sobota, 31. december 2016

Svet v letu 2017

Pred nami je zopet napeto in negotovo leto, v katerem nas čaka obilica nepričakovanih dogodkov in sprememb. Da bo leto res razburljivo in nestanovitno, bo poskrbela opozicija med Jupitrom in Uranom, katere vpliv smo že lahko opazovali koncem leta 2016. V letu 2017 pa bomo njegov vpliv najmočneje občutili v prvih mesecih leta, tja do začetka aprila, in konec septembra ter v začetku oktobra. Ta aspekt prinaša, tako na osebnem kot kolektivnem nivoju, težnjo po svobodi in uporu. Leto 2017 nam prinaša hitre bliskovite spremembe, iskanje novega ravnotežja moči v svetu, nove zaveznike, nemire, upore in demonstracije proti tujcem, menjave vlad in hitre spremembe zakonov.

Na kolektivni ravni lahko ta aspekt prinese nek nepričakovan dogodek, ki povzroči spremembe in reforme obstoječega stanja. Napetost tega dinamičnega aspekta se bo stopnjevana koncem februarja, ob nastopu Sončnega mrka, in v začetku marca, ko se aspektu pridruži še Mars. To je čas, ko bomo bolj razdražljivi, brezobzirni in vzkipljivi. Hitreje se lahko razburimo in eksplodiramo. Ozračje bo naelektreno in agresivno. Na kolektivni ravni pa prav tako lahko pričakujemo nenadne izbruhe agresije, razne upore, demonstracije, še posebej tiste, uperjene proti tujcem, več letalskih nesreč, potrese in izbruhe vulkanov. Žal je v tem obdobju zopet povečana nevarnost novih terorističnih napadov.

Več o vplivu aspekta med Jupitrom in Uranom

Aspekt med Jupitrom in Uranom bo obudil revolucionarni uporniški duh, ki je zadnja leta zamrl. Povečalo se bo število nemirov in uporov proti tistim, ki so krize zadnjih let izkoristili za pridobitev in povečevanje lastne moči. Aspekt je prinašalec sprememb in napredka. Če pa je družba v slabem stanju oziroma v stanju stagnacije, se manifestira v obliki nepričakovanih nenadnih izbruhov, običajno v obliki agresivnih uporov. Ljudje postanejo pod vplivom tega aspekta bolj iniciativni in podjetni. Pojavijo se težnje po osvoboditvi in rešitvi iz spon in ujetosti, še posebej tistih, institucionalnih. Močno vpliva na mlade ljudi, da se bolj energično zavzamejo in borijo za spremembe v družbi. Pričakujemo lahko zahteve po socialnih reformah in spremembah obstoječega stanja.

Družabna omrežjih bodo združevala in povezovala enako misleče skupine, ki bodo nato pobudnice raznih demonstracij in uporov. Energija aspekta med Uranom in Jupitrom teži k osvoboditvi in spremembi obstoječega stanja. Že v letu 2016 smo lahko zaznali tovrstne znanilce sprememb na kolektivni ravni. Tako Angleži kot Američani so svojim vladajočim strukturam pokazali, da imajo dovolj vsega in hočejo spremembe, da so siti istih vladajočih elit, ki vladajo že desetletja. Te so izgubile stik z realnostjo družbe in se ne menijo za njene potrebe. Že v času ameriških volitev sta Jupiter in Uran s Plutonom tvorila konfiguracijo, ki jo astrologi imenujemo T-kvadrat. To je zelo dinamičen aspekt, saj konkretizira in osvetli proces radikalnih sprememb družbe, ki jih povzroča že nekaj let kvadrat med Uranom in Plutonom. Aspekt Urana in Plutona omogoča, da na pepelu starega zraste novo. Starega ni več. Svet se je spremenil in v takšnih nestanovitnih časih je edina stalnica sprememba (Uran - Jupiter).

Aspekt med Uranom in Jupitrom lahko povzroča pretiran optimizem in megalomanske želje po rasti in širitvi. Te energije so zaradi svoje nestanovitnosti še posebej težavne za gospodarstvo in finančne trge, kjer običajno hitri rasti sledi padec.

Tudi novo izvoljeni predsednik Donald Tramp ima v svojem rojstnem horoskopu aspekt med Jupitrom in Uranom. Njegova iznajdljivost in obljube po boljši prihodnosti, ki so plod tega aspekta, so prepričale Američane, da so spregledali njegovo nekonvencionalnost in ekstremne svetovne nazore ter ga izvolili. Da bo prav on v veliki meri zaznamoval spremembe v letu 2017, še dodatno potrjuje Sončni mrk v mesecu avgustu, ki pade na njegov rojstni ascedent.

Kibernetična vojna

Aspekt med Uranom in Plutonom ima močan vpliv na družbeni kot tudi tehnološki razvoj. Živimo na prehodu iz industrijske v informacijsko revolucijo. Svet se globalizira in vedno bolj povezuje, povečuje pa se tudi medsebojna tehnološka povezanost. Ta nam omogoča rast in razvoj, po drugi strani pa nas, zaradi nemožnosti nadzora, dela zelo ranljive. Kdor lahko uvede nadzor nad kibernetičnim prostorom, lahko nadzira svet. Tega se zavedajo tudi velesile, zato ni nenavadno, da so svoj medsebojni boj za prevlado nad svetom prenesle v ta prostor.

Kibernetičen prostor je torej postal bojišče velesil, njegovo ranljivost pa izkoriščajo tudi kriminalci in teroristi. To, da sedaj ZDA obtožujejo Rusijo, da je vplivala na nepričakovan izid volitev, je dokaz, kako lahko ta ranljivost ogroža nacionalno varnost neke države. ZDA se dobro zavedajo, kako te stvari potekajo, saj naj bi tudi oni z uporabo Stuxnet virusa »rešile« Iranski jedrski problem in pa verjetno še veliko drugih problemov, ki javnosti niso znani.

V letu 2017 bo boj za nadzor nad tem prostorom, ki prinaša moč in prevlado nad drugimi, močno povečan in se bodo z njim ukvarjali na nivoju držav. Glavni akterji bodo ZDA, Rusija in Kitajska. V veliko državah bo zaščita in varnost na internetu postala del nacionalne strategije varnosti.

Ker je leto 2017, leto sprememb, vanj pa smo vkorakali v času retrogradnega Merkurja, je začetek leta primeren za to, da se poslovimo od preteklosti, pospravimo zaostanke in s tem naredimo prostor za spremembe, ki so nujne in osvobajujoče. SREČNO!

14 komentarjev :

  1. Vstopili smo v leto 2017. Sicer se leto 2017 v svetu ni pričelo najbolje, danes se je v Turčiji žal zgodil teroristični napad. Kar pa se tiče vremena pa se nam konec prihodnjega tedna obetajo arktične temperature. Sedaj pa si bomo pogledali vremensko napoved za naslednji mesec.

    LUNINE MENE ZA FEBRUAR 2017

    PRVI KRAJEC bo 4.februarja ob 5:19
    PRVI IZBOČEC bo 7.februarja ob 14:42
    ŠČIP bo 11.februarja ob 1:33 - POLSENČNI LUNIN MRK
    ZADNJI IZBOČEC bo 14.februarja ob 19:05
    ZADNJI KRAJEC bo 18.februarja ob 20:33
    ZADNJI SRPEC bo 22.februarja ob 22:08
    MLAJ bo 26.februarja ob 15:58 - KOLOBARJASTI SONČEV MRK.

    SREDINA ASTRONOMSKE ZIME bo dne 3.februarja ob 16:34, v tem trenutku bo Sonce doseglo natanko 15 kotnih stopinj Vodnarja.

    Keltski solarni praznik IMBOLC bo dne 5.februarja.

    POLSENČNI LUNIN MRK bo v noči iz 10. na 11.februar.
    Je viden iz Evrope, Afrike, Azije, Severne in Južne Amerike, na Atlantskem oceanu, iz zahodnega dela Indijskega oceana ter iz vzhodnega dela Tihega oceana.
    To bo sicer le polsenčni Lunin mrk in iz naših krajev bo ta mrk viden. Ker pa bo to le polsenčni mrk bo dejansko to bolj šibak mrk.
    Podatki za ta mrk so sledeči:
    Začetek polsenčnega mrka bo ob 23:34,
    vrhunec polsenčnega mrka bo ob 1:44
    ter konec polsenčnega mrka bo ob 3:53.

    Ob vrhuncu mrka bo v Zemljino polsenco zašlo 98,8% Luninega navideznega premera. Celoten polsenčni mrk pa bo dolg 4 ure in 19 minut.

    KOLOBARJASTI SONČEV MRK bo dne 26.februarja.
    Je viden v ozkem pasu, ki se prične v jugovzhodnem delu Tihega oceana, teče čez južni del Južne Amerike, južni del Atlantika ter se konča v južnem delu Afrike.
    Kot delni mrk bo viden iz jugovzhodnega dela Tihega oceana, južnega in srednjega dela Južne Amerike, južnega dela Atlantskega oceana, iz južnega in srednjega dela Afrike, iz zahodnega dela Madagaskarja, iz jugozahodnega dela Indijskega oceana ter iz večjega dela Antarktike.
    Vrhunec kolobarjastega mrka bo ob 15:55 v južnem delu Atlantskega oceana. Na tem mestu pa bo kolobarjasti mrk dolg 44 sekund.
    Pri nas mrk ne bo viden.

    SNEŽNA POLNA LUNA bo dne 11.februarja, saj bo to druga zimska polna Luna.

    ZVONČKOV LUNARNI MESEC se začne dne 26.februarja.

    OdgovoriIzbriši
  2. KELTSKI SOLARNI PRAZNIKI V LETU 2017

    Keltski solarni prazniki so vezani na gibanje Zemlje okoli Sonca. Delijo se na velike in male sabate. Veliki sabati so ob menjavi letnih časov, mali sabati pa ob sredini letnega časa.

    VELIKI SABATI: Ostara, Litha, Mabon in Jul.
    MALI SABATI: Beltan, Lunasah, Samhajn in Imbolc.

    V obdobju od 23.marca 2017 pa do 22.marca 2018 pridejo keltski solarni prazniki prav na te dneve v tednu:

    Ostara, Litha, Mabon, Jul - ČETRTEK
    Beltan, Lunasah, Samhajn, Imbolc - PONEDELJEK

    V obdobju od 23.marca 2017 pa do 22.marca 2018 keltski solarni prazniki pridejo prav na te datume:

    OSTARA - Četrtek, 23.marec 2017
    BELTAN - Ponedeljek, 8.maj 2017
    LITHA - Četrtek, 22.junij 2017
    LUNASAH - Ponedeljek, 7.avgust 2017
    MABON - Četrtek, 21.september 2017
    SAMHAJN - Ponedeljek, 6.november 2017
    JUL - Četrtek, 21.december 2017
    IMBOLC - Ponedeljek, 5.februar 2018.

    OdgovoriIzbriši
  3. DNE 25.MARCA 2017 BO VENERA V SPODNJI KONJUNKCIJI S SONCEM

    Dne v soboto, 25.marca 2017 ob 11:17 bo Venera v spodnji konjunkciji s Soncem. Torej bo med Zemljo in Soncem. V 8 zemeljskih letih nastopi 5 Venerinih spodnjih konjunkcij, Venera pa obkroži Sonce glede na zvezde kar 13 krat. Torej če 8 delimo z 5 dobimo 1,6. Kar pomeni, da se Venerine spodnje konjunkcije pojavljajo na vsaka 1,6 leta oziroma v povprečju na vsako 1 leto 7 mesecev in 6 dni.
    Venera in Zemlja sta v zlatem rezu torej v razmerju 1 proti 1,618 oziroma 0,618 proti 1. Zemlja obkroži Sonce v 365 dneh, Venera za to pot potrebuje 225 dni. Če 365 delimo z 225 dobimo približek zlatega reza kateri je 1,618. Torej v matematiki obstaja tudi fibonacijevo zaporedje in to zaporedje dobimo, če vedno zadnji dve števili seštevamo. Tem višje imamo fibonacijevo število in ga seveda delimo z predhodnim fibonacijevim številom tem bližje smo zlatemu rezu.
    Fibonacijevo zaporedje sledi takole: 1, 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 itd. Če želimo naprimer 987 deliti z 610 dobimo večji približek zlatega reza kot pa če bi delili naprimer 144 z 89.
    Le pri zelo redko kateri Venerini spodnji konjunkciji gre Venera navidezno čez Sončevo ploskev. Ta pojav se je nazadnje zgodil dne 8.junija 2012 in 6.junija 2012, naslednjič pa bo do tega nebesnega pojava prišlo šele čez 100 let in sicer 11.decembra 2117 in potem še 8.decembra 2125. Vzrok zakaj je ta navidezni prehod Venere čez Sončevo ploskev oziroma Venerin tranzit tako zelo redek nebesni pojav je v tem, ker je ravnina Venerine orbite zelo nagnjena glede na Zemljino. Tako pri večini spodnji konjunkcij gre Venera severno ali južno od Sonca in zelo redkokdaj navidezno prečka Sončevo ploskev. Dne 8.junija 2004 je Venera prečkala Sončevo južno poloblo ter dne 6.junija 2012 pa severno. Dne 25.marca 2017 bo Venera šla severno od Sonca in do Venerinega tranzita seveda ne bo prišlo. V tem 21. stoletju bo Venera šla najbližje Soncu dne 3.junija 2020, takrat pa bo šla 13 kotnih stopinj severno od Sonca. Torej pri Venerinih spodnjih konjunkcijah gre Venera januarja, marca in junija severno do Sonca ter v avgustu in v oktobru južno od Sonca. Letos do začetka marca bo Venera vidna tik po zahodu Sonca zvečer nizko na zahodni strani neba kot Večernica. Venera pa bo letos od konca aprila dalje zgodaj zjutraj že vidna tik pred Sončevim vzhodom nizko na nebu na vzhodni strani neba, Venera pa bo od takrat naprej svetila kakor Danica.

    Do leta 2035 bodo Venerine spodnje konjunkcije s Soncem nastopile točno v teh dneh in ob tej uri. Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    8.junij 2004 ob 9:43 - Venerin tranzit
    14.januar 2006 ob 0:59
    18.avgust 2007 ob 4:41
    27.marec 2009 ob 20:24
    29.oktober 2010 ob 2:10
    6.junij 2012 ob 2:09 - Venerin tranzit
    11.januar 2014 ob 13:25
    15.avgust 2015 ob 20:22
    25.marec 2017 ob 11:17
    26.oktober 2018 ob 15:16
    3.junij 2020 ob 18:44
    9.januar 2022 ob 1:48
    13.avgust 2023 ob 12:16
    23.marec 2025 ob 2:08
    24.oktober 2026 ob 4:44
    1.junij 2028 ob 11:00
    6.januar 2030 ob 14:18
    11.avgust 2031 ob 4:01
    20.marec 2033 ob 17:05
    21.oktober 2034 ob 18:04.

    OdgovoriIzbriši
  4. VENERINE NAJVEČJE ELONGACIJE

    Dne 12.januarja 2017 bo Venera v največji vzhodni elongaciji. Kaj to pomeni, to pomeni da bo tega dne navidezno najbolj oddaljena od Sonca in bo v najugodnejši legi za opazovanje. Takrat bo Venera navidezno oddaljena 47 kotnih stopinj vzhodno od Sonca. Ob največjih tako vzhodnih kakor zahodnih elongacijah je Venera navidezno oddaljena od 45 pa 48 kotnih stopinj od Sonca. Na to navidezno oddaljenost vpliva tako razdalja Zemlje od Sonca kakor razdalja Venere od Sonca in da je navidezni kot med Venero in Soncem največji oziroma čim večji.
    Sedaj si bomo pogledali Venerine največje vzhodne in zahodne elongacije vse do leta 2035.

    VENERINE NAJVEČJE VZHODNE ELONGACIJE DO LETA 2035

    Pri največji vzhodni elongaciji je Venera navidezno oddaljena od 45 pa do 48 kotnih stopinj seveda vzhodno od Sonca, to pomeni da je takrat vidna kot Večernica in sveti nizko na zahodni strani neba takoj po Sončevem zahodu in zahaja tudi do 4 ure po Sončevem zahodu. Praktično je ob teh datumih Venera v najugodnejšem položaju za opazovanje v celem letu. Do leta 2035 Venerine največje vzhodne elongacije nastopijo v teh dneh:

    Dne 12.januarja 2017, 17.avgusta 2018, 24.marca 2020, 29.oktobra 2021, 4.junija 2023, 10.januarja 2025, 15.avgusta 2026, 22.marca 2028, 27.oktobra 2029, 2.junija 2031, 7.januarja 2033 in 12.avgusta 2034.

    VENERINE NAJVEČJE ZAHODNE ELONGACIJE DO LETA 2035

    Pri Venerini največji zahodni elongaciji je Venera navidezno zahodno oddaljena od Sonca, to pomeni da jo zjutraj lahko opazujemo kot Danico in sicer nizko na nebu na vzhodni strani nebu tik pred Sončevim vzhodom. Venera je ob največji zahodni elongaciji od Sonca navidezno oddaljena tudi od 45 pa do 48 kotnih stopinj, vzhaja pa do največ 4 ure pred Sončevim vzhodom. Seveda je ob teh datumih tudi v najugodnejšem položaju za opazovanje v celem letu. Do leta 2035 bodo Venerine največje zahodne elongacije nastopile v teh dneh:

    Dne 3.junija 2017, 6.januarja 2019, 13.avgusta 2020, 20.marca 2022, 23.oktobra 2023, 1.junija 2025, 3.januarja 2027, 10.avgusta 2028, 17.marca 2030, 21.oktobra 2031, 29.maja 2033 in 1.januarja 2035.

    OdgovoriIzbriši
  5. PERIODIČNO PONAVLJANJE VENERINIH SPODNJIH KONJUNKCIJ V 8 LETNEM KROGU

    Spodnje konjunkcije pri Veneri se periodično ponavljajo v osmih letih minus 2 do 3 dni prej. Praktično vsaka peta spodnja konjunkcija pri Veneri se pojavi na vsakih 8 let minus 2 do 3 dni prej. Tukaj si bomo sedaj pogledali datume in čas vsake pete spodnje konjunkcije pri Veneri v obdobju od leta 1972 pa do leta 2028 v istem 8 letnem krogu v katerem sta nastopila tudi prejšnja dva Venerina tranzita v letih 2004 in 2012. Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    17.junij 1972 ob 16:09
    15.junij 1980 ob 8:27
    13.junij 1988 ob 1:00
    10.junij 1996 ob 17:19
    8.junij 2004 ob 9:43 - Venerin tranzit
    6.junij 2012 ob 2:09 - Venerin tranzit
    3.junij 2020 ob 18:44
    1.junij 2028 ob 11:00.

    Datumi in čas vsake pete spodnje konjunkcije pri Veneri v 8 letnem krogu za obdobje od leta 2006 pa do leta 2133 v katerem bosta nastopila tudi naslednja dva Venerina tranzita v letih 2117 in 2125.
    Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    14.januar 2006 ob 0:59
    11.januar 2014 ob 13:25
    9.januar 2022 ob 1:48
    6.januar 2030 ob 14:18
    4.januar 2038 ob 2:27
    1.januar 2046 ob 14:35
    30.december 2053 ob 2:59
    27.december 2061 ob 15:11
    25.december 2069 ob 3:23
    22.december 2077 ob 15:40
    20.december 2085 ob 3:44
    17.december 2093 ob 15:48
    16.december 2101 ob 4:00
    13.december 2109 ob 16:03
    11.december 2117 ob 4:17 - Venerin tranzit
    8.december 2125 ob 16:33 - Venerin tranzit
    6.december 2133 ob 4:49.

    OdgovoriIzbriši
  6. VENERINE SPODNJE KONJUNKCIJE V OBDOBJU OD LETA 2004 PA DO LETA 2070

    Tokrat sem se odločil, da bom objavil datume in čas Venerinih spodnjih konjunkcij s Soncem od leta 2004 pa do leta 2070.
    Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    8.junij 2004 ob 9:43 - Venerin tranzit
    14.januar 2006 ob 0:59
    18.avgust 2007 ob 4:41
    27.marec 2009 ob 20:24
    29.oktober 2010 ob 2:10
    6.junij 2012 ob 2:09 - Venerin tranzit
    11.januar 2014 ob 13:25
    15.avgust 2015 ob 20:22
    25.marec 2017 ob 11:17
    26.oktober 2018 ob 15:16
    3.junij 2020 ob 18:44
    9.januar 2022 ob 1:48
    13.avgust 2023 ob 12:16
    23.marec 2025 ob 2:08
    24.oktober 2026 ob 4:44
    1.junij 2028 ob 11:00
    6.januar 2030 ob 14:18
    11.avgust 2031 ob 4:01
    20.marec 2033 ob 17:05
    21.oktober 2034 ob 18:04
    30.maj 2036 ob 3:25
    4.januar 2038 ob 2:27
    8.avgust 2039 ob 20:02
    18.marec 2041 ob 7:46
    19.oktober 2042 ob 7:29
    27.maj 2044 ob 19:42
    1.januar 2046 ob 14:35
    6.avgust 2047 ob 12:04
    15.marec 2049 ob 22:29
    16.oktober 2050 ob 21:01
    25.maj 2052 ob 12:00
    30.december 2053 ob 2:59
    4.avgust 2055 ob 4:13
    13.marec 2057 ob 13:09
    14.oktober 2058 ob 10:39
    23.maj 2060 ob 4:12
    27.december 2061 ob 15:11
    1.avgust 2063 ob 20:15
    11.marec 2065 ob 3:37
    12.oktober 2066 ob 0:19
    20.maj 2068 ob 20:35
    25.december 2069 ob 3:23.

    OdgovoriIzbriši
  7. VENERINE SPODNJE KONJUNKCIJE V OBDOBJU OD LETA 2071 PA DO LETA 2125

    Tokrat sem se odločil, da bom objavil datume in čas Venerinih spodnjih konjunkcij s Soncem od leta 2071 pa do leta 2125.
    Povsod upoštevan samo srednjeevropski čas UTC+1h.

    30.julij 2071 ob 12:30
    8.marec 2073 ob 17:52
    9.oktober 2074 ob 14:17
    18.maj 2076 ob 12:45
    22.december 2077 ob 15:40
    28.julij 2079 ob 4:33
    6.marec 2081 ob 8:11
    7.oktober 2082 ob 4:16
    16.maj 2084 ob 5:04
    20.december 2085 ob 3:44
    25.julij 2087 ob 20:45
    3.marec 2089 ob 22:25
    4.oktober 2090 ob 18:21
    13.maj 2092 ob 21:17
    17.december 2093 ob 15:48
    23.julij 2095 ob 13:01
    1.marec 2097 ob 12:32
    2.oktober 2098 ob 8:38
    12.maj 2100 ob 13:21
    16.december 2101 ob 4:00
    22.julij 2103 ob 5:22
    28.februar 2105 ob 2:35
    30.september 2106 ob 22:51
    10.maj 2108 ob 5:17
    13.december 2109 ob 16:03
    19.julij 2111 ob 21:40
    25.februar 2113 ob 16:37
    28.september 2114 ob 13:08
    7.maj 2116 ob 21:28
    11.december 2117 ob 4:17 - Venerin tranzit
    17.julij 2119 ob 14:10
    23.februar 2121 ob 6:26
    26.september 2122 ob 3:38
    5.maj 2124 ob 13:21
    8.december 2125 ob 16:33 - Venerin tranzit.

    OdgovoriIzbriši
  8. VENERINE NAJVEČJE VZHODNE ELONGACIJE OD LETA 2004 PA VSE DO LETA 2125

    Pri največji vzhodni elongaciji je Venera navidezno oddaljena od 45 pa do 47 kotnih stopinj vzhodno od Sonca. Sveti kakor Večernica, opazujemo jo lahko zvečer nizko na zahodni strani neba takoj po Sončevem zahodu ter zahaja do največ 4 ure po zahodu Sonca. Venera je, ko je v največji vzhodni in tudi zahodni elongaciji je v najboljšem položaju za opazovanje v celem letu.
    V obdobju od leta 2004 pa do leta 2125 Venerine največje vzhodne elongacije nastopijo v teh dneh: (Venera pa je vidna zvečer na zahodni strani neba in sveti kakor Večernica)

    Dne 29.marca 2004, 3.novembra 2005, 9.junija 2007, 14.januarja 2009, 20.avgusta 2010, 27.marca 2012, 1.novembra 2013, 6.junija 2015, 12.januarja 2017, 17.avgusta 2018, 24.marca 2020, 29.oktobra 2021, 4.junija 2023, 10.januarja 2025, 15.avgusta 2026, 22.marca 2028, 27.oktobra 2029, 2.junija 2031, 7.januarja 2033, 12.avgusta 2034, 20.marca 2036, 25.oktobra 2037, 30.maja 2039, 5.januarja 2041, 10.avgusta 2042, 17.marca 2044, 22.oktobra 2045, 28.maja 2047, 2.januarja 2049, 7.avgusta 2050, 15.marca 2052, 20.oktobra 2053, 26.maja 2055, 31.decembra 2056, 5.avgusta 2058, 13.marca 2060, 17.oktobra 2061, 23.maja 2063, 29.decembra 2064, 3.avgusta 2066, 10.marca 2068, 15.oktobra 2069, 21.maja 2071, 26.decembra 2072, 31.julija 2074, 8.marca 2076, 12.oktobra 2077, 19.maja 2079, 24.decembra 2080, 29.julija 2082, 5.marca 2084, 10.oktobra 2085, 16.maja 2087, 22.decembra 2088, 26.julija 2090, 3.marca 2092, 7.oktobra 2093, 14.maja 2095, 19.decembra 2096, 24.julija 2098, 2.marca 2100, 6.oktobra 2101, 12.maja 2103, 18.decembra 2104, 23.julija 2106, 28.februarja 2108, 4.oktobra 2109, 10.maja 2111, 15.decembra 2112, 20.julija 2114, 26.februarja 2116, 1.oktobra 2117, 8.maja 2119, 13.decembra 2120, 18.julija 2122, 24.februarja 2124 in 29.septembra 2125.

    OdgovoriIzbriši
  9. VENERINE NAJVEČJE ZAHODNE ELONGACIJE OD LETA 2004 PA VSE DO LETA 2126

    Pri največji zahodni elongaciji je Venera navidezno oddaljena od 45 pa do 47 kotnih stopinj zahodno od Sonca. Sveti kakor Danica, opazujemo jo lahko zjutraj nizko na vzhodni strani neba tik pred Sončevim vzhodom ter vzhaja do največ 4 ure pred vzhodom Sonca. Venera je, ko je v največji zahodni in tudi vzhodni elongaciji je v najboljšem položaju za opazovanje v celem letu.
    V obdobju od leta 2004 pa do leta 2126 Venerine največje zahodne elongacije nastopijo v teh dneh: (Venera pa je vidna zjutraj na vzhodni strani neba in sveti kakor Danica)

    Dne 17.avgusta 2004, 25.marca 2006, 28.oktobra 2007, 5.junija 2009, 8.januarja 2011, 15.avgusta 2012, 22.marca 2014, 26.oktobra 2015, 3.junija 2017, 6.januarja 2019, 13.avgusta 2020, 20.marca 2022, 23.oktobra 2023, 1.junija 2025, 3.januarja 2027, 10.avgusta 2028, 17.marca 2030, 21.oktobra 2031, 29.maja 2033, 1.januarja 2035, 8.avgusta 2036, 15.marca 2038, 19.oktobra 2039, 27.maja 2041, 29.decembra 2042, 6.avgusta 2044, 13.marca 2046, 16.oktobra 2047, 24.maja 2049, 27.decembra 2050, 3.avgusta 2052, 10.marca 2054, 14.oktobra 2055, 22.maja 2057, 25.decembra 2058, 1.avgusta 2060, 8.marca 2062, 12.oktobra 2063, 20.maja 2065, 22.decembra 2066, 30.julija 2068, 5.marca 2070, 9.oktobra 2071, 17.maja 2073, 20.decembra 2074, 27.julija 2076, 3.marca 2078, 7.oktobra 2079, 15.maja 2081, 17.decembra 2082, 25.julija 2084, 28.februarja 2086, 4.oktobra 2087, 12.maja 2089, 15.decembra 2090, 22.julija 2092, 26.februarja 2094, 2.oktobra 2095, 10.maja 2097, 13.decembra 2098, 21.julija 2100, 24.februarja 2102, 1.oktobra 2103, 9.maja 2105, 11.decembra 2106, 19.julija 2108, 22.februarja 2110, 28.septembra 2111, 6.maja 2113, 9.decembra 2114, 16.julija 2116, 19.februarja 2118, 26.septembra 2119, 4.maja 2121, 6.decembra 2122, 14.julija 2124 in 17.februarja 2126.

    OdgovoriIzbriši
  10. TUDI LUNA VPLIVA NA VREME

    Te dni je Evropo zajel polarni mraz. Danes zjutraj so se pri meni doma temperature spustile celo do -16 stopinj Celzija.

    PRVEGA RODU FIG LETOS PRI MENI DOMA NAJVERJETNEJE NE BO

    Sicer gojim doma tudi ta sredozemski sadež fige večinoma imam sorto rjava turkinja, katera ima več plodov prvega rodu kakor plodov drugega rodu. Današnje precej mrzlo jutro je povzročilo, da letos najverjetneje prvega rodu fig žal ne bo, ker so veje fig toliko pomrznile na katerih so nastavljeni pestiči za prvi rod fig.
    Prvi rod fig se imenujejo cvetonke, drugi rod fig pa se imenujejo vendimke. Tako jim pravimo mi tukaj v Slovenskih goricah.

    LETOŠNJA HLADNA POLNA LUNA BO ČISTO ZARES HLADNA

    Jutri v četrtek, 12.januarja ob 12:34 bo nastopila prva zimska polna Luna katera se imenuje hladna polna Luna. Kot sem že omenil bo ta hladna polna Luna nastopila po naključju ob času v številih od 1 pa do 4, torej bo nastopila točno ob 12:34 po srednjeevropskem času UTC+1h. Letošnja hladna polna Luna bo čisto zares hladna, saj smo te dni zelo pod vplivom hladnega polarnega zraka. V petek, 13.januarja pa bo pri nas tudi snežilo, zapade lahko pri nas celo do 10 cm snega.

    LUNA VPLIVA TUDI NA TEMPERATURE

    - v času od mlaja pa do polne Lune je ponavadi bolj mrzlo kot v drugi polovici lunarnega meseca.
    - v času od polne Lune pa do mlaja je ponavadi bolj toplo kot v prvi polovici lunarnega meseca.

    LUNA VPLIVA TUDI NA PADAVINE

    - v času od mlaja pa do polne Lune je ponavadi več padavin in manj jasnega vremena kakor v drugi polovici lunarnega meseca.
    - v času od polne Lune pa do mlaja je ponavadi manj padavin in več jasnega vremena kakor v prvi polovici lunarnega meseca.

    LUNA IN NEVIHTE

    - nevihte se najpogosteje pojavljajo ob mlajih in polnih Lunah. Kot kaže da na nevihte vpliva tudi nekakšna linijska gravitacija med Soncem, Zemljo in Luno. Ugotovitve kažejo da so nevihte najpogostejše v času od 2 dni pred mlajem ter do 2 dni po mlaju. Enako se nevihte zelo rade pojavljajo v času od 2 dni pred polno Luno ter do 2 dni po polni Luni. Torej Luna ima tudi precejšen vpliv na pojav neviht.

    Jutri v četrtek bo pričela Luna zopet dol jemati. Naslednji teden bo še mrzlo, vendar bo že manj mrzlo kakor je mrzlo ta teden. Morda pa Luna resnično vpliva na to vreme. Seveda pa velja ta vpliv Lune na temperature in padavine v vseh štirih letnih časih.

    OdgovoriIzbriši
  11. VIDNOST MERKURJA V LETU 2017

    Merkur je Soncu najbližji planet ter Sonce obkroži v 88 dneh. Merkur lahko opazujemo zvečer nizko na nebu takoj po Sončevem zahodu oziroma zgodaj zjutraj nizko na vzhodni strani neba tik pred Sončevim vzhodom. Najboljši pogoji za opazovanje Merkurja so vedno takrat, ko je Merkur v bližini največje navidezne razdalje od Sonca to je seveda v največji vzhodni ali zahodni elongaciji. Ob največji tako vzhodni kakor zahodni elongaciji se Merkur od Sonca oddalji za največ od 18 pa do 28 kotnih stopinj na kar vpliva medsebojna razdalja Zemlje od Sonca ter medsebojna razdalja Merkurja od Sonca saj ima Merkur kar precejšen ekscentrični tir oziroma je Merkurjeva orbita dejansko ena velika sploščena elipsa.

    Merkur bo v letu 2017 najbolje viden v bližini teh elongacij.

    Merkurjeve največje vzhodne elongacije v letu 2017 nastopijo v teh dneh, Merkur je viden zvečer nizko na nebu na zahodni strani neba takoj po Sončevem zahodu in je za toliko kotnih stopinj oddaljen vzhodno od Sonca:

    Dne 1.aprila (19,0 E), 30.julija (27,2 E) in 24.novembra (22,0 E).

    Merkurjeve največje zahodne elongacije v letu 2017 nastopijo v teh dneh, Merkur je viden zgodaj zjutraj na vzhodni strani neba tik pred Sončevim vzhodom in je za toliko kotnih stopinj oddaljen zahodno od Sonca:

    Dne 19.januarja (24,1 W), 18.maja (25,8 W) in 12.septembra (17,9 W).

    Merkur pa bo v letu 2017 tudi v zgornji in spodnji konjunkciji s Soncem in v bližini teh konjunkcij Merkur ni viden.

    Merkur bo v letu 2017 v zgornji konjunkciji s Soncem v teh dneh:

    7.marec ob 1:29
    21.junij ob 15:14
    8.oktober ob 21:54.

    Merkur bo v letu 2017 v spodnji konjunkciji s Soncem v teh dneh:

    20.april ob 6:54
    26.avgust ob 21:42
    13.december ob 2:49.

    OdgovoriIzbriši
  12. VIDNOST VENERE V LETU 2017

    Venera je do začetka marca vidna zvečer nizko na zahodni strani neba takoj po Sončevem zahodu ter sveti kakor Večernica. Konec marca in v začetku aprila Venera ni vidna, ker je 25.marca v spodnji konjunkciji s Soncem. Konec aprila se Venera pojavi na jutranjem vzhodnem delu neba tik pred Sončevim vzhodom in sveti kakor Danica. Venera je potem kakor Danica vidna vse do konca novembra. V decembru Venera ni več vidna.

    VENERA bo dne 12.januarja v največji vzhodni elongaciji in bo od Sonca oddaljena 47,1 kotnih stopinj vzhodno.

    VENERA bo dne 17.februarja v največjem siju, svetila pa bo kakor Večernica.

    VENERA bo dne 25.marca ob 11:17 v spodnji konjunkciji s Soncem in v tistem času ne bo vidna.

    VENERA bo dne 30.aprila v največjem siju, svetila pa bo kakor Danica.

    VENERA bo dne 3.junija v največji zahodni elongaciji in bo od Sonca oddaljena 45,9 kotnih stopinj zahodno.

    VENERA v letu 2017 ne bo v zgornji konjunkciji s Soncem.

    OdgovoriIzbriši
  13. KONJUNKCIJE IN OPOZICIJE ZUNANJIH PLANETOV S SONCEM V LETU 2017

    Sedaj si bom pogledali datume in čas konjunkcij in opozicij zunanjih planetov s Soncem v letu 2017:

    MARS bo v konjunkciji s Soncem dne 27.julija ob 1:57. V tem letu 2017 planet Mars ne bo v opoziciji s Soncem.

    JUPITER bo v opoziciji s Soncem dne 7.aprila ob 23:39 ter bo v konjunkciji s Soncem dne 26.oktobra ob 19:10.

    SATURN bo v opoziciji s Soncem dne 15.junija ob 11:18 ter bo v konjunkciji s Soncem dne 21.decembra ob 22:08.

    URAN bo v konjunkciji s Soncem dne 14.aprila ob 6:30 ter bo v opoziciji s Soncem dne 19.oktobra ob 18:35.

    NEPTUN bo v konjunkciji s Soncem dne 2.marca ob 3:44 ter bo v opoziciji s Soncem dne 5.septembra ob 6:28.

    KONJUNKCIJA IN OPOZICIJA S SONCEM ŠE ZA PRITLIKAVI PLANET PLUTON

    PLUTON bo v konjunkciji s Soncem dne 7.januarja ob 7:45 ter bo v opoziciji s Soncem dne 10.julija ob 5:35.

    ZASTOJI PLANETOV GLEDE NA ZVEZDE V LETU 2017

    Zemlja katera se vrti okoli Sonca pripomore, da se zunanji planeti nekaj mesecev pred opozicijo glede na zvezde ustavijo ter se pričnejo gibati retrogradno glede na zvezde vse do zastoja, ko se planeti pričnejo gibati spet napredno. Do tega pojava pride ravno zaradi dokaza, ker se Zemlja vrti okoli Sonca in ne obratno in ker Zemlja zunanji planet dejansko prehiti. Tudi notranja planeta Merkur in Venera se gibljeta glede na zvezde retrogradno, vendar zaradi bližine Sonca njuno retrogradno gibanje glede na ozadje zvezd ni vidno, zaradi tega v astronomiji retrogradno gibanje Merkurja in Venere ni toliko zanimivo kakor retrogradno gibanje zunanjih planetov.

    Poznamo dva zastoja planetov, to pa sta vzhodni in zahodni zastoj:

    VZHODNI ZASTOJ nastopi nekaj mesecev pred opozicijo planeta. Ko pride do vzhodnega zastoja se planet navidezno obrne in se prične retrogradno gibanje planeta glede na zvezde v ozadju. Planet se v retrogradnem gibanju navidezno giblje proti zahodu glede na zvezde v ozadju.

    ZAHODNI ZASTOJ nastopi nekaj mesecev po opoziciji planeta. Ko pride do zahodnega zastoja se prične napredno gibanje planeta glede na zvezde v ozadju. Planet se po zahodnem zastoju giblje dejansko in tudi navidezno proti vzhodu torej v pravi smeri v kateri se sučejo
    planeti okoli Sonca.

    V letu 2017 vzhodni in zahodni zastoji pri zunanjih planetih nastopijo v teh dneh:

    MARS v letu 2017 ne bo ne v vzhodnem in ne v zahodnem zastoju.

    JUPITER bo v vzhodnem zastoju dne 6.februarja ter v zahodnem zastoju dne 10.junija.

    SATURN bo v vzhodnem zastoju dne 6.aprila ter v zahodnem zastoju dne 25.avgusta.

    URAN bo v vzhodnem zastoju dne 3.avgusta ter v zahodnem zastoju v letu 2017 ne bo.

    NEPTUN bo v vzhodnem zastoju dne 17.junija ter v zahodnem zastoju dne 22.novembra.

    Mali pritlikavi planet PLUTON bo v vzhodnem zastoju dne 20.aprila ter v zahodnem zastoju dne 28.septembra.

    OdgovoriIzbriši
  14. GLI provide testing, certification and professional providers to the global gaming trade. The GLI additionally undertake auditing, subject inspections and security audits, and so they work with gaming regulators, suppliers, and operators, with 바카라 사이트 an aim of ensuring the integrity of the gaming trade.

    OdgovoriIzbriši