivo, od 7. pa do 10.maja pa bo veliko dežja, od 11. pa do 14.maja pa bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Od 15. pa do 22.maja bo spremenljivo, od 23. pa do 26.maja bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku, od 27. pa do 29.maja bo dež, od 30.maja dalje pa bo spremenljivo.

  OdgovoriIzbriši
 4. MAJA IN JUNIJA 2020 BO LUNA PRVIČ PRESEGLA SEVERNO IN JUŽNO NEBESNO DEKLINACIJO 24°

  Sedaj maja in junija 2020 bo Luna prvič po več kot devetih letih dosegla in presegla severno in južno nebesno deklinacijo 24°.

  Dne 25.maja 2020 bo Luna prvič po 13.februarju 2011 presegla severno nebesno deklinacijo 24° sever. Takrat bo Luna v severni standstilaciji točno ob 22:16 v ozvezdju Dvojčkov. Luna pa bo na severni nebesni deklinaciji 24˘03' sever.

  Dne 7.junija 2020 bo Luna prvič po 29.januarju 2011 presegla južno nebesno deklinacijo 24° jug. Takrat bo Luna v južni standstilaciji točno ob 17:22 v ozvezdju Strelca. Luna pa bo na južni nebesni deklinaciji 24°04' jug.

  OdgovoriIzbriši
 5. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JUNIJ 2020

  Sedaj si bomo pogledali lunin setveni koledar za naslednji mesec junij.

  CVET - od 2.junija ob 17:05 (tehtnica)
  LIST - od 4.junija ob 18:17 (škorpijon)
  PLOD - od 6.junija ob 20:44 (strelec)
  KORENINA - od 9.junija ob 1:54 (kozorog)
  CVET - od 11.junija ob 10:31 (vodnar)
  LIST - od 13.junija ob 22:03 (ribi)
  PLOD - od 16.junija ob 10:35 (oven)
  KORENINA - od 18.junija ob 22:00 (bik)
  CVET - od 21.junija ob 7:01 (dvojčka)
  LIST - od 23.junija ob 13:33 (rak)
  PLOD - od 25.junija ob 18:05 (lev)
  KORENINA - od 27.junija ob 21:16 (devica)
  CVET - od 29.junija ob 23:47 (tehtnica).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  PADNA EKVATORACIJA bo 1.junija ob 11:26
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 7.junija ob 17:22 (24°04' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 14.junija ob 22:16
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.junija ob 4:56 (24°04' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 28.junija ob 17:30.

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 7.junija ob 17:22 pa do 22.junija ob 4:56.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 7.junija ob 17:22 in potem od 22.junija ob 4:56 dalje.

  Sonce stopi v ozvezdni pas DVOJČKOV dne 20.junija ob 22:43, začetek poletja.

  OdgovoriIzbriši
 6. Vstopili smo v drugo polovico maja. Koronavirus gre počasi proti koncu, letos oktobra in novembra pričakujemo drugi val covida 19, prihodnje leto 2021 od marca pa do maja pa celo tretji val. Slovenija je že v recesiji, letos jeseni pa bo Slovenija že v grozljivi recesiji. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za letošnji junij.

  LUNINE MENE ZA JUNIJ 2020

  PRVI IZBOČEC bo 2.junija ob 12:50
  ŠČIP bo 5.junija ob 20:12 - POLSENČNI LUNIN MRK
  ZADNJI IZBOČEC bo 9.junija ob 9:09
  ZADNJI KRAJEC bo 13.junija ob 7:24
  ZADNJI SRPEC bo 17.junija ob 9:50
  MLAJ bo 21.junija ob 7:41 - KOLOBARJASTI SONČEV MRK
  PRVI SRPEC bo 24.junija ob 22:41
  PRVI KRAJEC bo 28.junija ob 9:15.

  ZAČETEK POLETJA bo dne 20.junija ob 22:43. Tega dne bo dan najdaljši, noč pa bo najkrajša.

  Keltski solarni praznik LITHA bo dne 21.junija.

  V juniju 2020 bosta nastopila tudi 2 mrka:

  Dne 5.junija bo POLSENČNI LUNIN MRK.
  Viden bo iz večjega dela Evrope in Azije. Viden bo tudi iz Afrike, Avstralije, Antarktike ter na Indijskem oceanu.
  Začetek polsenčnega mrka bo ob 18:45,
  vrhunec polsenčnega mrka bo ob 20:24
  in konec polsenčnega mrka bo ob 22:04.
  Ob vrhuncu polsenčnega mrka bo v Zemljino polsenco zašlo vsaj 56 % Luninega navideznega premera. To bo sicer težje opazen polsenčni mrk. Iz naših krajev ne bo viden od začetka, saj bo v Mariboru tega dne Luna vzšla ob 19:33.

  Dne 21.junija bo KOLOBARJASTI SONČEV MRK.
  Je viden v ozkem pasu, ki se prične v Afriki, teče čez južni del Arabskega polotoka, južni del Azije in se konča na Tihem oceanu.
  Kot delni mrk je viden iz jugovzhodnega dela Evrope, iz Afrike, Azije, severnega dela Avstralije ter iz severnega dela Indijskega oceana.
  Delni mrk bo viden tudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova, Severne Makedonije. Iz Slovenije pa delni mrk ne bo več viden, saj bo severna meja delnega mrka šla nekje 100 km jugovzhodno od Maribora.

  VENERA bo dne 3.junija ob 18:44 v spodnji konjunkciji s Soncem. Venera bo le za malenkost zgrešila Sonce, tako da do Venerinega tranzita žal ne bo prišlo. Venera se bo okoli 20. ure najbolj približala Soncu in sicer na 10 kotnih minut, kar znaša ena tretjina navideznega premera Sonca. Venera bo šla severno od Sonca. Ta spodnja konjunkcija se nahaja v istem 8 letnem krogu kakor Venerina tranzita z dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012. V prvi polovici junija Venera ne bo vidna. Proti koncu junija pa bo na jutranjem nebu že svetila kakor Danica.

  ČEŠNJEVA POLNA LUNA bo dne 5.junija, saj bo to tretja pomladanska polna luna.

  JEČMENOV LUNARNI MESEC se prične dne 21.junija.

  OdgovoriIzbriši
 7. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JUNIJ 2020

  Letošnji junij kot kaže bo kar precej deževen, mnogo bolj od maja.

  Do 2.junija bo bolj spremenljivo vreme, od 3. pa do 5.junija bomo imeli veliko dežja, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo potem od 6. pa do 8.junija. Dež bo od 9. pa do 12.junija, spremenljivo bo od 13. pa do 16.junija, dež bo potem spet od 17. pa do 20.junija, spremenljivo bo od 21. pa do 24.junija, lepo bo potem od 25. pa do 27.junija, dež bo potem od 28.junija pa vse do konca junija. Polsenčni Lunin mrk, kateri bo nastopil dne 5.junija verjetno ne bi bil viden, saj bi naj bilo takrat veliko dežja.

  OdgovoriIzbriši
 8. VENERINA SPODNJA KONJUNKCIJA IN POLSENČNI LUNIN MRK

  V sredo, 3.junija 2020 ob 19:44 bo Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Ta spodnja konjunkcija nastopi v istem 8 letnem krogu v katerem sta nastopila Venerina tranzita dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Tokrat bo Venera šla le 10 kotnih minut severno od Sonca, kar pomeni da bo Venera zgrešila Sonca za eno tretjino Sončevega navideznega premera. Do Venerinega tranzita ne bo prišlo. Venera trenutno ni vidna. V drugi polovici junija bo na jutranjem nebu že vidna kot Danica. Dne 10.julija je že v največjem siju, dne 13.avgusta pa je v največji zahodni elongaciji. Do konca leta potem sveti kot Danica.
  Venera je v istem 8 letnem krogu v letih 1988 in 2028 v spodnji konjunkciji s Soncem prav v teh dneh. Seveda je upoštevan vzhodnoevropski čas UTC+2h.

  13.junij 1988 ob 2:00
  10.junij 1996 ob 18:19
  8.junij 2004 ob 10:43 - VT
  6.junij 2012 ob 3:09 - VT
  3.junij 2020 ob 19:44
  1.junij 2028 ob 12:00.

  Dne v petek, 5.junija 2020 pa bo nastopil polsenčni Lunin mrk in kot kaže bo mrk pri nas viden, saj bo v petek pri nas precej jasno nebo.
  Začetek polsenčnega mrka je ob 19:45,
  vrhunec polsenčnega mrka je ob 21:24
  in konec polsenčega mrka je ob 23:04.
  Ob vrhuncu mrka bo v Zemljino polsenco zašlo vsaj 56 % Luninega navideznega premera. Polsenčni mrk pa pri nas ne bo viden od začetka, saj bo v Mariboru tega dne vzšla ob 20:33.

  VREME ZA MARIBOR OD 1. PA DO 7.JUNIJA 2020

  Po, 1.6. - Dopoldan deževno, popoldan oblačno in suho - 11°/19°C.
  To, 2.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 11°/22°C.
  Sr, 3.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 12°/23°C (VSK).
  Če, 4.6. - Delno jasno - 13°/26°C.
  Pe, 5.6. - Precej jasno - 15°/28°C (LM).
  So, 6.6. - Delno jasno - 15°/29°C.
  Ne, 7.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 14°/28°C.

  Opomba:
  VSK - Venerina spodnja konjunkcija
  LM - Lunin mrk.

  OdgovoriIzbriši
 9. DANES JE VENERA V SPODNJI KONJUNKCIJI S SONCEM

  Danes dne v sredo, 3.junija 2020 ob 19:44 je bila Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Venera je šla 10 ločnih minut severno od Sonca. To je bila prva Venerina spodnja konjunkcija istega 8 letnega kroga v katerem sta nastopila prejšnja 2 Venerina tranzita 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Venera bo sedaj od 16.junija 2020 dalje vidna kakor Danica. Dne 10.julija bo v največjem siju, dne 13.avgusta bo v največji zahodni elongaciji. Sicer pa bo do konca leta vidna kakor Danica na jutranjem nebu.

  OdgovoriIzbriši
 10. Danes dne v soboto, 6.junija 2020 mineva natanko 8 let, odkar sem zgodaj zjutraj na Završkem stolpu pri Lenartu in na strehi Europarka v Mariboru videl Venerin tranzit.

  OdgovoriIzbriši
 11. Danes dne v ponedeljek, 8.junija 2020 mineva natanko 16 let, odkar sem na Trgu Svobode v Mariboru videl celotni Venerin tranzit. Takrat je ves dan bilo precej jasno nebo. Venera v istem 8 letnem krogu dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012 navidezno prečka Sončevo ploskev, dne 10.junija 1996 in 3.junija 2020 pa jo zgreši.

  Dne 10.junija 1996 je šla Venera 11 ločnih minut južno od Sonca, dne 8.junija 2004 je Venera prečkala južno poloblo Sončeve ploskve, dne 6.junija 2012 je Venera prečkala severno poloblo Sončeve ploskve ter dne 3.junija 2020 je šla Venera 10 ločnih minut severno od Sonca.

  OdgovoriIzbriši
 12. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JULIJ 2020

  Sedaj si bomo pogledali lunin setveni koledar za naslednji mesec.

  LIST - od 2.julija ob 2:21 (škorpijon)
  PLOD - od 4.julija ob 5:48 (strelec)
  KORENINA - od 6.julija ob 11:08 (kozorog)
  CVET - od 8.julija ob 19:12 (vodnar)
  LIST - od 11.julija ob 6:06 (ribi)
  PLOD - od 13.julija ob 18:34 (oven)
  KORENINA - od 16.julija ob 6:19 (bik)
  CVET - od 18.julija ob 15:24 (dvojčka)
  LIST - od 20.julija ob 21:16 (rak)
  PLOD - od 23.julija ob 0:40 (lev)
  KORENINA - od 25.julija ob 2:53 (devica)
  CVET - od 27.julija ob 5:12 (tehtnica)
  LIST - od 29.julija ob 8:25 (škorpijon)
  PLOD - od 31.julija ob 12:58 (strelec).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 5.julija ob 2:37 (24°03' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 12.julija ob 6:02
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 19.julija ob 12:51 (24°04' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 25.julija ob 22:34.

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 5.julija ob 2:37 pa do 19.julija ob 12:51.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 5.julija ob 2:37 in potem od 19.julija ob 12:51 dalje.

  Sonce stopi v ozvezdni pas RAKA dne 22.julija ob 9:37.

  OdgovoriIzbriši
 13. Vstopili smo v mesec junij. Po Sloveniji zaradi koronavirusa številna podjetja odpuščajo svoje zaposlene. V juliju bo pričel z odpuščanji tudi TBP. Žal šele v prihodnjem letu lahko pričakujemo višjo gospodarsko rast in zaposlovanja ljudi. Letos 5.julija bo zelo verjetno še zaradi koronavirusa odpovedan ovčji - kozji bal na gradu Borl. Dne 3.junija zvečer je Venera šla tesno severno od Sonca tako da do tranzita ni prišlo. Dne 5.junija zvečer smo videli polsenčni Lunin mrk, saj se je do večera po deževnem vremenu skoraj povsem razjasnilo. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec julij.

  LUNINE MENE ZA JULIJ 2020

  PRVI IZBOČEC bo 1.julija ob 18:26
  ŠČIP bo 5.julija ob 5:44 - POLSENČNI LUNIN MRK
  ZADNJI IZBOČEC bo 8.julija ob 23:25
  ZADNJI KRAJEC bo 13.julija ob 0:29
  ZADNJI SRPEC bo 17.julija ob 1:31
  MLAJ bo 20.julija ob 18:33
  PRVI SRPEC bo 24.julija ob 4:42
  PRVI KRAJEC bo 27.julija ob 13:32
  PRVI IZBOČEC bo 31.julija ob 1:01.

  Dne 5.julija bo POLSENČNI LUNIN MRK.
  Viden bo iz zahodnega dela Evrope, večjega dela Afrike, Južne Amerike, vzhodnega dela Severne Amerike, Antarktike, iz Atlantskega oceana ter iz jugovzhodnega dela Tihega oceana. Začetek polsenčnega mrka bo viden zahodno od črte Rogaška Slatina - Maribor. Iz Maribora mrk ne bo viden, bo pa viden iz Ljubljane kot seveda pričetek bolj neopaznega mrka.
  Začetek polsenčnega mrka je ob 4:07,
  vrhunec polsenčnega mrka je ob 5:29
  konec polsenčnega mrka je ob 6:52.
  Ob vrhuncu polsenčnega mrka bo v Zemljino polsenco zašlo 35 % Luninega navideznega premera. V Mariboru bo Luna zašla ob 4:05, torej še pred pričetkom polsenčnega mrka. V Ljubljani pa bo Luna zašla ob 4:12 torej takoj po pričetku bolj neopaznega mrka.

  ZAČETEK PASJIH DNI je dne 23.julija.

  JEČMENOVA POLNA LUNA bo dne 5.julija, saj bo to prva poletna polna luna.

  PŠENIČNI LUNARNI MESEC se prične dne 20.julija.

  OdgovoriIzbriši
 14. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JULIJ 2020

  Letošnji julij bo kot kaže dokaz sončev in vroč.

  Do 1.julija bo bolj deževno, od 2. pa do 4.julija bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež pa bo ob jugu ali jugozahodniku, od 5. pa do 7.julija bo spremenljivo in hladno, od 8. pa do 20.julija pa bo lepo. Od 21. pa do 23.julija pa bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, ter bo dež ob jugu ali jugozahodniku, od 24. pa do 27.julija bo spremenljivo, od 28. pa do 30.julija bo veliko dežja, od 31.julija dalje pa bo lepo.

  OdgovoriIzbriši
 15. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA AVGUST 2020

  Tokrat si bomo pogledali lunin setveni koledar za mesec avgust.

  KORENINA - od 2.avgusta ob 19:11 (kozorog)
  CVET - od 5.avgusta ob 3:27 (vodnar)
  LIST - od 7.avgusta ob 14:04 (ribi)
  PLOD - od 10.avgusta ob 2:28 (oven)
  KORENINA - od 12.avgusta ob 14:46 (bik)
  CVET - od 15.avgusta ob 0:35 (dvojčka)
  LIST - od 17.avgusta ob 6:38 (rak)
  PLOD - od 19.avgusta ob 9:20 (lev)
  KORENINA - od 21.avgusta ob 10:16 (devica)
  CVET - od 23.avgusta ob 11:16 (tehtnica)
  LIST - od 25.avgusta ob 13:49 (škorpijon)
  PLOD - od 27.avgusta ob 18:37 (strelec)
  KORENINA - od 30.avgusta ob 1:37 (kozorog).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 1.avgusta ob 9:47 (24°05' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 8.avgusta ob 13:16
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 15.avgusta ob 21:40 (24°09' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 22.avgusta ob 4:48
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 28.avgusta ob 15:06 (24°13' jug).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 1.avgusta ob 9:47 pa do 15.avgusta ob 21:40 ter potem od 28.avgusta ob 15:06 dalje.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni lui in sicer do 1.avgusta ob 9:47 in potem od 15.avgusta ob 21:40 pa do 28.avgusta ob 15:06.

  Sonce stopi v ozvezdni pas LEVA dne 22.avgusta ob 16:45.

  OdgovoriIzbriši
 16. V teh dneh smo lahko na nebu opazovali komet NEOWISE, kateri je bil viden s prostim očesom. Komet je bil 3.julija v prisončju, 23.julija v prizemlju, 18.julija v največji severni deklinaciji, od 12. pa do 24.julija je bil nadobzorniški komet, dne 26.avgusta pa bo v padni ekvatorialni deklinaciji. Komet bo sprostim očesom viden nekje do 15.avgusta. Pred nami je sejem AGRA 2020, ki bo letos trajal od 22. pa do 30.avgusta 2020. Povsem možno je, da bo zaradi koronavirusa odpovedan. Mi pa si bomo sedaj pogledali Lunine mene za mesec avgust.

  LUNINE MENE ZA AVGUST 2020

  ŠČIP bo 3.avgusta ob 16:59
  ZADNJI IZBOČEC bo 7.avgusta ob 15:06
  ZADNJI KRAJEC bo 11.avgusta ob 17:45
  ZADNJI SRPEC bo 15.avgusta ob 15:47
  MLAJ bo 19.avgusta ob 3:41
  PRVI SRPEC bo 22.avgusta ob 10:13
  PRVI KRAJEC bo 25.avgusta ob 18:58
  PRVI IZBOČEC bo 29.avgusta ob 9:47.

  Keltski solarni praznik LUNASAH bo dne 6.avgusta.

  SREDINA POLETJA bo dne 7.avgusta ob 2:06. V tem trenutku bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu RAKA.

  KONEC PASJIH DNI je dne 23.avgusta.

  PŠENIČNA POLNA LUNA bo dne 3.avgusta, saj bo to druga poletna polna luna.

  KORUZNI LUNARNI MESEC se prične dne 19.avgusta.

  OdgovoriIzbriši
 17. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA AVGUST 2020

  Vreme po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem avgustu bolj spremenljivo.

  Do 3.avgusta bo lepo, spremenljivo bo od 4. pa do 18.avgusta, spremenljivo in hladno bo od 19. pa do 21.avgusta. Veliko dežja bo od 22. pa do 25.avgusta, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 26. pa do 28.avgusta, dež bo potem od 29.avgusta dalje pa vse do konca meseca.

  OdgovoriIzbriši
 18. POVPREČNA OSVETLJENOST LUNE V TRENUTKU NASTOPA LUNINE MENE

  Sedaj si bomo pogledali koliko je v povprečju osvetljena Luna v trenutku nastopa Lunine mene v odstotkih.

  MLAJ - 0%
  PRVI SRPEC - 14,73%
  PRVI KRAJEC - 50%
  PRVI IZBOČEC - 85,27%
  ŠČIP - 100%
  ZADNJI IZBOČEC - 85,27%
  ZADNJI KRAJEC - 50%
  ZADNJI SRPEC - 14,73%.

  Sedaj si bomo pogledali vseh 8 Luninih men koliko so v povprečju osvetljene v odstotkih v posameznih faznih obdobjih.

  MLAJ (od 0% do 3,81%)
  PRVI SRPEC (od 3,81% do 30,87%)
  PRVI KRAJEC (od 30,87% do 69,13%)
  PRVI IZBOČEC (od 69,13% do 96,19%)
  ŠČIP (od 96,19% do 100%)
  ZADNJI IZBOČEC (od 96,19% do 69,13%)
  ZADNJI KRAJEC (od 69,13% do 30,87%)
  ZADNJI SRPEC (od 30,87% do 3,81%).

  Lunine mene so v trenutku nastopa Lunine mene točno v teh kotnih stopinjah glede na elongacijo s Soncem.

  MLAJ - 0°
  PRVI SRPEC - 45°
  PRVI KRAJEC - 90°
  PRVI IZBOČEC - 135°
  ŠČIP - 180°
  ZADNJI IZBOČEC - 225°
  ZADNJI KRAJEC - 270°
  ZADNJI SRPEC - 315°.

  Lunine mene se nahajajo v faznem obdobju v teh kotnih stopinjah glede na elongacijo s Soncem.

  MLAJ (od 337,5° - 22,5°)
  PRVI SRPEC (od 22,5° do 67,5°)
  PRVI KRAJEC (od 67,5° do 112,5°)
  PRVI IZBOČEC (od 112,5° do 157,5°)
  ŠČIP (od 157,5° do 202,5°)
  ZADNJI IZBOČEC (od 202,5° do 247,5°)
  ZADNJI KRAJEC (od 247,5° do 292,5°)
  ZADNJI SRPEC (od 292,5° do 337,5°).

  OdgovoriIzbriši
 19. OSVETLITEV LUNE NA VREMENSKIH POSTAJAH

  Vremenske postaje upoštevajo cela števila v odstotkih, kolikor je seveda osvetljena Luna. Tokrat si bomo pogledali, koliko je osvetljena Luna na vremenskih postajah v trenutku nastopa Lunine mene.

  MLAJ - 0%
  PRVI SRPEC - 15%
  PRVI KRAJEC - 50%
  PRVI IZBOČEC - 85%
  ŠČIP - 100%
  ZADNJI IZBOČEC - 85%
  ZADNJI KRAJEC - 50%
  ZADNJI SRPEC - 15%.

  Sedaj pa si bomo pogledali 8 Luninih men koliko je Luna osvetljena v posameznih faznih obdobjih na vremenskih postajah. Lunina mena faznega obdobja se lahko menja tudi podnevi.

  MLAJ (od 0% do 3%)
  PRVI SRPEC (od 4% do 30%)
  PRVI KRAJEC (od 31% do 68%)
  PRVI IZBOČEC (od 69% do 95%)
  ŠČIP (od 96% do 100%)
  ZADNJI IZBOČEC (od 95% do 69%)
  ZADNJI KRAJEC (od 68% do 31%)
  ZADNJI SRPEC (od 30% do 4%).

  OdgovoriIzbriši
 20. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA SEPTEMBER 2020

  Tokrat si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec september.

  CVET - od 1.septembra ob 10:34 (vodnar)
  LIST - od 3.septembra ob 21:22 (ribi)
  PLOD - od 6.septembra ob 9:43 (oven)
  KORENINA - od 8.septembra ob 22:27 (bik)
  CVET - od 11.septembra ob 9:22 (dvojčka)
  LIST - od 13.septembra ob 16:32 (rak)
  PLOD - od 15.septembra ob 19:37 (lev)
  KORENINA - od 17.septembra ob 19:56 (devica)
  CVET - od 19.septembra ob 19:33 (tehtnica)
  LIST - od 21.septembra ob 20:31 (škorpijon)
  PLOD - od 24.septembra ob 0:16 (strelec)
  KORENINA - od 26.septembra ob 7:08 (kozorog)
  CVET - od 28.septembra ob 16:34 (vodnar).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 4.septembra ob 19:49
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.septembra ob 6:25 (24°21' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 18.septembra ob 13:35
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 24.septembra ob 20:11 (24°27' jug).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 12.septembra ob 6:25 ter potem od 24.septembra ob 20:11 dalje.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 12.septembra ob 6:25 pa do 24.septembra ob 20:11.

  Sonce stopi v ozvezdni pas DEVICE dne 22.septembra ob 14:30.

  OdgovoriIzbriši
 21. Z današnjim dnem so se končali pasji dnevi, kateri pa letos niso bili preveč pasji. Dne 2.avgusta sem bil še na žegnanju na Zgornji Velki. Sedaj po 20.avgustu se pričenjajo že obirati jabolka sorte gala. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za mesec september.

  LUNINE MENE ZA SEPTEMBER 2020

  ŠČIP bo 2.septembra ob 6:22
  ZADNJI IZBOČEC bo 6.septembra ob 7:59
  ZADNJI KRAJEC bo 10.septembra ob 10:25
  ZADNJI SRPEC bo 14.septembra ob 4:24
  MLAJ bo 17.septembra ob 12:00 - ČRNA LUNA
  PRVI SRPEC bo 20.septembra ob 16:43
  PRVI KRAJEC bo 24.septembra ob 2:55
  PRVI IZBOČEC bo 27.septembra ob 21:33.

  ČRNA LUNA bo dne 17.septembra. To bo 4. poletni mlaj. Prvi je bil 21.junija, drugi je bil 20.julija, tretji je bil 19.avgusta in četrti bo 17.septembra.

  ASTRONOMSKI PRESTOPNI DAN bo dne 20.septembra.

  Keltski solarni praznik MABON bo dne 21.septembra.

  ZAČETEK JESENI bo dne 22.septembra ob 14:30. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

  KORUZNA POLNA LUNA bo dne 2.septembra, saj bo to tretja poletna polna luna.

  GOBJI LUNARNI MESEC se prične dne 17.septembra.

  OdgovoriIzbriši
 22. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA SEPTEMBER 2020

  Letošnji september bo kot kaže bolj spremenljiv.

  Dne 1.septembra bo deževno, spremenljivo bo od 2. pa do 9.septembra, veliko dežja bo od 10. pa do 13.septembra. Spremenljivo bo od 14. pa do 17.septembra, veliko dežja bo potem od 18. pa do 20.septembra. Spremenljivo bomo potem imeli od 21. pa do 23.septembra, lepo in bolj hladno bo potem od 24. pa do 27.septembra, lepo bo potem od 28.septembra pa vse do konca septembra.

  OdgovoriIzbriši
 23. 8 LUNINIH MEN V SRBOHRVAŠČINI

  Sedaj si bomo pogledali kako se imenuje vseh 8 luninih men v srbohrvaščini, to je seveda v hrvaščini in v srbščini.

  MJESEČEVE MIJENE

  New Moon - Mlađak
  Waxing Crescent - Prvi srpac
  First Quarter - Prva četvrt
  Waxing Gibbous - Prvi izbočac
  Full Moon - Uštap
  Waning Gibbous - Poslednji izbočac
  Last Quarter - Poslednja četvrt
  Waning Crescent - Poslednji srpac.

  OdgovoriIzbriši
 24. Danes je astronomski prestopni dan in danes je bilo v Spodnji Voličini žegnanje. In danes sem pri Kmetiču jedel pečenega odojka.

  OdgovoriIzbriši
 25. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA OKTOBER 2020

  Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec oktober.

  LIST - od 1.oktobra ob 3:47 (ribi)
  PLOD - od 3.oktobra ob 16:12 (oven)
  KORENINA - od 6.oktobra ob 5:02 (bik)
  CVET - od 8.oktobra ob 16:45 (dvojčka)
  LIST - od 11.oktobra ob 1:24 (rak)
  PLOD - od 13.oktobra ob 5:55 (lev)
  KORENINA - od 15.oktobra ob 6:53 (devica)
  CVET - od 17.oktobra ob 6:05 (tehtnica)
  LIST - od 19.oktobra ob 5:43 (škorpijon)
  PLOD - od 21.oktobra ob 7:44 (strelec)
  KORENINA - od 23.oktobra ob 13:17 (kozorog)
  CVET - od 25.oktobra ob 22:18 (vodnar)
  LIST - od 28.oktobra ob 9:44 (ribi)
  PLOD - od 30.oktobra ob 22:19 (oven).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 2.oktobra ob 1:59
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 9.oktobra ob 14:07 (24°36' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 16.oktobra ob 0:30
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 22.oktobra ob 3:00 24°42' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 29.oktobra ob 8:16.

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 9.oktobra ob 14:07 ter potem od 22.oktobra ob 3:00 dalje.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 9.oktobra ob 14:07 pa do 22.oktobra ob 3:00.

  Sonce stopi v ozvezdni pas TEHTNICE dne 22.oktobra ob 23:59.

  OdgovoriIzbriši
 26. Mesec september počasi gre k svojemu koncu. Začela se je že trgatev. V nedeljo, 20.septembra na astronomski prestopni dan je bilo v Spodnji Voličini tudi farno žegnanje. Pri Kmetiču sem jedel tudi odojka. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec oktober.

  LUNINE MENE ZA OKTOBER 2020

  ŠČIP bo 1.oktobra ob 22:05
  ZADNJI IZBOČEC bo 6.oktobra ob 1:26
  ZADNJI KRAJEC bo 10.oktobra ob 1:39
  ZADNJI SRPEC bo 13.oktobra ob 15:28
  MLAJ bo 16.oktobra ob 20:31
  PRVI SRPEC bo 20.oktobra ob 1:28
  PRVI KRAJEC bo 23.oktobra ob 14:23
  PRVI IZBOČEC bo 27.oktobra ob 12:47
  ŠČIP bo 31.oktobra ob 15:49.

  GOBJA POLNA LUNA bo dne 1.oktobra, saj bo to prva jesenska polna luna.

  REPNI LUNARNI MESEC se prične dne 16.oktobra.

  REPNA POLNA LUNA bo dne 31.oktobra, saj bo to druga jesenska polna luna.

  OdgovoriIzbriši
 27. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA OKTOBER 2020

  Po Herschlovem vremenskem ključu se nam v prvi polovici oktobra obeta dokaj jasno vreme, v drugi polovici oktobra pa lahko pričakujemo kaj več padavin.

  Vse do 13.oktobra bomo imeli lepo in jasno vreme, spremenljivo bomo potem imeli od 14. pa do 16.oktobra, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bomo potem imeli še od 17. pa do 19.oktobra. Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo potem od 20. pa do 23.oktobra, bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo potem še od 24. pa do 27.oktobra, sneg in dež bomo potem imeli od 28. dalje pa vse do konca oktobra.

  OdgovoriIzbriši
 28. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA NOVEMBER 2020

  Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

  KORENINA - od 2.novembra ob 10:59 (bik)
  CVET - od 4.novembra ob 22:45 (dvojčka)
  LIST - od 7.novembra ob 8:18 (rak)
  PLOD - od 9.novembra ob 14:29 (lev)
  KORENINA - od 11.novembra ob 17:09 (devica)
  CVET - od 13.novembra ob 17:19 (tehtnica)
  LIST - od 15.novembra ob 16:47 (škorpijon)
  PLOD - od 17.novembra ob 17:34 (strelec)
  KORENINA - od 19.novembra ob 21:25 (kozorog)
  CVET - od 22.novembra ob 5:06 (vodnar)
  LIST - od 24.novembra ob 16:04 (ribi)
  PLOD - od 27.novembra ob 4:43 (oven)
  KORENINA - od 29.novembra ob 17:16 (bik).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.novembra ob 20:30 (24°48' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 12.novembra ob 11:33
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 18.novembra ob 12:27 (24°51' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.novembra ob 15:03.

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primeri ob dvižni luni in sicer do 5.novembra ob 20:30 ter potem od 18.novembra ob 12:27 dalje.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 5.novembra ob 20:30 pa do 18.novembra ob 12:27.

  Sonce stopi v ozvezdni pas ŠKORPIJONA dne 21.novembra ob 21:40.

  OdgovoriIzbriši
 29. Mesec oktober gre počasi k svojemu koncu. Trgatev grozdja je že končana, enako je končana tudi v sosednji Avstriji. Žal se je v začetku oktobra pričel 2. val koronavirusa. Sedaj je okuženih Slovencev že ogromno, verjetno kar 100 tisoč. Vsak dan je na novo okuženih več kot 2 tisoč ljudi v Sloveniji. Vse od 19.oktobra dalje so v Sloveniji zaprte gostilne, bari, restavracije, torej vsi gostinski lokali, od 26.oktobra dalje imamo med 21. in 6. uro uvedeno policijsko uro. Od 2.novembra dalje pa po Sloveniji velja prepoved prehajanja občinskih meja. Dne 1.novembra grem na pokopališče še v Jurovski dol, saj je takrat zadnji dan, ko še lahko prehajamo občinske meje. Slovenija je razglasila epidemijo koronavirusa dne 18.oktobra. Sem pa dne 18.oktobra šel tudi v Voličino k maši, saj je bila obletniška sveta maša za mojega pokojnega očeta. Letos se nam na noč čarovnic 31.oktobra obeta polna luna. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec november.

  LUNINE MENE ZA NOVEMBER 2020

  ZADNJI IZBOČEC bo 4.novembra ob 18:19
  ZADNJI KRAJEC bo 8.novembra ob 14:46
  ZADNJI SRPEC bo 12.novembra ob 1:26
  MLAJ bo 15.novembra ob 6:07
  PRVI SRPEC bo 18.novembra ob 13:13
  PRVI KRAJEC bo 22.novembra ob 5:45
  PRVI IZBOČEC bo 26.novembra ob 7:19
  ŠČIP bo 30.novembra ob 10:29 - POLSENČNI LUNIN MRK.

  Keltski solarni praznik SAMHAJN bo dne 6.novembra.

  SREDINA JESENI bo dne 7.novembra ob 0:14. V tem času bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu Tehtnice.

  POLSENČNI LUNIN MRK bo dne 30.novembra.
  Viden bo iz severnega dela Evrope, Velike Britanije, Irske, Severne in Južne Amerike, vzhodnega in severnega dela Azije, Avstralije, Nove Zelandije ter na Tihem oceanu. Pri nas mrk ne bo viden.

  KAKIJEV LUNARNI MESEC se prične dne 15.novembra.

  KAKIJEVA POLNA LUNA bo dne 30.novembra, saj bo to tretja jesenska polna luna.

  OdgovoriIzbriši
 30. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA NOVEMBER 2020

  Vreme po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem novembru kar precej spremenljivo. Imeli bomo veliko dežja in morda tudi kar nekaj snega.

  Do 4.novembra bomo imeli spremenljivo in manj mrzlo, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 5. pa do 8.novembra. Bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo od 9. pa do 11.novembra, lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 12. pa do 14.novembra. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 15. pa do 18.novembra, sneg in dež bo od 19. pa do 22.novembra. Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 22. pa do 25.novembra, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 26. pa do 29.novembra. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 30.novembra dalje.

  OdgovoriIzbriši
 31. LETOS NA NOČ ČAROVNIC PRIDE POLNA LUNA

  Polno luno smo na noč čarovnic nazadnje imeli leta 1974. To je bilo 31.oktobra 1974 ob 2:19. Torej po golem naključju na letošnji Halloween imamo polno luno. Polna luna nastopi jutri v soboto, 31.oktobra 2020 ob 15:49 v ozvezdju Ovna. To bo sicer druga jesenska polna luna katera se imenuje repna polna luna. Seveda zaradi koronavirusa bo jutrišnje praznovaje Halloweena bolj okrnjeno.

  Polno luno na noč čarovnic imamo torej sedaj prvič po 46 letih. Naslednjo bomo imeli leta 2039, 2058, 2077 in 2096. Torej do konca stoletja še 4.

  Torej jutrišnja noč iz 31.oktober na 1.november bo zelo pestra. Čarovnice bodo letale po zraku in še polna luna bo.

  Polna luna pride na noč čarovnic do leta 2100 v teh letih:

  31.oktober 2020 ob 15:49
  31.oktober 2039 ob 23:36
  31.oktober 2058 ob 13:54
  31.oktober 2077 ob 11:37
  31.oktober 2096 ob 12:17.

  OdgovoriIzbriši
 32. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA DECEMBER 2020

  Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec december.

  CVET - od 2.decembra ob 4:33 (dvojčka)
  LIST - od 4.decembra ob 13:52 (rak)
  PLOD - od 6.decembra ob 20:46 (lev)
  KORENINA - od 9.decembra ob 1:01 (devica)
  CVET - od 11.decembra ob 2:58 (tehtnica)
  LIST - od 13.decembra ob 3:39 (škorpijon)
  PLOD - od 15.decembra ob 4:35 (strelec)
  KORENINA - od 17.decembra ob 7:27 (kozorog)
  CVET - od 19.decembra ob 13:39 (vodnar)
  LIST - od 21.decembra ob 23:32 (ribi)
  PLOD - od 24.decembra ob 11:55 (oven)
  KORENINA - od 27.decembra ob 0:52 (bik)
  CVET - od 29.decembra ob 11:28 (dvojčka)
  LIST - 31.decembra ob 19:58 (rak).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 3.decembra ob 2:22 (24°52' sever)
  PADNA EKVATORACIJA bo 9.decembra ob 20:21
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 15.decembra ob 23:23 (24°52' jug)
  DVIŽNA EKVATORACIJA bo 22.decembra ob 22:24
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 30.decembra ob 8:53 (24°52' sever).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 3.decembra ob 2:22 potem pa od 15.decembra ob 23:23 pa do 30.decembra ob 8:53.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 3.decembra ob 2:22 pa do 15.decembra ob 23:23 ter potem od 30.decembra ob 8:53 dalje.

  Sonce stopi v ozvezdni pas STRELCA dne 21.decembra ob 11:02, začetek zime.

  OdgovoriIzbriši
 33. Letos dne 21.decembra se nam obeta velika konjunkcija Jupitra in Saturna.

  OdgovoriIzbriši
 34. Mesec november gre počasi k svojemu koncu. Letos 1.novembra sem šel na pokopališče v Jurovski dol. Po obisku pokopališča smo se srečali na narezku in na belem moštvu z mojimi sorodniki. Na žalost je sedaj teh 9 mojih sorodnikov okuženih s koronavirusom. Jaz na srečo se nisem okužil. Žal pa koronavirus v Sloveniji dobiva vse bolj grozljive podobo. Je kot železni klin, ki se je zapičil v ljudi in katerega bi bilo potrebno odrezati. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

  LUNINE MENE ZA DECEMBER 2020

  ZADNJI IZBOČEC bo 4.decembra ob 9:27
  ZADNJI KRAJEC bo 8.decembra ob 1:36
  ZADNJI SRPEC bo 11.decembra ob 10:50
  MLAJ bo 14.decembra ob 17:16 - POPOLNI SONČEV MRK
  PRVI SRPEC bo 18.decembra ob 4:03
  PRVI KRAJEC bo 22.decembra ob 0:41
  PRVI IZBOČEC bo 26.decembra ob 4:02
  ŠČIP bo 30.decembra ob 4:28.

  ZAČETEK ZIME bo dne 21.decembra ob 11:02. Tega dne bo dan najkrajši, noč bo najdaljša.

  Keltski solarni praznik JUL bo dne 21.decembra.

  Dne 14.decembra bo POPOLNI SONČEV MRK.
  Viden bo v ozkem pasu, ki se začne na Tihem oceanu, teče čez južni del Južne Amerike in se konča v jugovzhodnem delu Atlantskega oceana.
  Kot delni mrk bo viden iz jugovzhodnega Tihega oceana, srednjega in južnega dela Južne Amerike, južnega dela Atlantskega oceana ter iz jugozahodnega dela Afrike. Pri nas mrk ne bo viden.

  VELIKA KONJUNKCIJA JUPITRA IN SATURNA bo nastopila dne 21.decembra ob 19:18 V ozvezdju Kozoroga. Jupiter in Saturn bosta prvič v medsebojni konjunkciji po 28.maju 2000. Medsebojno bosta narazen 10 kotnih minut. V bližini Jupitra in Saturna bo tudi Pluton. Jupiter in Saturn bosta zašla ob 18. uri. Nahajala še bosta na 0°29' ozvezdnega pasu Kozoroga, Pluton pa na 23°51' ozvezdnega pasu Strelca. Saturn bo vstopil v ozvezdni pas Kozoroga dne 17.decembra ob 6:04, Jupiter dne 19.decembra ob 14:07, Pluton pa šele 21.januarja 2024 ob 1:50.

  HLADNI LUNARNI MESEC se prične dne 14.decembra.

  HLADNA POLNA LUNA bo dne 30.decembra, saj bo to prva zimska polna luna.

  OdgovoriIzbriši
 35. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA DECEMBER 2020

  Letošnji december kot kaže bo kar precej snežen in mrzel.

  Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 1. pa do 3.decembra, sneg in dež bo od 4. pa do 7.decembra. Lepo ali megleno, če ni jugozahodnika bo od 8. pa do 10.decembra, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 11. pa do 14.decembra. Spremenljivo bo od 15. pa do 17.decembra, spremenljivo s snegom in viharjem bo od 18. pa do 21.decembra, lepo ali megleno, če ni jugozahodnika bo od 22. pa do 25.decembra ter spremenljivo s snegom in viharjem bo potem od 26. pa do konca leta.

  OdgovoriIzbriši
 36. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JANUAR 2021

  Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec naslednjega leta.

  PLOD - od 3.januarja ob 2:12 (lev)
  KORENINA - od 5.januarja ob 6:42 (devica)
  CVET - od 7.januarja ob 9:53 (tehtnica)
  LIST - od 9.januarja ob 12:15 (škorpijon)
  PLOD - od 11.januarja ob 14:30 (strelec)
  KORENINA - od 13.januarja ob 17:44 (kozorog)
  CVET - od 15.januarja ob 23:17 (vodnar)
  LIST - od 18.januarja ob 8:07 (ribi)
  PLOD - od 20.januarja ob 19:56 (oven)
  KORENINA - od 23.januarja ob 8:43 (bik)
  CVET - od 25.januarja ob 19:51 (dvojčka)
  LIST - od 28.januarja ob 3:54 (rak)
  PLOD - od 30.januarja ob 9:02 (lev).

  LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

  PADNA EKVATORACIJA bo 6.januarja ob 2:11
  JUŽNA STANDSTILACIJA bo 12.januarja ob 9:18 (24°52' jug)
  DVIŽNA EĶVATORACIJA bo 19.januarja ob 6:09
  SEVERNA STANDSTILACIJA bo 26.januarja ob 16:39 (24°53' sever).

  Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje dedičev so in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 12.januarja ob 9:18 pa do 26.januarja ob 16:39.

  Dnevi za presajanje rastlin, sajenje povabljencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 12.januarja ob 9:18 ter potem od 26.januarja ob 16:39 dalje.

  Sonca stopi v ozvezdni pas KOZOROGA dne 19.januarja ob 21:40.

  OdgovoriIzbriši
 37. Leto 2020 gre k svojemu koncu. Letos v četrtek, 3.decembra 2020 je izginila moja črna mačka z imenom Maca. Bila je stara 17 let. Bila je od starosti slepa, gluha in dementna. Sicer sem vse preiskal a je nisem našel. Takrat je zapadel prvi sneg in je bilo 10 cm snega. Moja mama je naredila veliko napako, da je to mačko dala ven. Taka mačka pa zaradi slepote nima orientacije. Maca je po snegu nekam šla, domov zaradi slepote ni več znala. Morda je kje v gozdu ali na travniku ali na njivi ponoči zmrznila. Verjetno več 100 metrov ali kak kilometer od doma. Imeli smo jo od avgusta 2003, torej 17 let in 4 mesece. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za januar naslednjega leta.

  LUNINE MENE ZA JANUAR 2021

  ZADNJI IZBOČEC bo 2.januarja ob 22:07
  ZADNJI KRAJEC bo 6.januar ob 10:37
  ZADNJI SRPEC bo 9.januarja ob 20:11
  MLAJ bo 13.januarja ob 6:00
  PRVI SRPEC bo 16.januarja ob 21:29
  PRVI KRAJEC bo 20.januarja ob 22:01
  PRVI IZBOČEC bo 25.januarja ob 0:53
  ŠČIP bo 28.januarja ob 20:16.

  ZAČETEK PASJIH NOČI je dne 20.januarja.

  SNEŽNI LUNARNI MESEC se prične dne 13.januarja.

  SNEŽNA POLNA LUNA bo dne 28.januarja, saj bo to druga zimska polna luna.

  OdgovoriIzbriši
 38. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JANUAR 2021

  V prvi polovici januarja naslednjega leta bomo imeli bolj sneg in dež. V drugi polovici pa bomo imeli več jasnega vremena.

  Do 2.januarja bo spremenljivo s snegom in viharjem. Lepo bo potem od 3. pa do 5.januarja, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 6. pa do 9.januarja. Spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 10. pa do 12.januarja, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 13. pa do 16.januarja. Lepo bo od 17. pa do 25.januarja, lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 25. pa do 28.januarja. Spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku pa bo od 29.januarja pa vse do konca leta.

  OdgovoriIzbriši