četrtek, 9. april 2020

Vpliv polne Lune v Tehtnici – iskanje srednje poti

Pred nami je zelo intenziven čas dveh tednov, saj je tokratna polna Luna v Tehtnici (8.4.2020) tudi tako imenovana super Luna. To je pojav, v katerem se Luna najbolj približa Zemlji, in zaradi tega je njen vpliv močnejši od običajne polne Lune.

Znamenje Tehtnice v astrologiji simbolično predstavlja partnerstvo, harmonijo, ravnovesje, kompromis in poštenost v odnosih.

Os Tehtnica in Oven, na kateri sta Luna in Sonce, v astrologiji simbolično predstavlja odnos jaz – drugi. Zato polna Luna prinaša nemir in preobrate na področju medsebojnih odnosov vseh vrst, ne samo partnerskih. V opoziciji sta povečana subjektivnost, egoizem in neodločnost. Dogodki, ki jih bomo doživljali, bodo lekcije, ki nas bodo učile, da moramo včasih za dosego harmoničnih odnosov žrtvovati potrebo po moči, kontroli in nadvladovanju drugih. Samo tako je možno doseči kompromis. Na tej osi nas polna Luna sooča z našo senco in tem, da so drugi projekcijsko platno našega jaza. Lastnosti, ki nas motijo pri drugih, so odsev naših neozaveščenih vsebin. Šele takrat, ko sprejmemo sebe v popolnosti z vsemi napakami in vrlinami, smo sposobni vzpostaviti harmonične odnose.
https://www.ustvarjalneideje.si/si/144-astrologija

Senčna plat znamenja Tehtnice je, da preveč pozornosti posveča temu, kaj si bodo drugi mislili o njej ter ustvarjanju zunanjega videza, in da zaradi notranje negotovosti močno hlepi po pozornosti.

Iskanje srednje poti, ravnovesja in »feir playa« v partnerstvih bo v naslednjih štirinajstih dneh še dodatno oteženo, zaradi napetega aspekta med Marsom in Uranom. To je napeta aspektna povezava, ki velja za zelo eksplozivno in težavno. Sili nas v naglico, nepremišljenost in željo po tem, da nekaj nemudoma storimo. Neučakanost in prehitre nepremišljene odločitve, ki temeljijo na strahu pred tem, kaj nam prinaša negotova prihodnost, nam lahko prinesejo nove, še večje težave. Kvadrat aktivira Saturna v rojstni karti Slovenije, Saturn pa je vladar druge hiše, ki v mundani astrologiji simbolizira finance države. Negativen aspekt med Marsom in Uranom pa tudi povečuje oziroma povzroča izbruhe agresije in besa kot tudi brezobzirnosti.

Ascendent horoskopa polne Lune se nahaja v neodvisnem znamenju, Vodnarju, katerega značilnost je uporništvo, ker pa je v ugodnem aspektu z Luno, bodo ljudje, navkljub izrazito napetemu vzdušju, zaradi posebne situacije, ki smo ji priča trenutno v svetu, pripravljeni sodelovati. Ker pa je vladar ascendenta Uran, v kvadratu z Marsom v 12. hiši v Vodnarju, pa že kaže, da omejevanje svobode povzroča nastanek zavrte agresije, ki pa lahko ob stopnjevanju represije izbruhne nenadzorovano.

V prvi hiši se nahaja planet Neptun v znamenju Rib, ki tvori s polno Luno stresen aspekt, inkonjunkcijo, ta v astrologiji med drugim simbolizira tudi razne infekcije. Ta stresen aspekt v prvi hiši nakazuje, da bo tudi v naslednjih štirinajstih dneh še vedno največ nervoze, nemira in pozornosti usmerjeno v širjenje pandemije coronavirusa. K intenzivitnosti tega aspekta še pripomore tradicionalni vladar Rib, Jupiter, ki je trenutno še vedno v zelo tesnem odnosu s Plutonom, zaradi česar lahko pričakujemo, da se bo širjenje virusa po svetu še vedno nadaljevalo in da se bo število obolelih še povečevalo, žal pa tudi smrtnost, še posebej starejše populacije, ki jo v astrologiji simbolizira znamenje Kozoroga, v katerem se trenutno nahajata Jupiter in Pluton.

Polna Luna pade v deveto hišo horoskopa Slovenije, pri tem pa tvori negativne aspekte na Lunine vozle Republike Slovenije. Deveta hiša v mundani astrologiji predstavlja verstva v državi, odnose s tujino in tujci, univerze in pa sodstvo. To so področja, ki bodo v fokusu dogajanja v naslednjih štirinajstih dneh.

Aktivacija vozlov prinaša na plan nepredelane kolektivne vsebine. Že kar nekajkrat v naši pretekli zgodovini se je zgodilo, da se je ob močnih kolektivnih krizah slovenski narod razcepil na dva nasprotujoča si pola. Sodelovanje in enotnost smo doživeli samo enkrat, in to leta 1991. Ta nepovezanost je naša karma, ki nas je skozi zgodovino močno zaznamovala. V času krize se rado zgodi, da zaradi negotovosti in napetosti pridejo na plan stare zamere, kajti kriza lahko potegne na plan ekstremno dobro v ljudeh, žal pa velikokrat tudi tisto njihovo bolj temačno plat. Od nas vseh je odvisno, kaj bomo storili tokrat, smo se kaj naučili iz naše preteklosti in koliko sovraštva bomo prenesli na naše zanamce. Imamo pa Slovenci lep star ljudski rek, ki so nam ga zapustili naši predniki, in je v tem trenutku zelo aktualen, glasi se: »Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima.«

Žal pa bo v tem obdobju še naprej potekal zelo intenziven boj med starim in novim. Še posebej v prvih dneh tega obdobja lahko še vedno pričakujemo veliko intrig, ustvarjanja videza, zavajanja javnosti, neupoštevanja pravil in zakonov, ponarejanje dejstev za zagotavljanje svojih interesov.

Polna Luna velikokrat razjasni skrito. Nekatere od zakulisnih dejavnosti bodo v tem obdobju prišle na plan.

Konec obdobja, nekje med 18.4. in 21.4., bo ozračje zopet naelektreno, zaradi povečane napetosti med opozicijo in koalicijo.

Žal imam za večino slovenskih politikov pomanjkljive rojstne podatke (samo datum rojstva), zato lahko omenim samo tiste, ki jim polna Luna aktivira rojstne planete. Energija te polne Lune tvori neugodne aspekte s planeti gospodarskega ministra Zdravka Počivavška in predsednika države Boruta Pahorja, zaradi česar se jima obeta precej naporno obdobje naslednjih štirinajstih dni.

139 komentarjev :

  1. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAJ 2020

    Tokrat si bomo pogledali lunin setveni koledar za mesec maj.

    PLOD - od 2.maja ob 6:35 (lev)
    KORENINA - od 4.maja ob 8:09 (devica)
    CVET - od 6.maja ob 8:05 (tehtnica)
    LIST - od 8.maja ob 8:15 (škorpijon)
    PLOD - od 10.maja ob 10:38 (strelec)
    KORENINA - od 12.maja ob 16:38 (kozorog)
    CVET - od 15.maja ob 2:24 (vodnar)
    LIST - od 17.maja ob 14:35 (ribi)
    PLOD - od 20.maja ob 3:10 (oven)
    KORENINA - od 22.maja ob 14:36 (bik)
    CVET - od 25.maja ob 0:09 (dvojčka)
    LIST - od 27.maja ob 7:33 (rak)
    PLOD - od 29.maja ob 12:40 (lev)
    KORENINA - od 31.maja ob 15:37 (devica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 5.maja ob 2:57
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 11.maja ob 7:13 (23°59' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 18.maja ob 14:32
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 25.maja ob 22:16 (24°03' sever).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 11.maja ob 7:13 pa do 25.maja ob 22:16.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 11.maja ob 7:13 ter potem od 25.maja ob 22:16 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas BIKA dne 20.maja ob 14:49.

    OdgovoriIzbriši
  2. Letos 22.marca je Zagreb prizadel hud potres. V potresu je umrlo 15 letno dekle. Potres smo čutili tudi pri nas. Jaz sem mislil, da imam v omari zaprto kako mačko, ko je omara pričela škripati. Koronavirus dobiva vedno večje grozljive razsežnosti. Jutri bo za covid 19 okuženih že 2 milijona ljudi. Slovenija je od 16.marca v karanteni. Sedaj imamo zaprte trgovine z gradbenim materialom, gostilne, bare, restavracije ter frizerske, kozmetične in masažne salone. Koronavirus bi poleti usahnil, v jeseni pa bi se lahko ponovno pojavil. Slovenija in ves svet je že v recesiji, saj je gospodarstvo skoraj povsem ustavljeno. Je pa pred nami največja gospodarska kriza po letu 1900. Jutri pa se nam žal lahko obeta tudi huda pozeba. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA MAJ 2020

    PRVI IZBOČEC bo 4.maja ob 6:55
    ŠČIP bo 7.maja ob 11:45
    ZADNJI IZBOČEC bo 10.maja ob 20:23
    ZADNJI KRAJEC bo 14.maja ob 15:03
    ZADNJI SRPEC bo 18.maja ob 17:15
    MLAJ bo 22.maja ob 18:39
    PRVI SRPEC bo 26.maja ob 14:44
    PRVI KRAJEC bo 30.maja ob 4:30.

    SREDINA POMLADI bo dne 5.maja ob 1:52. V tem trenutku bo Sonce doseglo natanko 15° ozvezdnega pasu Ovna.

    Keltski solarni praznik BELTAN bo dne 7.maja.

    SETVENA POLNA LUNA bo dne 7.maja, saj bo to druga pomladanska polna luna.

    ČEŠNJEV LUNARNI MESEC se prične dne 22.maja.

    OdgovoriIzbriši
  3. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAJ 2020

    Letošnji maj kot kaže ne bo premoker. Bo pa bolj spremenljiv.

    Od 1. pa do 3.maja bo lepo vreme, od 4. pa do 6.maja bo spremenljivo, od 7. pa do 10.maja pa bo veliko dežja, od 11. pa do 14.maja pa bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Od 15. pa do 22.maja bo spremenljivo, od 23. pa do 26.maja bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku, od 27. pa do 29.maja bo dež, od 30.maja dalje pa bo spremenljivo.

    OdgovoriIzbriši
  4. MAJA IN JUNIJA 2020 BO LUNA PRVIČ PRESEGLA SEVERNO IN JUŽNO NEBESNO DEKLINACIJO 24°

    Sedaj maja in junija 2020 bo Luna prvič po več kot devetih letih dosegla in presegla severno in južno nebesno deklinacijo 24°.

    Dne 25.maja 2020 bo Luna prvič po 13.februarju 2011 presegla severno nebesno deklinacijo 24° sever. Takrat bo Luna v severni standstilaciji točno ob 22:16 v ozvezdju Dvojčkov. Luna pa bo na severni nebesni deklinaciji 24˘03' sever.

    Dne 7.junija 2020 bo Luna prvič po 29.januarju 2011 presegla južno nebesno deklinacijo 24° jug. Takrat bo Luna v južni standstilaciji točno ob 17:22 v ozvezdju Strelca. Luna pa bo na južni nebesni deklinaciji 24°04' jug.

    OdgovoriIzbriši
  5. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JUNIJ 2020

    Sedaj si bomo pogledali lunin setveni koledar za naslednji mesec junij.

    CVET - od 2.junija ob 17:05 (tehtnica)
    LIST - od 4.junija ob 18:17 (škorpijon)
    PLOD - od 6.junija ob 20:44 (strelec)
    KORENINA - od 9.junija ob 1:54 (kozorog)
    CVET - od 11.junija ob 10:31 (vodnar)
    LIST - od 13.junija ob 22:03 (ribi)
    PLOD - od 16.junija ob 10:35 (oven)
    KORENINA - od 18.junija ob 22:00 (bik)
    CVET - od 21.junija ob 7:01 (dvojčka)
    LIST - od 23.junija ob 13:33 (rak)
    PLOD - od 25.junija ob 18:05 (lev)
    KORENINA - od 27.junija ob 21:16 (devica)
    CVET - od 29.junija ob 23:47 (tehtnica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 1.junija ob 11:26
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 7.junija ob 17:22 (24°04' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 14.junija ob 22:16
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.junija ob 4:56 (24°04' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 28.junija ob 17:30.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 7.junija ob 17:22 pa do 22.junija ob 4:56.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 7.junija ob 17:22 in potem od 22.junija ob 4:56 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DVOJČKOV dne 20.junija ob 22:43, začetek poletja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Vstopili smo v drugo polovico maja. Koronavirus gre počasi proti koncu, letos oktobra in novembra pričakujemo drugi val covida 19, prihodnje leto 2021 od marca pa do maja pa celo tretji val. Slovenija je že v recesiji, letos jeseni pa bo Slovenija že v grozljivi recesiji. Sedaj pa si bomo pogledali lunine mene za letošnji junij.

    LUNINE MENE ZA JUNIJ 2020

    PRVI IZBOČEC bo 2.junija ob 12:50
    ŠČIP bo 5.junija ob 20:12 - POLSENČNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 9.junija ob 9:09
    ZADNJI KRAJEC bo 13.junija ob 7:24
    ZADNJI SRPEC bo 17.junija ob 9:50
    MLAJ bo 21.junija ob 7:41 - KOLOBARJASTI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 24.junija ob 22:41
    PRVI KRAJEC bo 28.junija ob 9:15.

    ZAČETEK POLETJA bo dne 20.junija ob 22:43. Tega dne bo dan najdaljši, noč pa bo najkrajša.

    Keltski solarni praznik LITHA bo dne 21.junija.

    V juniju 2020 bosta nastopila tudi 2 mrka:

    Dne 5.junija bo POLSENČNI LUNIN MRK.
    Viden bo iz večjega dela Evrope in Azije. Viden bo tudi iz Afrike, Avstralije, Antarktike ter na Indijskem oceanu.
    Začetek polsenčnega mrka bo ob 18:45,
    vrhunec polsenčnega mrka bo ob 20:24
    in konec polsenčnega mrka bo ob 22:04.
    Ob vrhuncu polsenčnega mrka bo v Zemljino polsenco zašlo vsaj 56 % Luninega navideznega premera. To bo sicer težje opazen polsenčni mrk. Iz naših krajev ne bo viden od začetka, saj bo v Mariboru tega dne Luna vzšla ob 19:33.

    Dne 21.junija bo KOLOBARJASTI SONČEV MRK.
    Je viden v ozkem pasu, ki se prične v Afriki, teče čez južni del Arabskega polotoka, južni del Azije in se konča na Tihem oceanu.
    Kot delni mrk je viden iz jugovzhodnega dela Evrope, iz Afrike, Azije, severnega dela Avstralije ter iz severnega dela Indijskega oceana.
    Delni mrk bo viden tudi iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne Gore, Kosova, Severne Makedonije. Iz Slovenije pa delni mrk ne bo več viden, saj bo severna meja delnega mrka šla nekje 100 km jugovzhodno od Maribora.

    VENERA bo dne 3.junija ob 18:44 v spodnji konjunkciji s Soncem. Venera bo le za malenkost zgrešila Sonce, tako da do Venerinega tranzita žal ne bo prišlo. Venera se bo okoli 20. ure najbolj približala Soncu in sicer na 10 kotnih minut, kar znaša ena tretjina navideznega premera Sonca. Venera bo šla severno od Sonca. Ta spodnja konjunkcija se nahaja v istem 8 letnem krogu kakor Venerina tranzita z dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012. V prvi polovici junija Venera ne bo vidna. Proti koncu junija pa bo na jutranjem nebu že svetila kakor Danica.

    ČEŠNJEVA POLNA LUNA bo dne 5.junija, saj bo to tretja pomladanska polna luna.

    JEČMENOV LUNARNI MESEC se prične dne 21.junija.

    OdgovoriIzbriši
  7. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JUNIJ 2020

    Letošnji junij kot kaže bo kar precej deževen, mnogo bolj od maja.

    Do 2.junija bo bolj spremenljivo vreme, od 3. pa do 5.junija bomo imeli veliko dežja, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo potem od 6. pa do 8.junija. Dež bo od 9. pa do 12.junija, spremenljivo bo od 13. pa do 16.junija, dež bo potem spet od 17. pa do 20.junija, spremenljivo bo od 21. pa do 24.junija, lepo bo potem od 25. pa do 27.junija, dež bo potem od 28.junija pa vse do konca junija. Polsenčni Lunin mrk, kateri bo nastopil dne 5.junija verjetno ne bi bil viden, saj bi naj bilo takrat veliko dežja.

    OdgovoriIzbriši
  8. VENERINA SPODNJA KONJUNKCIJA IN POLSENČNI LUNIN MRK

    V sredo, 3.junija 2020 ob 19:44 bo Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Ta spodnja konjunkcija nastopi v istem 8 letnem krogu v katerem sta nastopila Venerina tranzita dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Tokrat bo Venera šla le 10 kotnih minut severno od Sonca, kar pomeni da bo Venera zgrešila Sonca za eno tretjino Sončevega navideznega premera. Do Venerinega tranzita ne bo prišlo. Venera trenutno ni vidna. V drugi polovici junija bo na jutranjem nebu že vidna kot Danica. Dne 10.julija je že v največjem siju, dne 13.avgusta pa je v največji zahodni elongaciji. Do konca leta potem sveti kot Danica.
    Venera je v istem 8 letnem krogu v letih 1988 in 2028 v spodnji konjunkciji s Soncem prav v teh dneh. Seveda je upoštevan vzhodnoevropski čas UTC+2h.

    13.junij 1988 ob 2:00
    10.junij 1996 ob 18:19
    8.junij 2004 ob 10:43 - VT
    6.junij 2012 ob 3:09 - VT
    3.junij 2020 ob 19:44
    1.junij 2028 ob 12:00.

    Dne v petek, 5.junija 2020 pa bo nastopil polsenčni Lunin mrk in kot kaže bo mrk pri nas viden, saj bo v petek pri nas precej jasno nebo.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 19:45,
    vrhunec polsenčnega mrka je ob 21:24
    in konec polsenčega mrka je ob 23:04.
    Ob vrhuncu mrka bo v Zemljino polsenco zašlo vsaj 56 % Luninega navideznega premera. Polsenčni mrk pa pri nas ne bo viden od začetka, saj bo v Mariboru tega dne vzšla ob 20:33.

    VREME ZA MARIBOR OD 1. PA DO 7.JUNIJA 2020

    Po, 1.6. - Dopoldan deževno, popoldan oblačno in suho - 11°/19°C.
    To, 2.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 11°/22°C.
    Sr, 3.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 12°/23°C (VSK).
    Če, 4.6. - Delno jasno - 13°/26°C.
    Pe, 5.6. - Precej jasno - 15°/28°C (LM).
    So, 6.6. - Delno jasno - 15°/29°C.
    Ne, 7.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe ali nevihte - 14°/28°C.

    Opomba:
    VSK - Venerina spodnja konjunkcija
    LM - Lunin mrk.

    OdgovoriIzbriši
  9. DANES JE VENERA V SPODNJI KONJUNKCIJI S SONCEM

    Danes dne v sredo, 3.junija 2020 ob 19:44 je bila Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Venera je šla 10 ločnih minut severno od Sonca. To je bila prva Venerina spodnja konjunkcija istega 8 letnega kroga v katerem sta nastopila prejšnja 2 Venerina tranzita 8.junija 2004 in 6.junija 2012. Venera bo sedaj od 16.junija 2020 dalje vidna kakor Danica. Dne 10.julija bo v največjem siju, dne 13.avgusta bo v največji zahodni elongaciji. Sicer pa bo do konca leta vidna kakor Danica na jutranjem nebu.

    OdgovoriIzbriši
  10. Danes dne v soboto, 6.junija 2020 mineva natanko 8 let, odkar sem zgodaj zjutraj na Završkem stolpu pri Lenartu in na strehi Europarka v Mariboru videl Venerin tranzit.

    OdgovoriIzbriši
  11. Danes dne v ponedeljek, 8.junija 2020 mineva natanko 16 let, odkar sem na Trgu Svobode v Mariboru videl celotni Venerin tranzit. Takrat je ves dan bilo precej jasno nebo. Venera v istem 8 letnem krogu dne 8.junija 2004 in 6.junija 2012 navidezno prečka Sončevo ploskev, dne 10.junija 1996 in 3.junija 2020 pa jo zgreši.

    Dne 10.junija 1996 je šla Venera 11 ločnih minut južno od Sonca, dne 8.junija 2004 je Venera prečkala južno poloblo Sončeve ploskve, dne 6.junija 2012 je Venera prečkala severno poloblo Sončeve ploskve ter dne 3.junija 2020 je šla Venera 10 ločnih minut severno od Sonca.

    OdgovoriIzbriši
  12. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JULIJ 2020

    Sedaj si bomo pogledali lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    LIST - od 2.julija ob 2:21 (škorpijon)
    PLOD - od 4.julija ob 5:48 (strelec)
    KORENINA - od 6.julija ob 11:08 (kozorog)
    CVET - od 8.julija ob 19:12 (vodnar)
    LIST - od 11.julija ob 6:06 (ribi)
    PLOD - od 13.julija ob 18:34 (oven)
    KORENINA - od 16.julija ob 6:19 (bik)
    CVET - od 18.julija ob 15:24 (dvojčka)
    LIST - od 20.julija ob 21:16 (rak)
    PLOD - od 23.julija ob 0:40 (lev)
    KORENINA - od 25.julija ob 2:53 (devica)
    CVET - od 27.julija ob 5:12 (tehtnica)
    LIST - od 29.julija ob 8:25 (škorpijon)
    PLOD - od 31.julija ob 12:58 (strelec).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 5.julija ob 2:37 (24°03' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 12.julija ob 6:02
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 19.julija ob 12:51 (24°04' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 25.julija ob 22:34.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 5.julija ob 2:37 pa do 19.julija ob 12:51.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 5.julija ob 2:37 in potem od 19.julija ob 12:51 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas RAKA dne 22.julija ob 9:37.

    OdgovoriIzbriši
  13. Vstopili smo v mesec junij. Po Sloveniji zaradi koronavirusa številna podjetja odpuščajo svoje zaposlene. V juliju bo pričel z odpuščanji tudi TBP. Žal šele v prihodnjem letu lahko pričakujemo višjo gospodarsko rast in zaposlovanja ljudi. Letos 5.julija bo zelo verjetno še zaradi koronavirusa odpovedan ovčji - kozji bal na gradu Borl. Dne 3.junija zvečer je Venera šla tesno severno od Sonca tako da do tranzita ni prišlo. Dne 5.junija zvečer smo videli polsenčni Lunin mrk, saj se je do večera po deževnem vremenu skoraj povsem razjasnilo. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec julij.

    LUNINE MENE ZA JULIJ 2020

    PRVI IZBOČEC bo 1.julija ob 18:26
    ŠČIP bo 5.julija ob 5:44 - POLSENČNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 8.julija ob 23:25
    ZADNJI KRAJEC bo 13.julija ob 0:29
    ZADNJI SRPEC bo 17.julija ob 1:31
    MLAJ bo 20.julija ob 18:33
    PRVI SRPEC bo 24.julija ob 4:42
    PRVI KRAJEC bo 27.julija ob 13:32
    PRVI IZBOČEC bo 31.julija ob 1:01.

    Dne 5.julija bo POLSENČNI LUNIN MRK.
    Viden bo iz zahodnega dela Evrope, večjega dela Afrike, Južne Amerike, vzhodnega dela Severne Amerike, Antarktike, iz Atlantskega oceana ter iz jugovzhodnega dela Tihega oceana. Začetek polsenčnega mrka bo viden zahodno od črte Rogaška Slatina - Maribor. Iz Maribora mrk ne bo viden, bo pa viden iz Ljubljane kot seveda pričetek bolj neopaznega mrka.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 4:07,
    vrhunec polsenčnega mrka je ob 5:29
    konec polsenčnega mrka je ob 6:52.
    Ob vrhuncu polsenčnega mrka bo v Zemljino polsenco zašlo 35 % Luninega navideznega premera. V Mariboru bo Luna zašla ob 4:05, torej še pred pričetkom polsenčnega mrka. V Ljubljani pa bo Luna zašla ob 4:12 torej takoj po pričetku bolj neopaznega mrka.

    ZAČETEK PASJIH DNI je dne 23.julija.

    JEČMENOVA POLNA LUNA bo dne 5.julija, saj bo to prva poletna polna luna.

    PŠENIČNI LUNARNI MESEC se prične dne 20.julija.

    OdgovoriIzbriši
  14. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JULIJ 2020

    Letošnji julij bo kot kaže dokaz sončev in vroč.

    Do 1.julija bo bolj deževno, od 2. pa do 4.julija bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež pa bo ob jugu ali jugozahodniku, od 5. pa do 7.julija bo spremenljivo in hladno, od 8. pa do 20.julija pa bo lepo. Od 21. pa do 23.julija pa bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, ter bo dež ob jugu ali jugozahodniku, od 24. pa do 27.julija bo spremenljivo, od 28. pa do 30.julija bo veliko dežja, od 31.julija dalje pa bo lepo.

    OdgovoriIzbriši
  15. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA AVGUST 2020

    Tokrat si bomo pogledali lunin setveni koledar za mesec avgust.

    KORENINA - od 2.avgusta ob 19:11 (kozorog)
    CVET - od 5.avgusta ob 3:27 (vodnar)
    LIST - od 7.avgusta ob 14:04 (ribi)
    PLOD - od 10.avgusta ob 2:28 (oven)
    KORENINA - od 12.avgusta ob 14:46 (bik)
    CVET - od 15.avgusta ob 0:35 (dvojčka)
    LIST - od 17.avgusta ob 6:38 (rak)
    PLOD - od 19.avgusta ob 9:20 (lev)
    KORENINA - od 21.avgusta ob 10:16 (devica)
    CVET - od 23.avgusta ob 11:16 (tehtnica)
    LIST - od 25.avgusta ob 13:49 (škorpijon)
    PLOD - od 27.avgusta ob 18:37 (strelec)
    KORENINA - od 30.avgusta ob 1:37 (kozorog).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 1.avgusta ob 9:47 (24°05' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 8.avgusta ob 13:16
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 15.avgusta ob 21:40 (24°09' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 22.avgusta ob 4:48
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 28.avgusta ob 15:06 (24°13' jug).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 1.avgusta ob 9:47 pa do 15.avgusta ob 21:40 ter potem od 28.avgusta ob 15:06 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni lui in sicer do 1.avgusta ob 9:47 in potem od 15.avgusta ob 21:40 pa do 28.avgusta ob 15:06.

    Sonce stopi v ozvezdni pas LEVA dne 22.avgusta ob 16:45.

    OdgovoriIzbriši
  16. V teh dneh smo lahko na nebu opazovali komet NEOWISE, kateri je bil viden s prostim očesom. Komet je bil 3.julija v prisončju, 23.julija v prizemlju, 18.julija v največji severni deklinaciji, od 12. pa do 24.julija je bil nadobzorniški komet, dne 26.avgusta pa bo v padni ekvatorialni deklinaciji. Komet bo sprostim očesom viden nekje do 15.avgusta. Pred nami je sejem AGRA 2020, ki bo letos trajal od 22. pa do 30.avgusta 2020. Povsem možno je, da bo zaradi koronavirusa odpovedan. Mi pa si bomo sedaj pogledali Lunine mene za mesec avgust.

    LUNINE MENE ZA AVGUST 2020

    ŠČIP bo 3.avgusta ob 16:59
    ZADNJI IZBOČEC bo 7.avgusta ob 15:06
    ZADNJI KRAJEC bo 11.avgusta ob 17:45
    ZADNJI SRPEC bo 15.avgusta ob 15:47
    MLAJ bo 19.avgusta ob 3:41
    PRVI SRPEC bo 22.avgusta ob 10:13
    PRVI KRAJEC bo 25.avgusta ob 18:58
    PRVI IZBOČEC bo 29.avgusta ob 9:47.

    Keltski solarni praznik LUNASAH bo dne 6.avgusta.

    SREDINA POLETJA bo dne 7.avgusta ob 2:06. V tem trenutku bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu RAKA.

    KONEC PASJIH DNI je dne 23.avgusta.

    PŠENIČNA POLNA LUNA bo dne 3.avgusta, saj bo to druga poletna polna luna.

    KORUZNI LUNARNI MESEC se prične dne 19.avgusta.

    OdgovoriIzbriši
  17. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA AVGUST 2020

    Vreme po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem avgustu bolj spremenljivo.

    Do 3.avgusta bo lepo, spremenljivo bo od 4. pa do 18.avgusta, spremenljivo in hladno bo od 19. pa do 21.avgusta. Veliko dežja bo od 22. pa do 25.avgusta, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 26. pa do 28.avgusta, dež bo potem od 29.avgusta dalje pa vse do konca meseca.

    OdgovoriIzbriši
  18. POVPREČNA OSVETLJENOST LUNE V TRENUTKU NASTOPA LUNINE MENE

    Sedaj si bomo pogledali koliko je v povprečju osvetljena Luna v trenutku nastopa Lunine mene v odstotkih.

    MLAJ - 0%
    PRVI SRPEC - 14,73%
    PRVI KRAJEC - 50%
    PRVI IZBOČEC - 85,27%
    ŠČIP - 100%
    ZADNJI IZBOČEC - 85,27%
    ZADNJI KRAJEC - 50%
    ZADNJI SRPEC - 14,73%.

    Sedaj si bomo pogledali vseh 8 Luninih men koliko so v povprečju osvetljene v odstotkih v posameznih faznih obdobjih.

    MLAJ (od 0% do 3,81%)
    PRVI SRPEC (od 3,81% do 30,87%)
    PRVI KRAJEC (od 30,87% do 69,13%)
    PRVI IZBOČEC (od 69,13% do 96,19%)
    ŠČIP (od 96,19% do 100%)
    ZADNJI IZBOČEC (od 96,19% do 69,13%)
    ZADNJI KRAJEC (od 69,13% do 30,87%)
    ZADNJI SRPEC (od 30,87% do 3,81%).

    Lunine mene so v trenutku nastopa Lunine mene točno v teh kotnih stopinjah glede na elongacijo s Soncem.

    MLAJ - 0°
    PRVI SRPEC - 45°
    PRVI KRAJEC - 90°
    PRVI IZBOČEC - 135°
    ŠČIP - 180°
    ZADNJI IZBOČEC - 225°
    ZADNJI KRAJEC - 270°
    ZADNJI SRPEC - 315°.

    Lunine mene se nahajajo v faznem obdobju v teh kotnih stopinjah glede na elongacijo s Soncem.

    MLAJ (od 337,5° - 22,5°)
    PRVI SRPEC (od 22,5° do 67,5°)
    PRVI KRAJEC (od 67,5° do 112,5°)
    PRVI IZBOČEC (od 112,5° do 157,5°)
    ŠČIP (od 157,5° do 202,5°)
    ZADNJI IZBOČEC (od 202,5° do 247,5°)
    ZADNJI KRAJEC (od 247,5° do 292,5°)
    ZADNJI SRPEC (od 292,5° do 337,5°).

    OdgovoriIzbriši
  19. OSVETLITEV LUNE NA VREMENSKIH POSTAJAH

    Vremenske postaje upoštevajo cela števila v odstotkih, kolikor je seveda osvetljena Luna. Tokrat si bomo pogledali, koliko je osvetljena Luna na vremenskih postajah v trenutku nastopa Lunine mene.

    MLAJ - 0%
    PRVI SRPEC - 15%
    PRVI KRAJEC - 50%
    PRVI IZBOČEC - 85%
    ŠČIP - 100%
    ZADNJI IZBOČEC - 85%
    ZADNJI KRAJEC - 50%
    ZADNJI SRPEC - 15%.

    Sedaj pa si bomo pogledali 8 Luninih men koliko je Luna osvetljena v posameznih faznih obdobjih na vremenskih postajah. Lunina mena faznega obdobja se lahko menja tudi podnevi.

    MLAJ (od 0% do 3%)
    PRVI SRPEC (od 4% do 30%)
    PRVI KRAJEC (od 31% do 68%)
    PRVI IZBOČEC (od 69% do 95%)
    ŠČIP (od 96% do 100%)
    ZADNJI IZBOČEC (od 95% do 69%)
    ZADNJI KRAJEC (od 68% do 31%)
    ZADNJI SRPEC (od 30% do 4%).

    OdgovoriIzbriši
  20. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA SEPTEMBER 2020

    Tokrat si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec september.

    CVET - od 1.septembra ob 10:34 (vodnar)
    LIST - od 3.septembra ob 21:22 (ribi)
    PLOD - od 6.septembra ob 9:43 (oven)
    KORENINA - od 8.septembra ob 22:27 (bik)
    CVET - od 11.septembra ob 9:22 (dvojčka)
    LIST - od 13.septembra ob 16:32 (rak)
    PLOD - od 15.septembra ob 19:37 (lev)
    KORENINA - od 17.septembra ob 19:56 (devica)
    CVET - od 19.septembra ob 19:33 (tehtnica)
    LIST - od 21.septembra ob 20:31 (škorpijon)
    PLOD - od 24.septembra ob 0:16 (strelec)
    KORENINA - od 26.septembra ob 7:08 (kozorog)
    CVET - od 28.septembra ob 16:34 (vodnar).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 4.septembra ob 19:49
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.septembra ob 6:25 (24°21' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 18.septembra ob 13:35
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 24.septembra ob 20:11 (24°27' jug).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 12.septembra ob 6:25 ter potem od 24.septembra ob 20:11 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 12.septembra ob 6:25 pa do 24.septembra ob 20:11.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DEVICE dne 22.septembra ob 14:30.

    OdgovoriIzbriši
  21. Z današnjim dnem so se končali pasji dnevi, kateri pa letos niso bili preveč pasji. Dne 2.avgusta sem bil še na žegnanju na Zgornji Velki. Sedaj po 20.avgustu se pričenjajo že obirati jabolka sorte gala. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za mesec september.

    LUNINE MENE ZA SEPTEMBER 2020

    ŠČIP bo 2.septembra ob 6:22
    ZADNJI IZBOČEC bo 6.septembra ob 7:59
    ZADNJI KRAJEC bo 10.septembra ob 10:25
    ZADNJI SRPEC bo 14.septembra ob 4:24
    MLAJ bo 17.septembra ob 12:00 - ČRNA LUNA
    PRVI SRPEC bo 20.septembra ob 16:43
    PRVI KRAJEC bo 24.septembra ob 2:55
    PRVI IZBOČEC bo 27.septembra ob 21:33.

    ČRNA LUNA bo dne 17.septembra. To bo 4. poletni mlaj. Prvi je bil 21.junija, drugi je bil 20.julija, tretji je bil 19.avgusta in četrti bo 17.septembra.

    ASTRONOMSKI PRESTOPNI DAN bo dne 20.septembra.

    Keltski solarni praznik MABON bo dne 21.septembra.

    ZAČETEK JESENI bo dne 22.septembra ob 14:30. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

    KORUZNA POLNA LUNA bo dne 2.septembra, saj bo to tretja poletna polna luna.

    GOBJI LUNARNI MESEC se prične dne 17.septembra.

    OdgovoriIzbriši
  22. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA SEPTEMBER 2020

    Letošnji september bo kot kaže bolj spremenljiv.

    Dne 1.septembra bo deževno, spremenljivo bo od 2. pa do 9.septembra, veliko dežja bo od 10. pa do 13.septembra. Spremenljivo bo od 14. pa do 17.septembra, veliko dežja bo potem od 18. pa do 20.septembra. Spremenljivo bomo potem imeli od 21. pa do 23.septembra, lepo in bolj hladno bo potem od 24. pa do 27.septembra, lepo bo potem od 28.septembra pa vse do konca septembra.

    OdgovoriIzbriši
  23. 8 LUNINIH MEN V SRBOHRVAŠČINI

    Sedaj si bomo pogledali kako se imenuje vseh 8 luninih men v srbohrvaščini, to je seveda v hrvaščini in v srbščini.

    MJESEČEVE MIJENE

    New Moon - Mlađak
    Waxing Crescent - Prvi srpac
    First Quarter - Prva četvrt
    Waxing Gibbous - Prvi izbočac
    Full Moon - Uštap
    Waning Gibbous - Poslednji izbočac
    Last Quarter - Poslednja četvrt
    Waning Crescent - Poslednji srpac.

    OdgovoriIzbriši
  24. Danes je astronomski prestopni dan in danes je bilo v Spodnji Voličini žegnanje. In danes sem pri Kmetiču jedel pečenega odojka.

    OdgovoriIzbriši
  25. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA OKTOBER 2020

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec oktober.

    LIST - od 1.oktobra ob 3:47 (ribi)
    PLOD - od 3.oktobra ob 16:12 (oven)
    KORENINA - od 6.oktobra ob 5:02 (bik)
    CVET - od 8.oktobra ob 16:45 (dvojčka)
    LIST - od 11.oktobra ob 1:24 (rak)
    PLOD - od 13.oktobra ob 5:55 (lev)
    KORENINA - od 15.oktobra ob 6:53 (devica)
    CVET - od 17.oktobra ob 6:05 (tehtnica)
    LIST - od 19.oktobra ob 5:43 (škorpijon)
    PLOD - od 21.oktobra ob 7:44 (strelec)
    KORENINA - od 23.oktobra ob 13:17 (kozorog)
    CVET - od 25.oktobra ob 22:18 (vodnar)
    LIST - od 28.oktobra ob 9:44 (ribi)
    PLOD - od 30.oktobra ob 22:19 (oven).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 2.oktobra ob 1:59
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 9.oktobra ob 14:07 (24°36' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 16.oktobra ob 0:30
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 22.oktobra ob 3:00 24°42' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 29.oktobra ob 8:16.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 9.oktobra ob 14:07 ter potem od 22.oktobra ob 3:00 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 9.oktobra ob 14:07 pa do 22.oktobra ob 3:00.

    Sonce stopi v ozvezdni pas TEHTNICE dne 22.oktobra ob 23:59.

    OdgovoriIzbriši
  26. Mesec september počasi gre k svojemu koncu. Začela se je že trgatev. V nedeljo, 20.septembra na astronomski prestopni dan je bilo v Spodnji Voličini tudi farno žegnanje. Pri Kmetiču sem jedel tudi odojka. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec oktober.

    LUNINE MENE ZA OKTOBER 2020

    ŠČIP bo 1.oktobra ob 22:05
    ZADNJI IZBOČEC bo 6.oktobra ob 1:26
    ZADNJI KRAJEC bo 10.oktobra ob 1:39
    ZADNJI SRPEC bo 13.oktobra ob 15:28
    MLAJ bo 16.oktobra ob 20:31
    PRVI SRPEC bo 20.oktobra ob 1:28
    PRVI KRAJEC bo 23.oktobra ob 14:23
    PRVI IZBOČEC bo 27.oktobra ob 12:47
    ŠČIP bo 31.oktobra ob 15:49.

    GOBJA POLNA LUNA bo dne 1.oktobra, saj bo to prva jesenska polna luna.

    REPNI LUNARNI MESEC se prične dne 16.oktobra.

    REPNA POLNA LUNA bo dne 31.oktobra, saj bo to druga jesenska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  27. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA OKTOBER 2020

    Po Herschlovem vremenskem ključu se nam v prvi polovici oktobra obeta dokaj jasno vreme, v drugi polovici oktobra pa lahko pričakujemo kaj več padavin.

    Vse do 13.oktobra bomo imeli lepo in jasno vreme, spremenljivo bomo potem imeli od 14. pa do 16.oktobra, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bomo potem imeli še od 17. pa do 19.oktobra. Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo potem od 20. pa do 23.oktobra, bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo potem še od 24. pa do 27.oktobra, sneg in dež bomo potem imeli od 28. dalje pa vse do konca oktobra.

    OdgovoriIzbriši
  28. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA NOVEMBER 2020

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    KORENINA - od 2.novembra ob 10:59 (bik)
    CVET - od 4.novembra ob 22:45 (dvojčka)
    LIST - od 7.novembra ob 8:18 (rak)
    PLOD - od 9.novembra ob 14:29 (lev)
    KORENINA - od 11.novembra ob 17:09 (devica)
    CVET - od 13.novembra ob 17:19 (tehtnica)
    LIST - od 15.novembra ob 16:47 (škorpijon)
    PLOD - od 17.novembra ob 17:34 (strelec)
    KORENINA - od 19.novembra ob 21:25 (kozorog)
    CVET - od 22.novembra ob 5:06 (vodnar)
    LIST - od 24.novembra ob 16:04 (ribi)
    PLOD - od 27.novembra ob 4:43 (oven)
    KORENINA - od 29.novembra ob 17:16 (bik).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.novembra ob 20:30 (24°48' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 12.novembra ob 11:33
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 18.novembra ob 12:27 (24°51' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.novembra ob 15:03.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primeri ob dvižni luni in sicer do 5.novembra ob 20:30 ter potem od 18.novembra ob 12:27 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 5.novembra ob 20:30 pa do 18.novembra ob 12:27.

    Sonce stopi v ozvezdni pas ŠKORPIJONA dne 21.novembra ob 21:40.

    OdgovoriIzbriši
  29. Mesec oktober gre počasi k svojemu koncu. Trgatev grozdja je že končana, enako je končana tudi v sosednji Avstriji. Žal se je v začetku oktobra pričel 2. val koronavirusa. Sedaj je okuženih Slovencev že ogromno, verjetno kar 100 tisoč. Vsak dan je na novo okuženih več kot 2 tisoč ljudi v Sloveniji. Vse od 19.oktobra dalje so v Sloveniji zaprte gostilne, bari, restavracije, torej vsi gostinski lokali, od 26.oktobra dalje imamo med 21. in 6. uro uvedeno policijsko uro. Od 2.novembra dalje pa po Sloveniji velja prepoved prehajanja občinskih meja. Dne 1.novembra grem na pokopališče še v Jurovski dol, saj je takrat zadnji dan, ko še lahko prehajamo občinske meje. Slovenija je razglasila epidemijo koronavirusa dne 18.oktobra. Sem pa dne 18.oktobra šel tudi v Voličino k maši, saj je bila obletniška sveta maša za mojega pokojnega očeta. Letos se nam na noč čarovnic 31.oktobra obeta polna luna. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec november.

    LUNINE MENE ZA NOVEMBER 2020

    ZADNJI IZBOČEC bo 4.novembra ob 18:19
    ZADNJI KRAJEC bo 8.novembra ob 14:46
    ZADNJI SRPEC bo 12.novembra ob 1:26
    MLAJ bo 15.novembra ob 6:07
    PRVI SRPEC bo 18.novembra ob 13:13
    PRVI KRAJEC bo 22.novembra ob 5:45
    PRVI IZBOČEC bo 26.novembra ob 7:19
    ŠČIP bo 30.novembra ob 10:29 - POLSENČNI LUNIN MRK.

    Keltski solarni praznik SAMHAJN bo dne 6.novembra.

    SREDINA JESENI bo dne 7.novembra ob 0:14. V tem času bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu Tehtnice.

    POLSENČNI LUNIN MRK bo dne 30.novembra.
    Viden bo iz severnega dela Evrope, Velike Britanije, Irske, Severne in Južne Amerike, vzhodnega in severnega dela Azije, Avstralije, Nove Zelandije ter na Tihem oceanu. Pri nas mrk ne bo viden.

    KAKIJEV LUNARNI MESEC se prične dne 15.novembra.

    KAKIJEVA POLNA LUNA bo dne 30.novembra, saj bo to tretja jesenska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  30. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA NOVEMBER 2020

    Vreme po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem novembru kar precej spremenljivo. Imeli bomo veliko dežja in morda tudi kar nekaj snega.

    Do 4.novembra bomo imeli spremenljivo in manj mrzlo, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 5. pa do 8.novembra. Bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo od 9. pa do 11.novembra, lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 12. pa do 14.novembra. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 15. pa do 18.novembra, sneg in dež bo od 19. pa do 22.novembra. Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 22. pa do 25.novembra, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 26. pa do 29.novembra. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 30.novembra dalje.

    OdgovoriIzbriši
  31. LETOS NA NOČ ČAROVNIC PRIDE POLNA LUNA

    Polno luno smo na noč čarovnic nazadnje imeli leta 1974. To je bilo 31.oktobra 1974 ob 2:19. Torej po golem naključju na letošnji Halloween imamo polno luno. Polna luna nastopi jutri v soboto, 31.oktobra 2020 ob 15:49 v ozvezdju Ovna. To bo sicer druga jesenska polna luna katera se imenuje repna polna luna. Seveda zaradi koronavirusa bo jutrišnje praznovaje Halloweena bolj okrnjeno.

    Polno luno na noč čarovnic imamo torej sedaj prvič po 46 letih. Naslednjo bomo imeli leta 2039, 2058, 2077 in 2096. Torej do konca stoletja še 4.

    Torej jutrišnja noč iz 31.oktober na 1.november bo zelo pestra. Čarovnice bodo letale po zraku in še polna luna bo.

    Polna luna pride na noč čarovnic do leta 2100 v teh letih:

    31.oktober 2020 ob 15:49
    31.oktober 2039 ob 23:36
    31.oktober 2058 ob 13:54
    31.oktober 2077 ob 11:37
    31.oktober 2096 ob 12:17.

    OdgovoriIzbriši
  32. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA DECEMBER 2020

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec december.

    CVET - od 2.decembra ob 4:33 (dvojčka)
    LIST - od 4.decembra ob 13:52 (rak)
    PLOD - od 6.decembra ob 20:46 (lev)
    KORENINA - od 9.decembra ob 1:01 (devica)
    CVET - od 11.decembra ob 2:58 (tehtnica)
    LIST - od 13.decembra ob 3:39 (škorpijon)
    PLOD - od 15.decembra ob 4:35 (strelec)
    KORENINA - od 17.decembra ob 7:27 (kozorog)
    CVET - od 19.decembra ob 13:39 (vodnar)
    LIST - od 21.decembra ob 23:32 (ribi)
    PLOD - od 24.decembra ob 11:55 (oven)
    KORENINA - od 27.decembra ob 0:52 (bik)
    CVET - od 29.decembra ob 11:28 (dvojčka)
    LIST - 31.decembra ob 19:58 (rak).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 3.decembra ob 2:22 (24°52' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 9.decembra ob 20:21
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 15.decembra ob 23:23 (24°52' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 22.decembra ob 22:24
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 30.decembra ob 8:53 (24°52' sever).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 3.decembra ob 2:22 potem pa od 15.decembra ob 23:23 pa do 30.decembra ob 8:53.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 3.decembra ob 2:22 pa do 15.decembra ob 23:23 ter potem od 30.decembra ob 8:53 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas STRELCA dne 21.decembra ob 11:02, začetek zime.

    OdgovoriIzbriši
  33. Letos dne 21.decembra se nam obeta velika konjunkcija Jupitra in Saturna.

    OdgovoriIzbriši
  34. Mesec november gre počasi k svojemu koncu. Letos 1.novembra sem šel na pokopališče v Jurovski dol. Po obisku pokopališča smo se srečali na narezku in na belem moštvu z mojimi sorodniki. Na žalost je sedaj teh 9 mojih sorodnikov okuženih s koronavirusom. Jaz na srečo se nisem okužil. Žal pa koronavirus v Sloveniji dobiva vse bolj grozljive podobo. Je kot železni klin, ki se je zapičil v ljudi in katerega bi bilo potrebno odrezati. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA DECEMBER 2020

    ZADNJI IZBOČEC bo 4.decembra ob 9:27
    ZADNJI KRAJEC bo 8.decembra ob 1:36
    ZADNJI SRPEC bo 11.decembra ob 10:50
    MLAJ bo 14.decembra ob 17:16 - POPOLNI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 18.decembra ob 4:03
    PRVI KRAJEC bo 22.decembra ob 0:41
    PRVI IZBOČEC bo 26.decembra ob 4:02
    ŠČIP bo 30.decembra ob 4:28.

    ZAČETEK ZIME bo dne 21.decembra ob 11:02. Tega dne bo dan najkrajši, noč bo najdaljša.

    Keltski solarni praznik JUL bo dne 21.decembra.

    Dne 14.decembra bo POPOLNI SONČEV MRK.
    Viden bo v ozkem pasu, ki se začne na Tihem oceanu, teče čez južni del Južne Amerike in se konča v jugovzhodnem delu Atlantskega oceana.
    Kot delni mrk bo viden iz jugovzhodnega Tihega oceana, srednjega in južnega dela Južne Amerike, južnega dela Atlantskega oceana ter iz jugozahodnega dela Afrike. Pri nas mrk ne bo viden.

    VELIKA KONJUNKCIJA JUPITRA IN SATURNA bo nastopila dne 21.decembra ob 19:18 V ozvezdju Kozoroga. Jupiter in Saturn bosta prvič v medsebojni konjunkciji po 28.maju 2000. Medsebojno bosta narazen 10 kotnih minut. V bližini Jupitra in Saturna bo tudi Pluton. Jupiter in Saturn bosta zašla ob 18. uri. Nahajala še bosta na 0°29' ozvezdnega pasu Kozoroga, Pluton pa na 23°51' ozvezdnega pasu Strelca. Saturn bo vstopil v ozvezdni pas Kozoroga dne 17.decembra ob 6:04, Jupiter dne 19.decembra ob 14:07, Pluton pa šele 21.januarja 2024 ob 1:50.

    HLADNI LUNARNI MESEC se prične dne 14.decembra.

    HLADNA POLNA LUNA bo dne 30.decembra, saj bo to prva zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  35. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA DECEMBER 2020

    Letošnji december kot kaže bo kar precej snežen in mrzel.

    Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 1. pa do 3.decembra, sneg in dež bo od 4. pa do 7.decembra. Lepo ali megleno, če ni jugozahodnika bo od 8. pa do 10.decembra, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 11. pa do 14.decembra. Spremenljivo bo od 15. pa do 17.decembra, spremenljivo s snegom in viharjem bo od 18. pa do 21.decembra, lepo ali megleno, če ni jugozahodnika bo od 22. pa do 25.decembra ter spremenljivo s snegom in viharjem bo potem od 26. pa do konca leta.

    OdgovoriIzbriši
  36. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JANUAR 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec naslednjega leta.

    PLOD - od 3.januarja ob 2:12 (lev)
    KORENINA - od 5.januarja ob 6:42 (devica)
    CVET - od 7.januarja ob 9:53 (tehtnica)
    LIST - od 9.januarja ob 12:15 (škorpijon)
    PLOD - od 11.januarja ob 14:30 (strelec)
    KORENINA - od 13.januarja ob 17:44 (kozorog)
    CVET - od 15.januarja ob 23:17 (vodnar)
    LIST - od 18.januarja ob 8:07 (ribi)
    PLOD - od 20.januarja ob 19:56 (oven)
    KORENINA - od 23.januarja ob 8:43 (bik)
    CVET - od 25.januarja ob 19:51 (dvojčka)
    LIST - od 28.januarja ob 3:54 (rak)
    PLOD - od 30.januarja ob 9:02 (lev).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 6.januarja ob 2:11
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 12.januarja ob 9:18 (24°52' jug)
    DVIŽNA EĶVATORACIJA bo 19.januarja ob 6:09
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 26.januarja ob 16:39 (24°53' sever).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje dedičev so in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 12.januarja ob 9:18 pa do 26.januarja ob 16:39.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje povabljencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 12.januarja ob 9:18 ter potem od 26.januarja ob 16:39 dalje.

    Sonca stopi v ozvezdni pas KOZOROGA dne 19.januarja ob 21:40.

    OdgovoriIzbriši
  37. Leto 2020 gre k svojemu koncu. Letos v četrtek, 3.decembra 2020 je izginila moja črna mačka z imenom Maca. Bila je stara 17 let. Bila je od starosti slepa, gluha in dementna. Sicer sem vse preiskal a je nisem našel. Takrat je zapadel prvi sneg in je bilo 10 cm snega. Moja mama je naredila veliko napako, da je to mačko dala ven. Taka mačka pa zaradi slepote nima orientacije. Maca je po snegu nekam šla, domov zaradi slepote ni več znala. Morda je kje v gozdu ali na travniku ali na njivi ponoči zmrznila. Verjetno več 100 metrov ali kak kilometer od doma. Imeli smo jo od avgusta 2003, torej 17 let in 4 mesece. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za januar naslednjega leta.

    LUNINE MENE ZA JANUAR 2021

    ZADNJI IZBOČEC bo 2.januarja ob 22:07
    ZADNJI KRAJEC bo 6.januar ob 10:37
    ZADNJI SRPEC bo 9.januarja ob 20:11
    MLAJ bo 13.januarja ob 6:00
    PRVI SRPEC bo 16.januarja ob 21:29
    PRVI KRAJEC bo 20.januarja ob 22:01
    PRVI IZBOČEC bo 25.januarja ob 0:53
    ŠČIP bo 28.januarja ob 20:16.

    ZAČETEK PASJIH NOČI je dne 20.januarja.

    SNEŽNI LUNARNI MESEC se prične dne 13.januarja.

    SNEŽNA POLNA LUNA bo dne 28.januarja, saj bo to druga zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  38. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JANUAR 2021

    V prvi polovici januarja naslednjega leta bomo imeli bolj sneg in dež. V drugi polovici pa bomo imeli več jasnega vremena.

    Do 2.januarja bo spremenljivo s snegom in viharjem. Lepo bo potem od 3. pa do 5.januarja, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 6. pa do 9.januarja. Spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 10. pa do 12.januarja, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 13. pa do 16.januarja. Lepo bo od 17. pa do 25.januarja, lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 25. pa do 28.januarja. Spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku pa bo od 29.januarja pa vse do konca leta.

    OdgovoriIzbriši
  39. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA FEBRUAR 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec februar.

    KORENINA - od 1.februarja ob 12:25 (devica)
    CVET - od 3.februarja ob 15:14 (tehtnica)
    LIST - od 5.februarja ob 18:16 (škorpijon)
    PLOD - od 7.februarja ob 21:52 (strelec)
    KORENINA - od 10.februarja ob 2:20 (kozorog)
    CVET - od 12.februarja ob 8:23 (vodnar)
    LIST - od 14.februarja ob 16:54 (ribi)
    PLOD - od 17.februarja ob 4:11 (oven)
    KORENINA - od 19.februarja ob 17:03 (bik)
    CVET - od 22.februarja ob 4:52 (dvojčka)
    LIST - od 24.februarja ob 13:22 (rak)
    PLOD - od 26.februarja ob 18:07 (lev)
    KORENINA - od 28.februarja ob 20:17 (devica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 2.februarja ob 7:01
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 8.februarja ob 16:34 (24°57' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 15.februarja ob 13:52
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 23.februarja ob 1:12 (25°03' sever).

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 8.februarja ob 16:34 pa do 23.februarja ob 1:12.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 8.februarja ob 16:34, potem pa od 23.februarja ob 1:12 dalje.

    Sonca stopi v ozvezdni pas VODNARJA dne 18.februarja ob 11:44.


    OdgovoriIzbriši
  40. Vstopili smo v drugo polovico januarja. Dne 29.decembra lani je Petrinjo z okolico prizadel hud rušilen potres. Kot kaže je polna luna in severna standstilacija Lune dne 30.decembra vsaj malo vplivala na ta rušilni potres. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA FEBRUAR 2021

    ZADNJI IZBOČEC bo 1.februarja ob 8:26
    ZADNJI KRAJEC bo 4.februarja ob 18:37
    ZADNJI SRPEC bo 8.februarja ob 5:55
    MLAJ bo 11.februarja ob 20:06
    PRVI SRPEC bo 15.februarja ob 16:40
    PRVI KRAJEC bo 19.februarja ob 19:47
    PRVI IZBOČEC bo 23.februarja ob 19:40
    ŠČÌP bo 27.februarja ob 9:17.

    SREDINA ZIME bo dne 3.februarja ob 15:59. V tem trenutku bo Sonce doseglo točno 15° ozvezdnega pasu Kozoroga.

    Keltski solarni praznik IMBOLC bo dne 5.februarja.

    KONEC PASJIH NOČI je dne 19.februarja.

    ZVONČKOV LUNARNI MESEC z lunacijo 261 se prične dne 11.februarja.

    ZVONČKOVA POLNA LUNA bo dne 27.februarja, saj bo to tretja zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  41. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA FEBRUAR 2021

    Vreme bo v februarju dokaj jasno z nekaj možnost sneženja.

    Spremenljivo z dežjem ob severovzhodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 1. pa do 4.februarja, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 5. pa do 7.februarja. Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 8. pa do 11.februarja, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 12. pa do 15.februarja. Spremenljivo bo od 16. pa do 19.februarja, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 20. pa do 26.februarja. Sneg in dež bo od 27.februarja pa vse do konca meseca.

    OdgovoriIzbriši
  42. LUNACIJSKO ŠTEVILO

    Gregorijansko lunacijsko število (GLN) je v začetku leta 2000 uvedel belgijski astronom Jean Meeus (1928) z namenom, da bi se lunacije oziroma lunarni meseci šteli lepo po vrsti. Lunacije pred letom 2000 imajo negativni predznak lunacijskega števila.
    Za začetek gregorijanskega lunacijskega števila pa velja 6.januar 2000 ob 18:14 UTC, ko se je pričela gregorijanska lunacija 0.

    Naslednje zelo popularno lunacijsko število je astronomsko lunacijsko število (ALN). Za začetek astronomskega lunacijskega števila pa velja 4.april 2000 ob 18:12 UTC, ko se je pričela astronomska lunacija 0. Torej za začetek astronomskega lunacijskega števila velja prvi mlaj po pomladanskem enakonočju leta 2000.

    Razlika med gregorijanskim in astronomskim lunacijsķim številom so 3 števila. Gregorijansko lunacijsko število dobimo, če astronomskemu prištejemo število 3.
    Torej ALN+3=GLN. Trenutno se nahajamo v gregorijanski lunaciji 260 oziroma v astronomski lunaciji 257.

    OdgovoriIzbriši
  43. KONJUNKCIJE JUPITRA IN SATURNA DO LETA 2100

    Dne 21.decembra 2020 se je zgodila konjunkcija Jupitra in Saturna v ozvezdju Kozoroga. Takrat pa sta Jupiter in Saturn zahajala približno 2 uri po zahodu Sonca. Žal pa je bilo takrat oblačno in nismo mogli videti konjunkcije Jupitra in Saturna. Je pa bilo potem 26.devembra 2020 zvečer precej jasno in sem potem s teleskopom lahko opazoval Jupiter in Saturn, ko sta že bila malo bolj narazen. Videl sem ju v istem zornem polju. Naslednjič bosta Jupiter in Saturn spet tako zelo skupaj dne 15.marca 2080. V 21. stoletju se konjunkcije Jupitra in Saturna pojavljajo na vsakih 20 let in še celo na okrogla leta.

    Do leta 2100 se konjunkcije Jupitra in Saturna pojavijo v teh dneh. Upoštevan povsod le srednjeevropski čas (UTC+1h).

    28.maj 2000 ob 17:02
    21.december 2020 ob 19:18
    31.oktober 2040 ob 12:04
    7.april 2060 ob 23:28
    15.marec 2080 ob 2:30
    18.september 2100 ob 23:29.

    OdgovoriIzbriši
  44. LUNACIJSKO ŠTEVILO

    Lunacijsko število je število, ki pripada vsaki lunaciji od določene točke v zgodovini. V rabi je kar 7 različnih konvencij.

    Herbrejsko lunacijsko število je število lunacij v Hebrejskem koledarju z lunacijo 1, ki se začne 6.oktobra 3761 pr. n. št. ob 0:58 UTC. Izračunava se po formuli ALN+71237=HLN.

    Goldstinovo lunacijsko število je vpeljal Herman Goldstine (1913-2004) leta 1973 v knjigi Prazne in polne lune: 1001 pr. n. št. do 1651 n. št. z lunacijo 0, ki se zgodi 11.januarja 1001 pr. n. št. ob 10:15 UTC in se jo lahko izračunava po formuli ALN+37108=GLN.

    Islamsko lunacijsko število je število lunacij v islamskem koledarju z lunacijo 1 dne 14.julija 622 ob 5:29 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+17041=ILN.

    Tajsko lunacijsko število se imenuje Maasa Kendha in definira lunacijo 0 kot začetek Jugovzhodnega azijskega koledarja na soboto, 21.marca 638 (po julijanskem koledarju) ob 10:31 UTC. Izračuna se ga po formuli ALN+16846=TLN.

    Zelo znano je tudi Brownovo lunacijsko število (BLN), ki definira lunacijo 1 kot začetek prvega mlaja leta 1923, ko je Ernest William Brown (1866-1938) svojo lunarno teorijo predstavil večjim astronomskim almanahom. Lunacija 1 se je zgodila 17.januarja 1923 ob 2:41 UTC. Izračuna se ga po formuli ALN+956=BLN.

    Naslednje zelo popularno lunacijsko število je vpeljal Jean Meeus (1928), ki definira lunacijo 0 kot začetek prvega mlaja leta 2000. To pa se je zgodilo v četrtek, 6.januarja 2000 ob 18:14 UTC. Izračuna se ga po formuli ALN+3=MLN.

    Najbolj znano pa je astronomsko lunacijsko število (ALN), ki ga je leta 2000 vpeljala Mednarodna astronomska zveza in ki definira lunacijo 0 kot začetek prvega mlaja po pomladanskem enakonočju leta 2000. To pa se je zgodilo v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC.

    OdgovoriIzbriši
  45. LUNACIJSKO ŠTEVILO NA KRATKO

    Hebrejsko lunacijsko število (HLN) z lunacijo 1 se je pričelo 6.oktobra 3761 pr. n. št. ob 0:58 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+71237=HLN.

    Goldstinovo lunacijsko število (GLN) z lunacijo 0 se je pričelo 11.januarja 1001 pr. n. št. ob 10:15 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+37108=GLN.

    Islamsko lunacijsko število (ILN) z lunacijo 1 se je pričelo 14.julija 622 ob 5:29 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+17041=ILN.

    Tajsko lunacijsko število (TLN) z lunacijo 0 se je pričelo 21.marca 638 ob 10:31 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+16846=TLN.

    Brownovo lunacijsko število (BLN) z lunacijo 1 se je pričelo 17.januarja 1923 ob 2:41 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+956=BLN.

    Meeusovo lunacijsko število (MLN) z lunacijo 0 se je pričelo 6.januarja 2000 ob 18:14 UTC. Izračunava se jo po formuli ALN+3=MLN.

    Astronomsko lunacijsko število (ALN) z lunacijo 0 se je pričelo 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC.

    OdgovoriIzbriši
  46. ASTRONOMSKE LUNACIJE V LETU 2021

    V letu 2021 je pričetek naslednjih astronomskih lunacij prav v teh dneh:

    257 - 13.januar
    258 - 11.februar
    259 - 13.marec
    260 - 12.april
    261 - 11.maj
    262 - 10.junij
    263 - 10.julij
    264 - 8.avgust
    265 - 7.september
    266 - 6.oktober
    267 - 4.november
    268 - 4.december.

    (ALN 0 - 4.april 2000 ob 18:12 UTC).

    OdgovoriIzbriši
  47. ASTRONOMSKO LUNACIJSKO ŠTEVILO IN ISLAMSKI KOLEDAR

    Večkratnik števila 12 astronomskega lunacijskega števila je islamsko novo leto, kar pomeni da se islamski koledar popolnoma ujema s števili astronomskih lunacij.
    Astronomska lunacija 0 se je zgodila 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC. Islamsko novo leto pa je nastopilo 6.aprila 2000, takrat pa je bil 1.muharam 1421.
    V letu 2021 se islamsko novo leto začne dne 9.avgusta, ko bomo imeli 1.muharam 1443. Mlaj pa bo nastopil 8.avgusta 2021, ko se bo pričela astronomska lunacija 264. Število 264 pa je večkratnik števila 12. Če število 264 delimo z 12 dobimo 22. Torej takrat bo od 4.aprila 2000 minilo 22 lunarnih in hkrati 22 islamskih let. Za začetek islamskega koledarja pa velja 16.julij 622, ko je bila astronomska lunacija -17040. Število 17040 pa je večkratnik števila 12.
    Povezava med astronomskim lunacijsķim številom in islamskim koledarjem je več kot očitna.
    Torej ALN 12×N=INY, oziroma ALN:12=INY.

    Sedaj si bomo pogledali 12 islamskih mesecev na katere je vezana astronomska lunacija. Ostanek po deljenju astronomske lunacije z 12, da število posameznemu islamskem mesecu.

    1.) MUHARAM - 0 (12×N=ALN)
    2.) SAFAR - 1 (12×N+1=ALN)
    3.) RABIJAVAL - 2 (12×N+2=ALN)
    4.) RABIJATANI - 3 (12×N+3=ALN)
    5.) JUMADAVAL - 4 (12×N+4=ALN)
    6.) JUMADATANI - 5 (12×N+5=ALN)
    7.) RADŽAB - 6 (12×N+6=ALN)
    8.) ŠABAN -7 (12×N+7=ALN)
    9.) RAMADAN - 8 (12×N+8=ALN)
    10.) ŠAVAL - 9 (12×N+9=ALN)
    11.) DULKADA - 10 (12×N+10=ALN)
    12.) DULHIDŽA - 11 (12×N+11=ALN).

    OdgovoriIzbriši
  48. ASTRONOMSKA LUNACIJSKA ŠTEVILA IN ISLAMSKI MESECI

    Tokrat si bomo pogledali v katerih astronomskih lunacijah se nahajajo posamezni islamski meseci. Astronomska lunacija 0 se je pričela 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC. Začetna astronomska lunacija 0 sovpada z islamskim novim letom, takrat pa se je pričel prvi islamski mesec muharam 1421.

    Islamski meseci in astronomsko lunacijsko število ALN.

    1.) MUHARAM (252,264,276,288,300,312,324)
    2.) SAFAR (253,265,277,289,301,313,325)
    3.) RABIJAVAL (254,266,278,290,302,314,326)
    4.) RABIJATANI (255,267,279,291,303,315,327)
    5.) JUMADAVAL (256,268,280,292,304,316,328)
    6.) JUMADATANI (257,269,281,293,305,317,329)
    7.) RADŽAB (258,270,282,294,306,318,330)
    8.) ŠABAN (259,271,283,295,307,319,331)
    9.) RAMADAN (260,272,284,296,308,320,332)
    10.) ŠAVAL (261,273,285,297,309,321,333)
    11.) DULKADA (262,274,286,298,310,322,334)
    12.) DULHIDŽA (263,275,287,299,311,323,335).

    OdgovoriIzbriši
  49. ASTRONOMSKE LUNACIJE OB PRIČETKU ISLAMSKEGA NOVEGA LETA OD LETA 2000 PA DO LETA 2030

    Tokrat si bomo pogledali kdaj se je pričelo islamsko novo leto od leta 2000 pa do leta 2030 po islamskem štetju v letih AH ter s katero astronomsko lunacijo ALN vse to sovpada. Kot vemo islamsko novo leto, to je 1.muharam sovpada z večkratnikom števila astronomske lunacije 12. Dne 6.aprila 2000, ko se je pričelo islamsko novo leto 1421 AH smo bili na začetku štetja astronomskih lunacij. Astronomska lunacija 0 je nastopila 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC. Večkratniki astronomskih lunacij števila 12 sovpadajo z islamskim novim letom.

    Gregorijanski datum islamskega novega leta - Islamsko novo leto 1.muharam po islamskem koledarju AH - Astronomsko lunacijsko število ALN.

    6.april 2000 - 1421 AH (ALN 0)
    26.marec 2001 - 1422 AH (ALN 12)
    15.marec 2002 - 1423 AH (ALN 24)
    4.marec 2003 - 1424 AH (ALN 36)
    22.februar 2004 - 1425 AH (ALN 48)
    10.februar 2005 - 1426 AH (ALN 60)
    31.januar 2006 - 1427 AH (ALN 72)
    20.januar 2007 - 1428 AH (ALN 84)
    10.januar 2008 - 1429 AH (ALN 96)
    29.december 2008 - 1430 AH (ALN 108)
    18.december 2009 - 1431 AH (ALN 120)
    7.december 2010 - 1432 AH (ALN 132)
    27.november 2011 - 1433 AH (ALN 144)
    15.november 2012 - 1434 AH (ALN 156)
    5.november 2013 - 1435 AH (ALN 168)
    25.oktober 2014 - 1436 AH (ALN 180)
    14.oktober 2015 - 1437 AH (ALN 192)
    2.oktober 2016 - 1438 AH (ALN 204)
    22.september 2017 - 1439 AH (ALN 216)
    11.september 2018 - 1440 AH (ALN 228)
    1.september 2019 - 1441 AH (ALN 240)
    20.avgust 2020 - 1442 AH (ALN 252)
    9.avgusta 2021 - 1443 AH (ALN 264)
    30.julij 2022 - 1444 AH (ALN 276)
    19.julij 2023 - 1445 AH (ALN 288)
    7.julij 2024 - 1446 AH (ALN 300)
    26.junij 2025 - 1447 AH (ALN 312)
    16.junij 2026 - 1448 AH (ALN 324)
    6.junij 2027 - 1449 AH (ALN 336)
    25.maj 2028 - 1450 AH (ALN 348)
    15.maj 2029 - 1451 AH (ALN 360)
    4.maj 2030 - 1452 AH (ALN 372).

    OdgovoriIzbriši
  50. ZAČETEK ASTRONOMSKE LUNACIJE 0 JE 4.APRIL 2000

    Za začetek štetja astronomskih lunacij velja torek, 4.april 2000 ob 18:12 UTC. Takrat je nastopila astronomska lunacija 0. Pred 4.aprilom 2000 imajo astronomske lunacije negativni predznak. Sedaj si bomo pogledali, kdaj so se pričele posamezne astronomske lunacije ALN od -10 pa do 10.

    -10 - 13.junij 1999
    -9 - 13.julij 1999
    -8 - 11.avgust 1999
    -7 - 9.september 1999
    -6 - 9.oktober 1999
    -5 - 8.november 1999
    -4 - 7.december 1999
    -3 - 6.januar 2000
    -2 - 5.februar 2000
    -1 - 6.marec 2000
    0 - 4.april 2000
    1 - 4.maj 2000
    2 - 2.junij 2000
    3 - 1.julij 2000
    4 - 31.julij 2000
    5 - 29.avgust 2000
    6 - 27.september 2000
    7 - 27.oktober 2000
    8 - 26.november 2000
    9 - 25.december 2000
    10 - 24.januar 2001.

    OdgovoriIzbriši
  51. ASTRONOMSKE LUNACIJE IN METONOV KROG

    Lunine mene se periodično ponovijo na isti datum čez 19 let. To imenujemo Metonov krog. Vsak lunarni mesec, ki je na vsakih 235 astronomskih lunacijskih števil višji je v istem Metonovem krogu. Namreč 235 lunarnih mesecev je dolgih 19 tropskih let.
    Sedaj si bomo pogledali začetek astronomskih lunacij ALN, katere so v istem Metonovem krogu kot je pričetek astronomske lunacije ALN 0 po srednjeevropskem času UTC +1h.

    ALN - Datum

    -1175 - 5.april 1905 ob 0:23
    -940 - 4.april 1924 ob 8:17
    -705 - 4.april 1943 ob 22:53
    -470 - 4.april 1962 ob 20:45
    -235 - 4.april 1981 ob 21:19
    0 - 4.april 2000 ob 19:12
    235 - 5.april 2019 ob 9:50
    470 - 4.april 2038 ob 17:43
    705 - 4.april 2057 ob 2:31
    940 - 3.april 2076 ob 18:48
    1175 - 4.april 2095 ob 17:37.

    OdgovoriIzbriši
  52. 4.APRIL 2000 JE URADNI ZAČETEK ASTRONOMSKE LUNACIJE 0

    Torek, 4.april 2000 ob 18:12 UTC je uradni začetek štetja astronomskih lunacij ALN 0. Kot lahko vidimo smo tega dne pred 18:12 UTC bili še v negativni astronomski lunaciji.

    Torek, 4.april 2000

    17:12 UTC - ALN -0,001486
    18:12 UTC - ALN 0,000000
    19:12 UTC - ALN 0,001488.

    Sedaj pa si bomo pogledali ob katerem času se je pričela astronomska lunacija ALN 0 v vseh 25-ih časovnih pasovih po vsem svetu.

    Astronomical Lunation Number ALN 0

    4.april 2000 ob 6:12 (UTC-12h)
    4.april 2000 ob 7:12 (UTC-11h)
    4.april 2000 ob 8:12 (UTC-10h)
    4.april 2000 ob 9:12 (UTC-9h)
    4.april 2000 ob 10:12 (UTC-8h)
    4.april 2000 ob 11:12 (UTC-7h)
    4.april 2000 ob 12:12 (UTC-6h)
    4.april 2000 ob 13:12 (UTC-5h)
    4.april 2000 ob 14:12 (UTC-4h)
    4.april 2000 ob 15:12 (UTC-3h)
    4.april 2000 ob 16:12 (UTC-2h)
    4.april 2000 ob 17:12 (UTC-1h)
    4.april 2000 ob 18:12 (UTC)
    4.april 2000 ob 19:12 (UTC+1h)
    4.april 2000 ob 20:12 (UTC+2h)
    4.april 2000 ob 21:12 (UTC+3h)
    4.april 2000 ob 22:12 (UTC+4h)
    4.april 2000 ob 23:12 (UTC+5h)
    5.april 2000 ob 0:12 (UTC+6h)
    5.april 2000 ob 1:12 (UTC+7h)
    5.april 2000 ob 2:12 (UTC+8h)
    5.april 2000 ob 3:12 (UTC+9h)
    5.april 2000 ob 4:12 (UTC+10h)
    5.april 2000 ob 5:12 (UTC+11h)
    5.april 2000 ob 6:12 (UTC+12h).

    OdgovoriIzbriši
  53. ZAKAJ JE 4.APRIL 2000 URADNI IN PRAVI ZAČETEK ASTRONOMSKE LUNACIJE 0?

    Dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC je nastopil prvi pomladanski mlaj v letu 2000. Sonce in Luna sta bile v ozvezdju Ribi. Ta datum velja za začetek štetja astronomskih lunacij ALN 0. Gre za prvi mlaj po pomladanskem enakonočju leta 2000, ko je Sonce prečkalo nebesni ekvator, to je seveda začetno deklinacijo 0°, hkrati gre za prvi mlaj po tem, ko je Sonce prečkalo začetno rektascenzijo in longitudo 0°.
    Zakaj pa ravno leto 2000 velja za začetek štetja astronomskih lunacij?
    Gre za okroglo tisočero leto 2000, zato je 4.april 2000 povsem pravi datum s pričetkom štetja astronomskih lunacij. Poleg tega se ALN 0 povsem ujema s letom 2000 katero ima kar 3 ničle.
    Astronomsko lunacijsko število se v angleščini imenuje Astronomical Lunation Number, kratica zanj pa je ALN.

    OdgovoriIzbriši
  54. SVETOVNI DAN LUNE - 4.APRIL
    (NATIONAL MOON DAY - APRIL 4)

    Mednarodna astronomska zveza je leta 2010 sprejela sklep, da 4.april vsako leto velja za Svetovni dan Lune. V angleščini se ta dan imenuje National Moon Day - April 4.
    Torej zakaj se je Mednarodna astronomska zveza odločila, da se 4.april vsako leto praznuje kot Svetovni dan Lune. Odgovor je v tem, ker 4.april 2000 velja za uradni in pravi datum za začetek štetja astronomskih lunacij. Takrat dne 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC se je začela astronomska lunacija ALN 0. Gre za prvi mlaj po pomladanskem enakonočju leta 2000, ko je Sonce prečkalo nebesni ekvator, to je deklinacijo 0°, hkrati pa je prav takrat, ko je Sonce prečkalo nebesni ekvator, prečkalo tudi začetno rektascenzijo in longitudo 0°. Leto 2000 pa je tisočero okroglo leto na začetku astronomskega tretjega tisočletja.
    V ZDA vsako leto 4.aprila zvečer posebno, če je 4.april v času od mlaja pa do polne lune organizirajo raznorazna astronomska društva opazovanja Lune s teleskopi.
    Skratka v Sloveniji Svetovnega dneva Lune še ne praznujemo, vendar 4.april že od leta 2010 dalje velja kot Svetovni dan Lune.

    OdgovoriIzbriši
  55. STOTIŠKE ASTRONOMSKE LUNACIJE V 21. STOLETJU

    Sedaj si bomo pogledali kdaj nastopijo stotiške astronomske lunacije ALN v tem 21. stoletju po srednjeevropskem času UTC+1h.

    ALN - Datum začetka astronomske lunacije

    0 - 4.april 2000 ob 19:12
    100 - 5.maj 2008 ob 13:18
    200 - 5.junij 2016 ob 4:00
    300 - 5.julij 2024 ob 23:57
    400 - 6.avgust 2032 ob 6:12
    500 - 6.september 2040 ob 16:14
    600 - 7.oktober 2048 ob 18:45
    700 - 7.november 2056 ob 13:21
    800 - 8.december 2064 ob 7:29
    900 - 8.januar 2073 ob 9:11
    1000 - 8.februar 2081 ob 21:18
    1100 - 12.marec 2089 ob 9:25
    1200 - 12.april 2097 ob 10:27.

    OdgovoriIzbriši
  56. DESETIŠKE ASTRONOMSKE LUNACIJE OD 250 PA DO 400

    Sedaj si bomo pogledali kdaj nastopijo desetiške astronomske lunacije ALN od 250 pa do 400 po srednjeevropskem času UTC+1h.

    ALN - Datum začetka astronomske lunacije

    250 - 21.junij 2020 ob 7:41
    260 - 12.april 2021 ob 3:31
    270 - 1.februar 2022 ob 6:46
    280 - 23.november 2022 ob 23:57
    290 - 15.september 2023 ob 2:40
    300 - 5.julij 2024 ob 23:57
    310 - 27.april 2025 ob 20:31
    320 - 17.februar 2026 ob 13:01
    330 - 9.december 2026 ob 1:52
    340 - 30.september 2027 ob 3:36
    350 - 22.julij 2028 ob 4:02
    360 - 13.maj 2029 ob 14:42
    370 - 4.marec 2030 ob 7:35
    380 - 24.december 2030 ob 18:32
    390 - 16.oktober 2031 ob 9:21
    400 - 6.avgust 2032 ob 6:12.

    OdgovoriIzbriši
  57. LUNINE MENE IN ASTRONOMSKE LUNACIJE

    Astronomske lunacije ALN lahko štejemo v decimalnih številih. V trenutku nastopa mlaja imamo celo število astronomske lunacije, pri ostalih 7 Luninih menah pa samo prištejemo decimalno število glede na nahajanje lunarnega meseca astronomskega lunacijskega števila. Lunacijsko število v decimalnih številih se ne šteje po času obhoda Lune okoli Sonca temveč zaradi elongacije Lune z Soncem, kar pomeni, da se gleda na navidezno kotno oddaljenost Lune od Sonca. Tudi Lunine mene se štejejo glede na kotno oddaljenost od Sonca in ne na enako razdeljen čas, saj Luna ni vedno enako oddaljena od Zemlje.

    Lunina mena - Prištetje decimalnega števila astronomskemu lunacijskemu številu ALN.

    Mlaj - 0,000
    Prvi srpec - 0,125
    Prvi krajec - 0,250
    Prvi izbočec - 0,375
    Ščip - 0,500
    Zadnji izbočec - 0,625
    Zadnji krajec - 0,750
    Zadnji srpec - 0,875.

    OdgovoriIzbriši
  58. PETINDVAJSETIŠKE ASTRONOMSKE LUNACIJE OD 0 PA DO 500

    Sedaj si bomo pogledali kdaj nastopijo petindvajsetiške astronomske lunacije ALN od 0 pa do 500 po srednjeevropskem času UTC+1h.

    ALN - Datum začetka astronomske lunacije

    0 - 4.april 2000 ob 19:12
    25 - 12.april 2002 ob 20:21
    50 - 19.april 2004 ob 14:21
    75 - 27.april 2006 ob 20:44
    100 - 5.maj 2008 ob 13:18
    125 - 14.maj 2010 ob 2:04
    150 - 21.maj 2012 ob 0:47
    175 - 28.maj 2014 ob 19:40
    200 - 5.junij 2016 ob 4:00
    225 - 13.junij 2018 ob 20:43
    250 - 21.junij 2020 ob 7:41
    275 - 29.junij 2022 ob 3:52
    300 - 5.julij 2024 ob 23:57
    325 - 14.julij 2026 ob 10:44
    350 - 22.julij 2028 ob 4:02
    375 - 30.julij 2030 ob 12:11
    400 - 6.avgust 2032 ob 6:12
    425 - 14.avgust 2034 ob 4:53
    450 - 21.avgust 2036 ob 18:35
    475 - 30.avgust 2038 ob 11:13
    500 - 6.september 2040 ob 16:14.

    OdgovoriIzbriši
  59. MRKI V LETU 2021

    V letu 2021 bodo 4 mrki, od tega bosta 2 Sončeva in 2 Lunina mrka.

    1.) Dne 26.maja bo POPOLNI LUNIN MRK, ki bo trajal od 9:47 pa do 14:49.
    Viden bo iz Severne in Južne Amerike, Antatktike, vzhodnega dela Azije, Avstralije, Nove Zelandije ter na Tihem oceanu. Pri nas mrk ne bo viden. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 261.

    2.) Dne 10.junija bo KOLOBARJASTI SONČEV MRK, ki bo trajal od 9:12 pa do 14:11.
    Viden bo v ozkem pasu, ki se začne v vzhodnem delu Kanade, teče čez zahodni del Grenlandije, Severno ledeno morje in se konča v severovzhodnem delu Azije. Kot delni mrk bo viden iz severnega in vzhodnega dela Severne Amerike, večjega dela Evrope ter iz severnega in srednjega dela Azije. Iz Slovenije bo viden delni mrk. V Mariboru se mrk prične ob 10:56, vrhunec mrka nastopi ob 11:35, ko bo Luna zakrila le 7% Sončevega navideznega premera. Mrk se konča ob 12:16. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 261/262.

    3.) Dne 19.novembra bo DELNI LUNIN MRK, ki bo trajal od 7:02 pa do 13:03.
    Viden bo ìz Severne in Južne Amerike, Avstralije, Nove Zelandije, vzhodnega dela Azije, Severnega ledenega morja ter iz Tihega in Atlantskega oceana. V zahodnem delu Slovenije bo zjutraj Luna zahajala ravno ob začetku polsenčnega mrka. Pri nas mrk ne bo viden. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 267.

    4.) Dne 4.decembra bo POPOLNI SONČEV MRK, ki bo trajal od 6:29 pa do 10:37.
    Viden bo v ozkem pasu, ki se začne v jugozahodnem delu Atlantskega oceana, teče čez Antatktiko in se konča na jugu Tihega oceana. Kot delni mrk bo viden iz Antarktike, skrajnega južnega dela Atlantskega oceana, skrajnega južnega dela Afrike, skrajnega južnega dela Avstralije, skrajnega južnega dela Nove Zelandije, iz južnega dela Atlantskega oceana, južnega dela Indijskega oceana ter iz skrajnega južnega dela Tihega oceana. Pri nas mrk ne bo viden. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 267/268.

    OdgovoriIzbriši
  60. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAREC 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 258
    CVET - od 2.marca ob 21:38 (tehtnica)
    LIST - od 4.marca ob 23:43 (škorpijon)
    PLOD - od 7.marca ob 3:20 (strelec)
    KORENINA - od 9.marca ob 8:41 (kozorog)
    CVET - od 11.marca ob 15:44 (vodnar)
    ALN 259
    LIST - od 14.marca ob 0:44 (ribi)
    PLOD - od 16.marca ob 11:56 (oven)
    KORENINA - od 19.marca ob 0:47 (bik)
    CVET - od 21.marca ob 13:17 (dvojčka)
    LIST - od 23.marca ob 22:56 (rak)
    PLOD - od 26.marca ob 4:25 (lev)
    KORENINA - od 28.marca ob 6:22 (devica)
    CVET - od 30.marca ob 6:33 (tehtnica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 1.marca ob 13:42
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 7.marca ob 21:45 (25°09' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 14.marca ob 21:08
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.marca ob 9:35 (25°18' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 28.marca ob 23:15.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 7.marca ob 21:45 pa do 22.marca ob 9:35.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 7.marca ob 21:45 ter potem od 22.marca ob 9:35 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas RIBI dne 20.marca ob 10:37, začetek pomladi.

    OdgovoriIzbriši
  61. Vstopili smo v mesec februar. Letošnja zima je do sedaj bila kar precej mila. Toda sedaj na dan mlaja dne 11.februarja se bo občutno ohladilo. Snežilo bo, po sneženju pa pridejo razjasnitve. Okoli 15.februarja bo v jutranjih urah marsikje po Slovenije okoli -20°C. Sicer se v času od 20.januarja pa do 19.februarja nahajamo v obdobju pasjih noči. To obdobje velja za najmrzlejši del leta. Ozvezdji Veliki in Mali pes sta skoraj vso noč nad obzorjem. Proti koncu obdobja pasjih noči bo res pasje mrzlo. Sedaj si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec marec.

    LUNINE MENE ZA MAREC 2021

    ALN 258
    ZADNJI IZBOČEC bo 2.marca ob 17:11
    ZADNJI KRAJEC bo 6.marca ob 2:30
    ZADNJI SRPEC bo 9.marca ob 16:25
    ALN 259
    MLAJ bo 13.marca ob 11:21
    PRVI SRPEC bo 17.marca ob 12:20
    PRVI KRAJEC bo 21.marca ob 15:40
    PRVI IZBOČEC bo 25.marca ob 11:00
    ŠČIP bo 28.marca ob 19:48.

    ZAČETEK POMLADI bo dne 20.marca ob 10:37. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

    Keltski solarni praznik OSTARA bo dne 23.marca.

    ČEMAŽEV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 259 se prične dne 13.marca.

    ČEMAŽEVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 259 bo dne 28.marca, saj bo to prva pomladanska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  62. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAREC 2021

    Letošnji marec bo kar spremenljiv mesec z občasnim sneženjem.

    Do 2.marca bomo imeli sneg in dež, spremenljivo bo od 3. pa do 5.marca, lepo in viharno bomo imeli od 6. pa do 9.marca. Spremenljivo bo od 10. pa do 12.marca, mrzlo in mrzel veter bo od 13. pa do 17.marca, sneg in dež bo od 18. pa do 21.marca. Spremenljivo in manj mrzlo bo od 22. pa do 24.marca, mrzlo in mrzel veter bo od 25. pa do 28.marca, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 29.marca dalje pa vse do konca meseca.

    OdgovoriIzbriši
  63. SEDAJ FEBRUARJA IN MARCA 2021 BO LUNA PRVIČ PRESEGLA SEVERNO IN JUŽNO NEBESNO DEKLINACIJO 25°

    Sedaj v februarju in marcu 2021 bo Luna prvič po več kot desetih letih dosegla in presegla severno in južno nebesno deklinacijo 25°.

    Dne 23.februarja 2021 bo Luna prvič po 9.juliju 2010 presegla severno nebesno deklinacijo 25° sever. Takrat bo Luna v severni standstilaciji točno ob 1:12. Luna pa bo na severni nebesni deklinaciji 25°03' sever v ozvezdju Dvojčkov.

    Dne 7.marca 2021 bo Luna prvič po 22.juliju 2010 presegla južno nebesno deklinacijo 25° jug. Takrat bo Luna v južni standstilaciji točno ob 21:45. Luna pa bo na južni nebesni deklinaciji 25°09' jug v ozvezdju Strelca.

    OdgovoriIzbriši
  64. LUNINE MENE ZA LETO 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunine mene za leto 2021.

    JANUAR 2021

    ALN 256
    ZADNJI IZBOČEC bo 2.januarja ob 22:07
    ZADNJI KRAJEC bo 6.januarja ob 10:37
    ZADNJI SRPEC bo 9.januarja ob 20:11
    ALN 257
    MLAJ bo 13.januarja ob 6:00
    PRVI SRPEC bo 16.januarja ob 21:29
    PRVI KRAJEC bo 20.januarja ob 22:01
    PRVI IZBOČEC bo 25.januarja ob 0:53
    ŠČIP bo 28.januarja ob 20:16.

    FEBRUAR 2021

    ALN 257
    ZADNJI IZBOČEC bo 1.februarja ob 8:26
    ZADNJI KRAJEC bo 4.februarja ob 18:37
    ZADNJI SRPEC bo 8.februarja ob 5:55
    ALN 258
    MLAJ bo 11.februarja ob 20:06
    PRVI SRPEC bo 15.februarja ob 16:40
    PRVI KRAJEC bo 19.februarja ob 19:47
    PRVI IZBOČEC bo 23.februarja ob 19:40
    ŠČIP bo 27.februarja ob 9:17.

    MAREC 2021

    ALN 258
    ZADNJI IZBOČEC bo 2.marca ob 17:11
    ZADNJI KRAJEC bo 6.marca ob 2:30
    ZADNJI SRPEC bo 9.marca ob 16:25
    ALN 259
    MLAJ bo 13.marca ob 11:21
    PRVI SRPEC bo 17.marca ob 12:20
    PRVI KRAJEC bo 21.marca ob 15:40
    PRVI IZBOČEC bo 25.marca ob 11:00
    ŠČIP bo 28.marca ob 19:48.

    OdgovoriIzbriši
  65. APRIL 2021

    ALN 259
    ZADNJI IZBOČEC bo 1.aprila ob 1:15
    ZADNJI KRAJEC bo 4.aprila ob 11:02
    ZADNJI SRPEC bo 8.aprila ob 4:08
    ALN 260
    MLAJ bo 12.aprila ob 3:31
    PRVI SRPEC bo 16.aprila ob 6:57
    PRVI KRAJEC bo 20.aprila ob 7:59
    PRVI IZBOČEC bo 23.aprila ob 22:44
    ŠČIP bo 27.aprila ob 4:31
    ZADNJI IZBOČEC bo 30.aprila ob 9:22.

    MAJ 2021

    ALN 260
    ZADNJI KRAJEC bo 3.maja ob 20:50
    ZADNJI SRPEC bo 7.maja ob 17:27
    ALN 261
    MLAJ bo 11.maja ob 20:00
    PRVI SRPEC bo 15.maja ob 23:03
    PRVI KRAJEC bo 19.maja ob 20:12
    PRVI IZBOČEC bo 23.maja ob 7:29
    ŠČIP bo 26.maja ob 12:14 - POPOLNI LUNIN MRK - SUPER LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 29.maja ob 18:08.

    JUNIJ 2021

    ALN 261
    ZADNJI KRAJEC bo 2.junija ob 8:24
    ZADNJI SRPEC bo 6.junija ob 8:26
    ALN 262
    MLAJ bo 10.junija ob 11:52 - KOLOBARJASTI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 14.junija ob 11:54
    PRVI KRAJEC bo 18.junija ob 4:54
    PRVI IZBOČEC bo 21.junija ob 14:16
    ŠČIP bo 24.junija ob 19:40
    ZADNJI IZBOČEC bo 28.junija ob 4:07.

    OdgovoriIzbriši
  66. JULIJ 2021

    ALN 262
    ZADNJI KRAJEC bo 1.julija ob 22:10
    ZADNJI SRPEC bo 6.julija ob 0:39
    ALN 263
    MLAJ bo 10.julija ob 2:16
    PRVI SRPEC bo 13.julija ob 21:40
    PRVI KRAJEC bo 17.julija ob 11:10
    PRVI IZBOČEC bo 20.julija ob 20:05
    ŠČIP bo 24.julija ob 3:37
    ZADNJI IZBOČEC bo 27.julija ob 16:01
    ZADNJI KRAJEC bo 31.julija ob 14:16.

    AVGUST 2021

    ALN 263
    ZADNJI SRPEC bo 4.avgusta ob 17:18
    ALN 264
    MLAJ bo 8.avgusta ob 14:50
    PRVI SRPEC bo 12.avgusta ob 5:19
    PRVI KRAJEC bo 15.avgusta ob 16:19
    PRVI IZBOČEC bo 19.avgusta ob 2:03
    ŠČIP bo 22.avgusta ob 13:02
    ZADNJI IZBOČEC bo 26.avgusta ob 6:27
    ZADNJI KRAJEC bo 30.avgusta ob 8:13.

    SEPTEMBER 2021

    ALN 264
    ZADNJI SRPEC bo 3.septembra ob 9:28
    ALN 265
    MLAJ bo 7.septembra ob 1:51
    PRVI SRPEC bo 10.septembra ob 12:03
    PRVI KRAJEC bo 13.septembra ob 21:39
    PRVI IZBOČEC bo 17.septembra ob 9:18
    ŠČIP bo 21.septembra ob 0:54 - MODRA LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.septembra ob 23:32
    ZADNJI KRAJEC bo 29.septembra ob 2:57.

    OdgovoriIzbriši
  67. OKTOBER 2021

    ALN 265
    ZADNJI SRPEC bo 3.oktobra ob 0:35
    ALN 266
    MLAJ bo 6.oktobra ob 12:05
    PRVI SRPEC bo 9.oktobra ob 19:08
    PRVI KRAJEC bo 13.oktobra ob 4:25
    PRVI IZBOČEC bo 16.oktobra ob 19:06
    ŠČIP bo 20.oktobra ob 15:57
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.oktobra ob 18:33
    ZADNJI KRAJEC bo 28.oktobra ob 21:05.

    NOVEMBER 2021

    ALN 266
    ZADNJI SRPEC bo 1.novembra ob 14:28
    ALN 267
    MLAJ bo 4.novembra ob 22:14
    PRVI SRPEC bo 8.novembra ob 3:31
    PRVI KRAJEC bo 11.novembra ob 13:46
    PRVI IZBOČEC bo 15.novembra ob 8:26
    ŠČIP bo 19.novembra ob 9:57 - DELNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 23.novembra ob 13:50
    ZADNJI KRAJEC bo 27.novembra ob 13:27.

    DECEMBER 2021

    ALN 267
    ZADNJI SRPEC bo 1.decembra ob 3:08
    ALN 268
    MLAJ bo 4.decembra ob 8:43 - POPOLNI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 7.decembra ob 13:51
    PRVI KRAJEC bo 11.decembra ob 2:35
    PRVI IZBOČEC bo 15.decembra ob 1:41
    ŠČIP bo 19.decembra ob 5:35
    ZADNJI IZBOČEC bo 23.decembra ob 7:36
    ZADNJI KRAJEC bo 27.decembra ob 3:23
    ZADNJI SRPEC bo 30.decembra ob 14:28.

    OdgovoriIzbriši
  68. ZAČETEK IN SREDINA LETNIH ČASOV V LETU 2021

    ZAČETEK POMLADI bo 20.marca ob 10:38
    SREDINA POMLADI bo 5.maja ob 7:47
    ZAČETEK POLETJA bo 21.junija ob 4:32
    SREDINA POLETJA bo 7.avgusta ob 7:54
    ZAČETEK JESENI bo 22.septembra ob 20:21
    SREDINA JESENI bo 7.novembra ob 5:59
    ZAČETEK ZIME bo 21.decembra ob 17:00
    SREDINA ZIME bo 3.februarja 2022 ob 21:51.

    OdgovoriIzbriši
  69. LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI V LETU 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunine deklinacijske cikle v letu 2021.

    JANUAR 2021

    PADNA EKVATORACIJA bo 6.januarja ob 2:11
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 12.januarja ob 9:18 (24°52' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 19.januarja ob 6:09
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 16:39 (24°53' sever).

    FEBRUAR 2021

    PADNA EKVATORACIJA BO 2.februarja ob 7:01
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 8.februarja ob 16:34 (24°57' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 15.februarja ob 13:52
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 23.februarja ob 1:12 (25°03' sever).

    MAREC 2021

    PADNA EKVATORACIJA bo 1.marca ob 13:42
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 7.marca ob 21:45 (25°09' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 14.marca ob 21:08
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.marca ob 9:35 (25°18' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 28.marca ob 23:15.

    APRIL 2021

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 4.aprila ob 3:08 (25°24' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 11.aprila ob 3:43
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 18.aprila ob 17:02 (25°31' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 25.aprila ob 10:15.

    MAJ 2021

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 1.maja ob 10:37 (25°35' jug)
    DVOŽNA EKVATORACIJA bo 8.maja ob 9:51
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 15.maja ob 23:25 (25°38' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 22.maja ob 20:29
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 28.maja ob 20:21 (25°38' jug).

    JUNIJ 2021

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 4.junija ob 16:01
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.junija ob 5:11 (25°38 ' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 19.junija ob 4:18
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 25.junija ob 6:49 (25°37' jug).

    OdgovoriIzbriši
  70. JULIJ 2021

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 1.julija ob 22:46
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 9.julija ob 11:05 (25°37' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 16.julija ob 9:42
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 22.julija ob 16:12 (25°38' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 29.julija ob 6:17.

    AVGUST 2021

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.avgusta ob 17:46 (25°41' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 12.avgusta ob 14:26
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 18.avgusta ob 23:24 (25°45' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.avgusta ob 14:17.

    SEPTEMBER 2021

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 2.septembra ob 1:23 (25°52' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 8.septembra ob 20:43
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 15.septembra ob 4:48 (25°58' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 21.septembra ob 22:10
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 29.septembra ob 9:26 (26°06' sever).

    OKTOBER 2021

    PADNA EKVATORACIJA bo 6.oktobra ob 5:41
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 12.oktobra ob 10:09 (26°12' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 19.oktobra ob 5:18
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 26.oktobra ob 17:04 (26°17' sever).

    NOVEMBER 2021

    PADNA EKVATORACIJA bo 2.novembra ob 16:29
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 8.novembra ob 17:27 (26°19' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA BO 15.novembra ob 11:28
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.novembra ob 23:23 (26°20' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 30.novembra ob 2:49.

    DECEMBER 2021

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 6.decembra ob 3:25 (26°19' jug)
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 12.decembra ob 17:16
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 20.decembra ob 5:32 (26°18' sever)
    PADNA EKVATORACIJA bo 27.decembra ob 10:30.

    OdgovoriIzbriši
  71. KATOLIŠKA VELIKA NOČ DO LETA 2050 IN ASTRONOMSKO LUNACIJSKO ŠTEVILO ALN

    Sedaj si bomo pogledali kdaj bo nastopila katoliška velika noč od leta 2000 pa do leta 2050 ter v kateri astronomski lunaciji ALN bo nastopila. Katoliška velika noč vedno pride na prvo nedeljo po prvi pomladanski polni luni.

    Datum katoliške velike noči - ALN

    23.april 2000 - 0
    15.april 2001 - 12
    31.marec 2002 - 24
    20.april 2003 - 37
    11.april 2004 - 49
    27.marec 2005 - 61
    16.april 2006 - 74
    8.april 2007 - 86
    23.marec 2008 - 98
    12.april 2009 - 111
    4.april 2010 - 123
    24.april 2011 - 136
    8.april 2012 - 148
    31.marec 2013 - 160
    20.april 2014 - 173
    5.april 2015 - 185
    27.marec 2016 - 197
    16.april 2017 - 210
    1.april 2018 - 222
    21.april 2019 - 235
    12.april 2020 - 247
    4.april 2021 - 259
    17.april 2022 - 272
    9.april 2023 - 284
    31.marec 2024 - 296
    20.april 2025 - 309
    5.april 2026 - 321
    28.marec 2027 - 333
    16.april 2028 - 346
    1.april 2029 - 358
    21.april 2030 - 371
    13.april 2031 - 383
    28.marec 2032 - 395
    17.april 2033 - 408
    9.april 2034 - 420
    25.marec 2035 - 432
    13.april 2036 - 445
    5.april 2037 - 457
    25.april 2038 - 470
    10.april 2039 - 482
    1.april 2040 - 494
    21.april 2041 - 507
    6.april 2042 - 519
    29.marec 2043 - 531
    17.april 2044 - 544
    9.april 2045 - 556
    25.marec 2046 - 568
    14.april 2047 - 581
    5.april 2048 - 593
    18.april 2049 - 606
    10.april 2050 - 618.

    OdgovoriIzbriši
  72. DNE 4.APRILA 2000 SE JE PRIČELA ZAČETNA ASTRONOMSKA LUNACIJA ALN 0

    Dne 4.apeila 2000 se je pričela astronomska lunacija ALN 0. Za začetek astronomske lunacije ALN 0 velja prvi mlaj po pomladanskem enakonočju v letu 2000 oziroma povedano drugače za začetek astronomske lunacije ALN 0 velja prvi pomladanski mlaj v letu 2000. O tem si lahko nekoliko podrobneje pogledamo:

    1.) Pomladansko enakonočje je nastopilo v trenutku nastopa začetka astronomske pomladi v letu 2000. To pa se je zgodilo v ponedeljek, 20.marca 2000 ob 7:35 UTC.

    2.) Prvi mlaj po pričetku pomladanskega enakonočja v letu 2000 je nastopil dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC.

    Iz tega sledi, da je prvi pomladanski mlaj v letu 2000 nastopil 15 dni 10 ur in 37 minut po pričetku pomladanskega enakonočja. Zadnji mlaj pred pomladanskim enakonočjem leta 2000 je bil 6.marca 2000, to pa je 14 dni pred pomladanskim enakonočjem. Iz tega sledi, da je 4.april 2000 povsem pravi in uradni začetek štetja astronomskih lunacij ALN. Datum 4.april 2000 velja kot začetni datum astronomske lunacije ALN 0.

    OdgovoriIzbriši
  73. ZAČETNI MLAJ IN ZAČETNI LUNARNI MESEC

    Začetni, ničelni ali glavni mlaj štejemo tisti mlaj od katerega naprej štejemo astronomsko lunacijo ALN 0. Začetni, ničelni ali glavni lunarni mesec pa štejemo tisti lunarni lunarni mesec v katerem je nastopila astronomska lunacija ALN 0.

    Začetni, ničelni ali glavni mlaj je nastopil dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC. V tem trenutku je bila Luna na ekliptični longitudi 15,285° oziroma na ekvatorialni rektascenziji 15,944° v ozvezdju Rib. Pred tem časom so bile astronomske lunacije ALN negativne. S tem mlajem je nastopila astronomska lunacija ALN 0.

    Začetni, ničelni ali glavni lunarni mesec je trajal od torka, 4.aprila ob 18:12 UTC pa do četrtka, 4.maja 2000 ob 4:12 UTC. Ta začetni lunarni mesec je seveda v začetni astronomski lunaciji ALN 0.

    Da pa se je astronomska lunacija ALN 0 pričela prav dne 4.aprila 2000 morajo biti izpolnjeni prav ti trije pogoji.

    1.) Dne 1.januarja 2000 ob 12:00 UTC je gregorijansko leto 2000 nastopilo prav po celem svetu. Gre za okroglo tisočero leto od katere je najbolj smiselno šteti astronomske lunacije z astronomsko lunacijo ALN 0.

    2.) Prvo pomladansko enakonočje po 1.januarju 2000 nastopi dne 20.marca 2000 ob 7:35 UTC.

    3.) Prvi mlaj po pomladanskem enakonočju leta 2000 nastopi dne 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC.

    Iz tega sledi, da je pravi in uradni začetek štetja astronomskih lunacij ALN 0 dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC.

    LUNA V ZENITU V BLIŽINI GALAPAŠKIH OTOKOV

    Luna je dne 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC bila v zenitu približno 200 km severno od Galapaških otokov v vzhodnem delu Tihega oceana. To zenitno točko štejemo kot kraj, kjer je bila Luna v zenitu ob pričetku astronomske lunacije ALN 0. Luna je v trenutku nastopa mlaja bila v zenitu na 1°32' severne zemljepisne širine ter 90°27' zahodne zemljepisne dolžine.

    OdgovoriIzbriši
  74. NEBESNI POLOŽAJ LUNE IN SONCA V TRENUTKU NASTOPA ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN 0

    Luna in Sonce sta v trenutku nastopa mlaja dne 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC ob pričetku astronomske lunacije ALN 0 bile v tem nebesnem koordinatnem položaju:

    LUNA

    Ekvatorialna deklinacija: 1,546°.
    Ekvatorialna rektascenzija: 15,944°.
    Ekliptična latituda: -4,846°.
    Ekliptična longituda: 15,285°.
    Zemljepisni koordinatni položaj:
    Zemljepisna širina: 1,546° (1°32') sever.
    Zemljepisna dolžina: 90,450° (90°27') zahod.

    SONCE

    Ekvatorialna deklinacija: 6,016°.
    Ekvatorialna rektascenzija: 14,070°.
    Ekliptična latituda: 0,000°.
    Ekliptična longituda: 15,285°.
    Zemljepisni koordinatni položaj:
    Zemljepisna širina: 6,016° (6°01') sever.
    Zemljepisna dolžina: 92,283° (92°17') zahod.

    Sonce je dne 20.marca 2000 ob 7:35 UTC v trenutku nastopa pomladanskega ekvinokcija bilo v tem nebesnem koordinatnem položaju:

    Ekvatorialna deklinacija: 0,000°.
    Ekvatorialna rektascenzija: 0,000°.
    Ekliptična latituda: 0,000°.
    Ekliptična longituda: 0,000°.

    Prvi mlaj po 20.marcu 2000 je nastopil dne 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC. To pomeni, da je mlaj nastopil točno 15,442 dneva oziroma 15 dni 10 ur in 37 minut po pomladanskem enakonočju leta 2000.

    Pravi in uradni začetek štetja astronomskih lunacij ALN 0 je dne 4.aprila 2000. Ta datum se tudi popolnoma ujema s pričetkom islamskega in judovskega novega leta, prav tako tudi s pričetkom astronomskega lunarnega novega leta. Astronomsko lunarno novo leto se prične vedno ob zadnjem mlaju pred prvo pomladansko polno luno. To je bilo tudi dne 4.aprila 2000, saj je polna luna dne 20.marca 2000 nastopila le nekaj ur pred pomladanskim ekvinokcijem.

    OdgovoriIzbriši
  75. NEBESNI POLOŽAJ LUNE IN SONCA V TRENUTKU NASTOPA ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN 0 GLEDE NA EPOHO 2000

    Luna in Sonce sta v trenutku nastopa astronomske lunacije ALN 0 dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC bile glede na epoho 2000 v tem nebesnem položaju:

    LUNA

    Ekvatorialna deklinacija: 1,542° (1°32'31").
    Ekvatorialna rektascenzija: 15,933° (15°56"00).
    Ekliptična latituda: -4,845° (-4°50'42").
    Ekliptična longituda: 15,273° (15°16'25").
    Zemljepisni koordinatni položaj:
    Zemljepisna širina: 1,542° (1°32').
    Zemljepisna dolžina: -90,450° (-90°27').
    Ozvezdje: Kit.
    Ozvezdni pas: Ribi.

    SONCE

    Ekvatorialna deklinacija: 6,014° (6°00'52").
    Ekvatorialna rektascenzija: 14,065° (14°03'55").
    Ekliptična latituda: 0,000° (0°00'00").
    Ekliptična longituda: 15,273° (15°16'25").
    Zemljepisni koordinatni položaj:
    Zemljepisna širina: 6,014° (6°00').
    Zemljepisna dolžina: -92,283° (-92°17').
    Ozvezdje: Ribi.
    Ozvezdni pas: Ribi.

    Ti podatki so za epoho 2000 in so najbolj točni, saj se epoha iz leta v leto spreminja zaradi procesije pomladanske točke. Tukaj pa gre za točno določitev koordinatnega sistema v letu 2000 zaradi epohe 2000 v katerem se je zgodila začetna astronomska lunacija ALN 0. Pri prejšnjem računanju je šlo po nesreči za epoho 2025, saj se epohe na novo določajo na vsakih 25 let.

    OdgovoriIzbriši
  76. PRAVI ČAS ZA OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA, VINSKE TRTE IN JAGODIČEVJA V LETU 2021

    Po luninem setvenem koledarju je v letu 2021 najprimernejši čas za obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja v času od 22.marca ob 9:35 pa do 4.aprila ob 3:08.

    OdgovoriIzbriši
  77. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA APRIL 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 259
    LIST - od 1.aprila ob 6:59 (škorpijon)
    PLOD - od 3.aprila ob 9:13 (strelec)
    KORENINA - od 5.aprila ob 14:03 (kozorog)
    CVET - od 7.aprila ob 21:30 (vodnar)
    LIST - od 10.aprila ob 7:11 (ribi)
    ALN 260
    PLOD - od 12.aprila ob 18:44 (oven)
    KORENINA - od 15.aprila ob 7:35 (bik)
    CVET - od 17.aprila ob 20:25 (dvojčka)
    LIST - od 20.aprila ob 7:10 (rak)
    PLOD - od 22.aprila ob 14:08 (lev)
    KORENINA - od 24.aprila ob 17:06 (devica)
    CVET - od 26.aprila ob 17:18 (tehtnica)
    LIST - od 28.aprila ob 16:42 (škorpijon)
    PLOD - od 30.aprila ob 17:16 (strelec).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 4.aprila ob 3:08 (-25°24')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 11.aprila ob 3:43
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 18.aprila ob 17:02 (25°31')
    PADNA EKVATORACIJA bo 25.aprila ob 10:15.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 4.aprila ob 3:08 pa do 18.aprila ob 17:02.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 4.aprila ob 3:08 ter potem od 18.aprila ob 17:02 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas OVNA dne 19.aprila ob 21:33.

    OdgovoriIzbriši
  78. Vstopili smo v mesec marec. Se nam pa vse bolj približuje Velika noč. Letos nastopi prva pomladanska polna luna 28.marca, Velika noč pa nastopi dne 4.aprila v astronomski lunaciji ALN 259. Takrat bo minilo točno 21 let od pričetka štetja astronomskih lunacij ALN. Na letošnjo Veliko noč bodo na mizi kuhana svinjska krača, šunka, prekajene klobase, kuhana jajca, hren ter beli kruh. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA APRIL 2021

    ALN 259
    ZADNJI IZBOČEC bo 1.aprila ob 1:15
    ZADNJI KRAJEC bo 4.aprila ob 11:02
    ZADNJI SRPEC bo 8.aprila ob 4:08
    ALN 260
    MLAJ bo 12.aprila ob 3:31
    PRVI SRPEC bo 16.aprila ob 6:57
    PRVI KRAJEC bo 20.aprila ob 7:59
    PRVI IZBOČEC bo 23.aprila ob 22:44
    ŠČIP bo 27.aprila ob 4:31
    ZADNJI IZBOČEC bo 30.aprila ob 9:22.

    SETVENI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 260 se prične dne 12.aprila.

    SETVENA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 260 bo dne 27.aprila, saj bo to druga pomladanska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  79. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA APRIL 2021

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem aprilu dokaj spremenljivo vreme. V prvi polovici aprila bo celo snežilo, najverjetneje morda okoli Velike noči.

    Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 1. pa do 3.aprila, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 4. pa do 7.aprila. Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 8. pa do 15.aprila, spremenljivo bo potem od 16. pa do 23.aprila. Lepo bo potem od 24. pa do 26.aprila, spremenljivo od 27. pa do 29.aprila, dež bo potem od 30.aprila dalje.

    OdgovoriIzbriši
  80. TOČEN ČAS POMLADANSKEGA ENAKONOČJA V LETU 2000 TER TOČEN ČAS ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN 0

    Točen čas pomladanskega enakonočja v letu 2000 je nastopil dne v ponedeljek, 20.marca 2000 ob 7:35:14 UTC.

    Točen čas pričetka astronomske lunacije ALN 0 je nastopil dne v torek, 4.aprila 2000 ob 18:12:01 UTC.

    OdgovoriIzbriši
  81. ASTRONOMSKE LUNACIJE NAJPOMEMBNEJŠIH NEBESNIH DOGODKOV SLOVENIJI V TEM 21. STOLETJU

    V tem 21. stoletju v Sloveniji nastopi naslednjih 5 najpomembnejših dogodkov in ti nebesni dogodki nastopijo v naslednjih astronomskih lunacijah ALN.

    Lunacije nebesnih dogodkov - ALN

    Venerin tranzit 8.junij 2004 - ALN 51
    Venerin tranzit 6.junij 2012 - ALN 150
    Kolobarjasti Sončev mrk 13.julij 2075 - ALN 930
    Popolni Sončev mrk 3.september 2081 - ALN 1006
    Kolobarjasti Sončev mrk 27.februar 2082 - ALN 1013.

    OdgovoriIzbriši
  82. Zemlja vse bolj leze v astronomsko leto 2021 ter hkrati tudi v astronomsko 3. desetletje 21. stoletja.

    OdgovoriIzbriši
  83. Vstopili smo v astronomsko novo leto 2021 ter hkrati tudi v astronomsko 3. desetletje 21. stoletja.

    OdgovoriIzbriši
  84. MINEVA NATANKO 21 LET OD PRIČETKA ŠTETJA ASTRONOMSKIH LUNACIJ ALN

    Danes ob 20:12 je minilo natanko 21 let, odkar so se pričele šteti astronomske lunacije ALN. Takrat 4.aprila 2000 ob 18:12 UTC je nastopila astronomska lunacija ALN 0. Trenutno pa se nahajamo v astronomski lunaciji ALN 259.

    OdgovoriIzbriši
  85. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAJ 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    KORENINA - od 2.maja ob 20:31 (kozorog)
    CVET - od 5.maja ob 3:08 (vodnar)
    LIST - od 7.maja ob 12:52 (ribi)
    PLOD - od 10.maja ob 0:46 (oven)
    KORENINA - od 12.maja ob 13:43 (bik)
    CVET - od 15.maja ob 2:30 (dvojčka)
    LIST - od 17.maja ob 13:44 (rak)
    PLOD - od 19.maja ob 21:59 (lev)
    KORENINA - od 22.maja ob 2:35 (devica)
    CVET - od 24.maja ob 4:00 (tehtnica)
    LIST - od 26.maja ob 3:39 (škorpijon)
    PLOD - od 28.maja ob 3:23 (strelec)
    KORENINA - od 30.maja ob 5:04 (kozorog).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 1.maja ob 10:37 (-25°35')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 8.maja ob 9:51
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 15.maja ob 23:25 (25°38')
    PADNA EKVATORACIJA bo 22.maja ob 20:29
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 28.maja ob 20:21 (-25°38').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 1.maja ob 10:37 pa do 15.maja ob 23:35 in potem od 28.maja ob 20:21 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 1.maja ob 10:37 ter potem od 15.maja ob 23:35 pa do 28.maja ob 20:21.

    Sonce stopi v ozvezdni pas BIKA dne 20.maja ob 20:37.

    OdgovoriIzbriši
  86. Mesec april se počasi zaključuje. V nedeljo je bilo v Jurovskem dolu bolj okrnjeno žegnanje na katerem sem tudi bil. Jutri je 1.maja. Morda bom šel na Zavrh, vendar bo ta pohod tudi deloval bolj okrnjen. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za mesec maj.

    LUNINE MENE ZA MAJ 2021

    ALN 260
    ZADNJI KRAJEC bo 3.maja ob 20:50
    ZADNJI SRPEC bo 7.maja ob 17:27
    ALN 261
    MLAJ bo 11.maja ob 20:00
    PRVI SRPEC bo 15.maja ob 23:03
    PRVI KRAJEC bo 19.maja ob 20:12
    PRVI IZBOČEC bo 23.maja ob 7:29
    ŠČIP bo 26.maja ob 12:14 - POPOLNI LUNIN MRK - SUPER LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 29.maja ob 18:08.

    SREDINA POMLADI bo dne 5.maja ob 7:47. V tem trenutku bo Sonce doseglo točno 15° ozvezdnega pasu Ovna.

    Keltski solarni praznik BELTAN bo dne 8.maja.

    DNE 26.maja bo POPOLNI LUNIN MRK, ki bo trajal od 9:47 pa do 14:49.
    Viden bo iz Severne in Južne Amerike, Antarktike, vzhodnega dela Azije, Avstralije, Nove Zelandije ter na Tihem oceanu. Pri nas mrk ne bo viden. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 261.

    SUPER LUNA bo dne 26.maja.
    Perigej Lune bo ob 2:53. V tem trenutku bo Luna od Zemlje oddaljena 357309 km. Polna luna pa nastopi ob 12:14. Med perigejem in polno luno bo 9 ur in 21 minut časovne razlike. To bo češnjeva super luna. V Mariboru dne 26.maja vzide ob 19:55.

    CEŠNJEV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 261 se prične dne 11.maja.

    ČEŠNJEVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 261 bo dne 26.maja, saj bo to tretja pomladanska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  87. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAJ 2021

    Letošnji maj bo kot kaže bolj spremenljiv in ne preveč topel.

    Do 3.maja bo dež, od 4. pa do 7.maja bo spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Spremenljivo bo od 8. do 11.maja, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 12. pa do 15.maja. Lepo bo od 16. pa do 19.maja. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 20. pa do 22.maja. Spremenljivo bo od 23. pa do 26.maja. Veliko dežja bo od 27. pa do 29.maja. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku bo od 30.maja dalje. Kot kaže bo od dneh ssuper lune bolj spremenljivo vreme.

    OdgovoriIzbriši
  88. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JUNIJ 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 261
    CVET - od 1.junija ob 10:07 (vodnar)
    LIST - od 3.junija ob 18:58 (ribi)
    PLOD - od 6.junija ob 6:46 (oven)
    KORENINA - od 8.junija ob 19:47 (bik)
    ALN 262
    CVET - od 11.junija ob 8:22 (dvojčka)
    LIST - od 13.junija ob 19:22 (rak)
    PLOD - od 16.junija ob 4:02 (lev)
    KORENINA - od 18.junija ob 9:53 (devica)
    CVET - od 20.junija ob 12:58 (tehtnica)
    LIST - od 22.junija ob 13:55 (škorpijon)
    PLOD - od 24.junija ob 14:05 (strelec)
    KORENINA - od 26.junija ob 15:08 (kozorog)
    CVET - od 28.junija ob 18:51 (vodnar).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 4.junija ob 16:01
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.junija ob 5:11 (25°38')
    PADNA EKVATORACIJA bo 19.junija ob 4:18
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 25.junija ob 6:49 (-25°37').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 12.junija ob 5:11 ter potem od 25.junija ob 6:49 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 12.junija ob 5:11 pa do 25.junija ob 6:49.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DVOJČKOV dne 21.junija ob 4:32, začetek poletja.

    OdgovoriIzbriši
  89. Mesec maj gre počasi k svojemu koncu. Dne 10.junija bo v primeru, če bomo imeli jasno iz Slovenije viden delni Sončev mrk. Takrat se bo pričela tudi astronomska lunacija ALN 262. Astronomska lunacija ALN 262 bo trajala od 10.junija pa do 10.julija 2021. V tej lunaciji ALN 262 se bo žal uresničila prva medjugorska skrivnost. Najverjetnejši datum uresničitve te prve skrivnosti pa je 6.julij 2021. Dne 24.junija 2021 na prvo poletno polno luno bo minilo tudi 40 let od pričetka Marijinih prikazovanj v Medjugorju. Sicer pa bo še ena zanimivost. Dne 1.julija 2021 bodo ameriške obveščevalne agencije in Pentagon razkrile celemu svetu vse tajne dokumente ter resnico o neznanih letečih predmetih in nezemljanih, ki nas obiskujejo. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec junij.

    LUNINE MENE ZA JUNIJ 2021

    ALN 261
    ZADNJI KRAJEC bo 2.junija ob 8:24
    ZADNJI SRPEC bo 6.junija ob 8:26
    ALN 262
    MLAJ bo 10.junija ob 11:52 - KOLOBARJASTI SONČEV MRK
    PRVI SRPEC bo 14.junija ob 11:54
    PRVI KRAJEC bo 18.junija ob 4:52
    PRVI IZBOČEC bo 21.junija ob 14:16
    ŠČIP bo 24.junija ob 19:40
    ZADNJI IZBOČEC bo 28.junija ob 4:07.

    ZAČETEK POLETJA bo dne 21.junija ob 4:32. Tega dne bo dan najdaljši, noč pa bo najkrajša.

    Dne 10.junija bo KOLOBARJASTI SONČEV MRK, ki bo trajal od 9:12 pa do 14:11. Viden bo v ozkem pasu, ki se začne v vzhodnem delu Kanade, teče čez zahodni del Grenlandije, Severno ledeno morje in se konča v severovzhodnem delu Azije. Kot delni mrk pa bo viden iz vzhodnega in severnega dela Severne Amerike, večjega dela Evrope, iz severnega in srednjega dela Azije. Iz Slovenije bo viden delni mrk. V Mariboru se delni mrk začne ob 10:56, vrhunec mrka bo ob 11:35, ko Luna zakrije vsaj 7,5% Sončevega navideznega premera. Mrk se konča ob 12:16. Najmanjši mrk bo nastopil na skrajnem jugovzhodnem delu Slovenije v Beli Krajini in sicer 4,8%. Največji pa v skrajnem severozahodnem delu Slovenije v bližini Bovca 8,8%. Mrk bo viden le v primeru jasnega vremena. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 261/262.

    JEČMENOV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 262 se prične dne 10.junija.

    JEČMENOVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 262 bo dne 24.junija, saj bo to prva poletna polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  90. Keltski solarni praznik LITHA bo dne 22.junija.

    OdgovoriIzbriši
  91. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JUNIJ 2021

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo letošnji junij kar precej deževen, sončnega vremena bo bolj malo, tudi nenavadno hladno bo, poletja žal ne bo.

    Dne 1.junija bo spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Spremenljivo bo od 2. pa do 9.junija. Veliko dežja bo potem od 10. pa do 17.junija, spremenljivo bo potem od 18. pa do 21.junija. Dež bo potem od 22. pa do 24.junija. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku ter dež ob jugu ali jugozahodniku bo potem od 25. pa do 27.junija. Spremenljivo bo potem od 28.junija dalje.
    Kot kaže vreme bo dne 10.junija, ko bo iz Slovenije viden delni Sončev mrk veliko dežja tako da žal tega dne delni Sončev mrk pri nas zelo verjetno ne bo viden.

    OdgovoriIzbriši
  92. VREME V TEDNU DELNEGA SONČEVEGA MRKA

    V četrtek, 10.junija 2021 bo iz Slovenije viden delni Sončev mrk. Zanimivo je to, da bo največji mrk nastopil v bližini Kranjske gore in sicer 8,8%, najmanjši pa v Beli Krajini 4,8%. Prva lokacija na Zemlji ko se bo pričel delni mrk bo ob 10:12, zadnja pa ob 15:11. Prva lokacija kolobarjastega mrka nastopi ob 11:49, zadnja pa ob 13:33. V Lenartu mrk znaša največ 7,4%, v Mariboru pa 7,5%.
    V Lenartu se mrk začne ob 11:56:57,
    vrhunec mrka je ob 12:36:21,
    mrk se konča ob 13:16:37.

    Sedaj si bomo pogledali vreme za Lenart v času od 7. pa do 13.junija 2021.

    Po, 7.6. - Oblačno s plohami in nevihtami - 15°/24°C.
    To, 8.6. - Dopoldan precej jasno, popoldan plohe in nevihte - 15°/25°C.
    Sr, 9.6. - Dopoldan precej jasno, popoldan plohe in nevihte - 16°/25°C.
    Če, 10.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe in nevihte - 16°/23°C.
    Pe, 11.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe in nevihte - 13°/21°C.
    So, 12.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe in nevihte - 13°/21°C.
    Ne, 13.6. - Dopoldan delno jasno, popoldan plohe in nevihte - 14°/24°C.

    V četrtek, 10.junuja kot kaže bo mrk vsaj delno viden. Brez oblakov žal ne bo šlo. Bo delno jasno med mrkom, nevihte bodo popoldan med 16. in 18. uro. Govorim za Maribor in Lenart. Neke velike vročine v tem tednu ne bo. Temperature okoli 30°C se nam obetajo takoj po 15.juniju.
    V Mariboru bo Astronomsko društvo Orion na Koroški cesti 160 v Mariboru pri Filozofski fakulteti v četrtek, 10.junija med 11. in 14. uro organiziralo opazovanje mrka skozi teleskope. Ja v četrtek si zagotovo še najbolj želimo le lepega vremena.

    OdgovoriIzbriši
  93. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JULIJ 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 262
    LIST - od 1.julija ob 2:21 (ribi)
    PLOD - od 3.julija ob 13:28 (oven)
    KORENINA - od 6.julija ob 2:23 (bik)
    CVET - od 8.julija ob 14:51 (dvojčka)
    ALN 263
    LIST - od 11.julija ob 1:20 (rak)
    PLOD - od 13.julija ob 9:30 (lev)
    KORENINA - od 15.julija ob 15:31 (devica)
    CVET - od 17.julija ob 19:38 (tehtnica)
    LIST - od 19.julija ob 22:07 (škorpijon)
    PLOD - od 21.julija ob 23:36 (strelec)
    KORENINA - od 24.julija ob 1:12 (kozorog)
    CVET - od 26.julija ob 4:30 (ribi)
    LIST - od 28.julija ob 10:58 (oven)
    PLOD - od 30.julija ob 21:08 (bik).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 1.julija ob 22:46
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 9.julija ob 11:05 (25°37')
    PADNA EKVATORACIJA bo 16.julija ob 9:42
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 22.julija ob 16:12 (-25°38')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 29.julija ob 6:17.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 9.julija ob 11:05 ter potem od 22.julija ob 16:12 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 9.julija ob 11:05 pa do 22.julija ob 16:12.

    Sonce stopi v ozvezdni pas RAKA dne 22.julija ob 15:26.

    OdgovoriIzbriši
  94. Mesec junij gre k svojemu koncu. Dne 10.junija 2021 sem v Mariboru pred Filozofsko fakulteto skozi teleskope videl prečudovit delni Sončev mrk. Na srečo je bilo takrat brez padavin in ves dan delno jasno vreme. Dne 24.junija 2021 je južni del Češke prizadel najmočnejši tornado v zgodovini Evrope ter zahteval vsaj 5 smrtnih žrtev ter več kot 200 ranjenih ljudi. Tornado je uničil 7 vasi ter porušil več kot 2000 hiš. Sedaj 24.junija je bila tudi prva poletna polna luna. Očitno se tornadi še najpogosteje pojavljajo ob polnih lunah. Tudi sam sem bil že žrtev tornada. Dne v soboto, 30.maja 2015 ob 15:05 je tornado porušil celo sejmišče na Poleni v Lenartu v Slovenskih goricah. Takrat se je tam odvijal trodnevni kmetijsko obrtniški sejem KOS 2015 (29.maj - 31.maj 2015). V tem divjanju tornada sta bili dve poškodovani osebi. To sem bil jaz ampak na srečo rahlo, saj mi je tornado vrgel v nogo železno konstrukcijo od šotora. Neka ženska je bila huje poškodovana, saj ji je železna konstrukcija od šotora priletela v hrbet, tako da so jo odpeljali z rešilcem. Je pa na srečo takrat bilo na tem sejmu zelo malo ljudi, saj jih je večina pred kako eno uro nazaj odšla domov. Dne v soboto, 3.julija 2021 se bo pri gradu Borl v Halozah odvijal med 10. in 18. uro že 18. ovčji in kozji bal in to v vsakem vremenu. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec julij.

    LUNINE MENE ZA JULIJ 2021

    ALN 262
    ZADNJI KRAJEC bo 1.julija ob 22:46
    ZADNJI SRPEC bo 6.julija ob 0:39
    ALN 263
    MLAJ bo 10.julija ob 2:16
    PRVI SRPEC bo 13.julija ob 21:40
    PRVI KRAJEC bo 17.julija ob 11:10
    PRVI IZBOČEC bo 20.julija ob 20:05
    ŠČIP bo 24.julija ob 3:37
    ZADNJI IZBOČEC bo 27.jilija ob 16:01
    ZADNJI KRAJEC bo 31.julija ob 14:16.

    ZAČETEK PASJIH DNI je dne 23.julija.

    PŠENIČNI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 263 se prične dne 10.julija.

    PŠENIČNA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 263 bo dne 24.julija, saj bo to druga poletna polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  95. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JULIJ 2021

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo letošnji julij kar precej vroč in tudi zelo sušen.

    Dne 1.julija bo bolj spremenljivo vreme. Od 2. pa do 9.julija bo lepo vreme, od 10. pa do 13.julija bo lepo in bolj hladno. Od 14. pa do 16.julija bo lepo vreme, od 17. pa do 20.julija bo veliko dežja. Od 21. pa do 23.julija bo spremenljivo in sicer bo lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku. Od 24. pa do 27.julija bo spremenljivo in hladno ter od 28. pa do 31.julija bo spremenljivo.

    OdgovoriIzbriši
  96. Ne ga se poslati sporočil. Nekaj jezi.

    OdgovoriIzbriši
  97. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA AVGUST 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 263
    KORENINA - od 2.avgusta ob 9:46 (bik)
    CVET - od 4.avgusta ob 22:17 (dvojčka)
    LIST - od 7.avgusta ob 8:31 (rak)
    ALN 264
    PLOD- od 9.avgusta ob 15:55 (lev)
    KORENINA - od 11.avgusta ob 21:07 (devica)
    CVET - od 14.avgusta ob 1:01 (tehtnica)
    LIST - od 16.avgusta ob 4:11 (škorpijon)
    PLOD - od 18.avgusta ob 6:58 (strelec)
    KORENINA - od 20.avgusta ob 9:49 (kozorog)
    CVET - od 22.avgusta ob 13:42 (vodnar)
    LIST - od 24.avgusta ob 19:57 (ribi)
    PLOD - od 27.avgusta ob 5:26 (oven)
    KORENINA - 29.avgusta ob 17:42 (bik).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.avgusta ob 17:46 (25°41')
    PADNA EKVATORACIJA bo 12.avgusta ob 14:26
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 18.avgusta ob 23:24 (-25°45')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.avgusta ob 14:17.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 5.avgusta ob 17:46 ter potem od 18.avgusta ob 23:24 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 5.avgusta ob 17:46 pa do 18.avgusta ob 23:24.

    Sonce stopi v ozvezdni pas LEVA dne 22.avgusta ob 22:35.



    OdgovoriIzbriši
  98. Mesec julij gre k svojemu koncu. Letos 3.julija pri Borlu ni bilo ovčjega in kozjega bala. Sem si pa zato potem dne 6.julija v Halozah kupil 2 kg pečene jagnjetine katero sem pojedel do 8.julija. Dne 15.julija sem nad Jurovskim dolom videl 75 metrov dolg cepelin Goodyear Blimp, ki je šel proti jugozahodu. Sedaj se že nahajamo v pasjih dneh. Pasji dnevi trajajo vsako leto od 23.julija pa do 23.avgusta, ko se Sonce pomika od longitude 120° pa do longitude 150°. Letos če seveda ne bo preprečil koronavirus se nam v Gornji Radgoni obeta kmetijsko živilski sejem AGRA 2021 kateri bo trajal od 21. pa do 29.avgusta 2021. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA AVGUST 2021

    ALN 263
    ZADNJI SRPEC bo 4.avgusta ob 17:18
    ALN 264
    MLAJ bo 8.avgusta ob 14:50
    PRVI SRPEC bo 12.avgusta ob 5:19
    PRVI KRAJEC bo 15.avgusta ob 16:19
    PRVI IZBOČEC bo 19.avgusta ob 2:03
    ŠČIP bo 22.avgusta ob 13:02
    ZADNJI IZBOČEC bo 26.avgusta ob 6:27
    ZADNJI KRAJEC bo 30.avgusta ob 8:13.

    SREDINA POLETJA bo dne 7.avgusta ob 7:54. Takrat bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu Raka.

    Keltski solarni praznik LUNASAH bo dne 7.avgusta.

    KONEC PASJIH DNI je dne 23.avgusta.

    KORUZNI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 264 se prične dne 8.avgusta.

    KORUZNA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 264 bo dne 22.avgusta, saj bo to tretja poletna polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  99. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA AVGUST 2021

    Vreme po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem avgustu dokaj spremenljivo. Menjavala se bodo sončna in deževna obdobja.

    Dež bo od 1. pa do 4.avgusta, spremenljivo bo od 5. pa do 8.avgusta. Dež bo od 9. pa do 11.avgusta, spremenljivo pa bo od 12. pa do 18.avgusta. Lepo in bolj hladno bo od 19. pa do 22.avgusta, veliko dežja bo od 22. pa do 25.avgusta, spremenljivo pa bo potem od 26. pa do 31.avgusta.

    OdgovoriIzbriši
  100. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA SEPTEMBER 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 264
    CVET - od 1.septembra ob 6:26 (dvojčka)
    LIST - od 3.septembra ob 16:58 (rak)
    PLOD - od 6.septembra ob 0:05 (lev)
    ALN 265
    KORENINA - od 8.septembra ob 4:20 (devica)
    CVET - od 10.septembra ob 7:04 (tehtnica)
    LIST - od 12.septembra ob 9:34 (škorpijon)
    PLOD - od 14.septembra ob 12:34 (strelec)
    KORENINA - od 16.septembra ob 16:23 (kozorog)
    CVET - od 18.septembra ob 21:22 (vodnar)
    LIST - od 21.septembra ob 4:13 (ribi)
    PLOD - od 23.septembra ob 13:38 (oven)
    KORENINA - od 26.septembra ob 1:36 (bik)
    CVET - od 28.septembra ob 14:34 (dvojčka).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 2.septembra ob 1:23 (25°52')
    PADNA EKVATORACIJA bo 8.septembra ob 20:43
    JUŽNA STAMDSTILACIJA bo 15.septembra ob 4:48 (-25°58')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 21.septembra ob 22:10
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 29.septembra ob 9:26 (26°06').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 2.septembra ob 1:23 ter potem od 15.septembra ob 4:48 pa do 29.septembra ob 9:26.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 2.septembra ob 1:23 pa do 15.septembra ob 4:48 ter potem od 29.septembra ob 9:26 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DEVICE dne 22.septembra ob 20:21, začetek jeseni.

    OdgovoriIzbriši
  101. Mesec avgust gre k svojemu koncu. Dne 3.avgusta se je zaradi lanskega potresa porušila cerkev v občini Brežice. Dne v petek, 13.avgusta sem se prvič v letošnjem letu odpravil se kopat v terme Banovci. Med 18. in 20.avgustom sem bil v Biotermah. Dne 24.avgusta sem po obisku kmetijsko živilskega v Gornji Radgoni obiskal otok ljubezni v Ižakovcih v Prekmurju. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA SEPTEMBER 2021

    ALN 264
    ZADNJI SRPEC bo 3.septembra ob 9:28
    ALN 265
    MLAJ bo 7.septembra ob 1:51
    PRVI SRPEC bo 10.septembra ob 12:03
    PRVI KRAJEC bo 13.septembra ob 21:39
    PRVI IZBOČEC bo 17.septembra ob 9:18
    ŠČIP bo 21.septembra ob 0:54 - MODRA LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.septembra ob 23:32
    ZADNJI KRAJEC bo 29.septembra ob 2:57.

    Keltski solarni praznik MABON bo dne 21.septembra.

    ZAČETEK JESENI bo dne 22.septembra ob 20:21. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

    MODRA LUNA bo dne 21.septembra ob 0:54 v ozvezdnem pasu Vodnarja. Modra luna nastopi kot četrta polna luna v letnem času. To bo poletna modra luna. Poletne polne lune letos nastopijo 24.junija, 24.julija, 22.avgusta in 21.septembra.

    MODRI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 265 se začne dne 7.septembra.

    MODRA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 265 bo dne 21.septembra, saj bo to četrta poletna polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  102. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA SEPTEMBER 2021

    Letošnji september bo kot kaže precej spremenljiv. Menjavala se bodo jasna kot tudi deževna obdobja.

    Spremenljivo bo do 2.septembra, dež bo od 3. pa do 6.septembra. Lepo bo od 7. pa do 10.septembra, veliko dežja bo od 11. pa do 13.septembra. Lepo bo od 14. pa do 16.septembra, dež bo od 17. pa do 20.septembra. Lepo bo od 21. pa do 28.septembra, lepo in bolj hladno pa bo od 29.septembra dalje.

    OdgovoriIzbriši
  103. ČEZ 60 LET BO IZ SLOVENIJE VIDEN POPOLNI SONČEV MRK

    Na današnji dan čez natanko 60 let dne 3.septembra 2081 bo iz Slovenije razen Slovenske Istre viden popolni Sončev mrk. Centralna črta mrka bo šla v bližini Celja, kjer bo popolni mrk dolg kar 4 minute in 20 sekund.

    OdgovoriIzbriši
  104. JUTRI JE MODRA LUNA

    Jutri v torek, 21.septembra ob 1:55 bo nastopila modra luna. Modro luno smo nazadnje imeli 17.junija 2019, naslednja pa bo 18.septembra 2024, ko bo hkrati z modro luno nastopil tudi delni Lunin mrk, kateri bo iz Slovenije tudi viden.

    OdgovoriIzbriši
  105. SEDAJ SEPTEMBRA IN OKTOBRA 2021 BO LUNA PRVIČ PRESEGLA SEVERNO IN JUŽNO NEBESNO DEKLINACIJO 26°

    Sedaj septembra in oktobra 2021 bo Luna prvič po dvanajstih letih dosegla in presegla severno in južno nebesno deklinacijo 26°.

    Dne 29.septembra 2021 bo Luna prvič po 9.oktobru 2009 presegla severno nebesno deklinacijo 26°. Takrat bo Luna v severni standstilaciji točno ob 9:26. Luna pa bo na severni nebesni deklinaciji 26°06' sever.

    Dne 12.oktobra 2021 bo Luna prvič po 25.septembru 2009 presegla južno nebesno deklinacijo 26°. Takrat bo Luna v južni standstilaciji točno ob 10:09. Luna pa bo na južni nebesni deklinaciji 26°12' jug.

    OdgovoriIzbriši
  106. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA OKTOBER 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 265
    LIST - od 1.oktobra ob 1:53 (rak)
    PLOD - od 3.oktobra ob 9:37 (lev)
    KORENINA - od 5.oktobra ob 13:41 (devica)
    ALN 266
    CVET - od od 7.oktobra ob 15:22 (tehtnica)
    LIST - od 9.oktobra ob 16:24 (škorpijon)
    PLOD - od 11.oktobra ob 18:15 (strelec)
    KORENINA - od 13.oktobra ob 21:47 (kozorog)
    CVET - od 16.oktobra ob 3:22 (vodnar)
    LIST - od 18.oktobra ob 11:04 (ribi)
    PLOD - od 20.oktobra ob 20:59 (oven)
    KORENINA - od 23.oktobra ob 8:57 (bik)
    CVET - od 25.oktobra ob 22:00 (dvojčka)
    LIST - od 28.oktobra ob 10:07 (rak)
    PLOD - od 30.oktobra ob 19:09 (lev).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 6.oktobra ob 5:41
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 12.oktobra ob 10:09 (-26°12')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 19.oktobra ob 5:18
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 26.oktobra ob 17:04 (26°17').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 12.oktobra ob 10:09 pa do 26.oktobra ob 17:04.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 12.oktobra ob 10:09 pa potem od 26.oktobra ob 17:04 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas TEHTNICE dne 23.oktobra ob 5:51.

    OdgovoriIzbriši
  107. Mesec september gre k svojemu koncu. Dne v soboto, 11.septembra so v Lenartu odprli Lidl, dne v soboto, 25.septembra Tuš. Dne v soboto, 2.oktobra ob 12:00 se v Lenartu odpira veliki nakupovalni park Jysk, Mana, Tedi, Kik in Sanolabor. Popoldan bodo brezplačno postregli tudi s pijačo in govejim golažem. Dne 30.oktobra se odpira tudi kavarna Family, dne 20.novembra pa Müller. Dne 21.septembra smo imeli tudi modro luno. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za oktober.

    LUNINE MENE ZA OKTOBER 2021

    ALN 265
    ZADNJI SRPEC bo 3.oktobra ob 0:35
    ALN 266
    MLAJ bo 6.oktobra ob 12:05
    PRVI SRPEC bo 9.oktobra ob 19:08
    PRVI KRAJEC bo 13.oktobra ob 4:25
    PRVI IZBOČEC bo 16.oktobra ob 19:06
    ŠČIP bo 20.oktobra ob 15:57
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.oktobra ob 18:33
    ZADNJI KRAJEC bo 28.oktobra ob 21:05.

    GOBJI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 266 se prične dne 6.oktobra.

    GOBJA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 266 bo dne 20.oktobra, saj bo to prva jesenska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  108. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA OKTOBER 2021

    Letošnji oktober kot kaže bo kar precej deževen.

    Lepo in bolj hladno bo do 2.oktobra, od 3. pa do 6.oktobra bo lepo. Veliko dežja bo od 7. pa do 9.oktobra, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 10. pa do 12.oktobra. Spremenljivo bo od 13. pa do 16.oktobra, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 17. pa do 20.oktobra. Spremenljivo in manj mrzlo bo od 21. pa do 24.oktobra, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 25. pa do 28.oktobra. Lepo bo od 29.oktobra dalje.

    OdgovoriIzbriši
  109. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA NOVEMBER 2021

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 266
    KORENINA - od 2.novembra ob 0:11 (devica)
    CVET - od 4.novembra ob 1:52 (tehtnica)
    ALN 267
    LIST - od 6.novembra ob 1:52 (škorpijon)
    PLOD - od 8.novembra ob 2:03 (strelec)
    KORENINA - od 10.novembra ob 4:03 (kozorog)
    CVET - od 12.novembra ob 8:53 (vodnar)
    LIST - od 14.novembra ob 16:48 (ribi)
    PLOD - od 17.novembra ob 3:18 (oven)
    KORENINA - od 19.novembra ob 15:33 (bik)
    CVET - od 22.novembra ob 4:33 (dvojčka)
    LIST - od 24.novembra ob 16:58 (rak)
    PLOD - od 27.novembra ob 3:11 (lev)
    KORENINA - od 29.novembra ob 9:54 (devica).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    PADNA EKVATORACIJA bo 2.novembra ob 16:29
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 8.novembra ob 17:27 (-26°19")
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 15.novembra ob 11:28
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 22.novembra ob 23:23 (26°20')
    PADNA EKVATORACIJA bo 30.novembra ob 2:49.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 8.novembra ob 17:27 pa do 22.novembra ob 23:23.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 8.novembra ob 17:27 ter potem od 22.novembra ob 23:23 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas ŠKORPIJONA dne 22.novembra ob 3:33.

    OdgovoriIzbriši
  110. Mesec oktober se končuje. Dne v četrtek, 21.oktobra 2021 mi je zelo močan jugozahodnik žal zlomil peruti od klopotca, da so padla na tla. Klopotec se postavi na drog v času od 25.julija pa do 24.avgusta. Sname pa se ga iz droga v času od 1. pa do 11.novembra. Sedaj 15.novembra bodo za 2 tedna zopet zaprli bare, gostilne, kavarne, picerije, restavracije zaradi prevelikih okužb z koronavirusom. Jutri 1.novembra gremo na pokopališče še v gobjem lunarnem mesecu, kar se zgodi bolj poredko. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA NOVEMBER 2021

    ALN 266
    ZADNJI SRPEC bo 1.novembra ob 14:28
    ALN 267
    MLAJ bo 4.novembra ob 22:14
    PRVI SRPEC bo 8.novembra ob 3:31
    PRVI KRAJEC bo 11.novembra ob 13:46
    PRVI IZBOČEC bo 15.novembra ob 8:26
    ŠČIP bo 19.novembra ob 9:57 - DELNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 23.novembra ob 13:50
    ZADNJI KRAJEC bo 27.novembra ob 13:27.

    Keltski solarni praznik SAMHAJN bo dne 6.novembra.

    SREDINA JESENI bo dne 7.novembra ob 5:59. Takrat bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu Tehtnice.

    DELNI LUNIN MRK bo dne 19.novembra. Trajal bo od 7:02 pa do 13:03. Viden bo iz Severne in Južne Amerike, Avstralije, Nove Zelandije, vzhodnega dela Azije, Severnega ledenega mirja ter iz Tihega in Atlantskega oceana. Pri nas mrk ne bo viden. V Zahodni Sloveniji bo Luna zjutraj zahajala ob pričetku polsenčnega mrka.

    REPNI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 267 se prične dne 4.novembra.

    REPNA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 267 bo dne 19.novembra, saj bo to druga jesenska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  111. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA NOVEMBER 2021

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo letošnji november kar precej deževen in snežen, zlasti na začetku novembra bo pogosto deževalo, sneg in dež se nam obeta tudi proti koncu meseca novembra.

    Dne 1.novembra, ko bomo na pokopališču bo lepo vreme, od 2. pa do 4.novembra bo bolj dež kot sneg in manj mrzlo. Od 5. pa do 7.novembra bo lepo, spremenljivo s snegom in viharjem bo od 8. pa do 11.novembra. Sneg in dež bo od 12. pa do 14.novembra, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 15. pa do 18.novembra. Sneg in dež bo od 19.novembra pa vse do konca meseca novembra.

    OdgovoriIzbriši
  112. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA DECEMBER 2021

    Sedaj si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 267
    CVET - od 1.decembra ob 12:55 (tehtnica)
    LIST - od 3.decembra ob 13:12 (škorpijon)
    ALN 268
    PLOD - od 5.decembra ob 12:30 (strelec)
    KORENINA - od 7.decembra ob 12:48 (kozorog)
    CVET - od 9.decembra ob 15:53 (vodnar)
    LIST - od 11.decembra ob 22:46 (ribi)
    PLOD - od 14.decembra ob 9:10 (oven)
    KORENINA - od 16.decembra ob 21:42 (bik)
    CVET - od 19.decembra ob 10:41 (dvojčka)
    LIST - od 21.decembra ob 22:53 (rak)
    PLOD - od 24.decembra ob 9:24 (lev)
    KORENINA - od 26.decembra ob 17:24 (devica)
    CVET - od 28.decembra ob 22:16 (tehtnica)
    LIST - od 31.decembra ob 0:08 (škorpijon).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 6.decembra ob 3:25 (-26°19')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 12.decembra ob 17:16
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 20.decembra ob 5:32 (26°18')
    PADNA EKVATORACIJA bo 27.decembra ob 10:30.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 6.decembra ob 3:25 pa do 20.decembra ob 5:32.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 6.decembra ob 3:25 ter potem od 20.decembra ob 5:32 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas STRELCA dne 21.decembra ob 16:59, začetek zime.

    OdgovoriIzbriši
  113. Mesec november gre k svojemu koncu. Dne 5.novembra sem se šel v Banovce kopat. Dne 13.novembra smo prekrili našo garažo in to tako, da smo dali iz garaže dol azbestne plošče ter jih nadomestili z kovinskimi. Sedaj konec novembra je zapadel že prvi sneg. V četrtek, 2.decembra bodo obilne padavine. Dopoldan bo deževalo, popoldan pa snežilo. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec december.

    LUNINE MENE ZA DECEMBER 2021

    ALN 267
    ZADNJI SRPEC bo 1.decembra ob 3:08
    ALN 268
    MLAJ bo 4.decembra ob 8:43 - POPOLNI SONČRV MRK
    PRVI SRPEC bo 7.decembra ob 13:51
    PRVI KRAJEC bo 11.decembra ob 2:35
    PRVI IZBOČEC bo 15.decembra ob 1:41
    ŠČIP bo 19.decembra ob 5:35
    ZADNJI IZBOČEC bo 23.decembra ob 7:36
    ZADNJI KRAJEC bo 27.decembra ob 3:23
    ZADNJI SRPEC bo 30.decembra ob 14:28.

    V decembru bo nastopil tudi popolni Sončev mrk, ki iz Slovenije ne bo viden.
    Dne 4.decembra bo POPOLNI SONČEV MRK, ki bo trajal od 6:29 pa do 10:37.
    Viden bo v ozkem pasu, ki se začne v jugozahodnem delu Atlantskega oceana, teče čez Antarktiko in se konča v južnem delu Tihega oceana.
    Kot delni mrk pa bo viden iz Antarktike, skrajnega južnega dela Južne Amerike, skrajnega južnega dela Afrike, skrajnega južnega dela Avstralije, skrajnega južnega dela Nove Zelandije, južnega dela Atlantskega oceana, južnega dela Indijskega oceana ter iz južnega dela Tihega oceana. Najdaljši popolni mrk bo trajal 1 minuto in 54 sekund nad delom Antarktike ob 8:33. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 267/268. Pri nas mrk ne bo viden.

    ZAČETEK ZIME bo dne 21.decembra ob 17:00. Tega dne bo dan najkrajši, noč pa bo najdaljša.

    Keltski solarni praznik JUL bo dne 21.decembra.

    KAKIJEV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 268 se prične dne 4.decembra.

    KAKIJEVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 268 bo dne 19.decembra, saj bo to tretja jesenska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  114. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA DECEMBER 2021

    Po Heschlovem vremenskem ključu se nam letošnji december obeta dokaj snežen.

    Spremenljivo s snegom in viharjem bo od 1. pa do 3.decembra, spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 4. pa do 7.decembra. Sneg in dež bo od 8. pa do 10.decembra, lepo in viharno bo od 11. pa do 14.decembra. Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 15. pa do 18.decembra, spremenljivo s snegom in viharjem bo od 19. pa do 22.decembra. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 23. pa do 26.decembra, spremenljivo s snegom in viharjem bo od 27. pa do 30.decembra. Bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo od 31.decembra dalje.

    OdgovoriIzbriši
  115. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JANUAR 2022

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec naslednjega leta.

    ALN 268
    PLOD - od 2.januarja ob 0:02 (strelec)
    ALN 269
    KORENINA - od 3.januarja ob 23:44 (kozorog)
    CVET - od 6.januarja ob 1:16 (vodnar)
    LIST - od 8.januarja ob 6:26 (ribi)
    PLOD - od 10.januarja ob 15:47 (oven)
    KORENINA - od 13.januarja ob 4:08 (bik)
    CVET - od 15.januarja ob 17:10 (dvojčka)
    LIST - od 18.januarja ob 5:03 (rak)
    PLOD - od 20.januarja ob 15:02 (lev)
    KORENINA - od 22.januarja ob 23:02 (devica)
    CVET - od 25.januarja ob 4:57 (tehtnica)
    LIST - od 27.januarja ob 8:34 (škorpijon)
    PLOD - od 29.januarja ob 10:09 (strelec)
    KORENINA - od 31.januarja ob 10:42 (kozorog).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 2.januarja ob 14:35 (-26°18')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 8.januarja ob 23:51
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 16.januarja ob 11:16 (26°18')
    PADNA EKVATORACIJA bo 23.januarja ob 15:33
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 30.januarja ob 0:26 (-26°22').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer od 2.januarja ob 14:35 pa do 16.januarja ob 11:16 ter potem od 30.januarja ob 0:26 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer do 2.januarja ob 14:35 ter potem od 16.januarja ob 11:16 pa do 30.januarja ob 0:26.

    Sonce stopi v ozvezdni pas KOZOROGA dne 20.januarja ob 3:39.

    OdgovoriIzbriši
  116. Leto 2021 se končuje. Pred nami je leto 2022. Zagotovo se nam v letu 2022 obeta velika draginja zaradi bližajoče se velike krize. Sedaj pa so bomo pogledali Lunine mene za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA JANUAR 2022

    ALN 269
    MLAJ bo 2.januarja ob 19:33
    PRVI SRPEC bo 6.januarja ob 2:27
    PRVI KRAJEC bo 9.januarja ob 19:11
    PRVI IZBOČEC bo 13.januarja ob 21:45
    ŠČIP bo 18.januarja ob 0:48
    ZADNJI IZBOČEC bo 21.januarja ob 22:41
    ZADNJI KRAJEC bo 25.januarja ob 14:41
    ZADNJI SRPEC bo 29.januarja ob 0:23.

    VENERA bo v spodnji konjunkciji s Soncem dne 9.januarja ob 1:48. Proti koncu januarja pa bo na nebu že vidna kot Danica.

    ZAČETEK PASJIH NOČI je dne 20.januarja.

    HLADNI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 269 se prične dne 2.januarja.

    HLADNA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 269 bo dne 18.januarja, saj bo to prva zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  117. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JANUAR 2022

    V januarju kot kaže se nam obeta manj padavin in več lepšega vremena.

    Do 2.januarja bo bolj dež kot sneg in manj mrzlo, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 3. pa do 5.januarja. Lepo in viharno bo od 6. pa do 9.januarja, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 10. pa do 13.januarja. Lepo bo od 14. pa do 17.januarja, lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 18. pa do 21.januarja. Lepo bo od 22. pa do 25.januarja, bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo od 26. pa do 28.januarja. Lepo ali megleno in mrzlo, če ni jugozahodnika bo od 29.januarja pa vse do konca meseca.

    OdgovoriIzbriši
  118. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA FEBRUAR 2022

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za februar.

    ALN 270
    CVET - od 2.februarja ob 11:59 (vodnar)
    LIST - od 4.februarja ob 15:56 (ribi)
    PLOD - od 6.februarja ob 23:52 (oven)
    KORENINA - od 9.februarja ob 11:26 (bik)
    CVET - od 12.februarja ob 0:26 (dvojčka)
    LIST - od 14.februarja ob 12:17 (rak)
    PLOD - od 16.februarja ob 21:42 (lev)
    KORENINA - od 19.februarja ob 4:51 (devica)
    CVET - od 21.februarja ob 10:19 (tehtnica)
    LIST - od 23.februarja ob 14:29 (škorpijon)
    PLOD - od 25.februarja ob 17:27 (strelec)
    KORENINA - od 27.februarja ob 19:35 (kozorog).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 5.februarja ob 8:01
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.februarja ob 17:45 (26°26')
    PADNA EKVATORACIJA bo 19.februarja ob 20:22
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 26.februarja ob 7:37 (-26°33').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 12.februarja ob 17:45 ter potem od 26.februarja ob 7:37 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 12.februarja ob 17:45 pa do 26.februarja ob 7:37.

    Sonce stopi v ozvezdni pas VODNARJA dne 18.februarja ob 17:43.

    OdgovoriIzbriši
  119. Mesec januar se bliža svojemu koncu. Dne 22.januarja sem na youtube odkril nizozemsko pesem Smidje na katero smo plesali na Taizeju leta 2009 v Bruslju ter leta 2010 v Poznanu. V noči iz 23. na 24.januar je v kraju Vajra 70 km jugozahodno od Sankt Petersburga v Rusiji na pravoslavni praznik Jezusovega krsta v reko Oredež skočila 40 letna Ana Uskova. Na žalost so jo močni rečni tokovi potegnili pod debelim ledom te reke. Truplo Ane Uskove v reki so reševalci našli šele 29.januarja. Rečni tok pa je Ano odnesel 700 metrov proč od mesta njenega skoka v reko. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za mesec februar.

    LUNINE MENE ZA FABRUAR 2022

    ALN 270
    MLAJ bo 1.februarja ob 6:46
    PRVI SRPEC bo 4.februarja ob 17:25
    PRVI KRAJEC bo 8.februarja ob 14:50
    PRVI IZBOČEC bo 12.februarja ob 18:34
    ŠČIP bo 16.februarja ob 17:56
    ZADNJI IZBOČEC bo 20.februarja ob 10:50
    ZADNJI KRAJEC bo 23.februarja ob 23:32
    ZADNJI SRPEC bo 27.februarja ob 9:05.

    SREDINA ZIME bo dne 3.februarja ob 21:51. Takrat bo Sonce točno na 15° ozvezdnega pasu KOZOROGA.

    Keltski solarni praznik IMBOLC bo dne 5.februarja.

    KONEC PASJIH NOČI je dne 19.februarja.

    SNEŽNI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 270 se prične dne 1.februarja.

    SNEŽNA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 270 bo dne 16.februarja, saj bo to druga zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  120. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA FEBRUAR 2022

    Po Herschlovem vremenskem ključu se nam po sušnem januarju v februarju obeta več dežja in snega.

    Spremenljivo z dežjem ob severovzhodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 1. pa do 4.februarja, spremenljivo bo od 5. pa do 8.februarja. Bolj dež kot sneg in manj mrzlo bo od 9. pa do 12.februarja, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 13. pa do 16.februarja. Spremenljivo bo od 17. pa do 19.februarja, sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 20. pa do 23.februarja. Lepo bo od 24. pa do 26.februarja, sneg in dež bo od 27.februarja dalje.

    OdgovoriIzbriši
  121. STOTIŠKE ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN OD ALN 300 PA DO ALN 600

    Tokrat si bomo pogledali Lunine mene za stotiške astronomske lunacije do astronomske lunacije ALN 600.

    LUNINE MENE ZA JULIJ 2024

    ALN 300
    MLAJ bo 5.julija ob 23:57
    PRVI SRPEC bo 9.julija ob 20:54
    PRVI KRAJEC bo 13.julija ob 23:49
    PRVI IZBOČEC bo 17.julija ob 22:33
    ŠČIP bo 21.julija ob 11:17
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.julija ob 18:52
    ZADNJI KRAJEC bo 28.julija ob 3:51
    ZADNJI SRPEC bo 31.julija ob 17:17.

    LUNINE MENE ZA AVGUST 2032

    ALN 400
    MLAJ bo 6.avgusta ob 6:12
    PRVI SRPEC bo 10.avgusta ob 9:18
    PRVI KRAJEC bo 14.avgusta ob 8:51
    PRVI IZBOČEC bo 17.avgusta ob 22:05
    ŠČIP bo 21.avgusta ob 2:47 - SUPER LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.avgusta ob 7:36
    ZADNJI KRAJEC bo 27.avgusta ob 10:33
    ZADNJI SRPEC bo 31.avgusta ob 19:04.

    LUNINE MENE ZA SEPTEMBER IN OKTOBER 2040

    ALN 500
    MLAJ bo 6.septembra ob 16:14
    PRVI SRPEC bo 10.septembra ob 12:30
    PRVI KRAJEC bo 14.septembra ob 3:08
    PEVI IZBOČEC bo 17.septembra ob 11:54
    ŠČIP bo 20.septembra ob 18:43 - MODRA LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 24.septembra ob 7:06
    ZADNJI KRAJEC bo 28.septembra ob 5:41
    ZADNJI SRPEC bo 2.oktobra ob 8:32.

    LUNINE MENE ZA OKTOBER IN NOVEMBER 2048

    ALN 600
    MLAJ bo 7.oktobra ob 18:45
    PRVI SRPEC bo 11.oktobra ob 3:52
    PRVI KRAJEC bo 14.oktobra ob 13:20
    PRVI IZBOČEC bo 18.oktobra ob 1:57
    ŠČIP bo 21.oktobra ob 19:25
    ZADNJI IZBOČEC bo 25.oktobra ob 19:45
    ZADNJI KRAJEC bo 29.oktobra ob 23:15
    ZADNJI SRPEC bo 2.novembra ob 19:29.

    OdgovoriIzbriši
  122. STOTIŠKE ASTRONOMSKE LUNACIJE ALN OD ALN 700 PA DO ALN 1000

    Lunine mene na stotiške astronomske lunacije ALN do astronomske lunacije ALN 1000.

    LUNINE MENE ZA NOVEMBER IN DECEMBER 2056

    ALN 700
    MLAJ bo 7.novembra ob 13:21
    PRVI SRPEC bo 10.novembra ob 18:11
    PRVI KRAJEC bo 14.novembra ob 6:33
    PRVI IZBOČEC bo 18.novembra ob 4:18
    ŠČIP bo 22.novembra ob 7:12
    ZADNJI IZBOČEC bo 26.novembra ob 10:16
    ZADNJI KRAJEC bo 30.novembra ob 7:37
    ZADNJI SRPEC bo 3.decembra ob 18:51.

    LUNINE MENE ZA DECEMBER 2064 IN JANUAR 2065

    ALN 800
    MLAJ bo 8.decembra ob 7:29
    PRVI SRPEC bo 11.decembra ob 18:53
    PRVI KRAJEC bo 15.decembra ob 16:45
    PRVI IZBOČEC bo 19.decembra ob 19:58
    ŠČIP bo 23.decembra ob 19:14
    ZADNJI IZBOČEC bo 27.decembra ob 12:24
    ZADNJI KRAJEC bo 31.decembra ob 0:50
    ZADNJI SRPEC bo 3.januarja ob 10:07.

    LUNINE MENE ZA JANUAR IN FEBRUAR 2073

    ALN 900
    MLAJ bo 8.januarja ob 9:11
    PRVI SRPEC bo 12.januarja ob 8:51
    PRVI KRAJEC bo 16.januarja ob 12:33
    PRVI IZBOČEC bo 20.januarja ob 9:50
    ŠČIP bo 23.januarja ob 21:06
    ZADNJI IZBOČEC bo 27.januarja ob 3:59
    ZADNJI KRAJEC bo 30.januarja ob 13:19
    ZADNJI SRPEC bo 3.februarja ob 4:41.

    LUNINE MENE ZA FEBRUAR IN MAREC 2081

    ALN 1000
    MLAJ bo 8.februarja ob 21:18
    PRVI SRPEC bo 13.februarja ob 0:53
    PRVI KRAJEC bo 16.februarja ob 23:00
    PRVI IZBOČEC bo 20.februarja ob 10:44
    ŠČIP bo 23.februarja ob 15:28 - SUPER LUNA
    ZADNJI IZBOČEC bo 26.februarja ob 21:26
    ZADNJI KRAJEC bo 2.marca ob 12:07
    ZADNJI SRPEC bo 6.marca ob 12:30.

    OdgovoriIzbriši
  123. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAREC 2022

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za naslednji mesec.

    ALN 270
    CVET - od 1.marca ob 21:53 (vodnar)
    ALN 271
    LIST - od 4.marca ob 1:52 (ribi)
    PLOD - od 6.marca ob 9:00 (oven)
    KORENINA - od 8.marca ob 19:39 (bik)
    CVET - od 11.marca ob 8:24 (dvojčka)
    LIST - od 13.marca ob 20:31 (rak)
    PLOD - od 16.marca ob 5:58 (lev)
    KORENINA - od 18.marca ob 12:26 (devica)
    CVET - od 20.marca ob 16:44 (tehtnica)
    LIST - od 22.marca ob 19:59 (škorpijon)
    PLOD - od 24.marca ob 22:54 (strelec)
    KORENINA - od 27.marca ob 1:55 (kozorog)
    CVET - od 29.marca ob 5:31 (vodnar)
    LIST - od 31.marca ob 10:30 (ribi).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 4.marca ob 17:07
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 12.marca ob 1:14 (26°40')
    PADNA EKVATORACIJA bo 19.marca ob 3:17
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 25.marca ob 12:58 (-26°47').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 12.marca ob 1:14 ter potem od 25.marca ob 12:58 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 12.marca ob 1:14 pa do 25.marca ob 12:58.

    Sonce stopi v ozvezdni pas RIB dne 20.marca ob 16:33, začetek pomladi.

    OdgovoriIzbriši
  124. Mesec februar se končuje. Dne 24.februarja se je pričela krvava vojna v Ukrajini. Putin pa je včeraj že zagrozil Evropi tudi z jedrsko vojno, ki bi se lahko zgodila sedaj v marcu. Danes so v Slovenijo prišli prvi ukrajinski vojni begunci. Iz Ukrajine pa je do sedaj pobegnilo že okoli pol milijona ljudi. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za letošnji marec.

    LUNINE MENE ZA MAREC 2022

    ALN 271
    MLAJ bo 2.marca ob 18:35
    PRVI SRPEC bo 6.marca ob 10:29
    PRVI KRAJEC bo 10.marca ob 11:45
    PRVI IZBOČEC bo 14.marca ob 13:56
    ŠČIP bo 18.marca ob 8:17
    ZADNJI IZBOČEC bo 21.marca ob 20:24
    ZADNJI KRAJEC bo 25.marca ob 6:37
    ZADNJI SRPEC bo 28.marca ob 17:20.

    ZAČETEK POMLADI bo dne 20.marca ob 16:33. Tega dne bosta dan in noč enako dolga.

    Keltski solarni praznik OSTARA bo dne 23.marca.

    ZVONČKOV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 271 se prične dne 2.marca.

    ZVONČKOVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 271 bo dne 18.marca, saj bo to tretja zimska polna luna.

    OdgovoriIzbriši
  125. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAREC 2022

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo letošnji marec kar spremenljiv z dežjem in tudi s snegom.

    Sneg in dež bo do 2.marca, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 3. pa do 5.marca. Sneg ter mrzlo in mrzel veter bo od 6. pa do 14.marca, sneg in dež pa bo od 15. pa do 17.marca. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 18. pa do 21.marca, spremenljivo z dežjem in snegom ob jugu ali zahodniku bo od 22. pa do 24.marca. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 25. pa do 28.marca, spremenljivo bo potem od 29.marca dalje.

    OdgovoriIzbriši
  126. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA APRIL 2022

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za letošnji april.

    ALN 272
    PLOD - od 2.aprila ob 17:50 (oven)
    KORENINA - od 5.aprila ob 4:04 (bik)
    CVET - od 7.aprila ob 16:30 (dvojčka)
    LIST - od 10.aprila ob 4:59 (rak)
    PLOD - od 12.aprila ob 15:07 (lev)
    KORENINA - od 14.aprila ob 21:45 (devica)
    CVET - od 17.aprila ob 1:22 (tehtnica)
    LIST - od 19.aprila ob 3:16 (škorpijon)
    PLOD - od 21.aprila ob 4:52 (strelec)
    KORENINA - od 23.aprila ob 7:17 (kozorog)
    CVET - od 25.aprila ob 11:14 (vodnar)
    LIST - od 27.aprila ob 17:10 (ribi)
    PLOD - od 30.aprila ob 1:19 (oven).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 1.aprila ob 1:45
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 8.aprila ob 9:15 (26°52')
    PADNA EKVATORACIJA bo 15.aprila ob 12:35
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 21.aprila ob 18:41 (-26°56')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 28.aprila ob 8:50.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 8.aprila ob 9:15 ter potem od 21.aprila ob 18:41 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 8.aprila ob 9:15 pa do 21.aprila ob 18:41.

    Sonce stopi v ozvezdni pas BIKA dne 20.aprila ob 3:24.

    OdgovoriIzbriši
  127. Vstopili smo v mesec april. Za nami je rekordno huda sušna zima. Vojna v Ukrajini še kar traja in traja. Dne v nedeljo, 27.marca sem odkril 5 platonskih teles kot so četverec, šesterec, osmerec, dvanajsterec in dvajseterec. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za letošnji april.

    LUNINE MENE ZA APRIL 2022

    ALN 272
    MLAJ bo 1.aprila ob 7:24
    PRVI SRPEC bo 5.aprila ob 4:45
    PRVI KRAJEC bo 9.aprila ob 7:47
    PRVI IZBOČEC bo 13.aprila ob 6:33
    ŠČIP bo 16.aprila ob 19:55
    ZADNJI IZBOČEC bo 20.aprila ob 4:04
    ZADNJI KRAJEC bo 23.aprila ob 12:56
    ZADNJI SRPEC bo 27.aprila ob 2:10
    ALN 273
    MLAJ bo 30.aprila ob 21:28 - DELNI SONČEV MRK.

    DELNI SONČEV MRK bo dne 30.aprila od 19:45 pa do 23:37.
    Mrk bo viden iz južnega dela Južne Amerike ter iz jugovzhodnega dela Tihega oceana. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 272/273 in iz Slovenije ne bo viden.

    ČEMAŽEV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 272 se prične dne 1.aprila.

    ČEMAŽEVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 272 bo dne 16.aprila, saj bo to prva pomladanska polna luna.

    SETVENI LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 273 se prične dne 30.aprila.

    OdgovoriIzbriši
  128. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA APRIL 2022

    Kot kaže bo letošnji po precej sušnem marcu kar precej spremenljiv s padavinami, tako z dežjem kot s snegom.

    Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 1. pa do 4.aprila, spremenljivo s snegom in viharjem pa bo od 5. pa do 8.aprila. Spremenljivo z dežjem ob severozahodniku ali s snegom ob vzhodniku bo od 9. pa do 16.aprila, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 17. pa do 19.aprila. Spremenljivo bo od 20. pa do 23.aprila, veliko dežja bo od 24. pa do 26.aprila. Lepo in bolj hladno bo od 27. pa do 30.aprila.

    OdgovoriIzbriši
  129. PRAVI ČAS ZA OBREZOVANJE SADNEGA DREVJA, VINSKE TRTE IN JAGODIČEVJA V LETU 2022

    Po Luninem setvenem koledarju je v letu 2022 pravi čas za obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja v času od 8.aprila ob 9:15 pa do 21.aprila ob 18:41.

    OdgovoriIzbriši
  130. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA

    OdgovoriIzbriši
  131. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA MAJ 2022

    Tokrat bom objavil Lunin setveni koledar za mesec maj.

    KORENINA - od 2.maja ob 11:46 (bik)
    CVET - od 5.maja ob 0:05 (dvojčka)
    LIST - od 7.maja ob 12;49 (rak)
    PLOD - od 9.maja ob 23:53 (lev)
    KORENINA - od 12.maja ob 7:34 (devica)
    CVET - od 14.maja ob 11:33 (tehtnica)
    LIST - od 16.maja ob 12:50 (škorpijon)
    PLOD - od 18.maja ob 13:02 (strelec)
    KORENINA - od 20.maja ob 13:53 (kozorog)
    CVET - od 22.maja ob 16:49 (vodnar)
    LIST - od 24.maja ob 22:39 (ribi)
    PLOD - od 27.maja ob 7:22 (oven)
    KORENINA - od 29.maja ob 18:22 (bik).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 5.maja ob 16:55 (26°58')
    PADNA EKVATORACIJA bo 12.maja ob 22:43
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 19.maja ob 2:21 (-26°57')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 25.maja ob 14:30.

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 5.maja ob 16:55 ter potem od 19.maja ob 2:21 dalje.

    Dnevi za presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 5.maja ob 16:55 pa do 19.maja ob 2:21.

    Sonce stopi v ozvezdni pas BIKA dne 21.maja ob 2:22.


    OdgovoriIzbriši
  132. Vstopili smo v mesec maj. Dne 15.aprila sem si kupil tetraeder in dodekaeder kot rubikovo kocko. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za letošnji maj.

    LUNINE MENE ZA MAJ 2022

    ALN 273
    PRVI SRPEC bo 4.maja ob 22:53
    PRVI KRAJEC bo 9.maja ob 1:21
    PRVI IZBOČEC bo 12.maja ob 20:05
    ŠČIP bo 16.maja ob 5:14 - POPOLNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 19.maja ob 10:41
    ZADNJI KRAJEC bo 22.maja ob 19:43
    ZADNJI SRPEC BO 26.maja ob 12:35
    ALN 274
    MLAJ bo 30.maja ob 12:30.

    SREDINA POMLADI bo dne 5.maja ob 13:26. Takrat bo Sonce doseglo natanko 15° ozvezdnega pasu OVNA.

    Keltski solarni praznik BELTAN bo dne 8.maja.

    POPOLNI LUNIN MRK bo dne 16.maja od 2:32 pa do 7:50.
    Viden bo iz zahodnega dela Evrope in Afrike, iz Severne in Južne Amerike, Antarktike, na Tihem in Atlantske oceanu.
    Začetek polsenčnega mrka je ob 2:32,
    začetek delnega ob 3:27,
    začetek popolnega nastopi ob 4:29.
    V zahodnem delu Slovenije bo viden začetek popolnega mrka, ker v Ljubljani Luna zaide ob 4:30. V severovzhodnem delu Slovenije bomo videli le še delni mrk, ker Luna v delnem mrku zaide v Mariboru ob 4:24. Mrk nastopi v astronomski lunaciji ALN 273.

    SETVENA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 273 bo dne 16.maja, saj bo to druga pomladanska polna luna.

    ČEŠNJEV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 274 se prične dne 30.maja.

    OdgovoriIzbriši
  133. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA MAJ 2022

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem maju dokaj jasno vreme.

    Vse do 12.maja bo lepo, spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 13. pa do 15.maja. Spremenljivo bo od 16. pa do 18.maja, veliko dežja bo od 19. pa do 22.maja. Spremenljivo in sicer lepo ob severu ali zahodniku, dež ob jugu ali jugozahodniku bo od 23. pa do 26.maja, veliko dežja bo od 27.maja pa vse do konca meseca.

    Kot kaže bo dne 16.maja zjutraj, ko bo nastopil popolni Lunin mrk bolj spremenljivo vreme, obstaja sicer majhna možnost, da bo pri nas mrk viden.

    OdgovoriIzbriši
  134. LUNIN SETVENI KOLEDAR ZA JUNIJ 2022

    Tokrat si bomo pogledali Lunin setveni koledar za letošnji junij.

    ALN 274
    CVET - od 1.junija on 6:49 (dvojčka)
    LIST - od 3.junija ob 19:38 (rak)
    PLOD - od 6.junija ob 7:21 ((lev)
    KORENINA - od 8.junija ob 16:22 (devica)
    CVET - od 10.junija ob 21:41 (tehtnica)
    LIST - od 12.junija ob 23:31 (škorpijon)
    PLOD - od 14.junija ob 23:14 (strelec)
    KORENINA - od 16.junija ob 22:44 (kozorog)
    CVET - od 19.junija ob 0:01 (vodnar)
    LIST - od 21.junija ob 10:14 (ribi)
    PLOD - od 23.junija ob 12:58 (oven)
    KORENINA - od 26.junija ob 0:13 (bik)
    CVET - 28.junija ob 12:53 (dvojčka).

    LUNINI DEKLINACIJSKI CIKLI

    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 1.junija ob 23:32 (26°56')
    PADNA EKVATORACIJA bo 9.junija ob 7:45
    JUŽNA STANDSTILACIJA bo 15.junija ob 11:59 (-26°55')
    DVIŽNA EKVATORACIJA bo 21.junija ob 19:53
    SEVERNA STANDSTILACIJA bo 29.junija ob 5:06 (26°56').

    Dnevi za obiranje pridelka, cepljenje sadnega drevja in nabiranje cepičev so primerni ob dvižni luni in sicer do 1.junija ob 23:32 ter potem od 15.junija ob 11:59 pa do 29.junija ob 5:06.

    Dnevi presajanje rastlin, sajenje potaknjencev, obrezovanje sadnega drevja, vinske trte in jagodičevja so primerni ob padni luni in sicer od 1.junija ob 23:32 pa do 15.junija ob 11:59 in potem od 29.junija ob 5:06 dalje.

    Sonce stopi v ozvezdni pas DVOJČKOV dne 21.junija ob 4:37, začetek poletja.

    OdgovoriIzbriši
  135. Vstopili smo v mesec junij. Začetek junija nas je že postregel tudi z precej močnejšo točo po Sloveniji. Dne 30.aprila sem se odpravil na enodnevni izlet na hrib Ratitovec, ki je le 20 km proč od Triglava. To pa je bilo na dan delnega Sončevega mrka, ki je bil viden iz Južne Amerike. Takrat pa smo bili v astronomski lunaciji ALN 272. Sedaj pa si bomo pogledali Lunine mene za letošnji junij.

    LUNINE MENE ZA JUNIJ 2022

    ALN 274
    PRVI SRPEC bo 3.junija ob 15:37
    PRVI KRAJEC bo 7.junija ob 15:48
    PRVI IZBOČEC bo 11.junija ob 6:44
    ŠČIP bo 14.junija ob 12:51
    ZADNJI IZBOČEC bo 27.junija ob 17:15
    ZADNJI KRAJEC bo 21.junija ob 4:11
    ZADNJI SRPEC bo 25.junija ob 1:10
    ALN 275
    MLAJ bo 29.junija ob 3:52.

    ZAČETEK POLETJA bo dne 21.junija ob 4:37. Takrat bo dan najdaljši, noč pa bo najkrajša.

    Keltski solarni praznik LITHA bo dne 22.junija.

    ČEŠNJEVA POLNA LUNA z astronomsko lunacijo ALN 274 bo dne 14.junija, saj bo to tretja pomladanska polna luna.

    JEČMENOV LUNARNI MESEC z astronomsko lunacijo ALN 275 se prične dne 29.junija.

    OdgovoriIzbriši
  136. VREME PO HERSCHLOVEM VREMENSKEM KLJUČU ZA JUNIJ 2022

    Po Herschlovem vremenskem ključu bo v letošnjem juniju kar precej spremenljivo in tudi deževno vreme s pogostimi nevihtami in debelo točo.

    Vse do 3.junija bo veliko dežja, spremenljivo bo od 4. pa do 14.junija. Veliko dežja bo od 15. pa do 17.junija, spremenljivo pa bo od 18. pa do 24.junija. Lepo bo od 25. pa do 28.junija, spremenljivo in hladno bo od 29.junija dalje.

    OdgovoriIzbriši
  137. V ponedeljek, 6.junija 2022 je minilo natanko 10 let odkar sem na Završkem stolpu pri Lenartu ter na strehi Europarka v Mariboru videl Venerin tranzit.

    OdgovoriIzbriši
  138. Včeraj v sredo, 8.junija 2022 je minilo natanko 18 let odkar sem na Trgu Svobode v Mariboru videl celotni Venerin tranzit. Celotni Venerin tranzit je nazadnje iz Slovenije bil viden pred več kot 700 leti.

    OdgovoriIzbriši
  139. Trenutno sem v Medjugorju. Danes dopoldan sem na Križevcu na križ napisal Neja Ruby.

    OdgovoriIzbriši